Εὐρωπαῖοι. Τὰ Ἰνδικὰ Χοιρίδια τῆς ΜΟΝΣΑΝΤΟ.


ΕΡΕΥΝΑ ΓΑΛΛΟΥ ΜΟΡΙΑΚΟΥ ΒΙΟΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ Roundup

Για πρώτη φορά, οι επιπτώσεις στην υγεία των ΓΤΟ και ενός ευρέως χρησιμοποιούμενου φυτοφάρμακου αξιολογηθηκαν συνολικά  σε μια μακροπρόθεσμη διατροφική μελέτη, με τη μεγαλύτερη διάρκεια έως τωρα και με τις πιο λεπτομερείς αναλύσεις από όλες τις προηγούμενες μελέτες, από περιβαλλοντικές υπηρεσίες και τα κρατικούς φορείς τροφίμων, κυβερνήσεις,  βιομηχανίες , η ερευνητικά ιδρύματα..

Τα δύο προϊόντα που δοκιμάστηκαν είναι πολύ κοινά διαδεδομένα: (i) ένας διαγονιδιακός αραβόσιτος ειδικά σχεδιασμένος για ανοχή στο Roundup, το χαρακτηριστικό που μοιράζονται πάνω από το 80% των τροφίμων και των ζωοτροφών γενετικά τροποποιημένων, και (ii) το Roundup το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο στον πλανήτη . Η ρυθμιστική διαδικασία έγκρισης απαιτεί αυτά τα προϊόντα  να δοκιμάζονται σε ποντίκια ως υποκατάστατο για τους ανθρώπους.

Female (9255) fed with the GMO alone (22%) and developing a mammary adenocarcinoma in a fibroadenoma (day 645)

Η νέα έρευνα πήρε τη μορφή  δοκιμής σίτισης σε 200 ποντίκια σε διάρκεια δυο ετων, παρακολουθώντας τα αποτελέσματα για περισσότερες από 100 παραμέτρους. Οι δόσεις ήταν συνεπείς με την τυπική διατροφική / περιβαλλοντική έκθεση (από 11% ΓΤΟ στη δίαιτα, και 0,1 ppb στο νερό).

Τα αποτελέσματα, προκαλούν σοβαρές ανησυχίες, περιλαμβάνουν αυξημένη και ταχεία θνησιμότητα, σε συνδυασμό με μη γραμμικές ορμονικές και γενετικές επιπτώσεις. Τα θηλυκά ανέπτυξαν σημαντικούς και πολυάριθμους μαστικούς όγκους και προβλήματα στα νεφρά και την υπόφυση. Τα αρσενικά έχασαν τη ζωή τους ως επί το πλείστον από σοβαρές χρόνιες ανεπάρκειες στα νεφρά και το συκώτι. Η ομάδα του καθηγητή Séralini στο Πανεπιστήμιο της Caen δημοσιεύει αυτή την λεπτομερή μελέτη σε ένα από τα κορυφαία διεθνή επιστημονικά περιοδικά στο  Journal Food and Chemical Toxicology. στις 19 Σεπτεμβρίου 2012.
Οι συνέπειες είναι εξαιρετικά σοβαρές. Αποδεικνύουν την τοξικότητα, τόσο μιας ΓΤΟ με τον πιο διαδεδομένο διαγονιδιακά χαρακτήρα και από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο, ακόμα και όταν καταπίνονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, (που αντιστοιχούν σε εκείνες που βρίσκονται στην επιφάνεια ή στο νερό της βρύσης). Επιπλέον, τα αποτελέσματα αυτά θέτουν υπό αμφισβήτηση την επάρκεια της ισχύουσας κανονιστικής διαδικασίας, που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο από τους οργανισμούς που εμπλέκονται στην αξιολόγηση της υγείας, των τροφίμων και των χημικών ουσιών, και τις βιομηχανίες που επιδιώκουν την εμπορευματοποίηση των προϊόντων.
Εν όψει αυτών των ευρημάτων, οι ερευνητές θεωρούν ότι οι άδειες  κυκλοφορίας στην αγορά για τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να επανεξετασθούν  αμέσως. 
Η 90 ημερών διάρκεια της δοκιμής θα πρέπει να επεκταθεί έως 2 έτη για τα γεωργικά ΓΤΟ. Επιπλέον, όλα τα ζιζανιοκτόνα πρέπει να δοκιμάζονται με την πλήρη σύνθεσή τους (και όχι με το δραστικό συστατικό μόνο) για 2 χρόνια, ακόμη και για πολύ χαμηλές δόσεις. Επιπλέον, στο μέλλον, η ρυθμιστική διαδικασία για τον έλεγχο της βιοτεχνολογίας και των προϊόντων σαν τα φυτοφάρμακα θα πρέπει να είναι διαφανής, ανοικτή σε δημόσιο έλεγχο, και να υπόκειται σε ανεξάρτητη επανεξέταση και εκτέλεση ανεξάρτητα από τις επιχειρήσεις στο μέλλον.

Εν τω μεταξύ, η επισήμανση όλων των ΓΤΟ στις ζωοτροφές / τρόφιμα πρέπει να είναι υποχρεωτική, συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτροφικών προϊόντων από ζώα που έχουν τραφεί με ΓΤΟ. Τέλος, η φύση όλων των ενώσεων στις συνθέσεις φυτοφαρμάκων θα πρέπει να δημοσιοποιούνται.

Αυτά γράφονται στο CRIIGEN

Η συνέχεια δίνεται από την Ευρωπαϊκή επιτροπή στο σχετικό άρθρο του REUTERS 

Όπου ζητά από τον EFSA (ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ οργανισμός ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ των ΤΡΟΦΙΜΩΝ) να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα της Γαλλικής έρευνας και να αναφέρει τα αποτελέσματα μέχρι τα τέλη του χρόνου.
Τι είχε γίνει; Το 2003 το EFSA δημοσιεύει  μια αξιολόγηση της ασφάλειας της ποικιλίας καλαμποκιού ΓΤ γνωστή ως NK603, το οποίο είναι ανθεκτικό στο Roundup της Monsanto. Η αξιολόγηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το NK603 ήταν τόσο ασφαλές όσο και το μη ΓΤ καλαμπόκι, και μετά από αυτή την αξιολόγηση η Ευρωπαϊκή Ένωση χορήγησε την έγκριση για τη χρήση του σε τρόφιμα και ζωοτροφές.
Ο Séralini είπε ότι οι  εκτιμήσεις της EFSA ήταν λιγότερο αυστηρές από τη μελέτη της ομάδας του και αναφέρει ότι «Τα ΓΤΟ έχουν αξιολογηθεί με εξαιρετικά φτωχό και χαλαρό τρόπο με πολύ μικρότερη ανάλυση από ό,τι έχουμε κάνει. Είναι η πιο λεπτομερής και η μεγαλύτερη μελέτη στο κόσμο. Ως εκ τούτου, μερικοί άνθρωποι είναι υπεύθυνοι και ένοχοι για την έγκριση αυτής της ΓΤΟ μετά από μόνο τρεις μήνες».

Η Ρωσική ομάδα ασφάλειας καταναλωτή το Rospotrebnadzor, ανακοίνωσε ότι σταματά όλες τις εισαγωγές ΓΤ καλαμποκιού ενώ το Ρωσικό Ινστιτούτο Διατροφής θα εκτιμήσει τα αποτελέσματα της έρευνας.

Η ρωσική απαγόρευση είναι το τελευταίο πλήγμα για την Monsanto, η εταιρεία που απεγνωσμένα είναι προσκολλημένη στο μύθο ότι οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες της  «δεν είναι διαφορετικές»  από τις παραδοσιακές καλλιέργειες και ως εκ τούτου δοκιμές μακροπρόθεσμης ασφάλειας είναι εντελώς περιττές. Η Monsanto επιτίθεται στην γαλλική μελέτη, υποστηρίζοντας ότι δεν χρησιμοποίησε αρκετά αρουραίους και ότι η διάρκεια της μελέτης ήταν πολύ μικρή – μια παράλογη δήλωση, δεδομένου ότι οι της Monsanto μελέτες σε ζώα είναι μόνο 90 ημέρες σε διάρκεια, ενώ η γαλλική μελέτη εξέτασε τα αποτελέσματα σε ποντικούς που έτρωγαν ΓΤ καλαμπόκι (και ίχνη κατανάλωσης του ζιζανιοκτόνου Roundup) για δύο χρόνια.

φύτρο

ΠΗΓΕΣ
1.http://www.criigen.org/SiteEn/index.php?option=com_content&task=view&id=366&Itemid=130
2.http://www.naturalnews.com/
3.http://www.reuters.com/article/2012/09/20/us-eu-gmo-safety-idUSBRE88J0WG20120920

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply