Οἱ ξένοι ἐπενδυτές ἀποχωροῦν ἤ οἱ …«κερδοσκόποι»*;

Οἱ ξένοι ἐπενδυτές ἀποχωροῦν ἤ οἱ ...«κερδοσκόποι»;Οι ξένοι επενδυτές συνωστίζονται στην έξοδο, εδώ και καιρό, όχι από χθες.
Απλά το έκαναν πιο διακριτικά και αθόρυβα.
Δεν φαντάζομαι να μην περίμενε κανείς ότι τα ίδια funds που ανέβασαν το ΧΑΑ, δεν μπορούσαν και να το κατεβάσουν.
Εξάλλου δεν πρόκειται για επενδυτές ουσιαστικά, αλλά για κερδοσκόπους.

Κατά τα άλλα, το ταμπλό προεξοφλεί εκλογές.
Το είπαμε εδώ και μέρες, ότι η ψήφος εμπιστοσύνης δεν μπορεί να αναστρέψει την προεκλογική περίοδο στην οποία έχει εισέλθει η χώρα.
Και δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι η οικονομική ζωή του τόπου.
Το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι να κλείνει εκκρεμότητες και να περνάει χαριστικές διατάξεις για χρέη και άλλες που απαλλάσσουν τους πάντες από κάθε ευθύνη.

Χρέος δεν πρόκειται να διευθετηθεί με αυτή την κυβέρνηση.
Δεν το επιθυμούν οι εταίροι.
Η έξοδος στις αγορές κάηκε.
Τι έμεινε λοιπόν σε επικοινωνιακό και μη επίπεδο;;;
Η Αμφίπολη ή η Αλαμουντίν;;
Ας σοβαρευτούμε καλύτερα.

Όσο πιο νωρίς υπάρξει μια σταθερή κυβέρνηση, τόσο το καλλίτερο για την οικονομία.
Και ο δρόμος αυτός αναγκαστικά περνάει μέσα από τις εκλογές πλέον.

Όποιος δεν το βλέπει, απλά εθελοτυφλεί και θα το καταλάβει περισσότερο όταν το ταμπλό δείξει 500 μονάδες.

Σχόλιον τοῦ χρήστου Φιντέλιτι
Στὸ κάτωθι:

Ώρες ευθύνης

Η Ελλάδα ήταν μέχρι σήμερα μία όαση σταθερότητας σε πονηρούς και ταραγμένους καιρούς, πολεμώντας για το μέλλον της σε μία κακόφημη γειτονιά. Οι συνθήκες είναι τέτοιες που μπορεί στο τέλος να βγούμε ωφελημένοι. Εξίσου πιθανό, όμως, είναι να γίνουμε κι εμείς μέρος του προβλήματος. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα τις τελευταίες ημέρες. Η πτώση στο Χρηματιστήριο δεν ήταν δα και τόσο αθώα.

Οι ξένοι επενδυτές συνωστίζονται στην έξοδο του ελληνικού χρηματιστηρίου, θυμίζοντας τους Αμερικανούς που έφευγαν από τη Σαϊγκόν, την ώρα που οι κομμουνιστές έμπαιναν στην πόλη. Εδώ μοιάζει να τους τρομάζει η πολιτική αστάθεια και οι επιπτώσεις της. Όχι μόνο στην Οικονομία. Σε περίπτωση που επιστρέψουμε στις ημέρες του 2012, η θέση μας θα είναι εξαιρετικά αδύναμη στην διεθνή σκακιέρα.

Το έχουμε ξαναπεί. Το πρόβλημά του διεθνούς παράγοντα δεν είναι ποιος θα βρίσκεται στην κυβέρνηση. Αλλά αν απειλούνται τα ζωτικά τους συμφέροντα. Μία Ελλάδα εντός της ΕΕ είναι παράγοντας σταθερότητας σε μία περιοχή που τα πάντα μοιάζουν να βρίσκονται πάνω σε κινούμενη άμμο.

Η έξοδός μας από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα σημαίνει δάνεια με επιτόκια μεγαλύτερα του 7%. Θα είναι μία μη βιώσιμη κατάσταση. Εδώ δύο μέρες ήταν αρκετές για να διαλύσουν την δουλειά που έγινε τα τελευταία δύο χρόνια.

Η βοήθεια της Ευρώπης είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη. Τώρα και στο ορατό μέλλον. Χωρίς αυτήν δεν υπάρχει επόμενη ημέρα. Τι έκαναν τα σαΐνια που πρότειναν στον πρωθυπουργό τη ρήξη με τους«τραπεζίτες της Ευρώπης»; Υπολόγισαν ότι θα μπορούσαμε να δανειστούμε με μικρά επιτόκια από τις αγορές και ταυτόχρονα να έχουμε απαλλαγεί από τους εποπτικούς μηχανισμούς της Ευρώπης. Μα, τα χαμηλά επιτόκια υπάρχουν επειδή ακριβώς υπάρχει και η Ευρώπη και οι εποπτικοί της μηχανισμοί.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ζούμε αιωνίως κάτω από επιτροπεία. Αλλά για να απαλλαγούμε πραγματικά από  τις επιτροπείες, θα πρέπει να μην τις έχουμε πραγματικά ανάγκη. Αν νομίζουν εδώ στην Αθήνα ότι οι αγορές θα μας δανείζουν για να κάνουν αυτοί διορισμούς στο δημόσιο των κομματικών φίλων και των συγγενών τους, είναι γελασμένοι.

Ήταν λάθος επιλογή για την κυβέρνηση ο συναγωνισμός με τον ΣΥΡΙΖΑ στο γήπεδο του λαϊκισμού. Είναι ακόμη μεγαλύτερο λάθος να εμμένουν στο λάθος και να αρχίζουν να συζητούν για το αν είναι κατάλληλος ο χρόνος για να ορίσουμε τώρα όλες τις ΑΟΖ. Αυτό δεν μοιάζει με διέξοδο, αλλά με αυτοκτονία. Αυτή την στιγμή η Τουρκία βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Έχοντας στηρίξει τους ακραίους φανατικούς μουσουλμάνους σε όλα τα μήκη και πλάτη του ισλαμικού κόσμου, έχει χάσει πολλά ερείσματα στον δυτικό κόσμο. Δεν είναι η κατάσταση για την Τουρκία η ίδια που ήταν πριν από λίγο καιρό. Κι είναι κρίμα την ώρα που βρίσκονται σε πίεση να τους προσφέρουμε εμείς την οποιαδήποτε διέξοδο.

Σταθερότητα και ασφάλεια χρειαζόμαστε και όχι ριψοκίνδυνες ζαριές και μάλιστα έχοντας να αντιμετωπίσουμε παίκτες που δεν φημίζονται ότι τηρούν τους κανόνες του παιγνιδιού.

Θανάσης Μαυρίδης

Κι ἐγὼ θὰ διασκεδάσω πάλι, κι ἄς μὴν ὑπάρχῃ …φαινομενικῶς λογικὸς …λόγος.
Θὰ θυμηθῶ μόνον πὼς ΤΑ ΠΑΝΤΑ εἶναι τεχνητά, πὼς τὸ παιχνίδι τῶν τραπεζῶν (τῆς ἐξῆς …ΜΙΑΣ!!) ἦταν ἀπὸ τὴν ἀρχὴ ξεκάθαρο καὶ πάντα στόχευε στὴν ΑΠΟΛΥΤΟΝ δουλοποίησιν κάθε πληθυσμοῦ!!!
Φυσικὰ γιὰ ὅσους ΔΕΝ ἀντιλαμβάνονται τὶς οἰκονομικὲς ἐπιστῆμες μὲ τὰ μάτια τῆς Νέας (καὶ παλαιᾶς) Τάξεως πραγμάτων, ἀλλὰ μὲ τὴν μαθηματικὴ λογική, ὅλα ὅσα συμβαίνουν, καὶ θὰ συμβοῦν, ἦταν τοὐλάχιστον …ἀναμενόμενα!!!

Ὅλες οἱ ὑποτιθέμενες θεωρίες, ἐπὶ θεωριῶν, ἐπισήμως ἐξηντλήθησαν ἐπάνω μας, δίδοντάς μας τὴν ἐντύπωσιν πὼς καταντήσαμε …πειραματόζωα, ἄν καὶ στὴν οὐσία …ΔΕΝ ὑπῆρχε ΟΥΔΕΠΟΤΕ παιχνίδι ἤ κάποιο πείραμα!!!
Σχέδιον ἦταν, καλοστημένο, λεηλασίας.
Καὶ δὲν ἀφορᾶ μόνον σὲ ἐμᾶς ἀλλὰ ΣΕ ΟΛΟΝ τὸν πλανήτη!!!
Διέξοδος ΔΕΝ ὑπάρχει μὲ αὐτοῦ τοῦ εἴδους τὰ μοντέλα.
Ἡ κατάῤῤευσις εἶναι δεδομένη καὶ πολὺ κοντά μας.
Τὸ πότε, χρονικῶς, μποροῦμε νὰ τὴν τοποθετήσουμε, δὲν ἔχει καὶ τόσο μεγάλη σημασία.
Σημασία ἔχει πὼς τώρα μόλις ἀρχίσαμε νὰ βλέπουμε πὼς μᾶς τὴν …ἔφεραν.
Ὅσο γιὰ τὸν κύριο Μαυρίδη, ποὺ ὑπογράφει τὸ παραπάνω…
Ἐδῶ καὶ μερικὰ χρόνια διαβάζω συχνὰ τὰ ἄρθρα του καὶ μὲ κάποια ἀπὸ αὐτὰ συμώνησα καὶ τὰ ἀναδημοσίευσα.
Ὅμως…
Δὲν  παύει νὰ βλέπῃ τὶς ἐξελίξεις τοῦ χρηματιστηρίου, τῆς οἰκονομίας γενικότερα ἀλλὰ καὶ τῆς  γενικοτέρας καταστάσεως τῆς χώρας ὑπὸ τὸ πρίσμα τῶν …ἀγορῶν. Μὲ τὸν αὐτὸν τρόπο βλέπει καὶ τὴν πιθανὴ ἀποχώρησιν τῆς Ἑλλάδος ἀπὸ τὸ εὐρωπαϊκὸ μόρφωμα.
Καὶ κάπου στὸ τέλος θυμᾶται πὼς οἱ Τοῦρκοι οὐδέποτε ἦσαν φανταστικὸς κίνδυνος. Δῆλα δὴ θυμᾶται πὼς ἡ ὁριοθέτησις ΑΟΖ τώρα ἀνακινεῖ θέμα ἐθνικῆς ἀσφαλείας.
Φαντάζομαι πὼς οὐδέποτε ἠσχολήθη μὲ θέματα ὑφαλοκρηπίδος, ἐθνικῆς ἀσφαλείας, παραβιάσεως συνόρων, ἀλλοιώσεως τοῦ πληθυσμοῦ μας, ἐθνικῆς συνειδήσεως καὶ παιδείας**.
Συνολικῶς, ὁ κάθε κύριος Μαυρίδης λειτουργεῖ ὡς τροχοπέδη τοῦ συστήματος, ἐν ἀγνοίᾳ του ἴσως, δίχως ὅμως αὐτὸ νὰ τὸν ἀθωώνῃ συνολικῶς.
Καὶ τὸ ἀποτέλεσμα τῶν παραπάνω φυσικὰ εἶναι νὰ κοιμοῦνται ἥσυχοι ὅλοι αὐτοὶ οἰ δημοσιογράφοι ποὺ ἔως σήμερα λειτούργησαν ὡς φερέφωνα, ἀλλὰ καὶ οἰ  ….«πολιτικοί»*** μας, διότι τοὺς εἶχαν …«δεμένους».
Φυσικὰ πάντα αὐτὸς ποὺ τὴν πληρώνει εἶναι ὁ λαός. Ὁ κάθε λαός.
Ἔτσι κι ἐμεῖς σήμερα, ὅπως καὶ πολλοὶ ἄλλοι συμπάσχοντες, φθάνουμε στὸ πέρας τῆς διαδρομῆς, γιὰ νὰ ὁλοκληρώσουμε τὴν κατηφόρα μας καὶ τελικῶς τὴν καταστροφή. Κι ὅσο κι ἐὰν μᾶς πονᾷ ὅλη αὐτὴ ἡ κατάστασις, ἐφ΄ ὅσον τελικῶς «τὴν πατήσαμε σὰν ἀγράμματοι», κατὰ βάθος ἴσως νὰ μᾶς βοηθήσῃ στὸ νὰ ἐπαναπροσδιορίσουμε ἀξίες καὶ ἀρχὲς ποὺ χάσαμε, ἀλλὰ κυρίως τὴν ἠθική μας, ποὺ μᾶλλον πλέον ΔΕΝ ὑφίσταται.
Ἔως τὸ πέρας τῆς διαδρομῆς ἔχει γοῦστο. Κι ἔχει γοῦστο ὄχι διότι χάνουμε τὰ πάντα, ἀλλὰ διότι ΔΕΝ μποροῦμε πιὰ νὰ ἐκτιμοῦμε ἀκόμη καὶ τὸ πασιφανὲς ποὺ λέγεται ζωή.
Θὰ περάσουμε δύσκολα. Μὰ στὸ πέρας τῆς διαδρομῆς οἱ ἀνταμοιβὲς θὰ εἶναι σπουδαῖες.
Ὄχι γιὰ ὅλους… Μὰ σίγουρα γιὰ αὐτοὺς ποὺ ἀκόμη ξέρουν νὰ παλεύουν, μὲ ὅρους ἀνθρωπιᾶς, κι ὄχι σὰν γυμνοσάλιαγκες.
* Σὲ εἰσαγωγικὰ οἱ «κερδοσκόποι» διότι, κατὰ τὴν κρίσιν μου, ΔΕΝ εἶναι κερδοσκόποι. Εἶναι τσιράκια. Τὰ ὅποια κέρδη τους θέλω νὰ τὰ δῷ σὲ λίγα χρόνια τὶ θὰ εἶναι. Γιὰ τὴν ὥρα χαίρονται… Δὲν πειράζει….
**Βάσει ἐκτιμήσεων τὸ συμπέρασμά μου κι ὄχι βάσει ἀποδείξεων, ἐφ΄ ὅσον ΔΕΝ ἔχω διαβάσει κάθε τοῦ ἄρθρον, ἀλλὰ καὶ οὔτε τὸν γνωρίζω προσωπικῶς. 
***Κουδουνίστρες ὀρθότερα!!!
Σημείωσις
• Καλπάζει ἀνοδικῶς τὸ χρηματιστήριο.
Ἤλπιζα καὶ συνέβῃ… Ἀνεβαίνει, ἀνεβαίνει…
Τί ἀκριβῶς συνέβῃ τόν Σεπτέμβριο τοῦ 1999 εἴπαμε; Ἔ, αὐτὸ συμβαίνει καὶ τώρα… Γιὰ νέον …Σεπτέμβρη πορευόμεθα…
(Καὶ μεταξύ μας… Τώρα δὲν ἰσχύει τὸ ὅ,τι ἁρπάξῃ ὁ κ@λος μας!!! Τώρα θὰ εἶναι ΜΠΑΜ καὶ κάτω!!!)
Κι ἐπίσης στὶς 23 Νοεμβρίου τοῦ 2013:
• Ἄνοδος στὸ Χρηματιστήριον ἐχθές…
Καὶ τὶ ἄνοδος!!! Ἀνοδική!!! Ἀνοδικότατη παρακαλῶ!!!
+2,32% κι ἐὰν δὲν ἔκλεινε, γιὰ μεσημεριανὸ φαγητό, θὰ ἔφθανε στὸ 3%!!!
Παρακαλῶ πολὺ λοιπόν… Πάει πάρα πάρα πάρα πολὺ καλά!!!
Ἐμεῖς νὰ τὰ βλέπουμε ποὺ δὲν ἔχουμε χρήματα νὰ ἐπενδύσουμε στὸ χρηματιστήριο, γιὰ νὰ μᾶς τὰ …ἁρπάξουν κι αὐτά!!!
ὅπως καὶ στὶς 30 Νοεμβρίου τοῦ 2013:
  • Εἴχαμε  Χρηματιστήριον ἐχθές…
    + 1,26% παρακαλῶ!!! Κι ἀκόμη ἀνεβαίνει ὅταν ὅλα πέφτουν λέμε.

    Μία χαρὰ πᾶμε… Μία χαρά!!!
(Visited 52 times, 1 visits today)
One thought on “Οἱ ξένοι ἐπενδυτές ἀποχωροῦν ἤ οἱ …«κερδοσκόποι»*;

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Ἡ Γερμανία ὡς ἑταιρεία καὶ τὰ …περιφερειακά της ὑποκαταστήματα!!!! | Φιλονόη καὶ Φίλοι...

Leave a Reply