Ὁ πρόεδρος τῆς Πανελληνίου Ἐνώσεως Θυμάτων Γερμανικῆς κατοχῆς, κατὰ Μανώλη Γλέζου…

Αθήνα 30 Απριλίου 2014
Υπ’όψη κ. Μ. Γλέζου Βουλευτή
Ψαρών 3, Νέο Ψυχικό, 15451
Αθήνα

Αγαπητέ Μανώλη, Χρόνια πολλά.

Με προσοχή διάβασα το βιβλίο σου « Και ένα μάρκο να ήταν… », και διαπίστωσα ότι έχεις κάνει μια πολύ προσεκτική εργασία, όπως πάντα άλλωστε.
Όμως παράλληλα διαπίστωσα, ότι περιγράφοντας τις δραστηριότητες του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (Ε.Σ), το οποίο μαζί και με άλλους δημιουργήσαμε, προέβαλλες σαν μοναδικό πρωταγωνιστή τον ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟ και ίσως ορισμένα ακόμη άτομα που εσύ διάλεξες, κάτι που συστηματικά παρατήρησα ότι κάνεις σε διάφορα μέσα ενημέρωσης.
Έτσι όμως δίνεται λάθος εικόνα στην Κοινή Γνώμη και για τα πρόσωπα που πρωτοστάτησαν και πρωταγωνίστησαν ανελλιπώς όχι μόνο μέσα από το Ε.Σ, αλλά και μέσα απο άλλους φορείς όπως τα Θύματα, η διάφορες επιτροπές του Ελληνικού Λαού χωρίς παρεγκλίσεις και χωρίς υποχωρήσεις.
Καταρχήν θα ήθελα να σου υπενθυμίσω, ότι το Ε.Σ μετά την άτυπη σύνοδο μερικών προσώπων το 1996, συγκροτήθηκε πραγματικά ως σώμα στις 21 Νοεμβρίου 2000, με ιδρυτικά μέλη και Διοικούσα Επιτροπή, όπως προβλέπει ο Νόμος και εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών στις 16/1/2001. Σου στέλνω συνημμένα την ιδρυτική πράξη, για να δείς τα μέλη που πρωτοστάτησαν, διότι προφανώς το έχεις ξεχάσει. Ταυτόχρονα σου στέλνω και την πρώτη συντονιστική επιτροπή με Αντιπροέδρους τους αείμνηστους Γ.Α Μαγκάκη και Γ. Σταμούλη και τον υποφαινόμενο, που πάλι ξέχασες να αναφέρεις.

Το Ε.Σ λειτούργησε με Γενικές Συνελεύσεις και εκλογές, με την ίδια περίπου συντονιστική επιτροπή και τους ίδιους Αντιπροέδρους για αρκετά χρόνια. Παράλληλα σου στέλνω μερικές φωτογραφίες από διάφορά συνέδρια, ημερίδες, εκδηλώσεις, κλπ., που οργανώσαμε. Επίσης θέλω να σου υπενθυμίσω με βάση και μαρτυρίες, ότι οι περισσότερες δραστηριότητες, εισηγήσεις, επικοινωνίες κλπ. γράφτηκαν και ξεκινούσαν από το γραφείο που διατηρούσα. Οι δύο μας, είχαμε επισκεφτεί σειρά Βουλευτών, Υπουργών, Πρέσβεων, τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κ.κ Χριστόδουλο και Προέδρους της Δημοκρατίας. Και αυτά τα ξέχασες ;
Εκείνο όμως που μού έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, είναι ότι σε δηλώσεις που έκανες στα μέσα ενημέρωσης, ισχυρίστηκες ότι στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κυβέρνησης της Γερμανίας είχες πάει μόνος σου, πράγμα που γνωρίζεις ότι δεν είναι αλήθεια. Είχαμε πάει εσύ, εγώ και ο Δημήτρης ο Παπαχρήστου, εγώ μάλιστα έπαιξα επιπλέον τον ρόλο του διερμηνέα, διότι όπως γνωρίζεις έχω σπουδάσει στην Γερμανία.
Επίσης ξέχασες ότι βρεθήκαμε μαζί και παρουσιάσαμε το πρόβλημα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, σε πολλές Ελληνικές Κοινότητες της Γερμανίας και σε κόμματα. Σου στέλνω μερικές ανακοινώσεις από τότε για να τα ξαναθυμηθείς.
Επίσης Μανώλη την ίδια εποχή, είχα ιδρύσει με άλλους Προέδρους Ενώσεων Θυμάτων, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Θυμάτων Ναζιστικής Κατοχής, όπου ήμουν εκλεγμένος Πρόεδρος επι σειρά ετών, όπως επίσης ήμουν ταυτόχρονα και Πρόεδρος της Ένωσης θυμάτων του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, όπου σε είχα καλέσει μερικές φορές μαζί με τους αείμνηστους Γιάννη Σταμούλη και Γ. Αλ.Μαγκάκη. Αυτό που λες στο βιβλίο σου ότι βοήθησες να γίνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Θυμάτων, όπως καλά γνωρίζεις δεν ισχύει, λυπάμαι.
Σου στέλνω συνημμένα μερικά δείγματα από το Συνέδριο των θυμάτων (παρουσία 600 περίπου συμμετεχόντων) που ο ίδιος οργάνωσα.
Ταυτόχρονα δεν θα πρέπει να σου ξεφεύγει, ότι ήμουν ο πρώτος εισηγητής στην ημερίδα που οργανώθηκε στη αίθουσα των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος στις 27/3/2000, όπου και ξεκίνησε η οργάνωση του δικτύου των μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδος.

Εσύ ο ίδιος μάλιστα, στον απολογισμό του πρώτου Ε.Σ στις 22 Ιανουαρίου του 2001, στα πλαίσια του απολογισμού, ανέφερες πάρα πολλές φορές την δραστηριότητα μου και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισα.
Εάν Μανώλη όλα αυτά που σου προανέφερα καθώς και άλλα που δεν τα αναφέρω ακόμη, δεν τα θυμάσαι, λυπάμαι. Βέβαια θυμάσαι άλλα πολλά που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν γνωρίζω τους λόγους που σου επιβάλλουν να θέλεις να εκπροσωπείς τους πάντες σ’αυτήν την μεγάλη Εθνική προσπάθεια, νομίζω όμως ότι μπορώ να σου πω, ότι αγωνίστηκαν και αγωνίζονται πολλοί ακόμη και αθόρυβα και με ανιδιοτέλεια.
Χωρίς να έχουν τον τίτλο του Εθνικού συμβόλου όπως εσύ, πρέπει να γνωρίζεις ότι πολλές οικογένειες στην Ελλάδα, με σωρεία θυμάτων έχουν τα δικά τους σύμβολα.
Σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορείς να οικειοποιείσαι προσπάθειες άλλων που χωρίς καμιά ανταμοιβή, αντίθετα με μεγάλο προσωπικό αγώνα και κόστος, διατήρησαν τις διεκδικήσεις των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα ζωντανές στις καρδιές των Ελλήνων και στην Διεθνή Κοινή Γνώμη, ο καθένας με την δική του ικανότητα και σοβαρότητα.
Μετά τα παραπάνω και επειδή δεν θέλω να επεκταθώ σε αυτή τη φάση πιο πέρα, είμαι της άποψης ότι πρέπει να αποκαταστήσεις σύντομα τα πραγματικά γεγονότα και να επανορθώσεις την ιστορική αλήθεια, με όποιον τρόπο εσύ νομίζεις, σε ότι αφορά στο πρόσωπο μου και ίσως και άλλων που πιθανόν ξέχασες.
Με ευχαρίστηση μου ανακοινώθηκε ότι είσαι υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σου εύχομαι καλή επιτυχία.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,
Δρ. Βασίλης Καρκούλιας
Πρόεδρος της Πανελλήνιας ένωσης θυμάτων της Γερμανικής Κατοχής.
Πρ. Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θυμάτων.
Μέλος του Ε.Σ διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Πρ. Αντιπρόεδρος του Ε.Σ διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

πηγή: μήνυμα
φωτογραφία

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

4 thoughts on “Ὁ πρόεδρος τῆς Πανελληνίου Ἐνώσεως Θυμάτων Γερμανικῆς κατοχῆς, κατὰ Μανώλη Γλέζου…

Leave a Reply