Οἱ φόροι, ἡ Κυβέρνηση καὶ τὸ φάντασμα τοῦ Γουλιμῆ…

Κατά τη διάρκεια του πολιτικού του βίου, ο Μιλτιάδης Γουλιμής, από το Αγγελόκαστρο Μεσολογγίου, πιθανότητα δεν είχε φανταστεί ότι μία ημέρα θα εκλεγόταν βουλευτής, αφού στην εκλογική του περιφέρεια (Αιτωλοακαρνανία) κυριαρχούσε επί δεκαετίες η μορφή του Χαριλάου Τρικούπη. Και σίγουρα, δε θα είχε ποτέ διανοηθεί ότι το όνομά του θα γραφόταν στην πολιτική ιστορία της χώρας, ή ότι θα συζητιόταν περίπου 120 χρόνια αργότερα.

Όμως, στις εκλογές του 1895 το τρικουπικό κόμμα καταποντίστηκε. Καταποντίστηκε επειδή ήταν υπεύθυνο για την χρεωκοπία του 1893, για την υπερβολική αύξηση των φόρων καθ’ όλη την διάρκεια της διακυβερνήσεως Τρικούπη και για την αναστάτωση της ζωής των Ελλήνων. Από τις 180 έδρες που είχε κατακτήσει στις εκλογές του 1892, πέτυχε να εκλέξει μόλις 15 βουλευτές σε σύνολο 207! Ο Μιλτιάδης Γουλιμής κατέλαβε την έδρα του Χαριλάου Τρικούπη στην Αιτωλοακαρνανία και άφησε το μεγάλο Έλληνα πολιτικό του 19ου αιώνα, εκτός Βουλής, για πρώτη φορά μετά το 1865. «ἀνθ’ ἡμῶν ὁ Γουλιμῆς», δήλωσε ο Τρικούπης απογοητευμένος, μετά την εκλογική του συντριβή και αποσύρθηκε στις Κάννες της Γαλλίας, όπου και πέθανε λίγους μήνες αργότερα (Μάρτιος 1896).

Ο Γουλιμής όμως, δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Σε πολλές μελέτες που έχουν συνταχθεί κατά τα τελευταία χρόνια, και οι οποίες αφορούν στην διεθνή πολιτική σκηνή, επισημαίνεται η κατάρρευση (στην κυριολεξία) των Κυβερνήσεων οι οποίες κυβέρνησαν μία χώρα κατά την φάση της χρεωκοπίας της. (Δείτε σχετικό άρθρο με τίτλο: Οι συνέπειες και τα κόστη σε περίπτωση χρεωκοπίας Κράτους)

Η πιο πρόσφατη από τις μελέτες αυτές, των Eduardo Borensztein και Ugo Panizza, με τίτλο: The Costs of Sovereign Default, η οποία εκδόθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Οκτώβριο του 2008, εξετάζει μία προς μία τις περιπτώσεις χρεωκοπίας των προηγούμενων δεκαετιών και αποδεικνύει ότι όντως, μετά την χρεωκοπία μίας χώρας, οι μεν Κυβερνήσεις συνήθως χάνουν την εξουσία, ενώ ένα μεγάλος μέρος των πολιτικών πέφτει στην αφάνεια. Πιο συγκεκριμένα, καταγράφεται ότι σε 19 περιπτώσεις χρεωκοπιών μεταξύ του 1980 και του 2003, το κυβερνόν κόμμα, μετά τη χρεωκοπία έχασε τις εκλογές στις 18 περιπτώσεις. Επίσης, κατά μέσο όρο (εξετάσθηκαν 22 περιπτώσεις κατά την ίδια περίοδο), το κόμμα που βρισκόταν στην εξουσία κατά την φάση της χρεωκοπίας, στις εκλογές που ακολούθησαν, έχασε 16% της εκλογικής δύναμης (με βάση το σύνολο του εκλογικού σώματος), σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Η μελέτη των Eduardo Borensztein και Ugo Panizza επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά στις ελληνικές εκλογές του 2012 και του 2014. Και θα επιβεβαιωθεί και στο μέλλον. Η Κυβέρνηση Σαμαρά, παγιδευμένη μέσα σε τραγικά λάθη και σε εξαιρετικές αντιφάσεις σπατάλησε ταχύτατα το όποιο πολιτικό κεφάλαιο είχε δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια, μέσα από τα λάθη των προκατόχων της και τον φόβο και η αβεβαιότητα που είχε, με τόση τέχνη, εμφυσήσει στην ψυχολογία του λαού για δεινά που δήθεν έρχονταν.

Με την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, η Κυβέρνηση απέδειξε, για ακόμη μία φορά, ότι δεν έχει ίχνος σεβασμού προς τους πολίτες, αφού τους αφαιρεί βασικά δικαιώματα. Αλήθεια, πού ακούστηκε να γίνεται «ηλεκτρονική επίδοση» εκκαθαριστικών, μέσα στον Αύγουστο, αφαιρώντας στην πράξη από τους πολίτες το ελάχιστο δικαίωμα αμφισβήτησης των φόρων που τους είχε απομείνει). Ακόμη χειρότερα, απέδειξε ότι νομοθετεί και φορολογεί στο πόδι, χωρίς μελέτη, χωρίς σχεδιασμό και με μία απίστευτη προχειρότητα. Κανένας υπολογισμός ή πρόβλεψη για το πόσα χρήματα θα εισπράξει από το φόρο. Νούμερα, με τεράστια απόκλιση μεταξύ τους, πάνε κι έρχονται στον αέρα. Κανένας έλεγχος για το τί φορολογήθηκε. Στενάζουν τα χωριά στην ορεινή Ελλάδα καθώς -με τρόμο- διαπιστώνουν ότι το Υπουργείο Οικονομικών τα αξιολογεί κάτι σαν τη Μύκονο.

«Στους προσεχείς μήνες, θα διορθωθούν όλα τα λάθη, οι αδικίες και οι στρεβλώσεις»  μας λένε με ανακοινώσεις οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων κας Κατερίνας Σαββαΐδου, η οποία μέχρι χθες μας κουνούσε το δάκτυλο και μας έκανε μαθήματα φορολογικής συμπεριφοράς επειδή, πάλι από σφάλματα και ανεπάρκειες των δικών της υπηρεσιών, κάποιοι φορολογούμενοι καθυστέρησαν να υποβάλουν φορολογική δήλωση.

Γιατί κυρία μου να υπάρχουν λάθη, αδικίες και στρεβλώσεις; Εσείς τί κάνατε τόσους μήνες; Γιατί δεν τα φτιάξατε σωστά, δίκαια και χωρίς στρεβλώσεις; Και με ποιό τρόπο αναλαμβάνετε εσείς τις ευθύνες που σας αναλογούν γι’ αυτό το απίστευτο χάος και την ταλαιπωρία εκατομμυρίων πολιτών;

Όταν πριν από τρία περίπου χρόνια, ο τότε Αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος συνέγραφε -πάλι με απίστευτη προχειρότητα- το νόμο για το ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι) για να καλύψει τα λάθη του στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, υπέγραφε και την πολιτική καταδίκη του κόμματός του. Και επαλήθευε τις θεωρίες των Eduardo Borensztein και Ugo Panizza. Σήμερα, με την αποκάλυψη του τί σημαίνει ΕΝΦΙΑ για τον λαό, ο Αντώνης Σαμαράς υπογράφει και τη δική του πολιτική καταδίκη.

Ήδη, κάποιοι νέοι Γουλιμήδες, σε όλη την Ελλάδα, ράβουν τα κοστούμια τους… Δεν είναι κακό αυτό. Η χώρα χρειάζεται -επειγόντως- μία αλλαγή προσώπων και αλλαγή πλεύσεως. Αυτοί που κυβερνούν σήμερα -οι ίδιοι που κυβέρνησαν επί δεκαετίες- δεν έχουν κάτι να προσφέρουν παρά μόνο την αναπαραγωγή ενός άθλιου και καταστροφικού πολιτικού συστήματος. Καιρός να τους αλλάξουμε.

Γιάννης Σιάτρας

Ἕλληνες Φορολογούμενοι

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

0 thoughts on “Οἱ φόροι, ἡ Κυβέρνηση καὶ τὸ φάντασμα τοῦ Γουλιμῆ…

Leave a Reply