Φτιάχνουμε σαπούνι ἀπό βαλσαμέλαιον; (Σπαθέλαιον);

Ἀρκετὲς φορὲς ἔχουμε προτείνει ἐναλλακτικὲς ἰδέες, πρὸ κειμένου νὰ ἀποφύγουμε τὰ βαρύτατα καὶ γιὰ τὴν ὑγεία μας ἀλλὰ κυρίως γιὰ τὸ περιβάλλον μας καθαριστικὰ τοῦ ἐμπορίου.
Διαπιστώνω πὼς ὅλο καὶ περισσότεροι ἄνθρωποι ἀναζητοῦν αὐτὲς τὶς ἐναλλακτικὲς καὶ αὐτὸ μὲ χαροποιεῖ.
Σήμερα λοιπὸν θὰ σᾶς παρουσιάσω τὴν παρασκευὴ σαπουνιοῦ ἀπὸ βαλσαμέλειον ἤ σπαθέλαιον, ποὺ οὐσιαστικῶς μπορεῖ νὰ μᾶς προσφέρῃ πολλὰ περισσότερα ἀπὸ ἕνα σαπούνι.
Ἐκτὸς ἀπὸ τὶς ἀντισυπτικές του δράσεις καὶ τὶς μαλακτικές του ἰδιότητες, τὸ σαπούνι μὲ βαλσαμέλαιον ὁπωσδήποτε εἶναι πολὺ πιὸ ἥπιον ἀπὸ τὰ λοιπὰ σαπούνια καὶ ὁπωσδήποτε σημαντικὸ γιὰ τὶς ἀνάγκες τῆς οἰκογενείας μας.

Σαπούνι με Σπαθόλαδο

Μια καλή ιδέα για χειροποίητο σαπούνι είναι κατά την διαδικασία παρασκευής να  χρησιμοποιήσετε σπαθόλαδο. Ακολουθώντας τις βασικές ὁδηγίες παρασκευῆς σαπουνιοῦ με την ψυχρή μέθοδο μπορείτε να δοκιμάσετε την παρακάτω συνταγή:
Υλικά:
Σπαθόλαδο   930 γρ
Λάδι Καρύδας 100γρ
Φυσικό Στεατικό οξύ 20γρ
Αποσταγμένο νερό 350γρ
140,3γρ NAOH (καυστικό νάτριο)
300-400 σταγόνες αιθέριο έλαιο
Η συνταγή δεν έχει καθόλου υπερλίπανση. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει μια υπερλίπανση σε ποσοστό τουλάχιστον 5% είναι επιβεβλημένη, ώστε να είναι ασφαλέστερο το σαπούνι μας (λιγότερο πεχα). Θα ακολουθήσουμε λοιπόν και εδώ την υπερλίπανση, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Συγκεκριμένα δεν θα ρίξουμε όλο το σπαθόλαδο από την αρχή στην κατσαρόλα και θα αφήσουμε 50 γρ στην άκρη. Όταν δημιουργηθεί το ίχνος, τότε θα ρίξουμε το υπόλοιπο σπαθόλαδο και έτσι δημιουργούμε μια υπερλίπανση της τάξης του 5%. Στη συνέχεια ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες(ρίχνουμε αιθέριο, καλουπώνουμε κλπ), αφού δεν αλλάζει κάτι.  Ακολουθώντας αυτό τον τρόπο υπερλίπανσης στο τελικό σαπούνι δεν εμφανίζετε και η άσπρη σκόνη (σόδα).
Η συνταγή αυτή αφορά συγκεκριμένο ελαιόλαδο (βιολογικό εξτρα παρθένο με οξύτητα 0,5) και συγκεκριμένη διαδικασία παρασκευής του σπαθόλαδου. Το σπαθόλαδό μας δεν εκτίθεται στον ήλιο, αλλά «ωριμάζει» σε ζεστό περιβάλλον (δεῖτε κι ἐδῶ). Αυτό γιατί η έκθεση στον καλοκαιρινό ήλιο οξειδώνει και ταγγίζει το λάδι με αποτέλεσμα να αυξάνεται κατακόρυφα η οξύτητά του. Αν χρησιμοποιήσετε σπαθόλαδο που έγινε με έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να αλλάξετε την ποσότητα του καυστικού νατρίου. Η νέα ποσότητα εξαρτάται από την οξύτητα του σπαθόλαδου που θα πρέπει να μετρηθεί με ειδικό οξειδόμετρο.
Στην συνταγή περιέχεται λάδι καρύδας για να κάνει το σαπούνι περισσότερο αφρό. Αυτό δεν είναι απαραίτητο αφού προέρχεται από την άλλη άκρη της γης και επιπλέον η παραγωγή του ελέγχεται για οικολογικές παραβάσεις.   Θα μπορούσατε να το αντικαταστήσετε με ελαιόλαδο (με καυστικό νάτριο τότε τα 135,3 γρ) ή καστορέλαιο που επίσης κάνει αφρό και μπορεί να παραχθεί στην χώρα μας(για τα 100γρ καστορέλαιου αντί καρύδας το καυστικό νάτριο θα πρέπει να είναι 134,4γρ).
Το στεατικό οξύ που προτείνουμε μπορεί να παραχθεί από φυτικά και ζωικά λίπη. Εννοείτε ότι θα πρέπει να αναζητήσετε φυτικό στεατικό οξύ, αφού δεν θα πρέπει να συμβάλλουμε στην εκτροφή ζώων για την παραγωγή αυτού του προϊόντος. Το στεατικό οξύ, έστω και σε αυτό το μικρό ποσοστό, βοηθάει την  διαδικασία σαπωνοποίησης(την κάνει πιο γρήγορη) και κυρίως σκληραίνει το σαπούνι. Θα μπορούσατε να μην το χρησιμοποιήσετε καθόλου και να το αντικαταστήσετε με σπαθόλαδο.
Το σαπούνι σπαθόλαδου έχει αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες. Είναι ιδανικό για πλύσιμο σε επιδερμίδες που είναι ταλαιπωρημένες από τον ήλιο ή έχουν πληγές, εγκαύματα, μολύνσεις, χτυπήματα, μώλωπες, φλεγμονές, σπυράκια, κάλους, δερματοπάθειες, νευραλγίες. Και φυσικά είναι ένα ενυδατικό σαπούνι πλούσιο σε γλυκερίνη, όπως όλα τα σαπούνια που παρασκευάζονται με την ψυχρή μέθοδο.
Πῶς φτιάχνουμε τό βαλσαμέλαιον; (σπαθέλαιον).

Σπαθόλαδο

Άπειρες οι αναφορές για την θεραπευτική χρήση του σπαθόλαδου, από τους αρχαίους Σπαρτιάτες, τα Ρωμαϊκά συγγράμματα, τα μαντζούνια των γιαγιάδων μας ως τις επιστημονικές μελέτες και το διαδίκτυο. Όχι άδικα, αν το δοκιμάσετε θα πειστείτε και θα ανακαλύψετε τις πολλές και πολύτιμες ιδιότητές του. Πάμε να μάθουμε πως φτιάχνεται.
Σε σκούρο μπουκάλι (κρασιού, μπύρας) βάζουμε τα άνθη (μόνο!) του σπαθόχορτου σε αναλογία ένα μέρος φρεσκοκομμένου βοτάνου προς τέσσερα μέρη βιολογικού extra παρθένου ελαιόλαδου για τουλάχιστον 4 εβδομάδες σε ζεστό περιβάλλον. Πολλοί συστήνουν την έκθεση σε ήλιο, όμως καλό είναι να την αποφεύγεται. Η πολυήμερη έκθεση στον ήλιο ταγγίζει το λάδι και ανεβάζει την οξύτητα του τελικού προϊόντος. Επίσης είναι σημαντικό το ελαιόλαδο να είναι βιολογικό χαμηλής οξύτητας και ψυχρής σύνθλιψης.  Κάθε 2 μέρες αναποδογυρίζουμε δύο τρεις φορές τα μπουκάλια ώστε να ανακατευτεί το περιεχόμενο τους. Με την πάροδο των πρώτων ημερών το περιεχόμενο αρχίζει να κοκκινίζει και όταν περάσει ο κατάλληλος χρόνος το σπαθόλαδο είναι έτοιμο και κατακόκκινο. Σουρώνουμε με πολύ ψιλή σίτα ή σουρωτήρι και το βάζουμε επίσης σε σκουρόχρωμο μπουκάλι (αποστειρωμένο). Αν το ελαιόλαδο δεν είναι παλιό και ούτε υψηλής οξύτητας, διατηρείται για τουλάχιστον ενάμιση χρόνο σε σκιερό και δροσερό μέρος χωρίς να χάνει τις ιδιότητές του.
Ιδιότητες – Χρήσεις:
Εξωτερική χρήση: Όταν χρησιμοποιείται εξωτερικά έχει αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες Είναι το νούμερο ένα επουλωτικό πληγών, εξαιτίας της ιδιότητάς του να αναπλάθει τα κύτταρα. Εξαιρετικά αποτελεσματικό για εγκαύματα, χτυπήματα, μώλωπες, φλεγμονές, σπυράκια, κάλους, τσιμπήματα εντόμων, ψύξεις, κράμπες, στραμπουλήγματα, πιασίματα, δερματοπάθειες, νευραλγίες, αιμορροΐδες. Επίσης είναι αποτελεσματικό για τους ρευματισμούς, την ισχιαλγία και τους κιρσούς. Είναι ιδανικό για κατευναστικό, θεραπευτικό και μυοχαλαρωτικό μασάζ.
Με το σπαθόλαδο κάνουμε επαλείψεις στις πληγές, καψίματα ή ελαφρές εντριβές στο μέρος που πονάει. Μπορούμε ακόμη να εφαρμόσουμε και τοπικά επιθέματα με ποτισμένη γάζα. Δοκιμασμένο πάνω μας με άριστα αποτελέσματα στα καλοκαιρινά «καψίματα» μετά το θαλασσινό μπάνιο. Σε συνδυασμό με χαμομηλόλαδο είναι το ιδανικό after sun. Λόγω του ελαιόλαδου που περιέχει το αλείφετε στο σώμα σας βραδινές ώρες ή σε συνεφιά. Δοκιμάστε το στα μωρά σας άφοβα για συγκάματα και ξεχάστε τις καταπραϋντικές-θεραπευτικές κρέμες.

Εσωτερική χρήση: Το σπαθόλαδο είναι γνωστό κυρίως για την εξωτερική του χρήση, αλλά έχει αρκετές θεραπευτικές ιδιότητες και όταν πίνεται. Συνιστάται ιδιαιτέρως για τις κολίτιδες, τους πόνους και τις ξινίλες του στομάχου, το έλκος, την επώδυνη πέψη και τον πονοκέφαλο. Όταν ξυπνήσετε από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, 1-2 κουταλάκια σπαθόλαδου ανακουφίζουν το στομάχι σας. Θεωρείται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε. Το σπαθόχορτο ως έγχυμα ή βάμμα το πίνουμε και στο κρυολόγημα. Δρα αποτελεσματικά σε περιπτώσεις βρογχικών και άσματος. Χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της ήπιας κατάθλιψης και της αυπνίας (και ως αφέψημα σπαθόχορτου). Στην Αμερική και στην Γερμανία καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις για φαρμακευτικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Σημαντικά συστατικά του Σπαθόχορτου είναι υπερικίνες, ρητίνες, καροτενοειδή, καρβοξυλικά οξέα, flavonols, flavonol glycosides, hyperforin, biflavones, naphthodianthrones, phloroglucinols, tannins, coumarins, xanthophylls κλπ. Η χρήση του (και κυρίως η εσωτερική) γίνεται με μεγάλη προσοχή και με υπόδειξη κάποιου ειδικού. Όταν πίνουμε ή βάζουμε σπαθόλαδο στο σώμα μας δεν εκτειθέμεθα στο ηλιακό φως και κυρίως τα φωτοευαίσθητα άτομα.
Το Σπαθόλαδό μας φτιάχνεται με
extra παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο χαμηλής οξύτητας και ψυχρής σύνθλιψης παραγωγής μας (από την Κρήτη) και με σπαθόχορτο καλλιεργούμενο στο βοτανόκηπό μας. Δεν συλλέγουμε σπαθόχορτο από τη φύση, παρόλη την αφθονία του. Σημειώνουμε ότι το σπαθόχορτο είναι το “νοσοκομείο” για πολλά άρρωστα ζώα, πουλιά και έντομα. Κόβοντας το από την φύση είναι σαν να βομβαρδίζουμε ένα νοσοκομείο.

Καλὴ ἐπιτυχία! Καὶ στὰ δύο.
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply