Ποῦ εἶναι οἱ κατηγορούμενοι πολιτικοί, γιά τήν ληστεία τοῦ Ταχυδρομικοῦ Ταμιευτηρίου;

Ποῦ εἶναι οἱ κατηγορούμενοι πολιτικοί, γιά τήν ληστεία τοῦ Ταχυδρομικοῦ Ταμιευτηρίου;Ληστεία 200 εκατομμυρίων από το Κρατικό Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο  και ούτε ένας πολιτικός στους κατηγορουμένους.
Όχι ότι θα πληρώσουν οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι,  αλλά είναι ενδεικτικό του πώς η Δικαιοσύνη …«καθαρίζει» τους πολιτικούς από κομπίνες, που ΜΟΝΟ με ….πολιτική κάλυψη θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν.

Όλοι οι κατηγορούμενοι συνδέονται με κορυφαίους πολιτικούς, είτε με συγγένεια, είτε με φιλία και μόνο έτσι θα ρίσκαρε η Διοίκηση του Ταμιευτηρίου να μοιράσει χρήμα που θα έπρεπε να καλύψουμε εμείς στο τέλος.
Στο Δημόσιο ούτε καθαρίστρια δεν μπαίνει χωρίς πολιτική παρέμβαση, πόσο μάλλον οι διοικήσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Σημειώστε ότι αυτές οι κομπίνες έγιναν την ίδια στιγμή που οι φορολογούμενοι δέχονταν δολοφονική επίθεση στην ζωή και στην περιουσία τους από τους ίδιους πολιτικούς.

Σίγμα

Πρόταση παραπομπής για 40 κατηγορουμένους στην υπόθεση του Τ.Τ. 

Το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων «δείχνει» σε 40 κατηγορουμένους, ανάμεσα τους γνωστοί επιχειρηματίες, για την υπόθεση των αποκαλούμενων «επισφαλών δανειοδοτήσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου», με πρόταση της στο Συμβούλιο Εφετών η Εισαγγελέας Εφετών Μαρία Σουκαρά-Κατσικάρδη.

Η Εισαγγελική λειτουργός στην πρότασ΄γ της, που φθάνει τις 1000 σελίδες, χρεώνει στους κατηγορουμένους -ανάμεσα στους οποίους ο πρώην επικεφαλής του ΤΤ Άγγελος Φιλιππίδης και στελέχη της τράπεζας, όπως επίσης οι επιχειρηματίες Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Περικλής Λίβας, Δημήτρης Μπακατσέλος, Βίκτωρας Ρέστης, Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγος του Αναστασία Βάτσικα- σωρεία πράξεων που φέρονται να προκάλεσαν ζημιά περίπου δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στο Δημόσιο, χρήματα που πιστώθηκαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μάλιστα κάποιες από τις πράξεις, για τις οποίες εισηγείται η Εισαγγελέας Εφετών να παραπεμφθούν οι κατηγορούμενοι, τιμωρούνται ακόμη και με ποινή ισόβιας καθείρξεως.

Συγκεκριμένα στην εισαγγελική πρόταση αναφέρεται σχετικά με την ζημιά της τράπεζας: «Η συνολική εκτιμηθείσα ζημία της περιουσίας της ανέρχεται στο ποσό των 209.768.000 ευρώ, με την συνολική ανεπάρκεια προβλέψεων να διαμορφώνεται στο ποσό των 88.077.000 ευρώ. Συγκεκριμένα η πιθανή ζημία για τις ελεγχθείσες επιχειρηματικές πιστοδοτήσεις ανήλθε στο ποσό των 208.154.000 ευρώ και επακόλουθα η ανεπάρκεια των προβλέψεων ανήλθε στο ποσό των 87.699.000 ευρώ.»

Η Εισαγγελέας αναφερόμενη στην εκκαθάριση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και τον διαχωρισμό της τράπεζας σε υγιή και προβληματικά περιουσιακά στοιχεία αναφέρει ότι: «Στην κατηγορία των «Μη Μεταβιβαζομένων Στοιχείων» υπήχθη μια σειρά από δανειακές συμβάσεις, τις οποίες το νέο Τ.Τ. αναγκάσθηκε να καταγγείλει την 3-10-2011, καθόσον τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούντο και οι δανειολήπτες δεν τηρούσαν τους όρους των συμβάσεων. Πρέπει δε να τονισθεί, ότι η ανωτέρω μεταβίβαση χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ιδρύθηκε με το Ν. 3864/2010, με σκοπό την στήριξη του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος».

Η δικαστική έρευνα για την υπόθεση του Ταμιευτηρίου είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2013 μετά από εντολή της Εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Ράικου και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2014 οπότε και ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για την υπόθεση, ενώ εκδόθηκαν από τους ανακριτές Διαφθοράς που παρέλαβαν την δικογραφία εντάλματα συλλήψεως σε βάρος κατηγορουμένων μεταξύ των οποίων ο κ. Φιλιππίδης και ο κ.Κοντομηνάς.

Σύμφωνα με την πρόταση της Εισαγγελέως στο εδώλιο πρέπει να καθίσουν οι:
– Δημήτριος Γ. Κοντομηνάς για τις αξιόποινες πράξεις της α) απάτης από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσεως, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας), στρεφομένη κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, β) άμεσης συνεργείας κατ’ εξακολούθηση, σε απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ’ εξακολούθηση και γ) νομιμοποιήσεως εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ’ επάγγελμα και κατ’ ξακολούθηση.
– Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, για τις αξιόποινες πράξεις της α) άμεσης συνεργείας από κοινού και άπαξ (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας) σε απιστία τελεσθείσα από κοινού και β) νομιμοποιήσεως εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.
– Περικλής Δ.Λίβας, για τις αξιόποινες πράξεις της α) άμεσης συνεργείας από κοινού και άπαξ (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας) σε απιστία τελεσθείσα από κοινού και β) άμεσης συνεργείας σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.
– Radomir Μ. Zivanic και Δημήτρης Α. Μπακατσέλος για την πράξη της άμεσης συνεργείας, άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας), σε απιστία τελεσθείσα από κοινού.
– Βίκτωρας Στ. Ρέστης , και Γεώργιος Κ. Δασκαλάκης, για την αξιόποινη πράξη της άμεσης συνεργείας από κοινού και άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας), σε απιστία τελεσθείσα από κοινού.
– Κυριάκος Ν. Γριβέας και Αναστασία Κ. Βάτσικα για α) άμεση συνεργεία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, σε απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ’ εξακολούθηση και β) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.
– Παναγιώτης Ευ. Ευθυμίου του και Ευάγγελος Α. Αποστολάτος για α) άμεση συνεργεία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, σε απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ’ εξακολούθηση και β) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.
– Μαγδαληνή Ευθυμίου, Χρήστος Ευθυμίου και Ευάγγελος Ευθυμίου για τις αξιόποινες πράξεις της, α) άμεσης συνεργείας από κοινού και άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας), σε απιστία τελεσθείσα από κοινού και β) νομιμοποιήσεως εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.
– Άγγελος Ι. Φιλιππίδης για τις αξιόποινες πράξεις της α) απάτης από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσεως, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας), στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, β) απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση.

Ζητά επίσης την παραπομπή των:
– Κλεάνθη Παπαδόπουλου του Αγγέλου, Φωτεινής Κρέστα του Ιωάννη, Διονυσίου Γκολφινόπουλου του Γεωργίου, Χαράλαμπου Σιγανού του Εμμανουήλ, Χρήστου Μαρουσού του Λεωνίδα, Δημητρίου Κυπαρίσση του Απόστολου, Γεωργίου Ξυφαρά του Δημητρίου, Αθανασίου Χασάπη του Αιμίλιου, Χαράλαμπου Γιαγκούδη του Ιωάννη, Λυμπέρη Κατσιουλέρη του Αντωνίου, Γεωργίου Στάμνου του Ζέππου, Γεωργίου Μπρίνταλου του Κωνσταντίνου, Σπυρίδωνα Πολίτη του Αθανασίου, Αντωνίου Καμινάρη του Δημητρίου, Περικλή Χανάκη του Γεωργίου, Ιωάννη Τσαγδή του Αγγελή, Αναστασίας Σακελλαρίου του Χρήστου, για την αξιόποινη πράξη της απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση.
– Δημητρίου Γ. Παπαγεωργόπουλου, Λυδίας Ευ. Κεκρίδου, Ιωάννη Γ. Λεβεντίδη και Σπυρίδωνα Χ. Παντελιά για την αξιόποινη πράξη της απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας).
– Μάριου Δ. Βαρότση, για τις αξιόποινες πράξεις της α) απάτης από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσεως, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας), στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, β) απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση και γ) άμεσης συνεργείας σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.
– Παναγιώτας Θ. Μπέζα για τις αξιόποινες πράξεις της α) απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση και β) άμεσης συνεργείας σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.
– Αλεξάνδρας Δ. Λιακοπούλου και Ιωάννη Γ. Ρόρρη, για την αξιόποινη πράξη της απάτης από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσεως, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας), στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

Η κ. Σουκαρά-Κατσικάρδη αναλύει στην πρόταση της κάθε μία από τις επίδικες συμβάσεις του ΤΤ με τους κατηγορουμένους επιχειρηματίες όπως αυτές του κ. Κοντομηνά, του κ. Λαυρεντιάδη και του ζεύγους Γριβέα.
Η αναφορά της Εισαγγελικής λειτουργού στον φάκελο Κοντομηνά σχετίζεται τόσο με δανειοδότηση του επιχειρηματία από την τράπεζα όσο και με συμφωνία συνεργασίας του με το ΤΤ για την εταιρεία BESTLINE. Όπως αναφέρει η Εισαγγελέας για την επίμαχη συμφωνία συνεργασίας: «Συμπερασματικά, η ως άνω περιγραφόμενη εγκληματική συμπεριφορά των υπαιτίων, όσον αφορά στην εξαγορά της Bestline από το Τ.Τ. υπό τους εξωπραγματικά προνομιακούς και ζημιογόνους για την περιουσία της Τράπεζας όρους της Συμφωνίας Μετόχων, επέφερε ζημία ύψους 138.750.467 ευρώ τουλάχιστον .. εκ των οποίων η βέβαιη και οριστική ζημία ανέρχεται στο ποσό των 78.750.000 ευρώ, με αντίστοιχη περιουσιακή ωφέλεια της εταιρείας ΔΕΜΚΟ και του Δημήτρη Κοντομηνά».

Για τις δανειοδοτήσεις του ομίλου ΔΕΜΚΟ στην πρόταση αναφέρεται ότι: «την 31-12-2011, η Τράπεζα έφθασε να είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της ΔΕΜΚΟ, καθώς την είχε χρηματοδοτήσει με τον τρόπο και υπό τους όρους που προαναφέρθηκαν, με ποσό ύψους 38.500.000 ευρώ, που αποτελεί το 45,6% του συνολικού τραπεζικού δανεισμού της. Η συνολική δε ζημία στην περιουσία του Τ.Τ. συνεπεία των ως άνω χρηματοδοτήσεων υπολογίσθηκε στο ποσό των 5.292.000 ευρώ, όσον αφορά στην εταιρεία ΔΕΜΚΟ, και στο ποσό των 10.829.000 ευρώ, όσον αφορά στις εταιρείες VILLAGE ROADSHOW & VILLAGE FILMS.». Τονίζει δε, η Εισαγγελέας ότι «το άνοιγμα του Τ.Τ. προς τον Δημήτρη ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ ως φυσικό πρόσωπο, ήτοι σε καθαρά προσωπικό επίπεδο, στο ποσό των 2.293.000 ευρώ, ποσό που αφορά σε οφειλή της πιστωτικής του κάρτας έναντι της Τράπεζας και είναι ιδιαίτερα υψηλό».

Το ζεύγος Γριβέα κατά την Εισαγγελέα πρέπει να ελεγχθεί καθώς η επισφαλής χρηματοδότηση που έλαβε από το ΤΤ προκάλεσε ζημιά στην τράπεζα που υπολογίζεται στα 17,6 εκατομμύρια ευρώ. Στην πρόταση αναφέρεται ότι το ζευγάρι «ξέπλυνε» τα χρήματα καθώς: «Το συνολικό ποσό του δανείου, (ύψους 17.000.000 ευρώ), το «έσπασαν» σε πενήντα επτά (57) τραπεζικές επιταγές και το διακίνησαν μέσω των παραπάνω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με τελική κατάληξη τραπεζικούς λογαριασμούς άλλων εταιρειών, συμφερόντων των ίδιων προσώπων. Η πολυδιάσπαση αυτή του εγκληματικού προϊόντος, δεν επιτρέπει την ακριβή ιχνηλάτηση των επιμέρους ποσών που διακινήθηκαν, ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό ότι κάποια από τα ποσά αυτά να μεταφέρθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς εταιρειών των ιδίων στην Κύπρο».

Η κατά την εισαγγελική εκτίμηση ζημιά που προκλήθηκε από τις χρηματοδοτήσεις του ΤΤ προς τον όμιλο Λαυρεντιάδη, ανέρχεται στα 105,3 εκατομμύρια ευρώ ποσό που, όπως αναφέρεται στην πρόταση : «..όχι μόνον δεν χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό για τον οποίο δόθηκε, αλλά αντιθέτως, κατέληξε σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του κατηγορουμένου, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.»

Να σημειωθεί ότι η Εισαγγελική λειτουργός αφιερώνει ένα μέρος της προτάσεώς της στις σχέσεις επαγγελματικές ή άλλες που φαίνεται να προκύπτουν μεταξύ προσώπων που πλέον είναι κατηγορούμενοι στην ίδια δικογραφία με κοινό παρανομαστή τις δανειοδοτήσεις του ΤΤ. Έτσι αναφέρει η Εισαγγελική λειτουργός την σχέση του πρώην επικεφαλής του ΤΤ Άγγελο Φιλιππίδη με τον επιχειρηματία Βίκτωρα Ρέστη και την παλαιότερη μεταξύ τους συνεργασία και σύμπραξη στην ίδρυση τράπεζας στο Μαυροβούνιο. Στην ίδια χώρα, σύμφωνα με την πρόταση, ο Άγγελος Φιλιππίδης φέρεται να έχει συστήσει εταιρεία με τον επίσης κατηγορούμενο Μάριο Βαρότση. Το Μαυροβούνιο είναι περιοχή δραστηριοποιήσεως και για τον κατηγορούμενο Radomir Zivanic ενώ η Εισαγγελέας θεωρεί δεδομένη την γνωριμία μεταξύ αυτού και των Αγγέλου Φιλιππίδη και Βίκτωρα Ρέστη. Επίσης καταγράφεται η σύνδεση του Ιωάννη Ρόρρη, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της BESTLINE συμφερόντων Κοντομηνά κατά την σύμπραξη με το ΤΤ, με το ζεύγος Γριβέα-Βάτσικα καθώς εμφανίζονται να είχαν συστήσει εταιρείες στην Αγγλία. Αναφέρεται επίσης η Εισαγγελέας σε σύνδεση που προκύπτει μέσω ιδιοκτησιών γης, του κατηγορούμενου Π. Ευθυμίου με το ζεύγος Γριβέα – Βάτσικα.

Τέλος η Εισαγγελέας ζητά να διατηρηθούν ως έχουν οι περιοριστικοί όροι που είχε επιβάλει ο ανακριτής στους κατηγορουμένους μετά την απολογία του και επίσης να παραμείνει εν ισχύ το ένταλμα συλλήψεως σε βάρος του Περικλή Λίβα.

Την τελική κρίση για την υπόθεση θα έχει το Συμβούλιο Εφετών που θα αποφασίσει το επόμενο διάστημα με βούλευμα του για το ποιούς και για ποιές κατηγορίες θα παραπέμψει.

πηγή

Στο άψε –σβήσε πήραν δάνειο από το ΤΤ συγγενείς του Βενιζέλου

 Ποῦ εἶναι οἱ κατηγορούμενοι πολιτικοί, γιά τήν ληστεία τοῦ Ταχυδρομικοῦ Ταμιευτηρίου;4

Το 2011 και, ενώ οι τραπεζικές στρόφιγγες ήταν ερμητικά κλειστές για τους κοινούς θνητούς, μία προβληματική εταιρεία πήρε αυθημερόν δάνειο από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ύψους 1 εκατ. ευρώ

Στα τέλη του 2011 οι ελληνικές τράπεζες –ειδικά όσες τελούν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου- μετρούν ήδη τις «πληγές» που άφησε πίσω του το πρώτο κούρεμα που είχε γίνει το καλοκαίρι του ίδιου έτους. Παράλληλα, εν όψει του δευτέρου Μνημονίου που περιελάμβανε ακόμα σκληρότερα μέτρα, αποφασίζουν να κλείσουν τις στρόφιγγες της χρηματοδοτήσεως, ακόμα και για τις πιο υγιείς επιχειρήσεις.

Μάλιστα, ειδικά οι διοικήσεις της ΑΤΕ και του Τ.Τ. έκαναν γνωστό στους πελάτες τους ότι, λόγω των μεταβολών που υπέστησαν τα χαρτοφυλάκιά τους από το κούρεμα των ομολόγων αφενός, και του ελέγχου της Black Rock αφετέρου, θα παρέπεμπαν τα αιτήματα δανειοδοτήσεως μετά την άνοιξη του 2012.

Αυτά βέβαια ίσχυαν για τους «κοινούς» πελάτες που δεν είχαν το κατάλληλο background που θα μπορούσε να «σπρώξει» το αίτημά τους.

Αντιθέτως, όσοι είχαν «πλάτες» μπορούσαν στο άψε σβήσε να δανειοδοτηθούν, ακόμα και αν δεν πληρούσαν ούτε στο ελάχιστο τους όρους και τα κριτήρια.

Ποῦ εἶναι οἱ κατηγορούμενοι πολιτικοί, γιά τήν ληστεία τοῦ Ταχυδρομικοῦ Ταμιευτηρίου;3

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας, την περίοδο εκείνη εξετάζεται και αυτομάτως εγκρίνεται, κατόπιν εντολής του προέδρου του Τ.Τ. Κλ. Παπαδόπουλου ομολογιακό δάνειο, ενός εκατ. ευρώ, πενταετούς διάρκειας, σε εταιρεία ειδών υγιεινής (Υιοί Δ. Μπακατσέλου Α.Ε.), συγγενών τού τότε υπουργού Οικονομικών Ε. Βενιζέλου από την πλευρά της συζύγου του.

Την στιγμή δηλαδή που οι ελληνικές επιχειρήσεις αναζητούν εναγωνίως τρόπους χρηματοδοτήσεως, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εγκρίνει και εκταμιεύει την ίδια ημέρα ομολογιακό δάνειο σε εταιρεία που όχι μόνο δεν πληροί τους όρους αλλά βρίσκεται στα πρόθυρα χρεωκοπίας.

Συγκεκριμένα, στις 23 Δεκεμβρίου 2011 το Τ.Τ. ενέκρινε δάνειο ύψους 1 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Υιοί Δ. Μπακατσέλου Α.Ε., το οποίο και εκταμιεύτηκε αυθημερόν με την έκδοση τραπεζικών επιταγών και την μεταφορά των χρημάτων στους δικαιούχους. Το δάνειο, σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. του Τ.Τ. είναι ομολογιακό και την ίδια ημέρα οι επιταγές εκδίδονται από το κεντρικό κατάστημα της τράπεζας στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η επιχείρηση, η οποία ανήκει στους γιους του επιχειρηματία Δ. Μπακατσέλου, λόγω της οικονομικής κρίσεως και ειδικότερα της δραματικής κάμψεως που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της οικοδομής, βρέθηκε σε δεινή οικονομική θέση, όπως και πολλές άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις.

Όμως η συγγένεια των ιδιοκτητών με τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο φέρεται να έκανε την …διαφορά, με αποτέλεσμα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να παρακάμψει την τραπεζική ακαμψία, αλλά και τον κώδικα χορηγήσεως δανείων που διέπει την λειτουργία του.

Ποῦ εἶναι οἱ κατηγορούμενοι πολιτικοί, γιά τήν ληστεία τοῦ Ταχυδρομικοῦ Ταμιευτηρίου;5

Μάλιστα, ενώ τα επιχειρηματικά δάνεια του Τ.Τ. αφορούσαν κατά κανόνα στην δημιουργία υποδομών ή μεταστέγαση εταιρειών, η επιχείρηση δανειοδοτήθηκε κανονικά, παρόλο που το ποσό δεν αφορούσε σε κάποιον από τους παραπάνω σκοπούς. Αντιθέτως, η εταιρεία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όχι μόνον δεν είχε επενδυτικά σχέδια, αλλά ήταν γνωστό ότι αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα εξυπηρετήσεως των υποχρεώσεών της, τόσο προς άλλες τράπεζες, όσο και προς προμηθευτές. «Λεπτομέρειες» που και πάλι δεν επηρέασαν την τελική απόφαση της διοικήσεως του ΤΤ.

Τα ερωτήματα που γεννώνται είναι πολλά και τα περισσότερα δυστυχώς παραμένουν αναπάντητα.

Κατ’ αρχάς γιατί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προχώρησε στην χορήγηση δανείου το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε ομολογιακό, με περίοδο χάριτος 6 μηνών και επιτόκιο αγοράς 7,6%, σε μία επιχείρηση που βρισκόταν στο χείλος της χρεωκοπίας;

Γιατί η διοίκηση του ιδρύματος μεταχειρίσθηκε διαφορετικά την εν λόγω επιχείρηση και ενώ είχε διακόψει την περίοδο εκείνη εντελώς τη γραμμή χρηματοδοτήσεως;

Ποῦ εἶναι οἱ κατηγορούμενοι πολιτικοί, γιά τήν ληστεία τοῦ Ταχυδρομικοῦ Ταμιευτηρίου;2

Επίσης, το συγκεκριμένο περιστατικό θέτει εν αμφιβόλω γενικά το κατά πόσο τηρήθηκαν οι διαδικασίες χορηγήσεως δανείων την περίοδο εκείνη.

Άραγε, σε πόσες παρόμοιες αιτήσεις δανειοδοτήσεως έχει λειτουργήσει κατά τον ίδιο τρόπο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ποιο είναι το σύνολο των ομολογιακών δανείων που είχε δώσει σε επιχειρήσεις τα τελευταία δύο χρόνια;

Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση, παρά την άμεση ανταπόκριση του Τ.Τ., δεν κατόρθωσε να ορθοποδήσει, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις δύο απανωτές αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99 που υπέβαλε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2012.

Αλλά φαίνεται πως η εξέλιξη αυτή ήταν τελείως απροσδόκητη για τα στελέχη του ΤΤ…

πηγή

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply