Νά ξανανοίξῃ ἡ ΕΡΤ;

Νά ξανανοίξῃ ἡ ΕΡΤ;

Νά ἀνοίξῃ ἤ ὄχι;
Γιατί; Γιά νά αὐξηθοῦν τά ἀνταποδοτικά τέλη, μέσῳ λογαριασμῶν ΔΕΗ; Πλάκα μᾶς κάνουν;
Κι ἐάν ΔΕΝ ἔχῃς στό σπίτι σου τηλεόρασι γιατί νά πληρώνῃ ἀκόμη ἕνα σκουπίδι; Γιά νά πλιατσικολογοῦν μέ τήν ἄδειά σου καί εἰς βάρος σου;

Πόσο πιό ἠλίθια χειραγωγήσιμοι πιά;
Ἀλλὰ ἄς ἐξετάσουμε δύο ἀκόμη ὀπτικές.

Μία ὀπτικὴ ποὺ ἀφορᾶ στὸ …προπαγανδιστικὸ πλαίσιο καὶ μία ἄλλην, αὐτὴν τοῦ ἐκ τῶν ἔσω κατέχοντος, ποὺ ἀφορᾶ στὴν χρησιμότητα, ἤ ὄχι, ἑνὸς τέτοιου «ἐργαλείου». 

Χὰ χὰ χὰ χὰ χὰ χὰ χὰ χὰ χὰ χὰ χὰ χά… Κλαίω!!!
(Ἤ αὐτοτρολλάρονται ἤ …αὐτοτρολλάρονται!)

Κάνει δημοσκόπηση τὸ lifo.gr μὲ θέμα: «Συμφωνεῖτε νά ἀνοίξῃ ἡ ΕΡΤ μέ αὔξηση τοῦ ἀνταποδοτικοῦ τέλους»;
Καὶ τὸ ἀποτέλεσμα εἶναι, μέχρι στιγμῆ:
ΝΑΙ, 19,3%
ΟΧΙ, 7,53%
ΑΛΛΟ, 1,17%

Σωτήρης Παπανικολάου

 Καὶ λίγα λέει ὁ Σωτήρης, γιὰ νὰ …γελάσουμε μὲ τὰ ῥεζιλίκια μας.
Μά εἶναι γιά γέλια τό θέμα ἤ μία ἀκόμη ἀφορμή γιά ἀπόλυτον κάθαρσιν καί σέ ΟΛΟΥΣ τούς τομεῖς;

Ἕνας ἄλλος διαδικτυακὸς φίλος, ὁ Δημήτρης Ἀλικᾶκος, ποὺ κατέχει ἐκ τῶν ἔσω τὸ θέμα, μᾶς παρουσιάζει τὴν δική του ὀπτική:

ΟΧΙ, δεν υπογράφω το ψήφισμα «Μη ξανανοίξετε την ΕΡΤ – Όχι άλλα τέλη». Ο πρώτος λόγος είναι απλός: όταν πονάει το κεφάλι, δεν το κόβεις.

Εξηγούμαι: δημόσια ραδιοτηλεόραση έχει όλος ο πολιτισμένος κόσμος. Από την Αγγλία μέχρι την Ιαπωνία. Ο ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης είναι πολύτιμος σε καθεστώς που κυριαρχεί η λογική της τηλεθεάσεως, άρα του φτηνού κατά κανόνα (ποιοτικά) προϊόντος που στόχο έχει τα μάτια, και όχι την συνείδηση των πολιτών.

Όλοι συμφωνούν ότι παρά την τερατώδη κακοδιαχείριση της δημόσιας τηλεόρασης όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις σπατάλες, παρά την χειραγώγηση από τις κυβερνήσεις και την χρησιμοποίησή της ως εργαλείο προπαγάνδας, η ΕΡΤ υπήρξε, κατά κανόνα, μια όαση στο τηλεοπτικό τοπίο. Ακριβώς γιατί μπορούσε να προβάλει αυτό που δεν μπορούσαν οι άλλοι.
Μπορούν να γραφτούν πολλά, αλλά αυτά τα λίγα αρκούν για να δικαιολογήσουν την αρχική τοποθέτηση.
Από την άλλη τώρα, βρισκόμαστε σε μια νέα συγκυρία με δυο βασικά χαρακτηριστικά: πρώτον την πρόσφατη μεταμόρφωση της ΕΡΤ σε ΝΕΡΙΤ και δεύτερον μια νέα αριστερή (με ή χωρίς «») κυβέρνηση.

Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβερνήσεως, σε συνδυασμό με την αντίληψη που έχει η ελληνική αριστερά για τον ρόλο της ενημερώσεως την οποία θέλουν κατευθυνόμενη για να εξυπηρετεί τις βασικές αρχές της και την διάδοση των οραμάτων της, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Όσοι δεν πετούν στα σύννεφα δεν έχουν καμμία αμφιβολία ότι αυτό που έκαναν οι προηγούμενοι (οι οποίοι αποδείχθηκαν φαύλοι και ερασιτέχνες αναφορικά με την ΝΕΡΙΤ), θα το κάνουν και οι τωρινοί με ακόμα χειρότερο τρόπο. Είναι στο dna της αριστεράς η χειραγώγηση της ενημερώσεως (μεγάλη κουβέντα).

Για να μην λέμε πολλά. Δημόσια τηλεόραση πρέπει να υπάρχει. Αυτός που θέλει πραγματικά να είναι δημόσια, ελεύθερη, πολυφωνική και ανεξάρτητη παλεύει για τα ακόλουθα:
– Σύσταση ομάδας εργασίας από τα μεγαλύτερα κανάλια της Ευρώπης (BBC, Deutsche Welle, Euronews, κοκ) που θα επιβλέψουν το στήσιμο της νέας δημόσιας ραδιοτηλεοράσεως στα δικά τους πρότυπα (αυτοί ανακάλυψαν την εικόνα).
– Μικρό ανταποδοτικό τέλος που θα χρηματοδοτεί τον φορέα, και μόνο. Όχι να ενισχύει το δημόσιο ταμείο όπως γινόταν στο παρελθόν. Αν συμβεί αυτό, θα είναι όντως μικρό.
– Αξιοκρατία και διαφάνεια στις προσλήψεις (ΟΛΕΣ μέσω ΑΣΕΠ με πριμοδότηση, γιατί όχι, των εργαζομένων στην παλαιά ΕΡΤ).
– Νέα σχέση με το κράτος. Ανεξάρτητη επιτροπή, αποτελούμενη από σημαντικούς ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών, αλλά και της αγοράς, που θα διορίζει τις διοικήσεις. Το υπουργείο τύπου (δηλαδή η εκάστοτε κυβέρνηση) να πάψει να είναι ο εργοδότης της νέας ΕΡΤ.
– Κανένας δημοσιογράφος μόνιμος δημόσιος υπάλληλος. Η φύση του επαγγέλματος είναι τέτοια που αναιρείται από την μονιμότητα. Καμμία πρόσληψη δημοσιογράφου που έχει θητεύσει σε κομματικά γραφεία.
– Να προσλαμβάνονται (οι δημοσιογράφοι) με διαγωνισμό και όχι με τον γνωστό τρόπο (μέσω κολλητού), έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι είναι σε θέση να γράψουν ένα μονόστηλο (υπάρχουν, βεβαιωμένα, «δημοσιογράφοι» στην πρώην ΕΡΤ που δεν ήταν σε θέση να συντάξουν μια είδηση δέκα αράδων). Παιδιά με πτυχία, με 2-3 γλώσσες και πάθος για δουλειά, είναι εκεί έξω και περιμένουν.
– Συνεργασία με τους αρίστους σε όλα τα επίπεδα. Από σκηνοθέτες και ηχολήπτες, μέχρι τηλεφωνήτριες.

Αυτή είναι η αρχή. Και αυτά θα μπορούσαν να είναι μερικά από τα αιτήματα μιας αντιπολιτεύσεως που επιθυμεί να προσφέρει ουσιαστικό έργο και όχι να σηκώνει σκόνη για να φωνάζει την ύπαρξή της. Όμως δεν θα το κάνουν γιατί απέδειξαν και αυτοί ότι δεν νοιάζονται πραγματικά για τον θεσμό της δημόσιας ραδιοτηλεοράσεως. Θα αφήσουν λοιπόν την κυβέρνηση να κάνει μόνη της «παιχνίδι» με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.
Οι πολίτες όμως οφείλουν να μην την αφήσουν. Η νέα ΕΡΤ δεν πρέπει να έχει κομματικούς κηδεμόνες. Ανήκει σε όλους τους Έλληνες!
Αυτό είναι το δικό μου ψήφισμα.

(Μα ακόμα κι αν όλα τα παραπάνω συνιστούν ουτοπία, προτιμώ την παλαιά ΕΡΤ – ή την νυν ΝΕΡΙΤ, το ίδιο πράγμα είναι! – από το «μαύρο» στην θέση της, και αναγκαστική επιλογή Μενεγάκη και Σεφερλή)

Δημήτρης Ἀλικᾶκος

Νά πῷ ὅτι ἔχει ἄδικο;
Δὲν ἔχει.
Τὸ πρόβλημα ὅμως εἶναι πὼς πασχίζουμε (ἤ θέλουμε νὰ ἐλπίζουμε) πὼς μέσα σὲ ἕνα σύνολον σαπίλας θὰ μπορέσουμε, μὲ τὰ σάπια μας ὑλικά, νὰ φτιάξουμε κάτι ὑγιές. Αὐτὸ ποὺ δὲν θέλουμε νὰ ἀντιληφθοῦμε εἶναι πὼς γιὰ νὰ φτιάξῃς κάτι ὑγιὲς πρέπει νὰ σκοτώσῃς τὸ ἄῤῥωστο, ἐὰν ἀποδεδειγμένα ΔΕΝ θεραπεύεται.
Καὶ ὁ,τιδήποτε ἔχει νὰ κάνῃ μὲ τὴν διαχείρισιν τῆς δημοσίου περιουσίας, καθὼς καὶ κάθε εἴδους προπαγάνδα, ὄχι μόνον δὲν θεραπεύεται, ἀλλὰ θέλει κόψιμο, πέταμα καὶ φτοῦ ἀπὸ τὴν ἀρχή…

Δῆλα δή; Τί προτείνω ἐγώ;
Νά μήν προσπαθήσουμε ἐπί τῶν βάσεων πού θέτει ὁ Δημήτρης;
Ὄχι, πρῶτα κάθαρσις, ἐπὶ παντὸς ἐπιπέδου, καὶ μετὰ δημιουργία.
Ἤ, ἄλλως, στὴν γλῶσσα ποὺ ἀντιλαμβάνονται ὅλα τὰ σκουπίδια ποὺ μᾶς …«κυβερνοῦν»:

Κλεῖστε το τὸ μπουρδέλο…
Ἔτσι κι ἀλλοιῶς οἱ ἴδιες πουτάνες μπῆκαν σὲ ἄλλο …«μαγαζί» καὶ πληρώνονται πάλι ἀπὸ τὸ δικό μας αἷμα!
Τὸ δικό μας αἷμα ὁσονούπω στερεύει…
…καὶ τότε, εἶτε τὰ κλείσετε τὰ μπουρδέλα σας, εἶτε ὄχι, θὰ στερέψουν οὔτως ἤ ἄλλως ἀπὸ πουτᾶνες.

Φιλονόη

Υ.Γ.1. Πρέπει νὰ τελειώνουμε. Ἡ μόλυνσις ἐξαπλώνεται καὶ σὲ λίγο δὲν θὰ ὑπάρχη ὑγιὲς κύτταρον.

Υ.Γ.2. Νὰ πληρώσῳ βρὲ παιδιά. Νὰ πληρώσῳ ὅμως γιὰ κάτι ποὺ θὰ κάνῃ προσβλέπη στὸ γενικὸ καλό, ἀκόμη κι ἐὰν δὲν μοῦ εἶναι, σὲ προσωπικὸ ἐπίπεδον, χρήσιμο, κι ὄχι γιὰ κάτι ποὺ θὰ προσβλέπη στὴν χειραγώγησιν τοῦ συνόλου. Αὐτὸ μοῦ ἀκούγεται κάπως σὰν νὰ …χρηματοδοτῷ τὸν βιαστή μου γιὰ νὰ μὲ βιάσῃ!!!

φωτογραφία

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply