Ὅπλα γιά τό ISIS ἀπό τήν Ἀλβανία μέσῳ Ἑλλάδος;

 

Πληροφορίες σχετικά με το λαθρεμπόριο όπλων από την Αλβανία προς την Συρία μέσω Ελλάδος θα εξετάσει η Αστυνομία.  Η αφορμή δόθηκε  την περασμένη Παρασκευή, με την εξάρθρωση για λαθρεμπόριο όπλων και την σύλληψη των οκτώ μελών, στα Τίραννα, το Δυρράχιο και το Shijak, στην Αλβανία.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, με βάση τις πληροφορίες από τον αλβανικό Τύπο, υποστηρίζει η αλβανική αστυνομία, την μεταστάθμευση της  Ελλάδος στην διαδρομή των όπλων, που αποστέλλονται από την Αλβανία και καταλήγουν στην Συρία.
Η Αλβανική αστυνομική σε επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε  το πρωί της Παρασκευής 14 Νοεμβρίου, οδήγησε στην σύλληψη των οκτώ μελών  συμμορίας, ηλικίας 18-44 ετών και την κατάσχεση όπλων και πυρομαχικών. 
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο άρθρο, στο κρησφύγετο συμμορίες από το Shijak κοντά στο Δυρράχιο, η αστυνομία ανεκάλυψε έξι Καλάσνικοφ τουφέκια, ένα οπλοπολυβόλο Scorpion με σιγαστήρα, έξι πιστόλια, 5 χειροβομβίδες και χιλιάδες σφαίρες. 
Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, οι εισαγγελείς ανεκοίνωσαν, μέσω του Αρχηγού της Αστυνομίας των Τιράννων, Ardian Τσίπα, ότι οι συλληφθέντες συμμετείχαν σε λαθρεμπόριο όπλων σε διεθνές επίπεδο και ότι τα λαθραία όπλα κατευθύνονταν σε ισλαμιστές μαχητές στην Συρία. Η ίδια υπόθεση ανακοινώθηκε σε εφημερίδα από έναν εκπρόσωπο της αλβανικής αστυνομίας αλλά δεν αποκαλύπτουν για την ώρα περισσότερα.
Παράλληλα, δημοσιεύματα στον αλβανικό Τύπο, εμπλέκουν επίσης την Ελλάδα στο δίκτυο μετακινήσεως και εμπορίας. Ανέφεραν ότι ορισμένα από τα όπλα μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα και ότι ένα μέλος της συμμορίας, 39 ετών ο  Σλιρίμ Χ.  είχε συλληφθεί και καταδικαστεί στην Ελλάδα για συμμετοχή σε ένοπλη ληστεία. Στον 39χρονο έχει ακόμη αποδοθεί κεντρικός ρόλος στον συντονισμό του δικτύου.
 Ωστόσο, σε μια άλλη εκδοχή, η συμμετοχή της Ελλάδος στην υπόθεση προέκυψε λόγω της αλβανικής μυστικής αστυνομίας, η οποία προκειμένου να παγιδεύσουν τους διακινητές, προσποιήθηκε ότι  ενδιαφέρονται να  διαχειριστούν την μεταπώληση όπλων στην Ελλάδα και την Ιταλία.
Ο Αστυνομικός Συνδέσμος της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίραννα κινείται στην κατεύθυνση  να ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της υποθέσεως, ενώ αξιωματικοί της νεοσύστατης Διευθύνσεως Αστυνομικών Πληροφοριών διακριτικά παρακολουθεί τις εξελίξεις.
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply