Ἡ Οὐκρανία ὑποβάλλει νομοσχέδιο ποὺ ἐπιτρέπει τὴν στάση πληρωμῶν γιὰ τὰ ἐξωτερικὰ χρέη της

H κυβέρνηση της Ουκρανίας κατέθεσε στο κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει την εφαρμογή  μίας στάσεως πληρωμών  για το  ξένο χρέος.
Αυτό γίνεται για να προστατεύσει τα κρατικά  περιουσιακά στοιχεία  σε περίπτωση «επιθέσεως» από τους ανέντιμους δανειστές  και  για να βοηθήσει την προβληματική οικονομία  να βγει από την κρίση.

«Για την προστασία των συμφερόντων των ουκρανικού λαού, η κυβέρνηση της Ουκρανίας υποβάλει  στο κοινοβούλιο (Verkhovna Rada) σήμερα τα νομοσχέδια αυτά, που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να αναστείλει τις πληρωμές για ορισμένες εξωτερικές οφειλές του δημοσίου  και για εγγυημένα  από την κυβέρνηση χρέη, όπως ορίζεται στο παράρτημα του σχετικού κανονισμού του Υπουργικού Συμβουλίου.
Και σε περίπτωση επιθέσεως από αδίστακτους δανειστές προς την Ουκρανία, η στάση πληρωμών  θα προστατεύσει τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους και του δημοσίου τομέα», γράφει την Τρίτη  μια δήλωση στην ιστοσελίδα του

Υπουργικού Συμβουλίου.
Στην δήλωσή της, η σημερινή ουκρανική κυβέρνηση κατηγόρησε το υπουργικό συμβούλιο του ανατραπέντος προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς για την αύξηση του χρέους της Ουκρανίας κατά 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο λαός της Ουκρανίας δεν είδε ποτέ  αυτά  τα χρήματα, τα οποία  χάθηκαν, προσέθεσε το έγγραφο.
«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χορήγηση ενός τέτοιου δικαιώματος στην κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν θα επηρεάσει ούτε την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας, ούτε την ισοτιμία του εθνικού νομίσματος της Ουκρανίας.
Αλλά με την υιοθέτηση του νόμου αυτού απευθυνόμαστε  στους ξένους δανειστές μας με το αίτημα να στηρίξουν  την Ουκρανία και να μοιραστούν το βάρος μαζί μας», ανέφερε η δήλωση.

Επίσης, είπε ότι το μορατόριουμ δεν περιλαμβάνει το χρέος προς το ΔΝΤ, την ΕBRD και άλλους θεσμικούς πιστωτές.
Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων βοηθούν την Ουκρανία σε αυτή την δύσκολη στιγμή, ανέφερε η δήλωση. Η χώρα αναμένει ένα πακέτο διασώσεως από το ΔΝΤ  αξίας 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα επόμενα τέσσερα χρόνια, καθώς και 7,2 δισεκατομμύρια  δολάρια που θα δανείσουν   στην Ουκρανία άλλες χώρες και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Προβληματική οικονομία

Η Ουκρανία είναι στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Οι ουκρανικές  τράπεζες είναι οι δεύτερες από πλευράς αυξημένης  πιθανότητας  να μην  αποπληρώσουν τα δάνειά τους  μετά  την Νιγηρία, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκοσμίου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Το συνολικό χρέος της Ουκρανίας εκτιμάται σήμερα  περίπου  σε 50 δισεκατομμύρια  δολάρια, ή  το 71 τοις εκατό του ΑΕΠ για το  2014.
Το 2015, το χρέος θα φτάσει το 93 τοις εκατό του ΑΕΠ, σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας.

Η Ρωσσία, ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ουκρανίας, δεν προτίθεται να κάνει παραχωρήσεις για την αποπληρωμή του δανείου της.
Η Ρωσσία αναμένει από το  Κίεβο να αποπληρώσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια στις 20 Ιουνίου για  ευρωομόλογα εκδόσεως του 2013, που λήγουν.

Η χώρα βλέπει την  ανεργία να αυξάνεται, καθώς το εθνικό νόμισμα βρίσκεται  σχεδόν στο  ένα τρίτο της τιμής που ήταν πέρυσι.
Ο μέσος μηνιαίος μισθός στην χώρα είναι σήμερα ένας από τους χαμηλότερους  στην Ευρώπη.
Κυμαίνεται περίπου  σε 3.455 hrvnia, ή περίπου στα  160 δολάρια τον μήνα, είπε το ουκρανικό υπουργείο Οικονομικών τον Ιανουάριο.
Το ΑΕΠ υπεχώρησε με ετήσιο ρυθμό 7,5 τοις εκατό και ο ετήσιος  πληθωρισμός της αναμένεται να φθάσει  στο 34,5 τοις εκατό  το 2015, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας.
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι  περίπου το 70 τοις εκατό των κατοίκων  της Ουκρανίας δεν είναι ικανοποιημένοι με την ζωή τους και ότι τα γεγονότα στη χώρα αναπτύσσονται προς  «την λάθος κατεύθυνση». Η χώρα αντιμετωπίζει ένα καθήκον  επιβιώσεως, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας Yatsenyuk νωρίτερα αυτόν τον χρόνο.

ΠΗΓΗ

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

H Ουκρανία δεν είναι μέλος της ΕΕ, ούτε του NATO.

Toν Ioύνιο του 2015 αντιμετωπίζει μία πληρωμή ομολόγων της σε ευρώ, που εκδόθηκαν το 2013, έχουν αξία 3 δισεκατομμύρια ευρώ, διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο της Ιρλανδίας, υπάγονται στο Αγγλικό δίκαιο και κατέχονται από την Ρωσσία.
Τα ομόλογα αυτά έχουν ρήτρα, που επιτρέπει την λήξη τους πρόωρα,  όταν το χρέος της Ουκρανίας ξεπεράσει το 60% του ΑΕΠ της.
Η ρήτρα αυτή μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε εφέτος, γιατί το χρέος προς το ΑΕΠ της Ουκρανίας  έχει ήδη ξεπεράσει το 71%.

Η Ουκρανία αναμένει βοήθεια από το ΔΝΤ αξίας 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αλλά αυτή προυποθέτει επώδυνες  οικονομικές μεταρρυθμίσεις και αναδιάρθρωση χρέους με τους πιστωτές της.
Η Ρωσσία θεωρεί τον εαυτό της επίσημο πιστωτή και έχει απορρίψει λεκτικά οποιαδήποτε μείωση των απαιτήσεών της.
Η κατάσταση με την Ουκρανία είναι δύσκολη , γιατί νομικά οποιαδήποτε χρηματική βοήθεια δεχθεί θα πρέπει να κατευθυνθεί κατά προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των ομολόγων που κατέχει η Ρωσσία.

Το γεγονός  ότι τα ομόλογα αυτά έχουν εκδοθεί με Αγγλικό δίκαιο σημαίνει ότι η Ρωσσία μπορεί να ζητήσει την δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της Ουκρανίας σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.
Αυτή η δυνατότητα περιλαμβάνει και τα περιουσιακά στοιχεία  που βρίσκονται στις αυτονομημένες περιοχές της Ουκρανίας.
Αν η Ρωσσία ασκήσει το δικαίωμα αυτό, μπορεί να εισβάλει «νόμιμα» στην Ουκρανία με βάση το δίκαιο της «κανονιοφόρου».
Στην περίπτωση αυτή το κράτος της Ουκρανίας θα διασπασθεί και όλες οι υποχρεώσεις του προς διεθνείς και ιδιώτες πιστώτες θα μείνουν «ορφανές».
Ανάμεσα στις απαιτήσεις αυτές συγκαταλέγονται και εκκρεμείς απαιτήσεις του ΔΝΤ, αλλά και πολλών διεθνών επενδυτικών οργανισμών.
Για τον λόγο αυτό όλοι πασχίζουν να μείνει η Ουκρανία εδαφικά ακέραιη.
Το γεγονός ότι εισήχθη στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας νομοθεσία, που επιτρέπει την διακριτική στάση πληρωμών προς ορισμένους μόνο πιστωτές θυμίζει έντονα το Ελληνικό PSI το 2012.
Aυτό δεν είναι τυχαίο.
Η Ουκρανία εκπροσωπείται όπως η Ελλάδα από την διεθνή εταιρεία  χρηματοοικονομικών συμβούλων  Lazard.
Η εταιρεία αυτή έχει σαν στρατηγική να περιορίσει την στάση πληρωμών σε τμήμα μόνο των οφειλών της Ουκρανίας,  για να προστατεύσει τους διεθνείς πελάτες της από ενεργοποίηση πληρωμών CDS, που καλύπτουν το σύνολο του Ουκρανικού χρέους.
Το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσαν οι διεθνείς αγορές είναι να πλήρωναν οι ίδιες το Ουκρανικό χρέος μέσω των διεθνών τραπεζών στους Ρώσσους.
Σίγουρα θα έχουν καλύψει τον κίνδυνό τους με τεχνικές αντισταθμίσεως, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι τα προϊόντα που χρησιμοποίησαν στις τεχνικές τους δεν βρίσκονται κάπου συγκεντρωμένα σε κάποιο δυνατό διεθνή παίκτη.
Ποιός θα μπορούσε να είναι άραγε αυτός;

Aνάμεσα στους μεγάλους χαμένους, που επένδυσαν 7 δις δολάρια στην Ουκρανία και έχουν ήδη 3 δις δολάρια ζημίες είναι και ο διαχειριστής της Αμερικανικής Franklin Templeton κος Michael Hasenstab.
Η επενδυτική αυτή εταιρεία διαχειρίζεται σε διάφορες αγορές επενδύσεις σε ομόλογα  αξίας 69 δις δολαρίων.
Αν όντως έχουν χαθεί 3 δις δολάρια σε σχέση με τα 69 δις, αυτό είναι μία ποσοστιαία απώλεια της τάξεως του 4,3% μόνο.
Ο κος αυτός όμως φημίζεται για τις αποδόσεις του, καθώς κινείται συνήθως αντίθετα από τις αγορές.
Στο παρελθόν είχε αγοράσει ένα μεγάλο μέρος Ιρλανδικού χρέους σε χαμηλές τιμές στην μέση της κρίσεως χρέους  της ευρωζώνης.
Από την συναλλαγή αυτή κέρδισε πάνω από 50%.

ΠΗΓΗ

Όταν επιλέγεις να πηγαίνεις κόντρα στις αγορές, συνήθως επιδιώκεις πολύ μεγάλο ποσοστιαίο κέρδος και χρειάζεσαι αντιστάθμιση κινδύνου.
Αλλά την αντιστάθμιση αυτή την πληρώνεις πολύ λιγότερο απ’ ό τι συνηθίζεται, καθώς οποιοδήποτε στοίχημα με μεγάλη απόδοση αντιστοιχεί σε πολύ μικρή πιθανότητα εμφανίσεως.
Στις 13 Απριλίου 2015 η Deutsche Bank υπολόγιζε την πιθανότητα χρεωκοπίας της Ουκρανίας στο 19,2% και την ετήσια  απόδοση του αντίστοιχου CDS στο  38,85%.
Το αναμενόμενο μέσο ετήσιο ποσοστιαίο κέρδος από την πώληση CDS της Ουκρανίας είναι 7,39%. (=0,192*0,3885)
Όταν έχεις αγοράσει ομόλογα στο 80% της τιμής τους και αποπληρωθείς κανονικά βγάζεις κέρδος  29,2%. (20% συν ετήσιο τοκομερίδιο 9,2%)
Η αγορά ομολόγων Oυκρανίας  έχει μόχλευση 3,95 φορές, σε σχέση με την στρατηγική που βασίζεται σε  αγορά CDS (=29,2/3,95)
Στα τρέχοντα επίπεδα τιμής στο 60%, λόγω της αναμενόμενης αναδιαρθρώσεως, η αγορά ομολόγων θα έχει μόχλευση 13,9  φορές (=((1,092-0,6)/0,0739)
Ο παράτολμος διαχειριστής μπορεί συνεπώς να επαναλάβει το εγχείρημα του με το Ιρλανδικό χρέος το 2010.
Ίσως αντί να αντισταθμίσει, να  επιλέξει να αυξήσει τις θέσεις του σε Ουκρανικά ομόλογα.
Αν δεν του κάτσει όμως αυτή την φορά και πάθει ζημιά 20%, ποιός άραγε θα είναι ο αντισυμβαλλόμενος που θα κερδίσει 12,61%; (=20-7,39)
Mήπως αυτός που θα  έχει εγκαίρως στοιχηματίσει ότι το αμερικανικό δολάριο θα πέσει συγχρόνως με το ίδιο ποσοστό;
Mπορεί ποτέ να κερδίσει κάποιος σ’ ενα παιχνίδι με σημειωμένη την τράπουλα,  όταν παίζει ενάντια στην BlackRock, την Allianz και την Fidelity;
Και οι τρεις τους έχουν επενδύσει στην Ουκρανία.
Και κανένας τους δεν πρόκειται να χάσει 49,2% των κεφαλαίων του από αναδιάρθρωση του χρέους της Ουκρανίας.
‘Όσο βέβαια περνάει από το χέρι τους και από το χέρι του Πούτιν…Ἡ Οὐκρανία ὑποβάλλει νομοσχέδιο ποὺ ἐπιτρέπει τὴν στάση πληρωμῶν γιὰ τὰ ἐξωτερικὰ χρέη της

 Son ofEon

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply