Τὸ μήνυμα …«ἀγάπης» ποὺ μᾶς ἔφερε ὁ Χόχσταιν!!!

Την προηγούμενη φορά που είχαν πανικοβληθεί οι …«περιούσιοι» …«Αμερικανοί» κάηκε το σύμπαν στην Ελλάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ ειρωνευόταν την ΝΔ, που μιλούσε για ασύμμετρη απειλή. 

Ο …«περιούσιος» Χόχσταιν  μετέφερε τα μηνύματα …«αγάπης» από την καρδιά του Κτήνους και τώρα μένει να δούμε τι θα κάνει ο Τσίπρας, ο Λαφαζάνης, ο Κοτζιάς κι ο Καμμένος που …έπαιξαν το χαρτί

της Ρωσσίας χωρίς να πάρουν έγκριση από τους περιούσιους.

Σίγμα

«Σφάζονται» για τον «ελληνικό» αγωγό φυσικού αερίου – Οι ΗΠΑ λένε όχι στη συνεργασία με τους Ρώσσους και κάνουν την αντιπρότασή τους

– Ανησυχεί η αμερικανική κυβέρνηση για το ενδεχόμενο επεκτάσεως του τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου στην Ελλάδα
– Έφθασε στην Αθήνα ειδικός απεσταλμένος του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι
– Φοβούνται πως κάτι τέτοιο θα αλλάξει τις …ισορροπίες και «πιθανώς να δημιουργήσει ανησυχία στις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού»
– «Δεν μπορούν να προτείνουν στην Ελλάδα καμμία εναλλακτική λύση εκτός από το υγροποιημένο φυσικό αέριο», η απάντηση που έρχεται από την Ρωσσία
– Αναλυτής επί των ενεργειακών θεμάτων μιλά για τις προσφορές από Ρωσσία και ΗΠΑ

Την ανησυχία της αμερικανικής κυβερνήσεως για το ενδεχόμενο επεκτάσεως του τουρκικού αγωγού -Turkstream- στην Ελλάδα μετέφερε ο ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής των διεθνών ενεργειακών υποθέσεων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Άμος Χοκστάιν, κατά την διήμερη επίσκεψή του στις 7 και 8 Μαΐου στην Ελλάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να προτείνουν στην Ελλάδα καμμία εναλλακτική λύση έναντι της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου, σε συνεργασία με την ρωσσική Gazprom, εκτός από το υγροποιημένο φυσικό αέριο, εκτιμά ο αναλυτής ενεργειακών θεμάτων και εκδότης του δελτίου Energy international risk assessment (eiranews.com) Γιώργος Χατζηιωάννου, σε δηλώσεις του στο ρωσσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.

Έξαλλοι οι Αμερικανοί με τον ελληνικό αγωγό – «Όχι στην επέκταση του τουρκικού αγωγού»
Οι ΗΠΑ, όπως αναφέρει ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, ανησυχούν για την εξέταση ενδεχόμενης επεκτάσεως του τουρκικού αγωγού στην Ελλάδα, πιστεύοντας ότι δεν θα αυξήσει την ενεργειακή διαφοροποίησή της, πιθανώς να δημιουργήσει ανησυχία στις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού, ενώ δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση στις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας.

Ο Άμος Χοκστάιν, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον υπουργό ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη και στελέχη ενεργειακών εταιρειών, ήλθε στην Αθήνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, για να επιβεβαιώσει την στήριξη του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και της αμερικανικής κυβερνήσεως στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ελλάδας, περιλαμβανομένων προγραμμάτων όπως ο αγωγός TAP, ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας – IGB καθώς και η επέκταση της χρήσεως του υγροποιημένου φυσικού αερίου(LNG).

Αυτά τα πρότζεκτς θα αυξήσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης, θα μειώσουν την εξάρτηση από έναν και μόνο προμηθευτή φυσικού αερίου και θα μειώσουν τις τιμές για τους καταναλωτές.

Ο TAP θα φέρει, 1,5 δισ. ευρώ ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, θα δημιουργήσει 10.000 θέσεις εργασίας και θα αποφέρει έσοδα εκατομμυρίων ευρώ ετησίως επί 25 χρόνια.

Καταλήγοντας, το κείμενο αναφέρει ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συζήτησε με τους Έλληνες ηγέτες την τεράστια δυνατότητα της Ελλάδας να παίξει ηγετικό ρόλο ως μέρος της λύσεως στις ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ρωσσία: Οι ΗΠΑ μπορούν να προτείνουν στην Ελλάδα μόνο υγροποιημένο αέριο
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να προτείνουν στην Ελλάδα καμμία εναλλακτική λύση έναντι της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου σε συνεργασία με την ρωσσική Gazprom, εκτός από το υγροποιημένο φυσικό αέριο, εκτιμά ο αναλυτής ενεργειακών θεμάτων και εκδότης του δελτίου Energy international risk assessment (eiranews.com) Γιώργος Χατζηιωάννου, σε δηλώσεις του στο ρωσσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.

«Οι ΗΠΑ είχαν αδιαμφισβήτητη επιτυχία στην εξόρυξη φυσικού αερίου, ωστόσο, για την εξαγωγή του δεν υπάρχουν τόσο πολλές δυνατότητες», επισημαίνει ο αναλυτής και συμπληρώνει ότι «οι πραγματικές εξαγωγές του αμερικανικού σκιστολιθικού φυσικού αερίου δεν θα ξεπερνά τα 68 δισ. κυβικά μέτρα ως το 2025 και θα φθάσει τα 107 δισ. κυβικά μόνο το 2035, δηλαδή μετά από είκοσι έτη».

Κατά την εκτίμηση του Γιώργου Χατζηιωάννου οι εξαγωγείς του αμερικανικού σκιστολιθικού φυσικού αερίου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν την Κίνα ως ευνοϊκή αγορά με ισχυρή προοπτική αναπτύξεως, την ίδια στιγμή, που μοιάζουν «θολές» οι πιθανότητες αλλαγών στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά από τις εξαγωγές αυτές.

«Ένα δεδομένο μοιάζει εδώ ότι είναι ακριβές: οι εξαγωγές σκιστολιθικού φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ θα δόσουν στους εισαγωγείς στην Ευρώπη την δυνατότητα να κάνουν μεγαλύτερα «παζάρια»  με τους υπάρχοντες προμηθευτές και αυτό μπορεί να ασκήσει πίεση στις τιμές. Αυτό θα ήταν όντως ωφέλιμο. Όμως, μόνο σημαντικοί όγκοι του αμερικανικού αερίου θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάτι τέτοιο στην Ευρώπη και -πράγμα ακόμη πιο σημαντικό – εάν η τιμή του θα είναι δίκαιη», σημειώνει στο ρωσσικό πρακτορείο ο αναλυτής ενεργειακών θεμάτων, χαρακτηρίζοντας «κλασικό παράδειγμα» λανθασμένου υπολογισμού την λειτουργία του τερματικού σταθμού αερίου στην Πολωνία, που τροφοδοτήθηκε με φυσικό αέριο από το Κατάρ.

«Την περασμένη χρονιά αποτέλεσε αποκάλυψη, το γεγονός ότι το σκιστολιθικό φυσικό αέριο από το Κατάρ θα είναι τουλάχιστον κατά 30% ακριβότερο από ότι το ρωσσικό αέριο των αγωγών», λέει ο ειδικός αναλυτής Γιώργος Χατζηιωάννου, ο οποίος σύμφωνα με το ρωσσικό πρακτορείο έχει θητεύσει στο παρελθόν στις ελληνικές πρεσβείες στις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία και την Ρωσσία.

«Η Ευρώπη μπορεί να κερδίσει από την εισαγωγή αερίου από τις ΗΠΑ, αν και είναι απίθανο ότι αυτό μπορεί να καταστεί πανάκεια. Θα πρέπει μάλιστα να καλυφθούν δύο συνθήκες: να μεταφερθούν μέσω του Ατλαντικού σημαντικοί όγκοι αερίου και να είναι έτοιμοι οι Ευρωπαίοι αγοραστές να καταβάλουν τις ίδιες υψηλές τιμές, όπως οι πελάτες στην Ασία και τον Ειρηνικό», καταλήγει ο αναλυτής, που φιλοξενεί το ρωσσικό πρακτορείο.

πηγή

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply