ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΑ μέσα καταστολῆς, φυλακίσεως καὶ ἐλέγχου θεωροῦνται ΝΟΜΙΜΑ στὴν Ε.Ε.

Τί λέγαμε; Λέγαμε πώς τό πρόβλημα εἶναι ΜΟΝΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ κι ὄχι οἰκονομικό;
Ἔ… Κι ἐπεί δή τό λέγαμε ἐμεῖς πρέπει νά ἰσχύῃ;
Ἔλα ὅμως ποὺ ΙΣΧΥΕΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ἡ εὐρωπΕϊκὴ ἕνωσις «νομολογεῖ» κατὰ πῶς ἐξυπηρετεῖ τὴν Νέα (καὶ παλαιά) τάξιν πραγμάτων πρὸ κειμένου νὰ ΜΗΝ ΤΟΛΜΑ κάποιος νὰ ἀντιδρᾷ. Καὶ μὲ τὸν φόβο μόνον, διότι ἡ βία οὔτως ἤ ἄλλως ἐφαρμόζεται, νὰ παραμένῃ ἀκινητοποιημένος.
Στὴν οὐσία ὅλα αὐτὰ τὰ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΥ τύπου ἐργαλεῖα ποὺ εἰσάγονται γιὰ καταστολή, φυλάκισιν κι ἔλεγχον εἶναι ἁπλῶς ἡ ἐπισημοποίησις τῶν ἰσχυρισμῶν πολλῶν ἀπὸ ἐμᾶς. Ἡ ἀπόλυτος κομμουνιστικοποίησις ἐπιβάλλεται μόνον μὲ τὴν ΑΠΟΛΥΤΟΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ τῆς βίας.

Κι ὅποιος ἔχει ἀντιρήσεις, ἄς ἐρευνήσῃ τὸ «Ἀρχιπέλαγος Γκούλαγκ» καὶ τὸ ποιός, πῶς, ἐὰν ἔκανε ἀπεργίες στὴν Σοβιετικὴ Ἕνωσιν.

Ἀρχιπέλαγος Γκούλαγκ (Ἀλεξάντερ Σολζενίτσιν)

Κατὰ βάσιν καὶ ἡ ὑποψία ἀντιδράσεως εἶχε ἐξαφανισθῆ πολὺ πρὶν νὰ ἐμφανισθῇ. Ἀφῆστε δὲ ποὺ κάθε πολιτικός, κοινωνικός, προσωπικὸς ἀντίπαλος τοῦ ὁποιουδήποτε ἁπλῶς …ἐξαφανιζόταν μὲ …συντροφικὲς διαδικασίες.

Εἶναι ὁ κομμουνισμὸς …«ἀγάπη» μου!!!

Αὐτὰ ὅμως γιὰ ἀρχή….
Ἔτσι γιὰ νὰ ξέρουμε… Νὰ μὴν λέμε πὼς δὲν ξέραμε…
Καὶ ξέραμε… Καὶ κάναμε τοὺς κωφούς, τοὺ μουγκοὺς καὶ τοὺς τυφλούς, σφυρίζοντας ἀδιάφορα…
Καὶ εἴμασε συνένοχοι…
Καὶ τὰ θέλαμε καὶ τὰ πάθαμε…
Καὶ ἀκόμη, τώρα, αὐτὴν τὴν στιγμή, ἄν καὶ γνωρίζουμε πὼς δὲν ἦταν συνωμοσιολογίες ἀλλὰ ΤΡΑΓΙΚΗ πραγματικότης πλέον, ἐμεῖς ἐξακολουθοῦμε νὰ ἑστιάζουμε στὴν τσέπη μας…
Τὴν Πατρίδα, ποὺ χάσαμε, τὴν ἀποχαιρετήσαμε…
Τὴν ἀτομική μας ἰδιοκτησία τὴν χάσαμε…
Καὶ τώρα, ἐπισήμως, μὲ βούλα, μὲ σφραγίδες καὶ μὲ τὴν δική μας ἀνοχή, ἀδιαφορία καὶ ἀδειοδότησιν ὁλοκληρώνεται ὁ σχεδιασμός τους… Κάθε μας ἀτομικὴ ἐλευθερία γίνεται .μακρινὸ …παρελθόν!!!.

Πίσω ἀπό τήν ἐπίθεσιν στήν ἱστορία μας μήπως κρύβεται ἡ ἐθνική διαίρεσις;

Ἐν γνώσει μας θὰ μᾶς …ἐξαφανίσουν!!!! Γιὰ νὰ μὴν πῷ μὲ τὴν …συναίνεσίν μας!!!

Φιλονόη

EΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 775/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ της 16ης Ιουλίου 2014 για τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1236/2005 του Συμβουλίου για το εμπόριο ορισμένων αντικειμένων δυναμένων να χρησιμοποιηθούν για τη θανατική ποινή, για βασανιστήρια ή άλλη σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1236/2005 του Συμβουλίου, της 27ης Ιουνίου 2005, για το εμπόριο ορισμένων αντικειμένων δυναμένων να χρησιμοποιηθούν για τη θανατική ποινή, για βασανιστήρια ή άλλη σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία (1), και ιδίως το άρθρο 12 παράγραφος 2, σε συνδυασμό με το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 37/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Ιανουαρίου 2014, για την τροποποίηση ορισμένων κανονισμών σχετικών με την κοινή εμπορική πολιτική όσον αφορά τις διαδικασίες θέσπισης ορισμένων μέτρων (2),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

 

(1) Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1236/2005 επιβάλλει απαγόρευση στις εξαγωγές αντικειμένων που δεν έχουν πρακτική χρήση άλλη εκτός από την περίπτωση της θανατικής ποινής, των βασανιστηρίων ή άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας, καθώς και ελέγχους στις εξαγωγές ορισμένων εμπορευμάτων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τέτοιο σκοπό. Σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τηρεί τις αρχές που αναγνωρίζονται στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως τον σεβασμό και την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, το δικαίωμα στη ζωή και την απαγόρευση των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας.

 

(2) Ο κατάλογος των αντικειμένων που υπόκεινται σε ελέγχους και απαγορεύονται έχει αναθεωρηθεί σε διαβούλευση με ομάδα εμπειρογνωμόνων.

 

(3) Είναι γενικά αποδεκτό ότι οι απλές χειροπέδες μπορούν να χρησιμοποιούνται ως μέσα καταστολής για την επιβολή του νόμου και τέτοιες χειροπέδες αποτελούν τακτικό εξοπλισμό των αρχών επιβολής του νόμου. Οι ελάχιστοι κανόνες των Ηνωμένων Εθνών για τη μεταχείριση των κρατουμένων απαγορεύουν τη χρήση αλυσίδων και σιδηρών δεσμών ως μέσων καταστολής και προβλέπουν ότι οι χειροπέδες και τα μέσα καταστολής δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται ως τιμωρία. Η χρήση άλλων μέσων καταστολής, εκτός των αλυσίδων και των σιδηρών δεσμών, επιτρέπεται μόνο για ορισμένους συγκεκριμένους σκοπούς, ειδικότερα ως προφύλαξη για την αποτροπή απόδρασης κατά τη διάρκεια μεταγωγής ή για να εμποδίσουν έναν κρατούμενο να τραυματίσει τον εαυτό του ή άλλους.

 

(4) Οι χειροπέδες για αντίχειρες και δάχτυλα και ορισμένοι τύποι δεσμών λαιμών δεν θεωρούνται δεκτοί προς χρήση για την επιβολή του νόμου, ενώ η χρήση ορισμένων τύπων δεσμών ποδών για την επιβολή του νόμου συνήθως δεν θεωρείται αποδεκτή. Οι οδοντωτές χειροπέδες για αντίχειρες και δάχτυλα, τα όργανα σύνθλιψης του αντίχειρα και των δαχτύλων, οι αλυσίδες και τα δεσμά ποδιών με ράβδο και οι διατάξεις με βάρη ακινητοποίησης των ποδιών είναι περισσότερο πιθανό να προκαλέσουν σοβαρό πόνο ή οδύνη από ό,τι άλλες χειροπέδες για δάχτυλα και αντίχειρες και άλλα δεσμά ποδών λόγω των χαρακτηριστικών τους.

 

(5) Η χρήση συνδυασμού μηχανικών δεσμών ενδέχεται περισσότερο να προκαλέσει σοβαρό πόνο ή οδύνη, π.χ. εάν οι χειροπέδες και τα δεσμά αστραγάλων συνδέονται μεταξύ τους πίσω από την πλάτη. Αυτές οι τεχνικές καταστολής προκαλούν συχνά κίνδυνο ασφυξίας, ιδίως εάν χρησιμοποιούνται δεσμά λαιμών.

 

(6) Είναι επομένως αναγκαίο αν απαγορευτεί το εμπόριο χειροπεδών για αντίχειρες και δάχτυλα, οργάνων σύνθλιψης του αντίχειρα και των δαχτύλων, δεσμών ποδών με ράβδο και διατάξεων με βάρη ακινητοποίησης των ποδιών. Λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι η χρήση τους ενδέχεται να δικαιολογείται για εξαιρετικές περιστάσεις, θα πρέπει να ελέγχονται οι εξαγωγές άλλων αγκυλίων και χειροπεδών που δεν είναι απλές χειροπέδες.

 

(7) Οι έλεγχοι αυτοί είναι επίσης κατάλληλοι για εξαγωγές ατομικών χειροπεδών ή δακτυλίων, όπως δεσμών λαιμών ή δακτυλίων των δεσμών ποδών.

 

(8) Ο ορισμός των απλών χειροπεδών θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τα είδη χειροπεδών των οποίων οι εξαγωγές δεν υπάγονται σε έλεγχο με τον καθορισμό του μεγέθους των ατομικών χειροπεδών.

 

(9) Η χρήση μηχανικών δεσμών, όπως χειροπεδών προκειμένου να δεθεί κρατούμενος σε σταθερό αντικείμενο στερεωμένο σε πάτωμα, τοίχο ή οροφή, δεν αποτελεί αποδεκτή τεχνική καταστολής. Είναι επομένως αναγκαίο να απαγορευτεί το εμπόριο χειροπεδών που έχουν σχεδιαστεί για να στερεώνονται με αυτόν τον τρόπο.

 

(10) Όπως οι συνδυασμοί μηχανικών δεσμών, οι συσκευές καταστολής πολλαπλών σημείων είναι περισσότερο πιθανό να προκαλέσουν σοβαρό πόνο ή οδύνη από ό,τι, π.χ., οι απλές χειροπέδες. Οι καρέκλες καταστολής, τα πλαίσια με σιδηρά δεσμά και τα κρεβάτια με σιδηρά δεσμά περιορίζουν τις κινήσεις του κρατουμένου πολύ περισσότερο από ό,τι η ταυτόχρονη χρήση π.χ. χειροπεδών και δεσμών αστραγάλων. Ο εγγενής κίνδυνος βασανιστηρίων ή απάνθρωπης μεταχείρισης αυξάνει όταν αυτή η τεχνική καταστολής εφαρμόζεται για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Είναι επομένως αναγκαίο να απαγορευτεί το εμπόριο καρεκλών καταστολής, πλαισίων με σιδηρά δεσμά και κρεβατιών με σιδηρά δεσμά.

 

(11) Οι καρέκλες, τα πλαίσια και τα κρεβάτια που φέρουν αποκλειστικά ιμάντες ή ζώνες πρέπει να εξαιρεθούν από την εν λόγω απαγόρευση, δεδομένου ότι, σε ορισμένες περιστάσεις, η χρήση τους μπορεί να αιτιολογηθεί για βραχεία χρονικά διαστήματα, π.χ. προκειμένου οι ασθενείς σε κατάσταση ταραχής να μην προκαλέσουν τραυματισμό στους ίδιους ή σε άλλα άτομα. Ωστόσο, η χρήση ιμάντων, ζωνών ή άλλων διατάξεων καταστολής σε ασθενείς δεν δικαιολογείται κατ’ ουδένα τρόπο για θεραπευτικούς ή ιατρικούς λόγους.

 

(12) Τα κρεβάτια-κλουβιά και τα κρεβάτια-δίχτυα δεν αποτελούν κατάλληλο τρόπο για την καταστολή ασθενών ή κρατουμένων. Είναι επομένως αναγκαίο να απαγορευτεί το εμπόριο κρεβατιών-κλουβιών και των κρεβατιών-διχτυών.

 

(13) Για να προστατευθεί το προσωπικό και άλλα άτομα από το φτύσιμο, ορισμένες φορές οι κρατούμενοι εξαναγκάζονται να φορούν τις λεγόμενες κουκούλες φτυσίματος. Επειδή τέτοιες κουκούλες καλύπτουν το στόμα και συχνά και τη μύτη, παρουσιάζουν εγγενή κίνδυνο ασφυξίας. Εάν συνδυαστούν δε με άλλα δεσμά, όπως χειροπέδες, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος τραυματισμού του λαιμού. Επομένως θα πρέπει να ελέγχονται οι εξαγωγές κουκούλων φτυσίματος.

 

(14) Είναι γενικά παραδεκτό ότι οι ράβδοι ή τα ρόπαλα αποτελούν τον τακτικό εξοπλισμό των αρχών επιβολής του νόμου και ότι οι ασπίδες περιλαμβάνονται στον συνήθη αμυντικό εξοπλισμό. Το εμπόριο των λεγόμενων ράβδων με καρφιά έχει ήδη απαγορευτεί επειδή οι εν λόγω ράβδοι μπορούν να προκαλέσουν περισσότερο έντονο πόνο ή οδύνη από ό,τι οι συνήθεις ράβδοι. Με το ίδιο σκεπτικό είναι αναγκαίο να απαγορευτεί το εμπόριο ράβδων με καρφιά.

 

(15) Η σωματική τιμωρία όπως η μαστίγωση συνιστά βασανιστήριο ή σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική τιμωρία. Τα μαστίγια παντός είδους με πολλαπλές λουρίδες έχουν σχεδιαστεί για τη μαστίγωση ανθρώπων ως τιμωρία και δεν έχουν καμία νόμιμη χρήση. Μαστίγια με μία μόνο λουρίδα ή μαστίγια που φέρουν καρφιά, αιχμηρά στοιχεία ή παρόμοια αντικείμενα παρουσιάζουν τον εγγενή κίνδυνο να προκαλέσουν σοβαρό πόνο ή οδύνη και δεν έχουν επίσης καμία νόμιμη χρήση. Είναι επομένως αναγκαίο να απαγορευτεί το εμπόριο τέτοιων μαστιγίων. Ωστόσο, τα μαστίγια που φέρουν μια μόνο απλή λουρίδα έχουν τόσο νόμιμη όσο και μη νόμιμη χρήση και, ως εκ τούτου, το εμπόριο τέτοιων μαστιγίων δεν θα πρέπει να απαγορευτεί.

 

(16) Όσον αφορά τα όπλα και τις συσκευές ηλεκτροσόκ του σημείου 2.1 του παραρτήματος II και του σημείου 2.1 του παραρτήματος III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1236/2005, είναι σκόπιμο να αφαιρεθεί η απαίτηση ηλεκτρικής εκκένωσης τάσης άνω των 10 000 V, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η δυνατότητα καταστρατήγησης της απαγόρευσης του εμπορίου και του ελέγχου στις εξαγωγές από όπλα και συσκευές δυνάμενες να διοχετεύουν ηλεκτρική εκκένωση αλλά με ελαφρώς μικρότερη τάση άνευ φορτίου.

 

(17) Είναι επίσης σημαντικό να διευρυνθεί το πεδίο των ελέγχων των εξαγωγών ώστε να συμπεριληφθούν, πέραν των φορητών όπλων που ήδη ελέγχονται, και τα σταθερά ή αναρτώμενα όπλα ηλεκτροσόκ που καλύπτουν ευρεία περιοχή και στοχεύουν πολλά άτομα. Τέτοια όπλα παρουσιάζονται συχνά ως τα λεγόμενα μη φονικά όπλα, αλλά παρουσιάζουν, σε τελευταία ανάλυση, τον ίδιο κίνδυνο να προκαλέσουν σοβαρό πόνο ή οδύνη όπως τα φορητά όπλα ηλεκτροσόκ.

 

(18) Όσον αφορά τα φορητά όπλα ή τις συσκευές διάχυσης χημικών ουσιών εξουδετέρωσης, είναι σκόπιμο να διευρυνθεί το πεδίο του ελέγχου των εξαγωγών για να συμπεριληφθούν τα όπλα και οι συσκευές διάχυσης χημικών ουσιών ερεθισμού που χαρακτηρίζονται ως παράγοντες ελέγχου ταραχών.

 

(19) Δεδομένου ότι οι σταθερές συσκευές διάχυσης χημικών ουσιών ερεθισμού προς χρήση στο εσωτερικό κτιρίου διατίθενται στο εμπόριο και η χρήση τέτοιων ουσιών σε εσωτερικούς χώρους παρουσιάζει τον κίνδυνο να προκαλέσει σοβαρό πόνο ή οδύνη που δεν συνδέεται με τη συνήθη χρήση σε εξωτερικούς χώρους, οι εξαγωγές τέτοιου εξοπλισμού θα πρέπει να ελέγχονται.

 

(20) Οι έλεγχοι των εξαγωγών θα πρέπει επίσης να διενεργούνται για σταθερό ή αναρτώμενο εξοπλισμό διάχυσης χημικών ουσιών εξουδετέρωσης ή ερεθισμού που καλύπτει ευρεία περιοχή, στην περίπτωση που τέτοιος εξοπλισμός δεν υπόκειται ακόμη σε ελέγχους των εξαγωγών, σύμφωνα με την κοινή θέση 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου (3). Τέτοιος εξοπλισμός παρουσιάζεται συχνά ως η λεγόμενη μη φονική τεχνολογία, αλλά παρουσιάζει, σε τελευταία ανάλυση, τον ίδιο κίνδυνο να προκαλέσει σοβαρό πόνο ή οδύνη, όπως τα φορητά όπλα και συσκευές. Παρόλο που το νερό δεν είναι χημική ουσία εξουδετέρωσης ή ερεθισμού, οι αντλίες εκτόξευσης νερού μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη διάχυση τέτοιων παραγόντων σε υγρή μορφή και οι εξαγωγές τους θα πρέπει να ελέγχονται.

 

(21) Οι έλεγχοι των εξαγωγών όσον αφορά το βάλσαμο κοκκινοπίπερου (Oleoresin capsicum) (OC) και το πελαργονικό οξύ (vanillylamide) (PAVA) θα πρέπει να συμπληρώνονται από ελέγχους στις εξαγωγές ορισμένων μειγμάτων που περιέχουν αυτές τις ουσίες, οι οποίες μπορούν να χορηγούνται ως τέτοιες ως παράγοντες εξουδετέρωσης ή ερεθισμού ή να χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τέτοιων παραγόντων. Είναι σκόπιμο να διευκρινιστεί ότι, κατά περίπτωση, οι αναφορές σε χημικούς παράγοντες εξουδετέρωσης ή ερεθισμού πρέπει να νοούνται ότι περιλαμβάνουν βάλσαμο κοκκινοπίπερου (Oleoresin capsicum) και τα σχετικά μείγματα που το περιέχουν.

 

(22) Ο κωδικός για το OC στη Συνδυασμένη Ονοματολογία θα πρέπει να αντικατασταθεί από άλλο κωδικό και θα πρέπει να προστεθούν ορισμένοι κωδικοί στους καταλόγους αντικειμένων στα παραρτήματα II και ΙΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1236/2005.

 

(23) Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής για τη θέσπιση κοινού καθεστώτος εξαγωγών,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1236/2005 τροποποιείται ως εξής:

1) Το παράρτημα II αντικαθίσταται από το κείμενο που περιλαμβάνεται στο παράρτημα I του παρόντος κανονισμού.

 

2) Το παράρτημα III αντικαθίσταται από το κείμενο που παρατίθεται στο παράρτημα II του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 16 Ιουλίου 2014.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

José Manuel BARROSO

(1)  ΕΕ L 200 της 30.7.2005, σ. 1.

(2)  ΕΕ L 18 της 21.1.2014, σ. 1.

(3)  Κοινή θέση 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου για τον καθορισμό κοινών κανόνων που διέπουν τον έλεγχο των εξαγωγών στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού (ΕΕ L 335 της 13.12.2008, σ. 99).

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Κατάλογος των αντικειμένων που αναφέρονται στα άρθρα 3 και 4

Εισαγωγικό σημείωμα:

Οι κωδικοί ΣΟ που αναφέρονται στο παρόν παράρτημα αφορούν κωδικούς που περιλαμβάνονται στο παράρτημα I μέρος 2 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 1987, για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και το κοινό δασμολόγιο (1).

Στις περιπτώσεις που προηγείται η λέξη “ex”, τα αντικείμενα που καλύπτονται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1236/2005 αποτελούν μόνον ένα μέρος του πεδίου εφαρμογής του κωδικού ΣΟ και καθορίζονται τόσο από την περιγραφή που παρατίθεται στο παρόν παράρτημα όσο και από τον κωδικό ΣΟ.

Σημειώσεις:

1. Τα σημεία 1.3 και 1.4 στο τμήμα 1 που αφορά αντικείμενα σχεδιασμένα για την εκτέλεση ανθρώπων δεν καλύπτουν ιατροτεχνικά προϊόντα.

 

2. Ο στόχος των ελέγχων που περιλαμβάνονται στο παρόν παράρτημα δεν πρέπει να παραβιάζεται με την εξαγωγή οποιωνδήποτε μη ελεγχόμενων προϊόντων (συμπεριλαμβανομένων και των εγκαταστάσεων) που περιέχουν ένα ή περισσότερα ελεγχόμενα κατασκευαστικά μέρη, όταν το ελεγχόμενο κατασκευαστικό μέρος ή μέρη αποτελούν κύρια στοιχεία των προϊόντων και είναι δυνατόν να αφαιρεθούν ή να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς.

ΣΗΜ.: Για να κριθεί κατά πόσο ένα κατασκευαστικό μέρος ή μέρη πρέπει να θεωρούνται κύριο στοιχείο, είναι αναγκαίο να σταθμισθούν οι παράγοντες της ποσότητας, της αξίας και της τεχνογνωσίας που υπεισέρχονται καθώς και άλλες ειδικές συνθήκες που δύνανται να καταστήσουν το ελεγχόμενο κατασκευαστικό μέρος ή μέρη κύριο στοιχείο των προϊόντων που παράγονται.

 

Κωδικός ΣΟ Περιγραφή
1. Αντικείμενα σχεδιασμένα για την εκτέλεση ανθρώπων, ως εξής:
ex 4421 90 97

ex 8208 90 00

1.1. Αγχόνες και λαιμητόμοι
ex 8543 70 90

ex 9401 79 00

ex 9401 80 00

ex 9402 10 00

1.2. Ηλεκτρικές καρέκλες για την εκτέλεση ανθρώπων
ex 9406 00 38

ex 9406 00 80

1.3. Θάλαμοι αερίων, από π.χ. χάλυβα και γυαλί, σχεδιασμένοι για την εκτέλεση ανθρώπων με τη χορήγηση θανατηφόρου αερίου ή ουσίας
ex 8413 81 00

ex 9018 90 50

ex 9018 90 60

ex 9018 90 84

1.4. Αυτόματα συστήματα για ενδοφλέβιες ενέσεις φαρμακευτικών ουσιών σχεδιασμένα για την εκτέλεση ανθρώπων με τη χορήγηση θανατηφόρου χημικής ουσίας
2. Αντικείμενα που δεν είναι κατάλληλα για τη χρήση από τις αρχές επιβολής του νόμου για την καταστολή ανθρώπων, ως εξής:
ex 8543 70 90
2.1. Συσκευές για τη χορήγηση ηλεκτρικών σοκ που φοριούνται στο σώμα από κρατούμενο, όπως ζωστήρες, μανίκια και μανσέτες, σχεδιασμένα για την καταστολή ανθρώπων με τη χορήγηση ηλεκτρικών σοκ
ex 7326 90 98

ex 7616 99 90

ex 8301 50 00

ex 3926 90 97

ex 4203 30 00

ex 4203 40 00

ex 4205 00 90

2.2. Χειροπέδες για αντίχειρες και δάχτυλα, όργανα σύνθλιψης του αντίχειρα και των δαχτύλων

Σημείωση:

Σ’ αυτή τη θέση περιλαμβάνονται τόσο οι οδοντωτές όσο και οι μη οδοντωτές χειροπέδες και τα όργανα σύνθλιψης

ex 7326 90 98

ex 7616 99 90

ex 8301 50 00

ex 3926 90 97

ex 4203 30 00

ex 4203 40 00

ex 4205 00 90

ex 6217 10 00

ex 6307 90 98

2.3. Δεσμά ποδών με ράβδο, διατάξεις με βάρη ακινητοποίησης των ποδών και δεσμά περισσοτέρων του ενός ατόμων, μεταξύ των οποίων και δεσμά ποδών με ράβδο ή διατάξεις με βάρη ακινητοποίησης των ποδών

1. Τα δεσμά ποδών είναι αγκύλια ή δακτύλιοι αστραγάλων, φέρουν μηχανισμό κλειδώματος και συνδέονται με άκαμπτη ράβδο από μέταλλο

 

2. Σ’ αυτή τη θέση περιλαμβάνονται τα δεσμά ποδών με ράβδο και οι διατάξεις με βάρη ακινητοποίησης των ποδών οι οποίες είναι συνδεδεμένες με απλές χειροπέδες μέσω μιας αλυσίδας
ex 7326 90 98

ex 7616 99 90

ex 8301 50 00

ex 3926 90 97

ex 4203 30 00

ex 4203 40 00

ex 4205 00 90

ex 6217 10 00

ex 6307 90 98

2.4. Μανσέτες για την καταστολή ανθρώπων, σχεδιασμένες για να προσδεθούν σε τοίχο, πάτωμα ή οροφή
ex 9401 61 00

ex 9401 69 00

ex 9401 71 00

ex 9401 79 00

ex 9401 80 00

ex 9402 10 00

2.5. Καρέκλες καταστολής: καρέκλες εξοπλισμένες με αγκύλια ή άλλες διατάξεις για την καταστολή ανθρώπων

Σημείωση:

Αυτή η θέση δεν απαγορεύει καρέκλες εξοπλισμένες μόνο με ιμάντες ή ζώνες

ex 9402 90 00

ex 9403 20 20

ex 9403 20 80

ex 9403 50 00

ex 9403 70 00

ex 9403 81 00

ex 9403 89 00

2.6. Πλαίσια με σιδηρά δεσμά και κρεβάτια με σιδηρά δεσμά: πλαίσια και κρεβάτια εξοπλισμένα με αγκύλια ή άλλες διατάξεις για την καταστολή ανθρώπων

Σημείωση:

Αυτή η θέση δεν απαγορεύει τα πλαίσια και τα κρεβάτια που είναι εξοπλισμένα μόνο με ιμάντες ή ζώνες

ex 9402 90 00

ex 9403 20 20

ex 9403 50 00

ex 9403 70 00

ex 9403 81 00

ex 9403 89 00

2.7. Κρεβάτια-κλουβιά: κρεβάτια που περιλαμβάνουν κλουβιά (έχουν δηλαδή τέσσερις πλευρές και οροφή) ή παρόμοια διάταξη που περιορίζει τον άνθρωπο μέσα στα όρια του κρεβατιού, και των οποίων η οροφή ή μια ή περισσότερες πλευρές είναι εξοπλισμένες με μεταλλικές ή άλλες ράβδους, και τα οποία ανοίγουν μόνον απ’ έξω
ex 9402 90 00

ex 9403 20 20

ex 9403 50 00

ex 9403 70 00

ex 9403 81 00

ex 9403 89 00

2.8. Κρεβάτια-δίχτυα: κρεβάτια που περιλαμβάνουν κλουβιά (έχουν δηλαδή τέσσερις πλευρές και οροφή) ή παρόμοια διάταξη που περιορίζει τον άνθρωπο μέσα στα όρια του κρεβατιού, και των οποίων η οροφή ή μια ή περισσότερες πλευρές είναι εξοπλισμένες με δίχτυα, και τα οποία ανοίγουν μόνον απ’ έξω
3. Φορητές συσκευές που δεν είναι κατάλληλες προς χρήση από τις αρχές επιβολής του νόμου για τον έλεγχο ταραχών ή την αυτοπροστασία, ως εξής:
ex 9304 00 00
3.1. Ράβδοι ή ρόπαλα από μέταλλο ή άλλο υλικό, που φέρουν καρφιά
ex 3926 90 97

ex 7326 90 98

3.2. Ασπίδες που φέρουν μεταλλικά καρφιά
4. Μαστίγια ως εξής:
ex 6602 00 00
4.1. Μαστίγια με πολλαπλές λουρίδες παντός είδους, όπως κνούτοι ή μαστίγια με ουρές
ex 6602 00 00
4.2. Μαστίγια με μια ή περισσότερες λουρίδες που φέρουν αιχμηρά στοιχεία, καρφιά, μεταλλικά σύρματα ή παρόμοια αντικείμενα που ενισχύουν την ισχύ της μαστίγωσης»

(1)  ΕΕ L 256 της 7.9.1987, σ. 1.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

Κατάλογος των αντικειμένων που αναφέρονται στο άρθρο 5

Εισαγωγικό σημείωμα:

Οι κωδικοί ΣΟ που αναφέρονται στο παρόν παράρτημα αφορούν κωδικούς που περιλαμβάνονται στο παράρτημα I μέρος 2 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και το κοινό δασμολόγιο.

Στις περιπτώσεις που προηγείται η λέξη “ex”, τα αντικείμενα που καλύπτονται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1236/2005 αποτελούν μόνον ένα μέρος του πεδίου εφαρμογής του κωδικού ΣΟ και καθορίζονται τόσο από την περιγραφή που παρατίθεται στο παρόν παράρτημα όσο και από τον κωδικό ΣΟ.

Σημειώσεις:

1. Ο στόχος των ελέγχων που περιλαμβάνονται στο παρόν παράρτημα δεν πρέπει να παραβιάζεται με την εξαγωγή οποιωνδήποτε μη ελεγχόμενων προϊόντων (συμπεριλαμβανομένων και των εγκαταστάσεων) που περιέχουν ένα ή περισσότερα ελεγχόμενα κατασκευαστικά μέρη, όταν το ελεγχόμενο κατασκευαστικό μέρος ή μέρη αποτελούν κύρια στοιχεία των προϊόντων και είναι δυνατόν να αφαιρεθούν ή να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς.

ΣΗΜ.: Για να κριθεί κατά πόσο ένα κατασκευαστικό μέρος ή μέρη πρέπει να θεωρούνται κύριο στοιχείο, είναι αναγκαίο να σταθμισθούν οι παράγοντες της ποσότητας, της αξίας και της τεχνογνωσίας που υπεισέρχονται καθώς και άλλες ειδικές συνθήκες που δύνανται να καταστήσουν το ελεγχόμενο κατασκευαστικό μέρος ή μέρη κύριο στοιχείο των προϊόντων που παράγονται.

 

2. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι χημικές ουσίες απαριθμούνται κατ’ όνομα και αριθμό CAS. Ο κατάλογος έχει εφαρμογή στις χημικές ουσίες με τον ίδιο συντακτικό τύπο (περιλαμβανομένων των ενυδατωμένων) ανεξαρτήτως ονομασίας και αριθμού CAS. Οι αριθμοί CAS αναγράφονται για να διευκολύνεται η ταυτοποίηση κάθε δεδομένης χημικής ουσίας ή μείγματος, ανεξαρτήτως ονοματολογίας. Οι αριθμοί CAS δεν μπορούν να χρησιμεύσουν ως μοναδικοί αναγνωριστικοί αριθμοί, διότι ορισμένες μορφές της αναγραφόμενης ουσίας φέρουν διαφορετικούς αριθμούς CAS, ενώ και μείγματα που περιέχουν μια συγκεκριμένη ουσία του καταλόγου μπορεί επίσης να φέρουν διαφορετικούς αριθμούς CAS.

 

Κωδικός ΣΟ Περιγραφή
1. Αντικείμενα σχεδιασμένα για την καταστολή ανθρώπων, ως εξής:
ex 7326 90 98

ex 7616 99 90

ex 8301 50 00

ex 3926 90 97

ex 4203 30 00

ex 4203 40 00

ex 4205 00 90

ex 6217 10 00

ex 6307 90 98

1.1. Αγκύλια και δεσμά περισσοτέρων του ενός ατόμων

1. Τα αγκύλια είναι διατάξεις καταστολής που αποτελούνται από δύο χειροπέδες ή δακτυλίους που φέρουν μηχανισμό κλειδώματος και είναι συνδεδεμένες με αλυσίδα ή ράβδο

 

2. Το σημείο αυτό δεν αφορά τα δεσμά ποδών και τα δεσμά περισσοτέρων του ενός ατόμων που απαγορεύονται από το σημείο 2.3 του παραρτήματος II

 

3. Το σημείο αυτό δεν αφορά τις “απλές χειροπέδες” Οι απλές χειροπέδες είναι χειροπέδες που πληρούν όλες τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

η συνολική τους διάσταση, συμπεριλαμβανομένης της αλυσίδας, που μετράται από το εξωτερικό άκρο της μιας χειροπέδης έως το εξωτερικό άκρο της άλλης, είναι μεταξύ 150 και 280 mm όταν αμφότερες οι χειροπέδες είναι κλειστές,

 

η εσωτερική περιφέρεια κάθε χειροπέδης είναι το ανώτατο 165 mm όταν ο πείρος έχει ασφαλιστεί στην τελευταία εγκοπή του μηχανισμού κλειδώματος,

 

η εσωτερική περιφέρεια κάθε χειροπέδης είναι τουλάχιστον 200 mm όταν ο πείρος έχει ασφαλιστεί στην τελευταία εγκοπή του μηχανισμού κλειδώματος, και

 

οι χειροπέδες δεν έχουν τροποποιηθεί κατά τρόπο που να προκαλούν φυσικό πόνο ή οδύνη.
ex 7326 90 98

ex 7616 99 90

ex 8301 50 00

ex 3926 90 97

ex 4203 30 00

ex 4203 40 00

ex 4205 00 90

ex 6217 10 00

ex 6307 90 98

1.2. Οι ατομικές χειροπέδες ή δακτύλιοι με μηχανισμό κλειδώματος, με εσωτερική περιφέρεια που υπερβαίνει τα 165 mm όταν ο πείρος έχει ασφαλιστεί στην τελευταία εγκοπή του μηχανισμού κλειδώματος

Σημείωση:

Σ’ αυτή τη θέση περιλαμβάνονται τα δεσμά λαιμών και άλλες ατομικές χειροπέδες ή δακτύλιοι που φέρουν μηχανισμό κλειδώματος και είναι συνδεδεμένα με απλές χειροπέδες μέσω μιας αλυσίδας

ex 6505 00 10

ex 6505 00 90

ex 6506 91 00

ex 6506 99 10

ex 6506 99 90

1.3. Κουκούλες φτυσίματος: κουκούλες από δίχτυ με κάλυμμα του στόματος που εμποδίζει το φτύσιμο

Σημείωση:

Σ’ αυτή τη θέση περιλαμβάνονται οι κουκούλες φτυσίματος οι οποίες είναι συνδεδεμένες με απλές χειροπέδες με μια αλυσίδα

2. Όπλα και συσκευές σχεδιασμένες για τον έλεγχο ταραχών ή την αυτοπροστασία, ως εξής:
ex 8543 70 90

ex 9304 00 00

2.1. Φορητά όπλα ηλεκτρικής εκκένωσης που μπορούν να στοχεύουν μόνο ένα άτομο κάθε φορά που χορηγείται ηλεκτρικό σοκ, όπου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ράβδοι ηλεκτροσόκ, ασπίδες ηλεκτροσόκ, αναισθητοποιητικά όπλα, αεροβόλα όπλα ηλεκτροσόκ

1. Η θέση αυτή δεν αφορά τις ζώνες ηλεκτροσόκ και άλλες συσκευές που υπάγονται στο σημείο 2.1 του παραρτήματος II.

 

2. Η θέση αυτή δεν αφορά τις ατομικές συσκευές ηλεκτροσόκ όταν φέρονται από το χρήστη τους για την ατομική του προστασία
ex 8543 90 00

ex 9305 99 00

2.2. Συσκευασίες που περιλαμβάνουν όλα τα αναγκαία εξαρτήματα για τη συναρμολόγηση φορητών όπλων ηλεκτρικής εκκένωσης που καλύπτονται από το σημείο 2.1

Σημείωση:

Τα ακόλουθα αντικείμενα θεωρούνται ουσιαστικά εξαρτήματα:

η μονάδα που παράγει ηλεκτρικό σοκ,

 

ο διακόπτης, είτε με τηλεχειριστήριο είτε χωρίς, και

 

τα ηλεκτρόδια ή, κατά περίπτωση, τα καλώδια μέσω των οποίων χορηγείται το ηλεκτροσόκ
ex 8543 70 90

ex 9304 00 00

2.3. Σταθερά ή αναρτώμενα όπλα ηλεκτρικής εκκένωσης ευρέος πεδίου και μπορούν να στοχεύουν πολλά άτομα με ηλεκτροσόκ
3. Όπλα και εξοπλισμός για τη διάχυση χημικών ουσιών εξουδετέρωσης ή ερεθισμού με σκοπό τον έλεγχο ταραχών ή την αυτοπροστασία και συναφείς ουσίες, ως εξής:
ex 8424 20 00

ex 8424 89 00

ex 9304 00 00

3.1. Φορητά όπλα και εξοπλισμός οι οποίες είτε χορηγούν μια δόση χημικής ουσίας εξουδετέρωσης ή ερεθισμού που στοχεύει ένα άτομο ή διαχέει δόση τέτοιας ουσίας υπό μορφή νέφους ψεκασμού ή νέφους που επιδρά σε μικρή περιοχή, όταν η χημική ουσία χορηγείται ή διαχέεται

1. Η θέση αυτή δεν αφορά εξοπλισμό ελεγχόμενο από το σημείο ML7(ε) του κοινού καταλόγου στρατιωτικού εξοπλισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1)

 

2. Η θέση αυτή δεν αφορά τον ατομικό φορητό εξοπλισμό, ακόμη και εάν περιέχει χημική ουσία, όταν φέρεται από το χρήστη του για την ατομική του προστασία

 

3. Επιπλέον των σχετικών χημικών ουσιών, όπως παράγοντες ελέγχου ταραχών ή PAVA, τα προϊόντα που καλύπτονται από τα σημεία 3.3 και 3.4 θεωρούνται ως χημικές ουσίες εξουδετέρωσης ή ερεθισμού.
ex 2924 29 98
3.2. Πελαργονικό οξύ, vanillylamide (PAVA) (CAS RN 2444-46-4).
ex 3301 90 30
3.3. Oleoresin capsicum (βάλσαμο κοκκινοπίπερου) (OC) (CAS RN 8023-77-6).
ex 2924 29 98

ex 2939 99 00

ex 3301 90 30

ex 3302 10 90

ex 3302 90 10

ex 3302 90 90

ex 3824 90 97

3.4. Μείγματα που περιέχουν τουλάχιστον 0,3 % κατά βάρος PAVA ή OC και διαλύτη (όπως αιθανόλη, 1-προπανόλη ή εξάνιο), που θα μπορούσαν να χορηγούνται ως τέτοια ως παράγοντες εξουδετέρωσης ή ερεθισμού, ειδικότερα σε αερολύματα και σε υγρή μορφή, ή να χρησιμοποιούνται για την παρασκευή παραγόντων εξουδετέρωσης ή ερεθισμού

1. Η θέση αυτή δεν αφορά παρασκευάσματα για σάλτσες, και σάλτσες παρασκευασμένες, παρασκευάσματα για σούπες και αρτύματα και καρυκεύματα, σύνθετα, υπό την προϋπόθεση ότι το PAVA ή OC δεν συνιστά τη μόνη συστατική ουσία σε αυτά

 

2. Η θέση αυτή δεν αφορά τα φάρμακα για τα οποία έχει χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης (2)
ex 8424 20 00

ex 8424 89 00

3.5. Σταθερός εξοπλισμός για τη διάχυση χημικών ουσιών εξουδετέρωσης ή ερεθισμού, ο οποίος μπορεί να στερεώνεται σε τοίχο ή οροφή στο εσωτερικό κτιρίου, περιλαμβάνει διάταξη εκτόξευσης χημικών παραγόντων ερεθισμού ή εξουδετέρωσης και ενεργοποιείται με τηλεχειριστήριο

Σημείωση:

Επιπλέον των σχετικών χημικών ουσιών, όπως παράγοντες ελέγχου ταραχών ή PAVA, τα προϊόντα που καλύπτονται από τα σημεία 3.3 και 3.4 θεωρούνται ως χημικές ουσίες εξουδετέρωσης ή ερεθισμού.

ex 8424 20 00

ex 8424 89 00

ex 9304 00 00

3.6. Σταθερός ή αναρτώμενος εξοπλισμός για τη διάχυση χημικών παραγόντων εξουδετέρωσης ή ερεθισμού ευρέος πεδίου, ο οποίος δεν έχει σχεδιαστεί για να στερεώνεται σε τοίχο ή οροφή στο εσωτερικό κτιρίου

1. Η θέση αυτή δεν αφορά εξοπλισμό ελεγχόμενο από το σημείο ML7(ε) του κοινού καταλόγου στρατιωτικού εξοπλισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

2. Η θέση αυτή αφορά επίσης αντλίες εκτόξευσης νερού

 

3. Επιπλέον των σχετικών χημικών ουσιών, όπως παράγοντες ελέγχου ταραχών ή PAVA, τα προϊόντα που καλύπτονται από τα σημεία 3.3 και 3.4 θεωρούνται ως χημικές ουσίες εξουδετέρωσης ή ερεθισμού.
4. Προϊόντα που είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για την εκτέλεση ανθρώπων με θανατηφόρο ένεση, ως εξής:
ex 2933 53 90

[α) έως στ)]

ex 2933 59 95

[ζ) και η)]

4.1. Βαρβιτουρικά αναισθητικά σύντομης και μεσαίας δράσης μεταξύ των οποίων, ενδεικτικά, τα ακόλουθα:

α) αμοβαρβιτάλη (CAS RN 57-43-2)

 

β) αμοβαρβιτάλη νατρίου (CAS RN 64-43-7)

 

γ) πεντοβαρβιτάλη (CAS RN 76-74-4)

 

δ) πεντοβαρβιτάλη νατρίου (CAS RN 57-33-0)

 

ε) σεκοβαρβιτάλη (CAS RN 76-73-3)

 

στ) σεκοβαρβιτάλη νατρίου (CAS RN 309-43-3)

 

ζ) θειοπεντάλη (CAS RN 76-75-5)

 

η) θειοπεντάλη νατρίου (CAS RN 71-73-8), γνωστή και ως θειοπεντόνη νατρίου
ex 3003 90 00

ex 3004 90 00

ex 3824 90 97

Σημείωση:

Σε αυτήν τη θέση περιλαμβάνονται και προϊόντα που περιέχουν μια από τις αναισθητικές ουσίες από τον κατάλογο σύντομης και μεσαίας δράσης βαρβιτουρικών αναισθητικών.

5. Στοιχεία που προορίζονται για αντικείμενα σχεδιασμένα για την εκτέλεση ανθρώπων, ως εξής:
ex 8208 90 00
5.1. Λεπίδες για γκιλοτίνες»

(1)  Τελευταία εκδοχή που ενέκρινε το Συμβούλιο στις 11 Μαρτίου 2013 (ΕΕ C 90 της 27.3.2013, σ. 1).

(2)  Βλέπε ειδικότερα τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 726/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 31ης Μαρτίου 2004, για τη θέσπιση κοινοτικών διαδικασιών χορήγησης άδειας και εποπτείας όσον αφορά τα φάρμακα που προορίζονται για ανθρώπινη και για κτηνιατρική χρήση και για τη σύσταση Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΕ L 136 της 30.4.2004, σ. 1), και την οδηγία 2001/83/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 6ης Νοεμβρίου 2001 περί κοινοτικού κώδικος για τα φάρμακα που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση (ΕΕ L 311 της 28.11.2001, σ. 67).

 

λίγες σκέψεις

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply