Σύγχρονοι σκλάβοι στὸν χῶρο ἐργασίας

Η ιδέα για την χρήση των ανθρώπων ως σκλάβους δημιουργήθηκε από την πρώτη στιγμή που ο άνθρωπος άρχισε να πολεμά και να κατακτά άλλες περιοχές και φεύγοντας να παίρνει τους πιο δυνατούς άνδρες, για να τους χρησιμοποιήσει σαν υποζύγια, στις βαριές δουλειές ή ακόμη και για να τους πουλήσει σαν ζώα σε κάποια αγορά σκλάβων.

Αυτό το διαστροφικό εμπόριο τελικά δεν τελείωσε ποτέ, παρ’ όλο που όλοι είμαστε σίγουροι πως η κοινωνία μας με τα χρόνια ξέφυγε από τις ακρότητες και την εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο γινόμενη συνειδητά πλέον πιο ανθρωποκεντρική.

Δυστυχώς όμως κάθε λίγο κάποιο περιστατικό μας επαναφέρει τις μνήμες αφού τα γεγονότα αποδεικνύουν πως τίποτα δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά στην ανθρώπινη εκμετάλλευση. Ποτέ δεν σταμάτησε λοιπόν απλά αλλάζει μορφές και εκσυγχρονίζεται.

Έτσι λοιπόν στις ημέρες μας δημιουργήθηκαν και οι εταιρείες ενοικιάσεως προσωπικού! Πως ενοικιάζεις ένα γραφείο ή ένα αυτοκίνητο ….. έτσι ακριβώς ενοικιάζεις και έναν εργαζόμενο! Κανένα πρόβλημα.

Κάνεις τη δουλειά σου μια χαρά, άνετα και οικονομικά. Χωρίς υποχρέωση ασφαλίσεως, χωρίς καταστάσεις μισθοδοσίας και με κάλυψη των εξόδων σου, αφού η εταιρεία όπου «ανήκουν» οι σύγχρονοι αυτοί σκλάβοι θα σου δώσει και ένα τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών – συνήθως στο ύψος του ποσού που σε εξυπηρετεί – κάθε μήνα, οπότε όλα καλά!

Και μην νομίσετε ότι αυτό γίνετε σε τίποτα περιθωριακές εταιρείες, που είναι χωμένες σε υπόγεια και αδήλωτα γραφεία. Όχι φυσικά.

Ακόμη και τα αγαπημένα από όλους τους Έλληνες πιστωτικά-τραπεζικά ιδρύματα χρησιμοποιούν πολύ συχνά ενοικιαζόμενο προσωπικό!! Και όχι μόνο για βοηθητικές και ανειδίκευτες εργασίες αλλά ακόμη και για τα ταμεία, που υποτίθεται πως ένας τραπεζικός υπάλληλος νόμιμα και μόνιμα προσλαμβανόμενος εκτός από τον αισθητά υψηλότερο μισθό και τα δικαιώματα του στα επιδόματα και στα συντάξιμα χρόνια, θα έχει κοστίσει στην τράπεζα μέχρι να πιστοποιηθεί, για αυτή την κρίσιμη θέση, αρκετά χρήματα σε πληρωμένα σεμινάρια και χαμένες για την τράπεζα εργατοώρες, ίσως και οδοιπορικά εάν είναι σε κατάστημα εκτός Αττικής.

Από την άλλη μεριά ο εργαζόμενος αναγκάζεται να αποδεχθεί τις ελάχιστες αποδοχές και τις απαράδεκτες συνθήκες «δανεισμού» αφού η εργατική και η οικονομική πολιτική τον έχει κάνει να πιστέψει ότι και αυτά που έχει τώρα είναι πάρα πολλά, γιατί αλλοιώς θα ήταν ένας ακόμη άνεργος όπως είναι οι μισοί φίλοι του. Έτσι σκύβει το κεφάλι υποτακτικά στα αφεντικά του, που με αυτό το τέχνασμα των ειδικών και την απόλυτη κάλυψη των αρχών  «όλα γίνονται όμορφα και αγγελικά πλασμένα».

gr.νέα

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply