Ἡ λιτότητα εἶναι γιὰ τοὺς χαζούς.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – Ο δαιδαλώδης γραφειοκρατικός μηχανισμός που κρύβεται πίσω από τον όρο «Ευρωπαϊκή Επιτροπή» κοστίζει δισεκατομμύρια στους φορολογούμενους, συντηρώντας 56.000 «ευρω»-κράτες με εξωπραγματικούς μισθούς και προνόμοια.
Της Ελλης ΠάνουΠοιος κυβερνά αυτή την Ενωση; Ενας μυστηριώδης και άγνωστος για τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων δαιδαλώδης γραφειοκρατικός μηχανισμός, που επισήμως λέγεται Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γενικώς έχουμε μάθει να τον αποκαλούμε «Βρυξέλλες» -αλλά εδρεύει και στο Λουξεμβούργο και στο Στρασβούργο και σε άλλες πόλεις και χώρες-, κοστίζει δισεκατομμύρια σε όλους εμάς τους Ευρωπαίους και υπαγορεύει πλέον την καθημερινότητά μας σε όλα τα επίπεδα: από την εθνική οικονομία των χωρών-μελών μέχρι τη λειτουργία των δημόσιων ουρητηρίων!

Συνολικά περίπου 56.000 «ευρω»-κράτες, χαμηλόβαθμοι και υψηλόβαθμοι, λαδώνουν αυτή τη μηχανή με αποδοχές και όρους που φάνταζαν (και φαντάζουν) εξωπραγματικοί και εξαιρετικά προνομιακοί για την υπόλοιπη Ευρώπη σε καιρούς άκρατης λιτότητας. Τουλάχιστον 30.000 εξ αυτών εισπράττουν μισθούς και συντάξεις κατά πολύ υψηλότερες από αυτές που θα έπαιρναν εάν εργάζονταν στον δημόσιο τομέα της πατρίδας τους.

Οπως έγραφε η «Guardian» τον Νοέμβριο του 2012, «επισήμως εργάζονται 37 1/2 ώρες την εβδομάδα, δεν πληρώνουν δίδακτρα για τα παιδιά τους που πηγαίνουν σε πολύ καλά ιδιωτικά σχολεία, όσοι δεν δουλεύουν στην πατρίδα τους -δηλαδή η πλειονότητα- παίρνουν ένα “συμπλήρωμα” 16% επιπλέον, συνταξιοδοτούνται στα 63 τους και πολλοί είναι αυτοί που αποσύρονται νωρίτερα με πλήρη σύνταξη. Ενώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της βρετανικής κυβέρνησης, 214 από τα ανώτερα στελέχη των Βρυξελλών έχουν αμοιβές υψηλότερες από αυτές του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, οι ετήσιες απολαβές του οποίου είναι περίπου 218.000 ευρώ».

Και στη γερμανική «Die Welt» είχε δημοσιευτεί παρόμοιο ρεπορτάζ, τον Φεβρουάριο του 2013. «Χιλιάδες ανώτεροι αξιωματούχοι της Ε.Ε. έχουν βασικό μισθό 18.370 ευρώ τον μήνα», έγραφε η εφημερίδα, «δηλαδή περίπου 2.000 ευρώ πάνω από την αμοιβή της Ανγκελα Μέρκελ». Το δημοσίευμα πυροδότησε μια ανταλλαγή «πληροφοριών» σε επίπεδο κουτσομπολιού, μεταξύ Γερμανίας και Βρυξελλών, με την μεν Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποστηρίζει ότι η Μέρκελ «τσεπώνει» συνολικά πάνω από 25.000 ευρώ, μαζί με τα επιδόματα, άρα αμείβεται καλύτερα, και τον γερμανικό Τύπο να επισημαίνει ότι επιδόματα παίρνουν και οι υπάλληλοι της Ε.Ε., όπως αυτό το 16% επί του μισθού τους επειδή έχουν «ξενιτευτεί» σε άλλη χώρα κι άλλα 1.000 ευρώ για τα δίδακτρα των παιδιών τους.

Προϋπολογισμός… κράτους

Με προϋπολογισμό περίπου 9 δισ. τον χρόνο, για την επταετία 2014-2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγκάστηκε έκτοτε, υπό την πίεση της λαϊκής κατακραυγής, να «παγώσει μισθούς και συντάξεις», να αυξήσει κατά 2,5 ώρες την εβδομαδιαία εργασία και να ανεβάσει το όριο συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. Ωστόσο, η σπατάλη εξακολουθεί να ξεπερνά κάθε φαντασία. Ακριβείς λεπτομέρειες δεν είναι γνωστές και πιθανόν οι αριθμοί να διαφέρουν, λίγο πάνω-λίγο κάτω, αλλά σε γενικές γραμμές οι μισθοί στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία κυμαίνονται από 2.600 μέχρι 18.300. Υπάρχουν 16 βαθμίδες και έως 5 κατηγορίες για τους υψηλόβαθμους. Επιπλέον του μισθού, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν οικογενειακό επίδομα κατά μέσο όρο 170 ευρώ τον μήνα, επίδομα εκπαίδευσης στα 250 ευρώ (για παιδιά μέχρι να φτάσουν τα 26 τους χρόνια) κι επίδομα παιδιών 370 ευρώ. Τα επιδόματα ανεργίας κυμαίνονται από 1.300 μέχρι 2.600 ευρώ.

 Σύμφωνα με στοιχεία του 2010, οι επίτροποι αμείβονταν με 20.600 ευρώ, δηλαδή 12,5% παραπάνω από τον μισθό του πλέον υψηλόβαθμου δημόσιου υπαλλήλου της Ε.Ε. Οι πέντε αντιπρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαν ακόμα μεγαλύτερο βασικό μισθό (φτάνει τα 23.000 ευρώ περίπου) και ο πρόεδρος της Κομισιόν τα 25.000 ευρώ μηνιαίως. Οι απολαβές αυτές δεν φορολογούνται στις χώρες από τις οποίες προέρχονται, αλλά παρακρατείται ένα πολύ πιο ευνοϊκό ποσοστό στην «Ε.Ε.». Επιπλέον, οι επίτροποι λαμβάνουν ένα ημερήσιο επίδομα για τα «εκτός έδρας», δύο μηνιάτικα έξτρα όταν αναλαμβάνουν το πόστο τους και η σύνταξή τους, όταν φτάσουν το όριο ηλικίας, προστίθεται στις συντάξεις που μπορεί να δικαιούνται στην πατρίδα τους, πάλι με χαμηλό δείκτη φορολόγησης.

Ολοι αυτοί στελεχώνουν περισσότερο ή πολύ λιγότερο «χρήσιμους» μηχανισμούς, όπως την «Κοινωνική και Οικονομική Επιτροπή», που οι γνώστες των Βρυξελλών τη χαρακτηρίζουν «χωρίς νόημα», αλλά παρ’ όλα αυτά απασχολεί 722 υπαλλήλους, για 100 εκ των οποίων οι αμοιβές είναι εξαψήφιος αριθμός.

Ως άλλο ένα ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρει η «Telegraph» την «τεράστια διπλωματική αυτοκρατορία» που διοικεί η βαρόνη Αστον, η Βρετανίδα πολιτικός των Εργατικών που το 2009 διορίστηκε πρώτη στο αξίωμα της «ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας», όταν αυτό δημιουργήθηκε με τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Η βαρόνη διοικεί από το 2010 ένα σώμα που λέγεται «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης» (EEAS), που είναι στην ουσία οι διπλωματικές αποστολές της Ε.Ε. σε 140 πόλεις εκτός Ενωσης, με ετήσιο κόστος τον Δεκέμβριο του 2013 περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ!

Σύμφωνα με την «Telegraph», η EEAS έχει 3.417 υπαλλήλους στις Βρυξέλλες και άλλους 1.960 στα γραφεία του εξωτερικού. Οι βασικές ετήσιες αποδοχές για 29 από αυτούς φτάνουν τα 184.000 ευρώ και, όπως γράφει αρκετά καυστικά η βρετανική εφημερίδα, «εάν προσθέσει κανείς και τα γενναιόδωρα επιδόματα, υπολογίζεται ότι περίπου 500 αξιωματούχοι μπορεί να κερδίζουν περισσότερα από τον βασικό μισθό του Βρετανού πρωθυπουργού».

Για τις μετακινήσεις της στο εξωτερικό η EEAS αγόρασε έναν στόλο 650 αυτοκινήτων με μέση τιμή 26.000 ευρώ, παρότι μεταξύ αυτών υπάρχουν και πιο ακριβά τεθωρακισμένα. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η μεγαλύτερη αποστολή είναι στην Αγκυρα με προσωπικό 140 ατόμων και από τις πιο μικρές ήταν μέχρι πρόσφατα στο νησάκι Βανουάτου στον Νότιο Ειρηνικό, η οποία μεταφέρθηκε στη Νέα Γουινέα και τα νησιά Σόλομον. Η Ε.Ε. φέρεται να έχει χρηματοδοτήσει στην περιοχή αυτή προγράμματα όπως εκπαίδευση παιδιών στο… κρίκετ με κόστος 160.000 ευρώ.

Στις γενικές δαπάνες των «Βρυξελλών» προστίθεται και το κόστος συντήρησης, μεταξύ άλλων, 74 κτιρίων όπου στεγάζει τη γραφειοκρατία της, στην πρωτεύουσα του Βελγίου και τους γύρω δήμους. Μεταξύ αυτών είναι και το Europa, αρχικού προϋπολογισμού περίπου 250 εκατ. ευρώ, το οποίο προορίζεται για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (δηλαδή τους ηγέτες της Ε.Ε.) και θα φιλοξενεί τις συνόδους που γίνονται μόλις 4 φορές τον χρόνο! Λίγο πιο πέρα, το κτίριο Eastman, ένα οικοδόμημα της δεκαετίας του ’30, μεταμορφώνεται σε μουσείο για να εορτάζεται εκεί η «ιστορική μνήμη» της Ε.Ε. και να προωθείται η αφύπνιση της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Για να θυμούνται λοιπόν οι Ευρωπαίοι την «ταυτότητά» τους, προϋπολογίστηκε μια δαπάνη 57 εκατ. ευρώ, κόστος που αναμένεται να διπλασιαστεί έως ότου το μουσείο ανοίξει του χρόνου τις πύλες του στο κοινό. Ολα αυτά με τα χρήματα των φορολογούμενων.

Τι παράγεται από όλον αυτόν τον μηχανισμό; Νομικές πράξεις, ντιρεκτίβες, κανονισμοί, τον αριθμό των οποίων κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια. Χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι συνθήκες και οι διεθνείς συμφωνίες, ορισμένοι εκτιμούν ότι ο συνολικός αριθμός του «acquis communautaire» (κοινοτικό κεκτημένο), όπως ονομάζεται αυτός ο όγκος δουλειάς, είναι περίπου 30.000 νομικές πράξεις, σε περισσότερες από 100.000 σελίδες. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2009 υπήρχαν 10.785 διαφορετικές ντιρεκτίβες και κανονισμοί σε ισχύ. Επιπλέον, έγιναν 10.014 νομικές πράξεις τροποποίησης υπάρχουσας νομοθεσίας, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να φτάνει τις 20.799.

Ογκώδης νομοθεσία

Σύμφωνα με την έρευνα του Open Europe ωστόσο, το «acquis communautaire» είναι πολύ πολύ πιο μεγάλο. «Η τεράστια αύξηση του βάρους των ευρωπαϊκών κανονισμών την τελευταία δεκαετία είναι πλέον εμφανής ακόμα και στον όγκο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας» αναφέρεται στο σχετικό κείμενο. Προσθέτοντας τις σελίδες των πολλών τόμων της επίσημης Εφημερίδας της Ε.Ε. διαπιστώνεται ότι έχουν εγκριθεί 666.879 σελίδες νομικών πράξεων από το 1957. Κι από τη βάση δεδομένων της Ε.Ε. προκύπτει ότι το 26% εξ αυτών είναι ακόμα σε ισχύ. Επομένως, μπορεί να υπολογιστεί ότι το πραγματικό μέγεθος του ισχύοντος «κοινοτικού κεκτημένου» είναι πάνω από 170.000 σελίδες, δηλαδή εάν βάλουμε τη μια σελίδα μετά την άλλη, το συνολικό μήκος είναι 193 χιλιόμετρα! Και εάν τις βάλουμε τη μία πάνω στην άλλη, ξεπερνούν τα 11 μέτρα.

