Σπουδές ἐξ ἀποστάσεως δέν εἶναι σπουδές;

«Είναι προφανές ότι σπουδές γίνονται σωστά όταν δεν γίνονται εξ αποστάσεως εκτός και αν εξ αποστάσεως μπορούν να γίνουν με τρόπο που να διασφαλίζει μια πρόσβαση εξαιρετικά καλή. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει τέτοια πρόσβαση».
Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θ. Φορτσάκης.

Εντάξει, ο άνθρωπος πετάει και καμμιά μπούρδα. Και αυτή που πέταξε είναι αποδεδειγμένη. Πάμε να δούμε γιατί.

Λοιπόν:
Υπάρχει ένα Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, το ΕΑΠ (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο), που λειτουργεί πάνω από 15 χρόνια τώρα. Έχουν αποφοιτήσει χιλιάδες. Σήμερα φοιτούν πάνω από 15 χιλ. φοιτητές σε προπτυχιακά προγράμματα. 13 χιλ. κάνουν μεταπτυχιακά, και 80 το διδακτορικό τους.
Εννοείται ότι το πτυχίο του ΕΑΠ είναι ΙΣΟΤΙΜΟ με όλων των άλλων. Ο πτυχιούχος του ΕΑΠ απολαμβάνει τα ίδια προνόμια και δικαιώματα ενός φοιτητή π.χ. του ΕΚΠΑ.

Και όλα αυτά ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ. Πέρα από 5 ΟΣΣ (Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις-ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΕΣ) των φοιτητών με τον καθηγητή, ο φοιτητής δύναται να πάρει πτυχίο χωρίς να έχει δει ούτε ΜΙΑ φορά τους καθηγητές από κοντά (με εξαίρεση την υποχρεωτική εργαστηριακή άσκηση των φοιτητών στις Φυσικές Επιστήμες).
Ο φοιτητής επικοινωνεί με τον καθηγητή, είτε μέσω τηλεφώνου, είτε μέσω email. Εκφράζει απορίες και ζητά διευκρινίσεις επί της διδακτέας ύλης.
Ο φοιτητής κρίνεται με δύο τρόπους: Α. Εργασίες. Β. Τελικές γραπτές εξετάσεις.
Τις εργασίες εκπονεί στον χώρο διαμονής του. Στις εξετάσεις προσέρχεται υποχρεωτικά στα εξεταστικά κέντρα.
___________________________

Γιατί τα έγραψα όλα αυτά; Γι’ αυτό:
«Στο ΕΑΠ εισάγονται φοιτητές – Άτομα με Ειδικές Ανάγκες – σε ποσοστό 3% επιπλέον των καθορισμένων θέσεων για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών».
(από το επίσημο site του ιδρύματος).

Θέλει η Πολιτεία να πάρει στα ΣΟΒΑΡΑ την υπόθεση των ανθρώπων που βρίσκονται στην φυλακή για το πιο μικρό έως το μεγαλύτερο αδίκημα; Ιδού η Ρόδος….
3% σε όσους φυλακισμένους επιθυμούν να σπουδάσουν.
Είναι λίγο το ποσοστό; Ας το μεγαλώσουμε:

ΟΛΟΙ οι φυλακισμένοι που επιθυμούν να σπουδάσουν να μπορούν να εισαχθούν στο ΕΑΠ χωρίς κλήρωση (όπως συμβαίνει τώρα). Και τα έξοδα (γιατί υπάρχουν-ο φοιτητής πληρώνει), να τα πληρώνει η πολιτεία.
Βρείτε έναν καλύτερο σωφρονισμό από αυτόν.

Ἀλικᾶκος Δημήτρης

(περισσότερα εδώ: http://www.eap.gr)

φωτογραφία

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply