Μία μαζικὴ φυγὴ καταθέσεων καταστρέφει ὁλόκληρες τράπεζες…

Μία μαζική φυγή καταθέσεων από Βουλγαρική Τράπεζα, την τίναξε στο αέρα, γιατί ως γνωστόν οι τοκογλύφοι δανείζουν κυρίως εικονικά χρήματα, που δεν υπάρχουν στα ταμεία τους.
Έχουν μάλιστα εξασφαλίσει ότι αν αποκαλυφθεί η απάτη  το κράτος, δηλαδή οι πολίτες, θα είναι αυτοί που θα αναλάβουν να επιστρέψουν τα χρήματα στους καταθέτες.

Οι τράπεζες είναι ιδιωτικά κερδοσκοπικά ιδρύματα που προστατεύονται με ΔΙΚΑ ΜΑΣ λεφτά.
Τα κέρδη στους τραπεζίτες, τα χρέη στους πολίτες.
Γι’αυτό και έχει τεράστια σημασία να εκλέγονται πάντα δικοί τους άνθρωποι σε κυβερνητικές θέσεις…
Γι’ αυτό οι τράπεζες συντηρούν με διαφήμιση όλα τα λαμόγια της πουλημένης δημοσιογραφίας.

Σίγμα

Βουλγαρία: Αρχίζει η αποζημίωση των καταθετών στην Corporate Commercial Bank

Αρχίζει σήμερα, όπως είχε προγραμματιστεί, η αποζημίωση όσων έχουν καταθέσεις στην Corporate Commercial Bank (KTB) της Βουλγαρίας, το ύψος των οποίων είναι εγγυημένο από τον Νόμο. Όπως είχε ανακοινώσει η αρμόδια υπηρεσία, το Δημόσιο Ταμείο Εγγυήσεων της Βουλγαρίας, εννέα τράπεζες ανέλαβαν την αποζημίωση των καταθέσεων (ύψους 196.00 λέβα ή 100.000 ευρώ έκαστος λογαριασμός), την επομένη πενταετία.
Πρόκειται για τις Allianz Bank Bulgaria, DSK Bank, United Bulgarian Bank, First Investment Bank, Raiffeisen Bank (Bulgaria), CIBANK, UniCredit Bulbank, Central Cooperative Bank και Eurobank Bulgaria (Postbank).

Από νωρίς το πρωί, άνδρες ιδιωτικής ασφαλείας βρίσκονται έξω από τα υποκαταστήματα και τα γραφεία τραπεζών σε όλη την Βουλγαρία, με στόχο να αποτραπεί ενδεχόμενη ένταση, αναφέρουν ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημερώσεως της Βουλγαρίας.
Οι αρμόδιοι φορείς επανέλαβαν, για πολλοστή φορά, έκκληση στους καταθέτες να μην δημιουργήσουν τεράστιες ουρές αναμονής στις τράπεζες. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, δεν υπήρξαν αναφορές για μεγάλες «ουρές» καταθετών στις περισσότερες τράπεζες. Με στόχο την καλλίτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την αποτροπή δημιουργίας μεγάλων «ουρών» αναμονής, το Δημόσιο Ταμείο Εγγυήσεων εισήγαγε ένα σύστημα, βάσει του οποίου οι καταθέτες γνωρίζουν σε ποια τράπεζα πρέπει να απευθυνθούν για την αποζημίωσή τους, στην διάρκεια των εργασίμων ημερών.

Παρά την πρόθεση του Δημόσιου Ταμείου Εγγυήσεων, τεχνικοί λόγοι –όπως είχε ανακοινωθεί από το Ταμείο– δεν επιτρέπουν την διαδικασία αποζημιώσεως και τα Σαββατοκύριακα, τουλάχιστον για τις πρώτες εβδομάδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, ο αριθμός των καταθετών που έχει εγγυημένες καταθέσεις στην ΚΤΒ ανέρχεται σε 255.000.

Οι καταθέτες της Corporate Commercial Bank δεν έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους από τις 20 Ιουνίου 2014, όταν έπειτα από μια μαζική «φυγή» καταθέσεων προκλήθηκε έλλειψη ρευστότητας.
Η τράπεζα -η μέχρι πρότινος τετάρτη μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της Βουλγαρίας- παρέμεινε κλειστή από τις 20 Ιουνίου 2014. Η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας διόρισε εποπτικό συμβούλιο σ’ αυτήν, ανακαλώντας τα δικαιώματα των μετόχων στις 20 Ιουνίου και έθεσε την ΚΤΒ σε καθεστώς ειδικής εποπτείας. Παρά τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έκαναν οι καταθέτες της ΚΤΒ στην Σόφια και σε άλλες πόλεις, με βασικό αίτημα την άμεση πρόσβασή τους στις καταθέσεις τους, χρειάστηκε να περάσουν πέντε μήνες για να δοθεί λύση στο αίτημά τους.
Στις 6 Νοεμβρίου 2014, η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας αφαίρεσε την άδεια της Corporate Commercial Bank.

πηγή

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply