Λιποφοβία. Λίπος καὶ καρδιακὲς παθήσεις, ἡ μεγάλη ἀπάτη.

Λίπος.

Η λέξη που προκαλεί αναμφίβολα μια ενστικτώδη αντίδραση στους περισσότερους ανθρώπους.

Μία ριζωμένη φοβία στην κουλτούρα μας που έχει μπεί πλέον στο υποσυνείδητο μας.

Το Λίπος θα πρέπει να εξαφανιστεί από προσώπου γής, τόσο στο σώμα μας αλλά και στην διατροφή μας.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι καλοί μας πολιτικοί που τους ψηφίζουμε και τους πληρώνουμε, σκέφτηκαν να μας προφυλάξουν, βάζοντας φόρο σε ό,τι έχει λίπος.

Φόρος καὶ στὸ …λίπος!

Κάτι μου θυμίζει αυτό, τον φόρο στο διοξείδιο του άνθρακα για την «υπερθέρμανση» του πλανήτη.

Τα προιόντα «χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά», «όχι λίπος» και «χωρίς καθόλου λιπαρά» έχουν κυριαρχήσει στην επισήμανση των τροφίμων , στο μάρκετινγκ , και στα μέσα ενημέρωσης.

Κατατοπειστικότατοι για τα λιπαρά, το λίπος, ο μεγάλος φονιάς, και τα γενετικά τροποποιημένα, τα νανοτρόφιμα ( η καινούργια μόδα) η ασπαρτάμη, όλα τα πετρέλαια που μας ταίζουν για γλυκαντικές ουσίες, ούτε λόγος για επισήμανση.

Bt-τοξίνη ποῦ βρίσκεται στὰ γενετικῶς τροποποιημένα τρόφιμα.

Τοξικὸν γονίδιον στὶς γενετικὰ τροποποιημένες καλλιέργειες.

Καρκίνος στήθους, Roundup και μεταλλαγμένη σόγια.

Καταναλῶστε ἄφοβα ἀσπαρτάμη…

Εὐρωπαῖοι. Τὰ Ἰνδικὰ Χοιρίδια τῆς ΜΟΝΣΑΝΤΟ.

Καθημερινά διαφημίζονται οι μαργαρίνες στα μέσα μαζικής αποβλάκωσης, θα μας εξαφανίσουν την χοληστερόλη, δεν λέω, μπορεί και να την εξαφανίζουν, αυτό που δεν μας λένε όμως είναι ότι μας προκαλούν αθηροσκλήρωση.

Δεν μας το λένε γιατί αυτό το πρόβλημα λύνεται εύκολα πλέον, ένα μπάι πας ή ένα στέντ (μπαλονάκι) και τελειώσαμε.

Στα τέλη της δεκαετίας του 90 μια ποικιλία τροφών που μειώνουν τη χοληστερίνη έχουν εμφανιστεί στα σουπερμάρκετ σε όλο τον κόσμο.

Αυτά τα προϊόντα είναι στη μορφή ποτών, γιαουρτιού και μαργαρίνης.

Τα ενεργά συστατικά σε αυτά τα προϊόντα είναι οι φυτικές στερόλες, οι οποίες λέγεται ότι μειώνουν την χοληστερίνη στο σώμα μπλοκάροντας την απορρόφηση χοληστερίνης στο έντερο.

Οι εταιρείες αυτών των προϊόντων κερδίζουν εκατομμύρια χρήματα κάθε χρόνο από τις πωλήσεις τους, αφού πάρα πολλοί σπεύδουν να τα αγοράσουν, έχοντας ακούσει ότι μειώνουν την χοληστερίνη.

Και αφού μειώνουν την χοληστερίνη, είναι καλά για την καρδιά.

Και όμως η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική.

Η μαργαρίνη είναι η χειρότερη διατροφική επιλογή που μπορείτε να κάνετε για την υγεία της καρδιά σας και για την γενικότερη υγεία σας.

Τα συστατικά που περιέχει μπορούν να προκαλέσουν πλήθος ασθενειών, μεταξύ των οποίων καρδιοπάθεια και καρκίνο.

Η μαργαρίνη είναι μια πλαστική τροφή χωρίς κάποια διατροφική αξία.

Στη φύση δεν υπάρχει τέτοιο συστατικό.

Όσο για τις φυτικές στερόλες, τις οποίες προσθέτουν στις μαργαρίνες, σκεφτείτε καλά πριν τις καταναλώστε ξανά, αφού μελέτες έχουν δείξει ότι προκαλούν αθηροσκλήρωση.

Πιθανώς αυτά να τα ακούτε για πρώτη φορά, και είναι φυσικό αυτό, αφού οι εταιρείες μαργαρινών και διατροφικών προϊόντων που μειώνουν τη χοληστερίνη αποσιωπούν ότι τα προϊόντα τους είναι επικίνδυνα για την υγεία.

Αὐτοάνοσες ἀσθένειες καὶ ἐπεξεργασμένα τρόφιμα

Όπως και οι φαρμακευτικές εταιρείες στατινών, έτσι και οι εταιρείες αυτών των προϊόντων εκμεταλλεύονται τον φόβο σας για τη χοληστερίνη ή μάλλον αυτοί σας έχουν προκαλέσει αυτόν τον φόβο, για να πουλάνε τα προϊόντα τους.

Μαργαρίνες καὶ φυτικὲς Στερόλες: Πόσο ἐπικίνδυνες εἶναι γιά τήν ὑγεία μας;

Τι θα λέγατε όμως αν μαθαίνατε, ότι όλα αυτά είναι λάθος; Ότι η θεωρία τής χοληστερίνης προβάλλεται τόσο έντονα λόγω μάρκετινγκ;

Ότι από τη θεωρία τής χοληστερίνης κερδισμένες βγαίνουν οι εταιρείες τροφίμων και οι φαρμακευτικές εταιρείες;

Αν μια εταιρεία τροφίμων παρασκευάσει ένα τρόφιμο χαμηλό σε λιπαρά, όλοι θα σπεύσετε να το αγοράσετε, διότι πιστεύετε, ότι αυτό είναι καλύτερο για την καρδιά σας από ένα τρόφιμο, που περιέχει όλα τα λιπαρά του.

Αυτό που δεν έχετε σκεφθεί όμως είναι, ότι το να αγοράζετε ένα τέτοιο προϊόν συμφέρει τις εταιρείες παρασκευής τροφίμων.

Αφαιρούν από ένα προϊόν τα λιπαρά του και αυτά τα πουλούν εν συνεχεία ως βούτυρο.

Δεν βγαίνουν βέβαια κερδισμένες μόνο οι εταιρείες τροφίμων, αλλά και οι φαρμακευτικές εταιρείες. Αφού πιστεύετε, ότι το να έχετε υψηλή χοληστερίνη στο αίμα σας είναι κάτι κακό, οι φαρμακευτικές εταιρείες σάς προσφέρουν την λύση, τα φάρμακα μείωσης τής χοληστερίνης, από τις πωλήσεις των οποίων κερδίζουν εκατομμύρια.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες θέλουν όλοι σχεδόν οι άνθρωποι να λαμβάνουν στατίνες, οι οποίες χορηγούνται πια σε τέτοια έκταση σαν να είναι συμπληρώματα διατροφής.

Για το μόνο, που νοιάζεσθε, είναι για την διατροφική χοληστερίνη και την χοληστερίνη τού αίματός σας.

Έτσι, μπορεί να καταναλώνετε ανθυγιεινές τροφές πλούσιες σε trans λιπαρά οξέα, αρκεί να είναι χαμηλές σε κορεσμένα λίπη και χοληστερίνη.

Όταν κάνετε εξετάσεις αίματος, έχετε ελέγξει ποτέ πόσο είναι η Lipoprotein (a) [Lp(a)], η C-reactive protein (Crp), το ινωδογόνο και η ομοκυστεΐνη στο αίμα σας;

Πιθανότατα αυτά σάς είναι εντελώς άγνωστα.

Η μόνη εξέταση αίματος που κάνετε είναι, για να ελέγξετε την ολική χοληστερίνη σας και μερικοί από εσάς ζητάτε να ελέγξετε την LDL και την HDL.

Γιατί όμως δεν σας έχουν πει ποτέ να κάνετε εξετάσεις για την Lp(a), την Crp, το ινωδογόνο και την ομοκυστεΐνη, που είναι καλύτερες εξετάσεις από την χοληστερίνη για κίνδυνο καρδιοπάθειας;

Πολύ απλά, η ομοκυστεΐνη, το ινωδογόνο και η Lp(a) δεν μειώνονται με τις στατίνες.

Οι στατίνες μειώνουν μόνο την χοληστερίνη τού αίματος και τη Crp.

Ποιος ο λόγος να σάς πουν για την Lp(a), η οποία μειώνεται με τη βιταμίνη C, τη λυσίνη και τη νιασίνη; Ποιος ο λόγος να σάς πουν για την ομοκυστεΐνη, η οποία μειώνεται με βιταμίνες τού συμπλέγματος Β, και συγκεκριμένα με B6, B12 και φολικό οξύ;

Ποιόν συμφέρει να σας πεί ότι η Crp μειώνεται με την πρὀσληψη Ω3 λιπαρά και MSM (μεθυλο-σουλφονιλο-μεθάνιο).

Βρήκαμε πολλά από αυτά, να σάς έχουν φράξει μια αρτηρία. Είναι χαπάκια για την χοληστερίνη…

Ὁ μύθος τῆς χοληστερίνης. (β’)

Ὁ μύθος τῆς χοληστερίνης. (β’)

Ούτε αυτό μας λένε,

«Μετά απο μελέτες Γερμανών επιστημόνων απο το Germany’s Federal Institute for Risk Assessment (BfR), οι οποίες έδειξαν ότι η κατανάλωση στερόλων-στανόλων μαζύ με επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως ψωμί, μαργαρίνες, γάλα από ανθρώπους που δεν έχουν χοληστερίνη, θα μπορούσε να τους δημιουργήσει προβλήματα υγείας.»

Χοληστερίνη καὶ Becel pro-activ

Τώρα βἐβαια προτείνουν οι στατίνες να μπαίνουν στο πόσιμο νερό μαζύ με το λίθιο.

Στατίνες

Στατίνες διά πάσαν νόσον καί πάσαν ἡλικίαν;

H Big Pharma και τα ιατρικά συμβούλια σε όλο τον κόσμο θεωρούν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα ως τη μόνη βιώσιμη λύση για την ανθρώπινη υγεία και την πρόληψη των ασθενειών .

Η διατροφἠ δεν παίζει κανέναν ρόλο.

Δεν «υπάρχουν» χρήματα για την έρευνα για την διατροφή και αν μη τι άλλο, δεν γνωρίζουν και πολλά στην ουσία για την διατροφή ούτως ή άλλως .

Έτσι, αντί να απομακρύνουν τις τοξίνες που οι ίδιοι έχουν βάλει, από τα τρόφιμα και το νερό, θέλουν να προσθέσουν και άλλα τοξικά φαρμακευτικά προϊόντα για την δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με μια έκθεση της βρετανικής UK Daily Mailb,απο το 2011) το λίθιο «έχει προαναγγελθεί από μερικούς εμπειρογνώμονες σαν το επόμενο πρὀσθετο στο πόσιμο νερό, αφού οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά αυτοκτονίας ήταν χαμηλότερα σε περιοχές όπου το πόσιμο νερό είχε υψηλότερες συγκεντρώσεις του στοιχείου αυτού».

Liquid Medicine: Controversial Call to Add Lithium to Drinking Water for “Mental Health”

Το λίθιο χρησιμοποιείται για ασθενείς με διπολική διαταραχή. Υποτίθεται ότι σταθεροποιεί τις εναλλαγές της διάθεσης των μανιοκαταθλιπτικών.

Το λιθίο λειτουργεί αλλάζοντας τη κανονική παραγωγή της σεροτονίνης και της νορεπινεφρίνης του εγκεφάλου, μιας ορμόνης των επινεφριδίων και ενός νευροδιαβιβαστού.

Αν οι «ειδικοί ιατροί» βρούν τον τρόπο τους να βάλουν το λίθιο στο πόσιμο νερό της ύδρευσης, πολλοί θα είναι υπό την επήρεια φαρμάκων που αλλάζουν το μυαλό.

Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες του κυμαίνονται από φαγούρα στο δέρμα, προβλήματα στο θυρεοειδή, παραισθήσεις και επιληπτικές κρίσεις .

Το 1940 το λίθιο πωλείτο σαν υποκατάστατο του κοινού αλατιού, αλλά απαγορεύθηκε, όταν μελέτες και αναφορές έδειξαν ότι αυξάνει την τοξικότητα και προκαλεί θανάτους.

Lithium in drinking water may depress thyroid function.

The Medical Mafia continues to plot mass medication via water supplies – is lithium next?

Αρκετοί ιατροί σε θέσεις-κλειδιά έχουν προσφέρει μια άλλη [θαυμαστή» ιδέα για μαζική θεραπευτική αγωγή , μέσω του νερού ύδρευσης, τα φάρμακα των στατινών .

Οι στατίνες προωθούνται ως καρδιολογικών φάρμακα για την υγεία, επειδή υποτίθεται ότι μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης .

Η ειρωνία είναι ότι πρίν 50 χρόνια οι γονείς μας, τρέφονταν με λίπος, μαγείρευαν με λαρδί και τρώγαν βούτυρο, το λίπος ήταν περιζήτητο για την τροφή , τη γονιμότητα και την επιβίωση, πως αλλάξαμε πεποιθήσεις?

Βέβαια από το 2001 οι επιστήμονες το δημοσίευσαν στο Atherosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, July 2001 ότι,

« Οτι τα τράνς λιπαρά οξέα αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια περισσότερο από ότι η πρόσληψη κορεσμένων λιπών», συμπέραναν οι επιστήμονες στο πανεπιστήμιο Wageningen στην Ολλανδία.

Πρότειναν ότι αν οι τηγανιτές πατάτες μαγειρεύονταν σε κορεσμένο λίπος αντί για υδρογονωμένα φυτικά έλαια, θα ήταν πιο ασφαλές διατροφικά.

Είναι ειρωνικό ότι για χρόνια οι παρασκευαστές μαργαρίνης προωθούσαν τα προϊόντα τους ως «υγιεινά για την καρδιά».

Και ακόμη πιο ειρωνικό είναι ότι 13 χρόνια μετά ακόμα δεν το μάθαμε, ακόμα πιστεύουμε στην διαφήμιση στην τηλεόραση ότι οι μαργαρίνες κάνουν καλό στην καρδιά μειώνουν την χοληστερόλη και τα κορεσμένα λίπη προκαλούν καρδιοπάθειες.

Η διαδικασία της υδρογόνωσης δημιουργεί απίστευτα επιβλαβή τράνς-λιπαρά οξέα , τα οποία η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων επιτέλους εξετάζει την απαγόρευση τους εντελώς.

Σαφώς , η μετάβαση από το λαρδί και το βιολογικό βούτυρο που περιέχουν προστατευτικά θρεπτικά συστατικά για την καρδιά στη μαργαρίνη και τα άλλα πλούσια σε τράνς- λιπαρά υδρογονωμένα έλαια, ήταν ένα πείραμα που για τη δημόσια υγεία δυστυχὠς είχε άσκημο τέλος.

Μελέτες έχουν συνδέσει τα τράνς-λιπαρά οξέα με:

Καρκίνο , επειδή παρεμβαίνουν στα ένζυμα του σώματος, που χρησιμοποιεί για την καταπολέμηση του.

Χρόνια προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία, άσθμα, αυτοάνοσα νοσήματα, καρκίνο και εκφυλισμό των οστών.

Διαβήτη, επειδή παρεμβαίνει στους υποδοχείς της ινσουλίνης.

Καρδιακές παθήσεις, γιατί παρεμβαίνει στις μεμβράνες των κυττάρων των αρτηριών σας, προκαλώντας την απόφραξη τους.

(Μεταξύ των γυναικών με στεφανιαία νόσο, η κατανάλωση τράνς-λιπαρών αυξάνει τον κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής τρεις φορές περισσότερο!)

Μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού, μειώνοντας την ανοσολογική απόκριση.

Αύξάνουν τα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL ), ή «κακή» χοληστερόλη, ενώ επιφέρουν μείωση των επιπέδων των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL), ή «καλής» χοληστερόλης στο αίμα.

Προκαλούν αναπαραγωγικά προβλήματα, παρεμβαίνοντας στα ένζυμα που απαιτούνται για την παραγωγή ορμονών του φύλου.

Διαταρράσουν την χρήση των ευεργετικών ω-3 λιπαρών οξέων του σώματός.

«Η σύγχρονη διατροφή είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι παχύτεροι και πιο άρρωστοι από ποτέ .

Όπου αρχίζει να καταναλώνονται τα επεξεργασμένα τρόφιμα, χρόνιες ασθένειες όπως η παχυσαρκία , ο διαβήτης τύπου 2 , καρδιακές ασθένειες και καρκίνοι σύντομα ακολουθούν.»

Kris Gunnars

11 Charts That Show Everything Wrong with Our Modern Diet

Πιο πρόσφατες μελέτες.

Μια μετα-ανάλυση του 2010 , παρακολούθησης 347.000 ανθρώπων για διάρκεια 5 – 23 χρόνια, έδειξε ότι τα κορεσμένα λιπαρά ΔΕΝ σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. ( Siri – Tarino , Sun , Hu & Krauss , 2009

Ρίχνοντας μια ματιά, στους Μασάι της Αφρικής, βλέπουμε ότι καταναλώνουν πολύ λίγους υδατάνθρακες και η διατροφή τους αποτελείται κυρίως από γάλα , αίμα , και βόειο κρέας , όλα με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά ( Mann , Shaffer , Άντερσον , & Sandstead , 1964 ) .

Oι υγιείς και εύρωστοι Masai ( με τα τέλεια δόντια τους ) !

Σφραγίσματα τέλος; Διατροφὴ καὶ ὀδοντικὴ ὑγεία.

Καταναλώνουν κατά μέσο όρο 300 γραμμάρια ζωικού λίπους την ημέρα, είναι λεπτοί, γυμνασμένοι και δεν πάσχουν καθόλου από καρδιοπάθειες. Μέσος όρος των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα τους είναι 170 mg/dl πολύ κάτω από την επιθυμητή κλίμακα .

Άλλοι πολιτισμοί, όπως οι Tokelau και οι Pukapuka των Νήσων του Ειρηνικού, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών που αντιστοιχούν στο 63 % και το 34 % της διατροφής τους, αντίστοιχα.

«Η Αγγειακή νόσος είναι άγνωστη και στους δύο πληθυσμούς και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η υψηλή πρόσληψη κορεσμένου λίπους έχει αρνητικές συνέπειες για τους πληθυσμούς αυτούς ( Davidson, Salmond & Czochanska , 1981).»

Ας δούμε λίγο από τι λίπη αποτελείται η αρτηριακή πλάκα, (74%) είναι κυρίως ακόρεστα, από τα οποία 41% είναι πολυακόρεστα.

Τα κορεσμένα λίπη δεν μπορούν να βρεθούν σε μεγάλη ποσότητα στην αθηρωματική πλάκα. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση κορεσμένου λίπους δεν προκαλεί καρδιοπάθεια.

Άρα τα πολυακόρεστα λίπη είναι αυτά που προκαλούν καρδιοπάθεια.

Η κατανάλωση λοιπόν μαργαρίνης μπορεί να προκαλέσει καρδιοπάθεια, διότι η μαργαρίνη είναι πλούσια πηγή πολυακόρεστων λιπών και όχι το βούτυρο.

Και όχι μόνον τα πολυακόρεστα, αλλά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, η αύξηση της κατανάλωσης υδατανθράκων (αλεύρι, ζάχαρη), το ραφιναρισμένο αλάτι και οι φούρνοι μικροκυμάτων.

Μια εύλογη ερώτηση, αν το λίπος, τα κορεσμένα λίπη ευθύνονται για την αύξηση της χοληστερόλης και των καρδιακών παθήσεων, γιατί αφότου η μείωση της κατανάλωσης και η δαιμονοποίηση του λίπους ξεκίνησε, οι καρδιακές παθήσεις αυξήθηκαν;

1900 : καρδιακές παθήσεις σπάνιες.

Η κατανάλωση βουτύρου ήταν : 8 κιλά / άτομο / έτος
Κατανάλωση φυτικών ελαίων : . 5 κιλά / άτομο / έτος

2012 : Η καρδιοπάθεια κύρια αιτία θανάτου.
Η κατανάλωση βουτύρου : . 1. 8 κιλά / άτομο / έτος
Κατανάλωση φυτικών ελαίων : . 28 κιλά / άτομο / έτος

Αν και οι θάνατοι από καρδιακή προσβολή έχουν μειωθεί λόγω της ιατρικής εξέλιξης, φαίνεται ότι τελικά η μείωση της κατανάλωσης λίπους και η αύξηση της κατανάλωσης των φυτικών ελαίων απέτυχε παταγωδώς στην πρόληψη των καρδιοπαθειών.

Law M., Plant sterol and stanol margarines and health, British MedicalJournal, 320, 861-864, 2000

Τα κορεσμένα λίπη, χοληστερόλη, είναι ένα συστατικό ζωτικής σημασίας για το σώμα, συστατικό 50 % του εγκεφάλου, περίπου 45 % του μητρικού γάλακτος και το 50 % όλων των δομών των κυτταρικών μεμβράνων ( Enig, 2001 ).

Το λίπος παρέχει ενέργεια και  δομή  στα κύτταρα, προστατεύει επίσης το ήπαρ και είναι ακόμα η προτιμώμενη τροφή για την καρδιά.

Ευαγγέλου Μαριάννα

βιοχημικός Μsc

φύτρο

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply