Ἀντισυνταγματική ἡ ἰδιωτικοποίησις τοῦ νεροῦ;

Θά εἰσακουσθῆ τό ΟΧΙ τοῦ 98%, πού βροντο-ἐφώναξαν οἱ κάτοικοι τῆς Θεσσαλονίκης;
Θά εἰσακουσθῇ ἡ κραυγή πού ἐκτοξεύει ἡ χάρτα τῶν ἀνθρωπίνων δικαιωμάτων;
Θά θεωρηθῆ ἀνάγκη ἡ προάσπισις τῶν φυσικῶν νόμων καί τῶν συμπαντικῶν Ἀρχῶν;
Ἤ μήπως κυβέρνησις, δικαστικός κλάδος καί πολυεθνικές θά μετατρέψουν ὅλην τήν ἀνθρωπότητα σέ εἶδος πρός ἐξαφάνισιν;
Διότι τὸ νερὸ εἶναι ἐκτὸς ἀπὸ ἀνθρώπινον δικαίωμα καὶ Φυσικὸς Νόμος.
Μπορεῖς νά βγάλῃς διάταγμα πού νά ἀπαγορεύῃ σέ κάθε ὄν νά ὑδρεύεται κατά τίς ἀνάγκες του;
Μπορεῖς νά ἀποφασίσῃς ἐσύ γιά τό πῶς θά διαβιοῦν ὅλα τά ὄντα ἐπί τοῦ πλανήτου;
Ἔχεις τέτοιο δικαίωμα; Ἔ;

Φόβος για μπαράζ προσφυγών μετά την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ

Έντονο προβληματισμό προκάλεσε στην κυβέρνηση το αναμενόμενο «μπλόκο» του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, το οποίο έκρινε ως αντισυνταγματική την υπαγωγή της εταιρείας στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) – είδηση που έγινε γνωστή λίγες ώρες προτού ο ΣΥΡΙΖΑ κόψει πρώτος το νήμα των ευρωεκλογών.

Αν και οι δικαστές απέρριψαν την αντίστοιχη προσφυγή διαφόρων σωματείων κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ (Θεσσαλονίκη), για τυπικούς όμως λόγους, εν τούτοις διαφαίνεται ότι η δημιουργία ενός δεδικασμένου θα προκαλέσει ένα δικαστικό «μπαράζ» κατά του σχεδίου των ιδιωτικοποιήσεων των υποδομών γενικότερα.

Δεν είναι τυχαίο που ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ζήτησε από την κυβέρνηση να αναστείλει -μεταξύ άλλων- την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Συγκεκριμένα, η απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου «ενταφιάζει» την υπαγωγή της ΕΥΔΑΠ στο ΤΑΙΠΕΔ, καθώς ακυρώνει το σχετικό σκέλος της σχετικής απόφασης που είχε λάβει η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων το 2012, σε εφαρμογή του μνημονίου.

«Η κατ’ ουσίαν μετατροπή της δημόσιας επιχειρήσεως σε ιδιωτική, που λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος, καθιστά αβέβαιη τη συνέχεια της εκ μέρους της παροχής προσιτών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και δη υψηλής ποιότητας, η οποία δεν εξασφαλίζεται πλήρως με την κρατική εποπτεία» αναφέρουν μεταξύ άλλων οι δικαστές.

Εναλλακτικά σενάρια

Τους προηγούμενους μήνες το ΤΑΙΠΕΔ «έτρεξε» διάφορα εναλλακτικά σενάρια για την πώληση του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο τόσο στην ΕΥΔΑΠ όσο και στην ΕΥΑΘ, καθώς πλήθαιναν οι πληροφορίες περί αντίθεσης του ΣτΕ. Μάλιστα, δεν ήταν λίγα τα μέλη της κυβέρνησης που είχαν προεξοφλήσει τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Δεν είναι τυχαίο ότι προ μηνών ο υπουργός Υποδομών κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απαντώντας σε σχετική γραπτή ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ κυρίας Ασημίνας Ξηροτύρη, σημείωνε ότι «κατόπιν της απόφασης του ΣτΕ και εφόσον κριθεί αναγκαίο, δύναται να επαναξετασθεί το θέμα της ιδιωτικοποίησης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ».

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει επεξεργαστεί το σενάριο της πώλησης μειοψηφικού «πακέτου» μετοχών σε στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει το μάνατζμεντ, όμως το Δημόσιο θα παραμείνει στο ΔΣ της εταιρείας. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με άνοιγμα βιβλίου προσφορών.

Το ερώτημα βέβαια που θα πρέπει να απαντηθεί είναι το τι θα γίνει με την ΕΥΑΘ, η ιδιωτικοποίηση της οποίας -τυπικά τουλάχιστον- συνεχίζεται. Το σχέδιο σύμβασης του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει «πλαφόν» στα κέρδη ύψους 10%, τιμολόγια ρυθμιζόμενα από τον υπουργό Οικονομικών, καταβολή τελών στο Δημόσιο για τη χρήση του νερού και επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης. Την εταιρεία διεκδικούν δύο σχήματα: οι Suez – Ελλάκτωρ και οι Mekorot – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – όμιλος Αποστολόπουλου. Το πρώτο σχήμα έχει ζητήσει ξεκαθάρισμα της νομικής εκκρεμότητας.

Ισοδύναμα μέτρα

Η μεγαλύτερη ωστόσο ανησυχία έρχεται από τις πρόνοιες του μνημονίου περί λήψης ισοδύναμων μέτρων, σε περίπτωση μη τέλεσης των συγκεκριμένων ιδιωτικοποιήσεων. Είναι πιθανόν, όπως μεταδίδουν υπό τον όρο της ανωνυμίας πηγές κοντά στην υπόθεση, να μπει το θέμα στο τραπέζι κάποια στιγμή από την τρόικα, ζητώντας τη λήψη ισοδύναμων μέτρων.

Το μνημόνιο του θέρους του 2013 προβλέπει την αυτόματη αύξηση «του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, στην περίπτωση που υπάρξει υστέρηση εσόδων από αποκρατικοποιήσεις που οφείλεται στην καθυστέρηση της πώλησης συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος για δύο συνεχόμενα τρίμηνα».

«Για την άμβλυνση αυτής της ανεπιθύμητης εξέλιξης, εκτός αν συμφωνηθούν άλλες ρυθμίσεις με την ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα αυξηθεί με άμεση ισχύ κατά το 50 τοις εκατό του ελλείμματος των εισπράξεων, και θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω των περικοπών στις τρέχουσες δαπάνες της γενικής κυβέρνησης» σημειώνεται.

Πάντως, η ακύρωση της πώλησης της ΕΥΔΑΠ θα είναι η δεύτερη «εκτροπή» από τις μνημονιακές υποχρεώσεις περί ιδιωτικοποιήσεων μετά τους αυτοκινητόδρομους, τα έσοδα των οποίων θα παραμείνουν στα έργα και δεν θα διοχετευθούν στην εξυπηρέτηση του χρέους.

πηγή

Ἀναμένω…
Κι ἀναμένω ἐναγωνίως, διότι τὸ παρετράβηξαν…
Ὅταν μάλιστα γνωρίζουμε πὼς σὲ κάθε σημεῖον τοῦ πλανήτου τὸ νερὸ ἰδιωτικοποιεῖται, μᾶλλον τὰ δεδομένα εἶναι ἀκόμη πολὺ περίπλοκα κι ἐμεῖς ὀφείλουμε οὐσιαστικὴ δραστηριοποίησιν…

Φιλονόη

Υ.Γ. Ἡ γραμμὴ τῆς «κυβερνήσεως», ὅλως «τυχαίως» συμφωνεῖ μὲ τὴν γραμμὴ κάποιων …«ἐκλεκτῶν». Γιατί ἄρα γέ;

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply