Πότε μάθαμε γιά τόν θησαυρό τῆς Ἀμφιπόλεως;

Ὅταν ἰσχυρίζομαι πὼς κάτι συμβαίνει, δὲν λαθεύω…
Λίγη ἀνάγνωσις τῆς ἱστορίας… Μία μικρὴ ἔρευνα… Λίγη λεπτομερὴς παρατήρησις τῶν γεγονότων…
Καὶ ναί… Σιγὰ σιγὰ ἀρχίζουν κι ἀποκαλύπτονται τὰ πραγματικὰ …«εὑρήματα»!!!

Τί ἀνεκάλυψαν εἴπαμε;
Πότε;
Γιατί;

Γιὰ νὰ δοῦμε…
Εἶναι πράγματι ἔτσι;

ΚΟΙΝΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ 1968 Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ…

  — ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ…. ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ…. ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜ……

  — Το μόνο καινούργιο στοιχείο είναι τα ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙΑ του σιωνιστή Σαμαρά-Μπενάκη. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, αλλά έφαγα τον τόπο, για να βρω κάτι πιο εύπεπτο. Κάποιες εικόνες κάτι μου θύμιζαν και βασανιζόμουν για το τι και που τα είχα ξαναδεί.

  — ΟΧΙ ΟΤΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΥΡΗΜΑ, ΑΛΛΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ «ΕΥΡΗΜΑΤΑ» ΤΟΥ 2012 (ΑΝΑΖΗΤΩ ΚΑΙ ΤΟΥ 2010):

  === ΑΜΦΙΠΟΛΗ: ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ;;; ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ (–ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ φωτό–)

  — Η αρχαιολογική σκαπάνη, θέρμανε τις ελπίδες πως κάτω από τους τόνους των χωμάτων του λόφου «Καστά» στην Αμφίπολη Σερρών, θα ξαναπιαστεί το νήμα της ιστορίας των Μακεδόνων και τα ευρήματα θα αποκαλύψουν κρυφές πτυχές της οικογένειας και του περιβάλλοντος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

— Η αποκάλυψη κυκλικού περίβολου, με περίμετρο μισό χιλιόμετρο (500 μ) και διάμετρο 160 μ από λεπτόκοκκο μάρμαρο Θάσου, υποδηλώνει περαιτέρω σπουδαίες ανακαλύψεις.

«Δεν έχει βρεθεί πουθενά ανάλογος περίβολος. Ούτε στη Βεργίνα ούτε στις Αιγές. Περικλείει σίγουρα σημαντικά ταφικά μνημεία, στα οποία σκοπεύουμε να φτάσουμε.

Χρονολογείται στην περίοδο της δολοφονίας της Ρωξάνης το 311πχ.
Το είδος της επεξεργασίας και της τεχνικής στα μάρμαρα του περιβόλου, που φτάνουν σε ύψος τα τρία μέτρα, καθώς και άλλα ευρήματα, μας παραπέμπουν στην εποχή κατασκευής του. Πρόκειται για κάτι εξαιρετικά σημαντικό» δήλωσε στον «Κ» η αρχαιολόγος που ανέσκαψε την περιοχή, Κατερίνα Περιστέρη.

Η ανασκαφή ξεκίνησε πριν από δύο μήνες και η ομάδα της κ. Περιστέρη κατάφερε σε χρόνο ρεκόρ να φέρει τα πρώτα ευρήματα στο φως.

  === Εκτιμήσεις ότι ο λόφος κρύβει σημαντικά μυστικά έγιναν από την δεκαετία του `60 ακόμη, όταν ο  αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης έκανε και τις πρώτες (χωρίς αποτέλεσμα δυστυχώς) προσπάθειες.

Σήμερα, η αποκάλυψη του μαρμάρινου περίβολου, βεβαιώνει την αρχαιολόγο και προϊσταμένη της ΚΗ Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, ότι τα μυστικά του λόφου είναι σπουδαία.

Η Αντιπεριφέρεια Σερρών χρηματοδότησε τις σημαντικές ανασκαφές, με 80 χιλ ευρώ.

«Πρέπει να συνεχιστούν. Τα ευρήματα ξεπερνούν σε σπουδαιότητα τις προσδοκίες μας. Βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Βασική μας επιδίωξη είναι η εξεύρεση χρημάτων για να προχωρήσουμε» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης.

Από την Αμφίπολη και τις εκβολές του Στρυμόνα ο Μέγας Αλέξανδρος ξεκίνησε την εκστρατεία του στη Μικρά Ασία.

Στην Αμφίπολη εξόρισε ο Κάσσανδρος την Ρωξάνη και τον μικρό Αλέξανδρο. Εκεί και δολοφονήθηκαν.

«Η ανακάλυψη σημαντικών αρχαιοτήτων θα προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον για την περιοχή μας. Είναι αναπτυξιακός και τουριστικός παράγοντας» τονίζει ο Δήμαρχος Αμφίπολης Γιώργος Βογιατζής που στέκεται και αυτός αρωγός στις ανασκαφικές δραστηριότητες της κ. Περιστέρη.

Στην 2μηνη ανασκαφή εργάστηκαν περί τα 20 άτομα, ανάμεσά τους και εθελοντές εργάτες και αρχαιολόγοι.

Το Υπ. Πολιτισμού και η περιφερειακή ενότητα Σερρών καταβάλουν προσπάθειες να εξασφαλιστούν ευρωπαϊκοί ή εθνικοί πόροι, ώστε οι έρευνες να ολοκληρωθούν και τα μυστικά του λόφου να αποκαλυφθούν, τεκμηριώνοντας περαιτέρω της ιστορία της Μακεδονίας.

Τσουτσουνέρος

Νά τό ἐρευνήσουμε λίγο περισσότερο;

Ένα αρχαίο κοϊνάκι (=πήλινη μπίλια) έστειλε τον μπαχλέμπη στην Αμφίπολη!!!!

— Σύμφωνα με τη δέκατη τρίτη υποπαράγραφο της τεσσαρακοστής εβδόμης παραγράφου του ογκωδέστατου αιτήματος της αρχαιολόγου Αικατερίνης Περιστέρη, για συνέχιση της χρηματοδότησης της αιωνοβίου ανασκαφής του Μακεδονικού τάφου της Αμφίπολης, έξωθεν του μαντρότοιχου που περιβάλει το ταφικό μνημείο, βρέθηκαν δεκατρία αρχαία κοϊνάκια (=μπίλιες από ψημένο πηλό βαμμένες), εκ των οποίων το ένα κοϊνάκι ήταν χρώματος μπλε!!!!

  — Η αρχαιολογική της σκαπάνη, μπορεί να καθυστερεί μισόν αιώνα για να βρει τρόπο για να εισέλθει εντός του τάφου με τα 823 κοινά μυστικά, αλλά στον περίβολο έκανε θαύματα. Εικάζεται σχεδόν με βεβαιότητα, ότι το μπλε κοϊνάκι ανήκει στον γιο του μεγαλέξαντρου, τον μικρό Αλέξαντρο τον Δ΄…! Διότι σύμφωνα με κοινό χρησμό των μαντείων των Δελφών και Δωδώνης, μόνο βασιλόπαιδες ηδύναντο να κατέχουν μπλε κοϊνάκια και υποχρεωτικά οι παίδες των υπό να κάθουνται και να χάνουν!!!

  — Σύμφωνα δε με τας αρχαίας βασιλικάς παραδόσεις, τα μπλε βασιλικά κοϊνάκια, κατασκευάζοντο μόνο στας αρχαίας Σέρρας, με ότι συνειρμόν τούτο συνεπάγεται!!!!

  — Μόλις διάβασαν για το συγκλονιστικό αρχαιολογικό εύρημα οι υφυπουργοί πολιτισμού και αθλητισμού, προσέτρεξον ασθμαίνοντες στον πρωθυπουργεύοντα Σαμαρά – Μπενάκη, για να παρατήσει πάσαν σκέψη για ενίσχυση των ροδακινοπαραγωγών και των ακτινιδίων τε και φραουλών τοιούτων, για να φτάσουν οι εναπομείναντες παράδες, ώστε να βρεθούν και άλλα μπλε κοϊνάκια και ότι περισσέψει να μπει στο προεκλογικό ταμείον!!!

  — Μετά πολλαπλής σκέψεως, ο πρωθυπουργεύων μπαχλέμπης, αποδέχθηκε το αίτημα συνέχισης χρηματοδότησης της ανασκαφής για άλλα 50 χρόνια, υπό τον όρον, να βρεθούν και 3-4 ακόμα μπλε κοϊνάκια για πάρτι του, για νάχει να δίνει στα παιδιά του που φιλαθλητίζονται με έντεχνα βασιλικά παίγνια, κι΄ ας είναι και αρχαία. Επίσης ο μπαχλέμπης ελπίζει να καρπωθεί την νεαρή αρχαιολογικήν επιτυχίαν με τα μπλε κοϊνάκια, ούτως ώστε να εξουδετερώσει πάσαν σκέψη δια επάνοδον του Καραμανλή.

  — Κατατρομαγμένος ο Τσίπρας, απείλησε ότι εκτός από τα βοσκοτόπια, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασχοληθεί άμεσα και με την αλιείαν γαύρου, οπότε δεν του απομένει χρόνος για τις σφαγές στη Γάζα από εβραίους νεοναζί, ούτε φυσικά προλαβαίνει να ασχοληθεί με τις ζημιές που προκάλεσε στους φρουτοπαραγωγούς η ναζιστική πολιτική της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Τσουτσουνέρος

Τί λέγαμε;
Κάποιοι μᾶς ἐπεξεργάζονται; Καί γιατί;

Φιλονόη

φωτογραφία

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

2 thoughts on “Πότε μάθαμε γιά τόν θησαυρό τῆς Ἀμφιπόλεως;

Leave a Reply