Και τι καλύπτει αυτή η νομοθεσία; Τα πάντα όλα με σοβαρές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία ή γελοίες επιπτώσεις στην καθημερινή μας ζωή. Οπως ο κανονισμός που χωρίζει τα αγγούρια σε δυο ή τρεις κατηγορίες ανάλογα με το ύψος και το σχήμα τους ή τις απαγορεύσεις, τους περιορισμούς, τους κανονισμούς για χιλιάδες άλλα καταναλωτικά αγαθά, μεταξύ αυτών τις μπανάνες, τις μαρμελάδες, το λάδι, τα watt της ηλεκτρικής σκούπας που από το 2017 και μετά απαγορεύεται να ξεπερνούν τα 900 ή τα καζανάκια στις τουαλέτες.

Ειδικά για τα καζανάκια, οι «ειδικοί» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εργάζονται για την περιβαλλοντική διεύθυνσή της, μελέτησαν «τη συμπεριφορά των χρηστών» και μετά από δύο χρόνια έρευνας, παρουσίασαν μια έκθεση 60 σελίδων για να εξηγήσουν ποια θα είναι η ποσότητα του νερού που επιτρέπεται να τρέχει κάθε φορά που ο Ευρωπαίος πολίτης τραβάει το καζανάκι του!

………………………………………………………………………………….

Μερικά «τρελά» ευρω-κονδύλια
Με τη γνωστή βρετανική αντιπάθεια για κάθε τι «βρυξελλιώτικο», η βρετανική εφημερίδα «Daily Express» συγκέντρωσε 60 λόγους για να μην «αγαπάει» κανείς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μεταξύ αυτών:

● Ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέβλεπε κονδύλι 85,9 εκατ. ευρώ για έπιπλα και εξοπλισμό γραφείου και άλλα 7,8 εκατ. ευρώ για «Συνεργασία μεταξύ των θεσμών στην κοινωνική σφαίρα», με άλλα λόγια για χρηματοδότηση κέντρων διακοπών, αθλητικών κέντρων, κλαμπ και μεταλλίων στους πιστούς υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται.

● Στην Ε.Ε. υπάρχουν 15 ιδιωτικά σχολεία για τα παιδιά των υπαλλήλων της, η διαχείριση των οποίων έχει ετήσιο κόστος 150 εκατ. ευρώ.

● Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δαπάνησε 21,6 εκατ. ευρώ σε μισθούς και επιδόματα των δικαστών το 2011, με τις αμοιβές των 1.954 μελών του προσωπικού να φτάνουν τα 195 εκατ. ευρώ.

● Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ομάδες εργασίας για συμβουλευτικούς σκοπούς όπως: «Η κατάταξη των σφαγίων βοοειδών», «Ομάδα Ειδικών Κινηματογράφου» και φυσικά «Ομάδα Ειδικού Διαλόγου για τη χρήση του φύλου ως αναλογιστικού παράγοντα»!

● Δεκαοκτώ από τις ομάδες lobbying που παρέχουν συμβουλές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η Ομοσπονδία Παρασκευαστών Παγωτών, η Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τον Σκίουρο και τουλάχιστον οκτώ που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν το Τάγμα των Ιπποτών του Ναού.

● Το 2010 η Ε.Ε. είχε στα κελάρια της 62.103 λίτρα αλκοόλ (όσο δυόμισι ολυμπιακές πισίνες), 4,53 τόνους δημητριακά και 194.806 τόνους γάλα σε σκόνη.

● Το 2011 διατέθηκε κονδύλι 243.000 ευρώ για να μελετηθεί η αντίδραση των καταναλωτών στο κρέας από αρσενικό χοιρινό που δεν είχε ευνουχιστεί πριν από τη σφαγή. Δόθηκαν και άλλες 30.000 ευρώ για να στηθεί και η σχετική ιστοσελίδα.

● Η Ε.Ε. δαπανά ετησίως 125 εκατ. ευρώ για διερμηνείς, ωστόσο το 1/6 του χρόνου τους κάθονται, διότι οι συνεδριάσεις ματαιώνονται την τελευταία στιγμή.

● Οταν γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο πήρε δείγματα από τις τουαλέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διαπιστώθηκε ότι 41 από τα 46 ήταν θετικά σε κοκαΐνη.

● Οταν απεργούν οι εργαζόμενοι στην Ε.Ε., υπάρχει κέρδος 26 εκατ. ευρώ την ημέρα…

ἐφημερίδα τῶν συντακτῶν

 

 

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply