Τί συμβαίνει μέ τό ΚΚΕ καί τόν ὑποψήφιο Δήμαρχο Πατρέων Κ. Πελετίδη;

«Εμμένουν στην ξύλινη γλώσσα και περιορίζονται στην επαναστατική γυμναστική, κλείνοντας παράλληλα το μάτι στην συντηρητική εξουσία.» Λόγια από έναν παλαιό κουμουνιστή ο οποίος κατέθεσε την κομμουνιστική κομματική του ταυτότητα την επομένη ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Μνημονίου. Αιτία, η συμπεριφορά του ΠΑΜΕ το οποίο λειτούργησε ως περιφρούρηση της Βουλής για να μην εισβάλουν σε αυτήν οι Αγανακτισμένοι της πλατείας. Χαριστική βολή –όπως είπε- αποτέλεσαν τα εύσημα της Παπαρήγα στον αστυνομικό διευθυντή-υπεύθυνο των κατασταλτικών δυνάμεων της πλατείας.

Τελικά θέλει να κυβερνήσει έστω και Δήμο το ΚΚΕ;  Το ερώτημα τέθηκε μετά την παρακολούθηση από την Ναύπακτο, του debate μεταξύ των υποψηφίων Δημάρχων για τον Δήμο Πατρέων στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό Lepando.

To καταστάλαγμα των απαντήσεων του υποψήφιου Δημάρχου Κώστα Πελετίδη ο οποίος υποστηρίχθηκε από το ΚΚΕ ήταν ότι θα εντάξει τους δημότες της Πάτρας στο ΠΑΜΕ για να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, όπως κλείσιμο των διοδίων, της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου και εν τέλει ανατροπής της φιλομνημονιακής κυβέρνησης. Καμμία κουβέντα για αναπτυξιακό πρόγραμμα στον Δήμο, καμμία κουβέντα για τις άμεσες προτεραιότητές του στην περίπτωση που θα εκλεγεί την επόμενη Κυριακή. Με την γνωστή ξύλινη γλώσσα του ΚΚΕ επαναλάμβανε τα περί μονοπωλίων, μεγάλου κεφαλαίου, εργατικής τάξης και κινητοποιήσεων για ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής.

Αντίθετα ο ανεξάρτητος (στην πραγματικότητα επιλογή Σαμαρά, Βενιζέλου και Βορίδη) συνυποψήφιός του Κ. Χριστόπουλος αναφέρθηκε στον Δήμο, αφήνοντας όμως μια δυσάρεστη φορομπηχτική γεύση (αύξηση τελών, αναγκαστική είσπραξη οφειλομένων, περικοπές) αντίστοιχη με την κυβερνητική πολιτική, ενώ παράλληλα ως πολιτικός μηχανικός εξέφρασε την πρόθεσή του να ανακαινίσει-«αξιοποιήσει» την Δημοτική Περιουσία για να μην πληρώνει ο δήμος 45.000 ευρώ για ενοίκια. Αυτό βέβαια έφερε χαμόγελα στους συναδέλφους του πολιτικούς μηχανικούς και κατασκευαστές οι οποίοι αισθάνονται ήδη στην τσέπη τους  κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Μεγάλος κερδισμένος του debate, ο δεύτερος αφού ο Κ. Πελετίδης έβαζε το ένα αυτογκόλ μετά το άλλο.

Το ερώτημα που προέβαλε μετά το πέρας του debate, ήταν αν τελικά ο Κ. Πελετίδης επιθυμεί τον δημαρχιακό θώκο, ή δια της πάγιας μεθόδου του ΚΚΕ τον χαρίζει στον φιλοκυβερνητικό συνυποψήφιό του. Άλλη μία στήριξη εν ήδη «πατερίτσας» της κεντροδεξιάς παράταξης.      

Θα πρέπει βεβαίως να επισημανθεί ότι, όπως είναι παραδεκτό από την κοινωνία της Πάτρας,  ο ιατρός Κ. Πελετίδης υπερτερεί ως χαρακτήρας του πολιτικού μηχανικού Κ. Χριστόπουλου. Από την μία έχουμε ένα ιατρό με αριστερή κοινωνική συμπεριφορά ο οποίος προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του και από την άλλη, έναν σκληρό δεξιό επιχειρηματία με μεγάλη περιουσία και λογική Σαμαρά που όμως εξέφερε  κατά την διάρκεια του debateαυτοδιοικητικό λόγο.

Αντικειμενικά, τόσο η ποιότητα του ανθρώπου, όσο και η αριστερή κοινωνική ευαισθησία του Κ. Πελετίδη τον υποδεικνύουν ως τον πλέον κατάλληλο για να στηρίξει τους φτωχοποιημένους δημότες Πατρέων. Παράλληλα ο έλεγχος ο οποίος προβλέπεται από τον Καλλικράτη προς τις δημοτικές αρχές είναι ικανός να αναγκάσει τον κάθε δήμαρχο να ασκήσει επιμελώς τα καθήκοντά του και να παράξει έργο, έστω παράλληλα με τυχόν επαναστατική γυμναστική. Άλλωστε μια ενδεχόμενη αποτυχία του Κ. Πελετίδη στον Δήμο, θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στην κυβερνητική προοπτική του ΚΚΕ.

Παρά την ξύλινη γλώσσα του ΚΚΕ με την οποία εκφράστηκε ο Κ. Πελετίδης, είναι καταδικασμένος να επιτύχει, αν κερδίσει στο δεύτερο γύρο τον συνυποψήφιό του Κ. Χριστόπουλο.

Συμπερασματικά, ο Κ. Πελετίδης είναι μια λύση που δεν έχει δοκιμαστεί μέχρι τώρα. Και άλλοι δήμαρχοι προσκείμενοι στο ΚΚΕ έχουν αφήσει αξιόλογο έργο. Ειδικότερα στην σημερινή μνημονιακή συγκυρία η επιλογή του είναι πολύ πιθανό να ανακουφίσει τους δημότες της Πάτρας.

Από μία άλλη οπτική, οι Πατρινοί οφείλουν να «καταδικάσουν» τον Κ. Πελετίδη στην θέση του Δημάρχου, αφού ο ίδιος το επεδίωξε, ο ίδιος τους έπεισε ότι έχει και τον χαρακτήρα και τις ικανότητες ώστε να τον ψηφίσουν δίνοντάς του παράλληλα την δυνατότητα να αποδείξει ότι η υποψηφιότητά του δεν αποτελεί στην πραγματικότητα μία ακόμη «πατερίτσα» του ΚΚΕ στην κεντροδεξιά διακυβέρνηση.

Διαφορετικά οφείλει να σταθεί ενώπιον των Πατρινών ευθαρσώς και να δηλώσει ότι παραιτείται της υποψηφιότητας υπέρ του συνυποψηφίου του. Κ. Χριστόπουλου, παραδίδοντας στην πόλη στα επιχειρηματικά συμφέροντα και στο μεγάλο κεφάλαιο.

Από την άλλη οι δημότες της Πάτρας μπορούν να υπολογίζουν στην δικλείδα ασφαλείας του Καλλικρατικού Νόμου, η οποία δίνει την δυνατότητα στο Υπουργείο Εσωτερικών, να κηρυχτεί έκπτωτος ένας δήμαρχος αν δεν πετύχει στο έργο του!

Ωστόσο η άποψη όσων παρακολούθησαν και συζήτησαν την υποψηφιότητα Πελετίδη και συνεκτιμώντας το αυτοδιοικητικό παρελθόν του ως μακρόβιου δημοτικού συμβούλου, κατάληξαν στο ότι μπορεί να αποδειχθεί ένας εξαιρετικά επιτυχημένος Δήμαρχος…εις πείσμα του Κ.Κ.Ε.

Ἴων Πολιάδης    

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply