ΝΑΤΟ. Ἀπελαύνουν Ρώσσους πράκτορες κι ἐπαναφέρουν τὸ ψυχροπολεμικὸ «κόκκινο τηλέφωνο»

Ένα γερμανικό υποβρύχιο παίρνει μέρος σε άσκηση του ΝΑΤΟ στη Βόρεια Θάλασσα στα ανοικτά της Νορβηγίας. Η συμμαχία ανησυχεί για την κλιμακούμενη παρουσία υπερπτήσεων Ρωσικών μαχητικών πάνω από την Μαύρη, τη Βαλτική και τη Νορβηγική θάλασσα, Φωτογραφία: Reuters

Ενώ προσπαθεί να ενισχύσει τη στρατιωτική επαφη με τους Ρώσους, το ΝΑΤΟ έχει επίσης μετακινηθεί από την έδρα του στις Βρυξέλλες γιατί όπως πιστεύετε είναι γεμάτη από δεκάδες Ρώσους κατασκόπους.

Σε μια συνέντευξη με την Guardian, Jens Stoltenberg, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι, ως αποτέλεσμα της αύξησης των ρωσικών δραστηριοτητων στον εναέριο χώρο, η συμμαχία παρακολουθεί τα περισσότερα ρωσικά αεροπλάνα να πετούν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, Βαλτική και τη νορβηγική θάλασσα και ότι η αναβίωση των άμεσων επαφών ήταν αναγκαία για να να μειώσει τον κίνδυνο και να αποφευχθούν οι “παρεξηγήσεις”.

Παρά την απόφαση να αναβιώσει τις ανοικτές ψυχροπολεμίκες τηλεφωνικές γραμμές έκτακτης ανάγκης, το ΝΑΤΟ έχει απόψει τις επαφές με τους Ρώσους ακολούθους στην έδρα της στις Βρυξέλλες και βρίσκεται στη διαδικασία της εκκένωσης των γραφείων δεκάδων Ρώσων διπλωματών και των αξιωματικών.

Σύμφωνα με μια απόφαση που ελήφθη τον περασμένο μήνα, το μέγεθος των αντιπροσωπειών από “μη ΝΑΤΟϊκά κράτη μέλη” στην έδρα των Βρυξελλών έχει περιοριστεί σε 30.

Ανώτεροι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι η κίνηση είχε ως άμεσο στόχο τη μείωση της ρωσικής συλλογής πληροφοριών στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι μόνο τέσσερις Ρώσοι αξιωματούχοι – ο πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ, Alexander Grushko, ο αναπληρωτής του, ο γραμματέας και ο οδηγός του – εφεξής επιτρέπεται να κυκλοφορούν χωρίς συνοδεία σε τα γραφεία.

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply