Γιατί ΠΟΤΕ κάποιος πολιτικός ΔΕΝ ζήτησε διαφάνεια στήν Ττ«Ε»;;;

Γιατί άραγε όλοι αυτοί που θέλουν δημοψήφισμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν ενοχλούνται εδώ και δεκαετίες από το εξοργιστικό γεγονός ότι είναι ΙΔΙΩΤΙΚΗ η Τράπεζα της «Ελλάδος»;
Γιατί δεν τους ενοχλεί που εξυπηρετεί ΞΕΝΑ συμφέροντα η ραχοκοκκαλιά της «Ελληνικής» Οικονομίας;
Που υπογράφει για ΔΙΚΟ ΜΑΣ λογαριασμό δανειακές συμβάσεις χωρίς να μας ρωτήσει;
Που διαθέτει προνόμια, τα οποία ξεκάθαρα παραβιάζουν βασικά άρθρα του Συντάγματος;
Που ως ίδρυμα ΞΕΝΩΝ συμφερόντων έχει προκαλέσει ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ οικονομικές ζημίες στην χώρα και στον λαό της;

Γιατί ΟΥΔΕΠΟΤΕ δεν στοχοποιήθηκε από τους «αυθόρμητους» κουκουλοφόρους;
Γιατί ΟΥΔΕΠΟΤΕ το ΠΑΜΕ δεν έκανε κατάληψη στην Ττ«Ε», τον πιο δαιμονικό θεσμό που λειτουργεί παράνομα κι αντισυνταγματικά στην χώρα, αφαιρώντας κάθε χρόνο δισεκατομμύρια ευρώ μέσω της τοκογλυφίας;

Γιατί ΟΥΔΕΠΟΤΕ κάποιος «αριστερός» πολιτικός, (εφόσον οι «δεξιοί» είναι πουλημένοι κατά τους αριστερούς), δεν ζήτησε ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ για την κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και του ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ κυρίως

ΓΙΑΤΙ ΠΟΤΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ Ττ«Ε»;2ΓΙΑΤΙ ΠΟΤΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ Ττ«Ε»;3Γιατί δεν πείραξε τον Τσίπρα που το κράτος λειτουργούσε ανέκαθεν με ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ, τα χαρτονομίσματα, τα οποία έφεραν τόκο και πληθωρισμό εξ ορισμού, αλλά ξαφνικά ξεσηκώθηκε για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ;;;;;

Καταλαβαίνετε για τι μεγάλο θέατρο μιλάμε από την αντιπολίτευση, που αν δεν ήταν κι αυτοί στο κόλπο, θα έπρεπε να γυρίσουν την Βουλή ανάποδα…
…όχι τώρα, πέντε χρόνια μετά τις εκλογές του 2009, αλλά στο άκουσμα και μόνο της λέξεως ΔΝΤ.

Είναι όμως όλοι τους στο payroll των ξένων τοκογλύφων για αυτό κάνουν καριέρα με την στήριξη των καταχρεωμένων ΜΜΕ…
Κι αν δεν είναι απευθείας διασωληνωμένοι με τους τοκογλύφους, ξέρουν καλά ότι η ζωή τους θα είναι πολύ πιο εύκολη αν …δεν τραβούν την προσοχή του Κτήνους .

Σίγμα

Σχετικά διαβάστε εδώ, όσοι ακούτε  για πρώτη φορά, γι’ αυτή την τεράστια προδοσία δια χειρός Ζαΐμη και Ελ.Βενιζέλου, που συγκαλύτπουν όλοι τους μέχρι σήμερα:

Η “Ιδιωτική” Τράπεζα της Ελλάδας και τα παράδοξά της

Η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) είναι ιδιωτική και μάλιστα το κράτος κατέχει ένα πολύ μικρό ποσοστό των μετοχών της. Πρόκειται για μία Ανώνυμη Εταιρία, η οποία βρίσκεται έξω από τον έλεγχο του ελληνικού κράτους.

Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία αν σκεφτεί κανείς τη λειτουργία και την αποστολή που εκπληρώνει. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το καταστατικό της, η ΤτΕ:

i) χαράσσει και ασκεί νομισματική και πιστωτική πολιτική,

ii) κατέχει και διαχειρίζεται τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, συμπεριλαμβανομένου και του χρυσού,

iii) ασκεί έλεγχο στις τράπεζες,

iv) έχει το αποκλειστικό προνόμιο έκδοσης χαρτονομισμάτων,

v) ενεργεί ως Ταμίας και Εντολοδόχος του ελληνικού δημοσίου.

Αν σκεφτεί λοιπόν κανείς τη δημόσια αποστολή με την οποία είναι επιφορτισμένη, γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί το καθεστώς λειτουργίας της προκαλεί ανασφάλεια. Πρέπει να αναφερθεί βέβαια ότι ο Διοικητής της ΤτΕ και οι υποδιοικητές της διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, κατόπιν προτάσεως του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας, αλλά αυτό από μόνο του δεν αποτελεί εχέγγυο ασφάλειας.

Το κράτος κατέχει ένα ποσοστό μετοχών της Τράπεζας της Ελλάδας της τάξης του 6%. Σύμφωνα με το καταστατικό της μάλιστα το ποσοστό του κράτους δεν μπορεί να υπερβεί το 35% του συνόλου των μετοχών της. Το μετοχολόγιο της ΤτΕ είναι άγνωστο και δεν δημοσιοποιείται. Επομένως οι πολίτες δεν μπορούν να γνωρίζουν ποιοι είναι οι μέτοχοί της. Χωρίς κανείς να μπει σε θεωρίες συνωμοσίας, μπορεί ωστόσο εύκολα να υποθέσει ότι οι μέτοχοί της μπορεί να προωθούν και να εξυπηρετούν συμφέροντα ξένα με αυτά της Ελλάδας, ή μπορεί να έχουν κερδοσκοπήσει εις βάρος της Ελλάδας.

Η ΤτΕ υποχρεούται να δημοσιοποιεί τους μετόχους της που κατέχουν ποσοστό άνω του 5%. Σε αυτό το σημείο βέβαια μπορεί κάποιος να διατυπώσει το εξής επιχείρημα: θα μπορούσαν περισσότερες εταιρίες του ίδιου επενδυτή να κατέχουν μικρότερο του 5% ποσοστό της Τράπεζας, ώστε να μη δημοσιοποιούνται, αλλά αθροιστικά ο ίδιος επενδυτής να κατέχει πολύ υψηλό ποσοστό μετοχών της και να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις της. Ο επενδυτής αυτός θα μπορούσε να είναι κάποιος που αντιστρατεύεται τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας, ή κάποιος που κερδοσκοπεί εναντίον της χώρας εκμεταλλευόμενος τη γενικότερη οικονομική κρίση και τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, ή κάποιος ο οποίος έχει τοποθετήσει το επενδυτικό του ενδιαφέρον σε μια άλλη τράπεζα και προωθεί τα δικά της συμφέροντα.

Ένα ακόμη παράδοξο είναι το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδας είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Από τη μια μεριά δηλαδή ασκεί νομισματική πολιτική και ελέγχει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και από την άλλη έχει εμπορική λειτουργία και επιδιώκει το κέρδος. Επιπλέον λόγω του αδιαφανούς καθεστώτος της, δεν μπορεί να ελεγχθεί όπως ελέγχονται οι εμπορικές εταιρίες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Πρόκειται περί ιδιαιτερότητας σε διεθνές επίπεδο.

Όσο επικρατεί αυτό το καθεστώς αδιαφάνειας στην Τράπεζα της Ελλάδας και όσο οι μέτοχοί της είναι άγνωστοι στους Έλληνες πολίτες, πολλές υποθέσεις και φόβοι μπορούν να διατυπώνονται. Δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι κάποια από αυτές τις θεωρίες ισχύει στην πράξη, αλλά κανείς δεν μπορεί και να το αποκλείσει. Γεγονός πάντως αποτελεί ότι η ΤτΕ είναι ένας θεσμός που ρυθμίζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία της χώρας και το τραπεζικό της σύστημα, ο οποίος δεν λογοδοτεί πουθενά ούτε καν για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών του.

Δείτε την εκπομπή «Τράπεζα της Ελλάδας: Η σιωπή είναι χρυσός»

ΚΟΥΤΙ ΠΑΝΔΩΡΑΣ

Είναι ιδιωτική ΑΕ η Τράπεζα της Ελλάδας;

Πρώτο: Το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδας είναι ιδιωτική ΑΕ μπορείς να το διαπιστώσεις από το Καταστατικό της. Είναι αναρτημένο στο διαδικτυακό τόπο της ΤτΕ. Δεύτερο, από ολόκληρη την Ευρώπη, τρεις είναι ιδιωτικές ΑΕ κεντρικές τράπεζες. Της Ελλάδας, της Αυστρίας και του Βελγίου. Όλες οι άλλες έχουν κρατικοποιηθεί μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Με πρώτη την Τράπεζα της Αγγλίας που παραμένει κρατική από το 1945!
Στο καταστατικό της ΤτΕ έχουμε: άρθρο 1 το οποίο ορίζει σύσταση Ανωνύμου Εταιρείας. Το άρθρο 8 που ορίζει το μετοχικό κεφάλαιο της ΑΕ. Στο άρθρο αυτό μάλιστα ορίζεται ότι το Δημόσιο και οι δημόσιες επιχειρήσεις δεν επιτρέπεται να κατέχουν αμέσως ή εμμέσως μετοχές της Τράπεζας πάνω από τριανταπέντε εκατοστά του ονομαστικού κεφαλαίου της. Στο άρθρο 8 αναφέρεται δηλαδή ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είναι πολυμετοχική ιδιωτική εταιρία, και ενώ δεν αναφέρει κανέναν περιορισμό όσον αφορά στο ποσοστό κατοχής ενός φυσικού προσώπου, αναφέρει ρητά ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να κατέχει πάνω του 35%, δηλαδή η τράπεζα της Ελλάδος μπορεί να ανήκει ολόκληρη σε έναν ιδιώτη, αλλά δεν μπορεί ποτέ να έλθει στα χέρια του ελληνικού δημοσίου.

Άρθρο 11 η Γενική Συνέλευση των Μετόχων είναι το ανώτατο όργανο της Τράπεζας. Για να μην τα πολυλογούμε θα αναφέρουμε το άρθρο 46 σύμφωνα με το οποίο η Τράπεζα δεν δύναται να παρέχει ευκολίας προς το Δημόσιο ή τις Δημόσιες Επιχειρήσεις αμέσως ή εμμέσως δια προεξοφλήσεων, δανείων, προκαταβολών, ή υπερβάσεων πιστώσεων. Ούτε η Τράπεζα δύναται να εγγυάται γραμμάτια του Δημοσίου Ταμείου, ή άλλες υποχρεώσεις του Δημοσίου ή των Δημόσιων Επιχειρήσεων. Ο λόγος είναι απλός: Η Τράπεζα είναι ιδιωτική και απόλυτα κερδοσκοπική. Με το άρθρο 47 ο υπουργός οικονομικών ορίζει επίτροπο στην Τράπεζα με σκοπό να αντιτίθεται σε κάθε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ή του Διοικητικού Συμβουλίου η οποία αντιτίθεται στους νόμους του κράτους. Αν υπάρξει τέτοια περίπτωση η διαφορά επιλύεται με διαιτητική επιτροπή. Με το άρθρο 48 ούτε στο κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας, ούτε σε οιοδήποτε υποκατάστημα δικαιούται εκπρόσωπος του Δημοσίου να ερευνά τα βιβλία της Τραπέζης. Μόνο ο Επίτροπος δικαιούται να ζητήσει οποιαδήποτε πληροφορία από την Διοίκηση, αλλά να ελέγξει ο ίδιος δεν μπορεί. Ο Επίτροπος του Κράτους υποχρεούται να τηρή αυστηρά εχεμύθεια σχετικά με τις υποθέσεις της Τράπεζας.

Η Π. Καμμένος στη συνάντηση αρχηγών με τον Κάρολο Παπούλια για την συγκρότηση κυβέρνησης στις 15/5/2012 είπε: «Πιστεύουμε ότι πρέπει άμεσα να γίνει η ανάληψη του καταστατικού ελέγχου και της μετοχικής πλειοψηφίας της Τραπέζης της Ελλάδος. Χωρίς την Τράπεζα της Ελλάδος –η οποία θα ήθελα εδώ να πω ότι είναι η μόνη τράπεζα μαζί με την Κεντρική Τράπεζα του Βελγίου, η οποία διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο- δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα!»

Στην ίδια συνεδρίαση ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε: «Ως Υπουργός Οικονομικών έχω τοποθετηθεί δια μακρόν και στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής και στην Ολομέλεια για την ανάγκη η Τράπεζα της Ελλάδας να καταστεί αποκλειστική εκδοτική τράπεζα και όχι ανώνυμη εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Έχω απαντήσει σε σχετική πρόταση της κας Βάσως Παπανδρέου, Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στην προηγούμενη Βουλή, και μετέφερα ότι αυτό που λέτε, ήταν και είναι η επιθυμία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό που λέτε εσείς και αυτό που είπα και εγώ, γιατί το πιστεύω, το είπε πρώτος απευθυνόμενος σε μένα, μόλις ορκίστηκα Υπουργός Οικονομικών, το τότε αρμόδιο μέλος της Διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Στάρκ, ο οποίος καταγράφεται στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ως γνωστό «γεράκι». Πράγματι, λοιπόν, είμαστε οι μόνες χώρες, η Ελλάδα και το Βέλγιο, που έχουν Κεντρική Τράπεζα ανώνυμη εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο με ιδιώτες μετόχους, αλλά υπό τον απόλυτο και ασφαλή έλεγχο του δημοσίου, υπό τον απόλυτο, καθαρό έλεγχο του δημοσίου. Ξέρετε γιατί έγινε αυτό; Έγινε αυτό, όπως έχει εξηγήσει δια μακρόν με έγγραφό της προς τη Βουλή η Τράπεζα της Ελλάδας, διότι κάποτε, το 1929 δηλαδή, έκριναν ότι για λόγους έλλειψης εμπιστοσύνης προς το δημόσιο, έπρεπε η Τράπεζα της Ελλάδας να είναι ανώνυμη εταιρεία. Αυτοί οι λόγοι έχουν εκλείψει. Η εξαγορά των μετοχών των ιδιωτών μετόχων δεν είναι μία ασφαλής μέθοδος. Γι’ αυτό και έχουμε επιλέξει ασφαλή μέθοδο σταδιακής αλλαγής της μορφής της Τράπεζας της Ελλάδας με αλλαγή του καταστατικού της. Όμως πάντως, αυτό που λέτε δεν είναι ούτε νέο ούτε πρωτότυπο. Το έχω πει, το έχω προτείνει, το αναζητά και η Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας.»

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι η Τράπεζα της Ελλάδας δημιουργήθηκε από την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία εκείνη την εποχή ήταν κι αυτή ιδιωτική. Δεν πέρασε στο δημόσιο γιατί έπρεπε τόσο οι Βρετανοί, όσο και οι κύριοι ιδιώτες δανειστές της Ελλάδας (Χάμπρο, Ρότσιλντ, κ.ά) να ελέγχουν την έκδοση χρήματος, αλλά και τον δημόσιο δανεισμό της χώρας. Την εποχή εκείνη η Βρετανία έβλεπε την βρετανική λίρα στερλίνα να υποχωρεί κατά κράτος έναντι του δολαρίου στις διεθνείς συναλλαγές. Έτσι αποφάσισε να κλωνοποιήσει την Τράπεζα της Αγγλίας σε όλες τις χώρες προτεκτοράτα της με σκοπό να διατηρήσει τις οικονομίες αυτές στον χώρο επιρροής της λίρας.   

Η εισαγωγή στο χρηματιστήριο της ΤτΕ με ονομαστικές μετοχές σε ιδιώτες ήταν και παραμένει ο ιδανικότερος τρόπος να κατέχονται οι μετοχές από αφανείς μετόχους και ισχυρά ξένα συμφέροντα. Στη διεθνή αγορά διακινείται η πληροφορία ότι πίσω από τους ιδιώτες κατόχους μετοχών της Τράπεζας βρίσκονται οι Σόρος, Fidelity, Πετερσον, ιδρυτής της Blackrockκαι άλλοι. Πίσω από τις κλειστές πόρτες της Τράπεζας της Ελλάδος, τις οποίες κανείς εισαγγελέας δεν έχει δικαίωμα να παραβιάσει μιας και αποτελεί «κράτος εν κράτει» λόγω της Συνθήκης της Λισαβόνας και της συμμετοχής της στο ευρωσύστημα, διαπλέκονται τα κόμματα εξουσίας με τους ισχυρούς βαρόνους του χρήματος σε διεθνές επίπεδο.

ΚΑΖΑΚΗΣ

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

3 thoughts on “Γιατί ΠΟΤΕ κάποιος πολιτικός ΔΕΝ ζήτησε διαφάνεια στήν Ττ«Ε»;;;

Leave a Reply