Τὸ ἑβραϊκὸ μουσεῖο στὸν Μόσχα ποὺ …ξέχασε τὸν ἑβραῖο Λένιν!

«Από το μουσείο λείπει η περιβόητη επιστολή της αδελφής του Λένιν που αναφέρει την χαμένη εβραϊκή ρίζα του Ρώσσου ηγέτη», τονίζει ο ανταποκριτής των βρετανικών Times στην Μόσχα, Ρότζερ Μπόγιες.

Το νέο Εβραϊκό Μουσείο της Μόσχας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, δεν αναφέρει ότι ο παππούς του μεγάλου επαναστάτη (από την πλευρά της μητέρας του) ήταν εβραίος που αναγκάσθηκε να εκχριστιανισθεί

Το νέο Εβραϊκό Μουσείο της Μόσχας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, δεν αναφέρει ότι ο παππούς του μεγάλου επαναστάτη (από την πλευρά της μητέρας του) ήταν εβραίος που αναγκάσθηκε να εκχριστιανισθεί

Μόσχα: Αναζητώντας την εβραϊκή ρίζα του Λένιν

Το νέο εβραϊκό Μουσείο παρουσιάζει τη ζωή των εβραίων στην Ρωσσία

Το καινούργιο εβραϊκό Μουσείο της Μόσχας, που πριν από λίγες ημέρες άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, παρουσιάζει την ζωή των εβραίων στην Ρωσσία από τα τέλη του 19ου αιώνα μέσα από ιστορικά έργα, επιστολές καθώς και βιντεοσκοπημένου υλικού με μαρτυρίες ρωσσοεβραίων που ζουν στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη.

Ωστόσο, αποφεύγει να αναφερθεί σε ένα ακανθώδες κομμάτι της Μπολσεβίκικης ιστορίας: την εβραϊκή καταγωγή του ηγέτη του «Οκτώβρη» Βλαντίμιρ Ιλιτς Ουλιάνοφ, πασίγνωστου με το ψευδώνυμο Λένιν. «Από το μουσείο λείπει η περιβόητη επιστολή της αδελφής του Λένιν που αναφέρει την χαμένη εβραϊκή ρίζα του Ρώσσου ηγέτη», τονίζει ο ανταποκριτής των βρετανικών Times στην Μόσχα, Ρότζερ Μπόγιες.

Η επιστολή, γραμμένη προς τον Ιωσήφ Στάλιν το 1932 από την μεγαλύτερη αδελφή του Λένιν, την Άννα Ουλιάνοβα, αναφέρει ότι ο πατέρας απ’ τη πλευρά της μητέρας τους (ονόματι Ισραήλ Μπλανκ), ήταν Ουκρανός εβραίος που είχε ασπασθεί τον χριστιανισμό προκειμένου να ξεφύγει από την περιοχή όπου ήταν αναγκασμένοι να ζουν όλοι οι Εβραίοι και να έχει πρόσβαση σε ανώτερη μόρφωση.

Η περιοχή εκείνη, γνωστή ως «Όρια Εγκαταστάσεως», αποτελούσε το 20% της τσαρικής ευρωπαϊκής Ρωσσίας και αντιστοιχούσε στις περιοχές που σήμερα αποτελούν τμήματα της Λιθουανίας, της Λευκορωσσίας, της Πολωνίας, της Μολδαβίας, της Ουκρανίας και της Δυτικής Ρωσσίας.

Αντιθέτως, το Μουσείο Ανεκτικότητας (όπως ονομάζεται επίσης) δεν αποκρύπτει καθόλου την, πιο ξεκάθαρα εβραϊκή πάντως, καταγωγή του ετέρου ηγέτη της Οκτωβριανής Επαναστάσεως, Λέον Τρότσκι, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Λεβ Νταβίντοβιτς Μπρόνσταϊν, πέμπτο παιδί του ευπόρου εβραίου αγρότη Νταβίντ Λεοντίγεβιτς Μπρόνσταϊν. Ο ηγέτης του Κόκκινου Στρατού και μελλοντικό θύμα δολοφονίας στο Μεξικό από έναν Ισπανό κομουνιστή, όργανο του Στάλιν, γεννήθηκε στο χωριό Γιάνοφκα της Ουκρανίας.

Το μουσείο κάνει ειδική μνεία στο γεγονός πως οι Εβραίοι στην Ρωσσία είχαν διωχθεί από το τσαρικό καθεστώς από τα τέλη του 18ου αιώνα. Ο Στάλιν προσπάθησε να εξαφανίσει από την Σοβιετική Ένωση πολλές εκφάνσεις του εβραϊκού πολιτισμού, απομακρύνοντας ή δολοφονώντας κορυφαίους εβραίους διανοουμένους και μετακινώντας εβραϊκούς πληθυσμούς. Το μεγαλύτερο κύμα του «κόκκινου» αντισημιτισμού επί Στάλιν ξέσπασε με την «υπόθεση των γιατρών», μία μηχανορραφία του καθεστώτος: εβραίοι γιατροί κατηγορήθηκαν άδικα ότι συνωμότησαν για να δολοφονήσουν δύο σοβιετικούς ηγέτες.

Το μουσείο, εκτάσεως 8.400 τ.μ, χρηματοδοτήθηκε από τον εβραϊκής καταγωγής ρώσσο «ολιγάρχη» Βίκτωρ Βέξελμπεργκ, πλουσιότερο άνθρωπο στην Ρωσσία, με προσωπική περιουσία που αποτιμάται στα 15 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τυγχάνει της θερμής υποστηρίξεως του ίδιου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος μάλιστα το 2007 είχε δωρίσει συμβολικά έναν μηνιαίο του μισθό για την χρηματοδότηση του έργου.

βῆμα

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply