Ἐλαιόλαδον γιὰ τὴν χολή, τὴν καρδιά, τὰ ἐγκαύματα καὶ ὄχι μόνον…

Το φαρμακείο της κουζίνας μας.

Πολλά έχουν γραφτεί για το ελαιόλαδο και τις θεραπευτικές του ιδιότητες, και προσωπικά, στο άρθρο

Ἐλαιόλαδον, ἰσχυρὰ προστασία ἀπὸ καρδιαγγειακὲς παθήσεις καρκίνους καὶ φλεγμονὲς αι φλεγμονές

ανέλυσα τις θρεπτικές του ιδιότητες.

Σήμερα θα ξανά ασχοληθώ με το ελαιόλαδο, στα πλαίσια του φαρμακείου της κουζίνας με απλές συνταγές για επείγουσες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Πέραν του ότι το ελαιόλαδο, είναι αντιφλογιστικό, αποφρακτικό, αντιαναιμικό, αντιδηλητηριώδες, επουλωτικό, θερμαντικό, ηπατικό, χολαγωγό, αντιφλογιστικό, αντιπαρασιτικό, αντικαρκινικό, δυναμωτικό είναι και για τα εγκαύματα.

 Χτυπάμε ενα ασπράδι ωμού αυγού και προσθέτουμε 25  γραμμάρια ελαιολάδου και έχουμε μια κρέμα για εγκαύματα κάθε είδους, φλογώσεις και πληγές.

 

 Μπορούμε να το πιούμε για 15 ημέρες 2 φορές την ημέρα επι 7-14 ημέρες, νηστικοί,για τα έλκη στομάχου και δωδεκαδακτύλου, ( μαζύ με την μαστίχα Χίου κάνει θαύματα), για την ελκώδη εντεροκολίτιδα,την κολίτιδα, δυσκοιλιότητα  και την χρόνια σκωληκοειδίτιδα.

Μαστίχα Χίου. Tὰ θαυματουργὰ δάκρυα.

Μαστίχα Χίου: Φυσικὸ προϊὸν κατὰ τοῦ ἐλικοβακτηριδίου τοῦ πυλωροῦ

Μαστίχα Χίου, σχίνος, τὸ θαυματουργὸ δάκρυ

Μια άλλη συνταγή για τα εγκαύματα είναι ελαιόλαδο με αλάτι.

3 γραμμάρια αλάτι τα διαλύουμε σε μια κουταλιά σούπας νερό και προσθέτουμε 100 γραμμάρια ελαιόλαδο.

Πίνουμε 3 φορές την ημέρα απο μια κουταλία της σούπας με άδειο στομάχι για 3-7 ημέρες.

Εξωτερικά με επαλείψεις βοηθάει στις φλογώσεις συγκάματα, ηλιοεγκαυματα και εγκαύματα.

Εσωτερικά βοηθάει στην γρίππη, σταματά τον βήχα, αποβάλλει τα φλέματα.

Είναι κατα της σηψαιμίας των εντέρων και της δυσκοιλιότητας.

Επίσης αποβάλλει τις βλέννες απο τα έντερα, καθώς και τα παράσιτα και τους σκώληκες, οξύουρους, λάμβλιες, ασκαρίδες, έλμινθες.

Θεραπεύει την χρόνια σκωληκοειδίτιδα.

 Είχα  αναφέρει στο άρθρο

Χυλὸς σίτου, ἀποτοξίνωσις

την συνταγή με τον χυλό σταριού για την σκωληκοειδίτιδα.

Ίση ποσότητα αλατιού και ελαιολάδου είναι τέλειο πήλινγκ για την κυτταρίτιδα.

Αλλη συνταγή για τα εγκάυματα με το ελαιόλαδο, που θα πρέπει όμως να την έχουμε ηδη φτειάξει, δεν ειναι αμεση και γρήγορη απο υλικα απο το ντουλαπι της κουζίνας μας, ειναι αυτή που φτειαχναν παλιά με το ελαιόλαδο και τον ασβέστη, ναι καλά διαβάσατε ασβέστη.

50 γραμμάρια ασβέστη άσβεστο τον διαλύουμε σε 100 γραμμάρια νερό, (τον σβήνουμε με 100 γραμμάρια νερό).

Τον αφήνουμε να διαλυθεί και να κατακαθίσει και παίρνουμε 60 γραμμάρια από το ασβεστόνερο από επάνω και το βάζουμε σε ένα βάζο με 180 γραμμαρια ελαιόλαδο, το αναμειγνύουμε καλά και έχουμε έτοιμη την αλοιφή για τα εγκαύματα.

Πολλοί θα θυμάστε το λάδι με χαμομήλι, το γνωστό χαμομηλόλαδο, που μας έτριβαν οι μαμάδες μας  όταν  κρυολογούσαμε.

 Στα παλιά τα χρόνια το έφτειαχναν σε ποσότητα και το διατηρούσαν σε σκούρα μπουκάλια, για να το έχουν όλο τον χρόνο.

40 γραμμάρια χαμομήλι, το έβραζαν σε 1 κιλό ελαιόλαδο, σε σιγανή φωτιά για  20 λεπτά.

Μια άλλη παραλλαγή γρήγορη είναι να «τηγανίσουμε’»  ίση ποσότητα λάδι και χαμομήλι για 10 λεπτά σε σιγανή φωτιά.

Με αυτό το χαμομηλόλαδο κάνουμε εντριβές στα αρθριτικά, ρευματισμούς και στα κρυολογήματα.

Σε αφέψημα χαμομηλιού 12ο γραμμάρια (περίπου ένα κρασοπότηρο) προσθέτουμε 100 γραμμάρια ελαιόλαδο.  Το αφέψημα γίνεται από 30 γραμμάρια άνθη που βράζουν σε 1 κιλό νερό έως ότου μείνει το μισό.

Αφού ανακατέψουμε καλά το μείγμα το παίρνουμε νηστικοί 2 φορές την ημέρα για 3 ημέρες.

Κατά τις ημέρες της θεραπείας δεν θα πρέπει να τρώμε καθ΄ όλη την ημέρα .

Θα παίρνουμε μια δόση το πρωί και την άλλη το μεσημέρι και θα τρώμε μια φορά το βράδυ, κάτι σαν ραμαζάνι μου θυμίζει αυτή η συνταγή.

 Την χρησιμοποιούσαν για την αποβολή των λίθων απο τους νεφρούς, το συκώτι, τα έντερα και τους μικρολίθους της χολής.

Στό άρθρο πιο κάτω αναφέρεται όλη η διαδικασία για την αποβολή των λίθων της χολής και χρειάζεται διαδικασία για να είμαστε σίγουροι οτι οι λίθοι είναι μικρότεροι των 6 χιλιοστών, ώστε να χωρούν να περάσουν απο τον χοληδόχο πόρο.

Ἀποτοξίνωσις χολῆς, ἥπατος καὶ στόματος

Μια συνταγή για να θρυματιστούν οι μεγαλύτεροι λίθοι είναι το αφέψημα απο λεμονόκουπες και ελαιόλαδο.

 

Λεμονόκουπες 2 κιλά, χωρίς την ψύχα, τις βράζουμε με 2 κιλά νερό ( 4 ποτήρια) εως ότου μείνει το 1/4 δηλαδή ενα ποτήρι νερού.

Παίρνουμε απο αυτό το αφέψημα 12ο γραμμάρια, ενα κρασοπότηρο, 3 φορές την ημέρα για 15 ημέρες εφ΄οσον οι λίθοι είναι μεγαλύτεροι των 15 χιλιοστών.

Kαι τελευταία το ελαιόλαδο είναι αντίδοτο για την δηλητηρίαση απο μόλυβδο, την μολυβδίαση, όπως και για την αποβολή του μολύβδου απο το σώμα.

100 γραμμάρια ελαιόλαδο 2 φορές την ημέρα για 3 ημέρες.

Εάν εργαζόμαστε με μόλυβδο θα πρέπει να επαναλαμβάνουμε την τριήμερη αποτοξινωτική θεραπεία κάθε 15 ημέρες.

Ευαγγέλου Μαριάννα

Βιοχημικός Μsc

φύτρο

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply