Ζῳοφιλία;;;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, που είναι σήμερα, θα πω τούτα:
Το να έχεις μια γάτα, ή ένα σκύλο, ή ένα κουνελάκι στο σπίτι δεν σε κάνει απαραίτητα ζωόφιλο.
Άλλο γατόφιλος, άλλο ζωόφιλος.
Έχουμε μπερδέψει τις έννοιες.
Η ζωοφιλία είναι μια στάση που ξεφεύγει από την αγάπη ή την συμπάθεια σε ένα ή περισσότερα είδη ζώων.
Πρόκειται για συνολική αντίληψη του κόσμου και της ζωής.

Ο ζωόφιλος αντιλαμβάνεται την φύση ενιαία και αδιαίρετη, και δίνει τόση σημασία στην ύπαρξη ενός σκύλου όση δίνει και στην ύπαρξη μιας σαύρας. Αφετηρία της στάσεώς του δεν είναι τα συναισθήματα που του δημιουργεί η τρυφερή φατσούλα μιας νεογέννητης γάτας, αλλά η έγνοια του για την λειτουργία της γάτας και του αλόγου και της αλεπούς και του φιδιού… στο μυστήριο της φύσεως.Για τον ζωόφιλο ζητούμενο είναι η αρμονία και η συνέχεια της φυσικής εξελίξεως.
Για τον ζωόφιλο, μια νεκρή γάτα στον δρόμο μπορεί να είναι θέαμα που ενοχλεί ή σοκάρει, αλλά γνωρίζει ότι είναι ασήμαντη εξέλιξη μπροστά στην εξαφάνιση πχ των αργυροπελεκάνων από τις Πρέσπες (και αλλού), εξαιτίας της παρεμβάσεως του ανθρώπου (παράνομο-ή νόμιμο- κυνήγι, ρύπανση ή συρρίκνωση των βιοτόπων). Ο ζωόφιλος προτάσσει την λογική απέναντι στο συναίσθημα και στον πολιτισμό των pet shop (ναζάκια, φατσούλες, χαδάκια, «so cute»…)
Η ζωοφιλία πάει πολύ παραπέρα. Είναι στάση ζωής, συνώνυμη του φυσικού ανθρώπου και της αγάπης για την φύση.
Ἀλικᾶκος Δημήτρης
(Δυτικοαφρικανός Μαύρος Ρινόκερος-Diceros bicornis longipes. Αυτό το υποείδος έχει εξαφανιστεί. Παλαιότερα ζούσε στο μεγαλύτερο μέρος της σαβάνας στην δυτική Αφρική. Στις 7 Ιουλίου 2006 η Παγκόσμια Ένωση Προστασίας της Φύσεως (IUCN) ανακοίνωσε την εξαφάνιση του είδους εξαιτίας της δράσεως ενός πιο επικινδύνου είδους: του ανθρώπου)

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply