Μόνον ἡ φοροδιαφυγὴ τῶν «μικρῶν» ἐνοχλεῖ τὴν (κάθε) «Καθημερινή»!

Στην Καθημερινή πέφτουν από τα σύννεφα…

Το πού βρήκε ο Παπαχελάς σχεδόν ένα εκατομμύριο ΝΟΜΙΜΑ ΑΠΟΦΟΡΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ευρώ για να αποκτήσει μετοχές της ίδιας της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ δεν θα το ψάξει κανένα ΣΔΟΕ.

πηγή

Δικηγόροι με μάστερ, γιατροί με ντοκτορά στην… φοροδιαφυγή

Είναι σαν να μην υπάρχει τέλος. Κάθε μήνα, νέοι γιατροί με «φακελάκια», δικηγόροι με μάστερ στην φοροκλοπή, αγρότες με επιδότηση απ’ την εφορία, πανεπιστημιακοί με ντοκτορά στην φοροδιαφυγή. Μέσα στον Νοέμβριο, οι εφοριακοί ανίχνευσαν 20 γιατρούς που έκρυψαν όλοι μαζί 30 εκατ. ευρώ (!), τέσσερις πανεπιστημιακούς που δεν δήλωσαν ποτέ το εκατομμύριο που πήραν για ερευνητικά προγράμματα, έναν αγρότη που κλάδεψε λάθρα επιδοτήσεις 2 εκατομμύρια ευρώ κι έναν Αλβανό εργολάβο, τόσο εξοικειωμένο με την ελληνική νοοτροπία, που ούτε καν σκέφτηκε να δηλώσει το 1,5 εκατ. ευρώ του.

Στο ΣΔΟΕ πλέον, οι ελεγκτές δεν εκπλήσσονται. Απλώς περιμένουν τους ελέγχους του επομένου μήνα, γιατί ξέρουν πως πάντα υπάρχει κάτι ακόμα πιο αλλόκοτο να ανακαλύψουν.
Ήδη απ’ το 2012 που έκανε το ντεμπούτο του το σύστημα Elenxis, κάθε εξόρμηση τελείωνε με άπειρους φοροδιαφεύγοντες ποντικούς πιασμένους στην φάκα. Αν οι δύο δικηγόροι που μαζί εξαφάνισαν 3 εκατ. ευρώ και ο γιατρός που σε εννέα χρόνια καταχώνιασε 900.000 στην τράπεζα είναι μάλλον συνηθισμένες περιπτώσεις, υπάρχει και ο άλλος γιατρός με τα 3 εκατομμύρια που δεν έκανε καν φορολογική δήλωση! Ή ο μισθωτός με τα 41 εκατ., που δήλωνε στην εφορία πως ζει φτωχικά. Ή η νοικοκυρά με το μηδενικό εισόδημα και τα 15 εκατ. ευρώ αδήλωτα στην τράπεζα. Ή ο σεκιούριτι απ’ το Περιστέρι, που σε μία διετία έγινε κατά 22,7 εκατ. ευρώ πλουσιότερος, χωρίς -εννοείται- να μοιραστεί την χαρά του με την εφορία.

Αλλά βέβαια, κανείς απ’ αυτούς δεν μπορεί να συγκριθεί με τον εμβληματικό αγρότη της Θάσου, που διέσχιζε το νησί όχι με τρακτέρ, αλλά  μία με Ferrari και μία με Ρorsche. Βλέπετε, μπορεί να είχε γράψει όλα κι όλα 106.000 ευρώ στην δήλωσή του, αλλά στους λογαριασμούς του είχε άλλα 11 εκατ. αδήλωτα και λαχταριστά…
Βλέπετε, δεν υπάρχει μόνο το «Carouzos Gate», οι offshore του Γ. Καρατζαφέρη και οι «γιατροί του Κολωνακίου». Όσο κι αν έχει άλλη αίγλη να ακούς στο ραδιόφωνο τον γνωστό δημοσιογράφο σε σόου-οπερέτα να ολοφύρεται για τα 10 εκατ. που δεν δήλωσε στο «πόθεν έσχες» του, οι απλοί φορολογούμενοι μπορούν να κάνουν εξίσου συναρπαστική την ζωή του ελεγκτή. Για παράδειγμα, πέρυσι το καλοκαίρι στην Αθήνα, δύο πρακτορεία τουρισμού αποφάσισαν να… κάνουν τον Κινέζο. Και να μη δηλώσουν δεκάρα απ’ τα 3,5 εκατ. ευρώ που εισέπραξαν!

Μέγα θράσος
Το πιο εντυπωσιακό είναι το θράσος των φοροφυγάδων. Το καλοκαίρι στα Ιόνια Νησιά εντοπίστηκε ένας χονδρέμπορος αγροτικών προϊόντων που αντί για αγγουράκια και τομάτες εμπορευόταν εικονικά τιμολόγια: τα έστελνε με το ταχυδρομείο σε αγρότες με ανύπαρκτες καλλιέργειες ώστε να λαμβάνουν επιδοτήσεις και να κάνουν όλοι μαζί το κράτος φτωχότερο κατά 3,5 εκατ. ευρώ. Οι υποθέσεις, βέβαια, γίνονται πιο ενδιαφέρουσες όταν μιλάει κανείς για διάσημους φοροφυγάδες. Όπως ο πασίγνωστος βουλευτής που πριν βάλει υποψηφιότητα για δήμαρχος απέφυγε κομψά να αναφέρει στην δήλωσή του τα 5,5 εκατ. ευρώ που είχε στον λογαριασμό του. Αλλά και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής που πλέον είναι διάσημος γιατρός κι έκανε το ίδιο ακριβώς, αλλά με 2 εκατ. ευρώ. Και καθώς για όλα υπάρχει μια δικαιολογία, ο μεν βουλευτής με τα 5,5 αγνοούμενα εκατομμύρια αποφάσισε να πει πως «όλα είναι ψέμματα», ο δε γιατρός ακόμη φωνάζει πως «είναι ανυπόστατα αυτά και συκοφαντικά».

Όπως φαίνεται, όσο πιο πολλά χρήματα έχει κανείς τόσο πιο πολύ δυσκολεύεται να τ’ αποχωριστεί – αλλιώς δεν εξηγείται. Δεν είναι μόνο η τραγουδίστρια που πιάστηκε φέτος να έχει διαγράψει ένα εκατομμύριο ευρώ απ’ τα εισοδήματά της. Θυμηθείτε τον τραγουδιστή που το 2012, για να μην πληρώσει όσα του αναλογούν, πάλευε επί ένα μήνα να μας πείσει πως το σκάφος του δεν είναι στην πραγματικότητα δικό του. Ένα χρόνο αργότερα, αποδείχθηκε πως ο ίδιος άνθρωπος στις περισσότερες συναυλίες δεν έκοβε απόδειξη κι έτσι κατάφερε να μην δηλώσει 800.000 ευρώ, ενώ απ’ το 2005 ώς το 2011 είχε αποκρύψει άλλα 2 εκατ. ευρώ! Και βέβαια, δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει την απίθανη κατάσταση που ζήσαμε το καλοκαίρι του 2013, με τις συναυλίες που ακυρώνονταν μόλις μάθαινε ο καλλιτέχνης πως ήρθε το ΣΔΟΕ και με το κέντρο διασκεδάσεως στην Χαλκιδική που ο ιδιοκτήτης του το ξεσφράγισε μόνος του. Ο -πασίγνωστος- τραγουδιστής βγήκε στην πίστα στην ώρα του και το πρόγραμμα ξεκίνησε κανονικά, παρότι το προηγούμενο βράδυ είχε κατεβάσει τα ρολά της επιχειρήσεως το ΣΔΟΕ.

Μεγάλα σουξέ
Βλέπετε, στα καλλιτεχνικά κυκλώματα η φοροδιαφυγή κάνει μεγάλο σουξέ. Γι’ αυτό και η τραγουδίστρια της αθηναϊκής πίστας, μαζί με τον άνδρα της, έκρυψε 4,2 εκατ. απ’ την εφορία. Αποτέλεσμα; Οι δυο τους πέρασαν μήνες στην εφορία Γλυφάδας προσπαθώντας να εξηγήσουν πώς γίνεται ο τραπεζικός τους λογαριασμός να έχει τόσα πολλά μηδενικά και η φορολογική τους δήλωση τόσο λίγα.
Αλλά πάλι, οι περισσότεροι που πιάνονται να ’χουν στήσει το προσωπικό τους… duty free δεν μπαίνουν καν στον κόπο να βρουν μια αληθοφανή δικαιολογία. Η γνωστότερη πρωταγωνίστρα ταινιών σεξ στην Ελλάδα, ας πούμε, δεν φρόντισε να καταβάλει ούτε σεντ στην εφορία απ’ την τελευταία της ταινία. Όταν το ΣΔΟΕ την ανίχνευσε, εκείνη ανερυθρίαστα απήντησε πως… πρόκειται για προσωπικές στιγμές της που τις κυκλοφόρησε ο άθλιος πρώην σύντροφός της!
Αλλά μην νομίζετε πως μόνο οι αμαρτωλοί υποπίπτουν στον πειρασμό της φοροδιαφυγής. Σε μια χώρα που παλεύει να γλιτώσει ό,τι μπορεί όπως μπορεί, ακόμα και οι άγιοι μπαίνουν στον πειρασμό. Το ΣΔΟΕ έφτασε να βρει πλαστό τιμολόγιο ακόμα και στο Άγιον Ορος: ήταν στην Μονή Σίμωνος Πέτρας κι έγραφε επάνω «610.000 ευρώ». Οπότε, όταν οι άγιοι κολάζονται, τι να περιμένει κανείς απ’ τους δύστυχους φορολογουμένους;

καθημερινή

«Όσον αφορά στην κόρη της Ρεγγίνα Αμπουάφ (θέση 2 και 767) υπάρχουν αδιευκρίνιστες πληροφορίες ότι ο σύζυγός της, της είχε αφήσει περί τα δέκα εκατομμύρια δολάρια. Αλλά στη λίστα Λαγκάρτ αναφέρεται ποσό πεντακοσίων εκατομμυρίων.»

Ποια είναι η Γκρατσιέλα Γκρόλο-Κεφαλογιάννη που το όνομά της βρίσκεται στην λίστα Λαγκάρντ

Η λιστα Lagarde είχε πολύ περισσότερα λεφτά. Περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο είχαν ΔΥΟ άνθρωποι μόνον:
Σάμπυ Μιώνι και η συγγενώς του Κεφαλογιάννη.

Σίγμα

ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΝΔ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
Ποια είναι η Γκρατσιέλα Γκρόλο-Κεφαλογιάννη που το όνομά της βρίσκεται στην λίστα Λαγκάρντ

 Είναι σύζυγος του βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργού Μανώλη Κεφαλογιάννη και το όνομά της εμπλέκεται τέσσερις φορές στην λίστα Λαγκάρντ, με μεγάλα ποσά, σύμφωνα με πληροφορίες.

Στην λίστα Λαγκάρντ φαίνεται πως βρίσκονται η σύζυγος, η πεθερά, και η γιαγιά της συζύγου του μέλους της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ελληνικής Βουλής, Μανώλη Κεφαλογιάννη. Η επιτροπή αυτή ερευνά την λίστα Λαγκάρντ, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε με τα 2.000 ονόματα Ελλήνων που διατηρούσαν λογαριασμούς στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία.

Η κυρία Γκρόλο Γκρατσιέλα βρίσκεται στην λίστα Λαγκάρντ στον αριθμό 128. Η μητέρα της Ρεγγίνα Αμπουάφ, βρίσκεται στην θέση 2 αλλά και στην θέση 767.

Η γιαγιά της συζύγου του κ. Κεφαλογιάννη, Ελένη Σαφρά Κουμανιώτη, βρίσκεται και αυτή στην λίστα Λαγκάρντ, στον αριθμό 127.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η γιαγιά (θέση 127) ήταν σύζυγος τραπεζίτη και διέθετε χρήματα.

Όσον αφορά στην κόρη της Ρεγγίνα Αμπουάφ (θέση 2 και 767) υπάρχουν αδιευκρίνιστες πληροφορίες ότι ο σύζυγός της, της είχε αφήσει περί τα δέκα εκατομμύρια δολάρια. Αλλά στην λίστα Λαγκάρτ αναφέρεται ποσό πεντακοσίων εκατομμυρίων.

Όσο αφορά στην εγγονή Γκρόλο Γκρατσιέλα, σύζυγο του κ. Κεφαλογιάννη, η πληροφορία αναφέρει ότι κάπου εκεί κυμαίνεται και αυτός ο λογαριασμός.

Ποιά είναι

Η κυρία Γκρατσιέλα Γκρόλο είναι από τις πλέον σιωπηλές συζύγους πολιτικών. Καμμία δραστηριότητά της δεν είναι γνωστή και έχει μείνει στην σκιά της δημοσιότητας όσα χρόνια είναι παντρεμένη με τον βουλευτή και πρώην υπουργό της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Το ζευγάρι έχει τρία παιδιά και διαμένει στην Αθήνα.

Θέμα δεοντολογίας

Ο κ. Κεφαλογιάννης συμμετέχει στην Επιτροπή της Βουλής που ελέγχει τα πρόσωπα που βρίσκονται στην λίστα Λαγκάρντ. Δεν είναι δεοντολογικό ένας πολιτικός που εμπλέκεται άμεσα στην υπόθεση με τρία συγγενικά του πρόσωπα -σύζυγος, πεθερά και γιαγιά συζύγου- να εμπλέκονται στην λίστα Λαγκάρντ να κάνει και τον ανακριτή στην ίδια υπόθεση.

«Τώρα την αγαπώ περισσότερο»

«Τώρα που έμαθα ότι η γυναίκα μου είναι στην λίστα Λαγκάρντ, την αγαπώ ακόμα περισσότερο» έλεγε χαμογελώντας σε συναδέλφους του ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός, Μαν. Κεφαλογιάννης, βέβαιος ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στην ελβετική τράπεζα δεν ήταν της συζύγου του κυρίας Γκρατσιέλα Γκρόλο.

Σύμφωνα με τον «Βηματοδότη», τα χρήματα ήταν του παππού και της γιαγιάς της και είχαν τοποθετηθεί εκεί πριν από αρκετά χρόνια.

πηγή

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply