Πότε ἀπεφασίσθη ἡ κομπίνα μέ τήν «Τράπεζα τῆς Ἀνατολῆς»;

Πότε ἀπεφασίσθη ἡ κομπίνα μέ τήν «Τράπεζα τῆς Ἀνατολῆς»;«…Στις επιστολές του, ο Δάρμος προχωρά ένα βήμα παραπάνω και κάνει μνεία στην απόφαση της Διοικήσεως της Εθνικής Τραπέζης, να αποκτήσει εκείνη κάποια ακίνητα της Τραπέζης Ανατολής, αντί να τα ρευστοποιήσει. Μόνο που η Εθνική Τράπεζα, είχε οργανώσει την «παρτίδα» για να τα πάρει κατά 10% φθηνότερα από την αυστηρότερη εκτίμηση, χωρίς οι μέτοχοι να ενημερωθούν ποτέ. Αυτός άλλωστε είναι ένας από τους λόγους, που μέχρι σήμερα η Εθνική Τράπεζα αρνείται να εμφανίσει οποιαδήποτε αναλυτική κατάσταση της ειδικής εκκαθαρίσεως της Τραπέζης της Ανατολής, κρύβοντας την «σκόνη κάτω από το χαλάκι»…»

Μάρτιος 1936, ο μήνας που αποφασίστηκε η κομπίνα της Τράπεζας Ανατολής – VideoBlog

#1

Το δέκατο βίντεο του Banque d’ Orient Video Blog, με το οποίο οδηγούμαστε ολοταχώς προς το διεθνές ντοκιμαντέρ, καταπιάνεται με μια πολύ ειδική ανάλυση τριών εσωτερικών επιστολών της Εθνικής Τραπέζης, που αφορούν στην ειδική εκκαθάριση της Τραπέζης της Ανατολής. Στις επιστολές αυτές, φαίνεται ξεκάθαρα το κλίμα στην Αίγυπτο, η κατάσταση των εκεί υποκαταστημάτων της πρώην Τραπέζης της Ανατολής, που από την αρχή του 1933 μετονομάσθηκαν σε υποκαταστήματα της Εθνικής Τραπέζης, αλλά και η σαφής καθυστέρηση της ειδικής εκκαθαρίσεως της απορροφουμένης τραπέζης.

Η πρώτη επιστολή είναι η έγγραφη αναφορά του τέως διευθυντή της Τραπέζης Ανατολής στην Αίγυπτο, Αθανάσιου Δάρμου, προς την Διοίκηση της Εθνικής Τραπέζης. Στην επιστολή αυτή, με ημερομηνία 10 Μαρτίου 1936, ο Δάρμος αναλύει τα πεπραγμένα των τελευταίων δύο ετών και ξεκαθαρίζει ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια ακόμη, για να προχωρήσει η εκκαθάριση της Τραπέζης Ανατολής.

Η δεύτερη επιστολή εστάλη 3 ημέρες μετά την πρώτη, στις 13 Μαρτίου 1936. Σε αυτήν γίνεται συμπληρωματική αναφορά σε θέματα, που δεν θα μπορούσε ο Δάρμος να συμπεριλάβει στην πρώτη επιστολή, λόγω της εμπιστευτικής φύσεώς τους. Απευθυνόμενος στην Διοίκηση της Εθνικής Τραπέζης, αναλύει τους λόγους που η πορεία της εκκαθαρίσεως δεν είναι η ενδεδειγμένη και τους καλεί να επιστρέψουν 200.000 λίρες Αιγύπτου που πήραν από τις ασφαλείς ρευστοποιήσεις της Τραπέζης της Ανατολής, μαζί με τα χρεόγραφα της τραπέζης, γιατί ουσιαστικά τα υποκαταστήματα της Εθνικής (πλέον), ήταν αναγκασμένα να καλύπτουν τις καταθέσεις που έφευγαν από την ρευστοποίηση της Τραπέζης Ανατολής! Η αποχώρηση των καταθέσεων οφειλόταν στον ανταγωνισμό, στην κακή φήμη των ελληνικών τραπεζών, αλλά και στο γεγονός ότι μαθεύτηκε στην ομογένεια πως η Εθνική Τράπεζα σκόπευε να κλείσει τα υποκαταστήματα της Αιγύπτου.

Στις επιστολές του, ο Δάρμος προχωρά ένα βήμα παραπάνω και κάνει μνεία στην απόφαση της Διοικήσεως της Εθνικής Τραπέζης, να αποκτήσει εκείνη κάποια ακίνητα της Τραπέζης Ανατολής, αντί να τα ρευστοποιήσει. Μόνο που η Εθνική Τράπεζα, είχε οργανώσει την «παρτίδα» για να τα πάρει κατά 10% φθηνότερα από την αυστηρότερη εκτίμηση, χωρίς οι μέτοχοι να ενημερωθούν ποτέ. Αυτός άλλωστε είναι ένας από τους λόγους, που μέχρι σήμερα η Εθνική Τράπεζα αρνείται να εμφανίσει οποιαδήποτε αναλυτική κατάσταση της ειδικής εκκαθαρίσεως της Τραπέζης της Ανατολής, κρύβοντας την «σκόνη κάτω από το χαλάκι».

Η τρίτη επιστολή είναι η γνωμοδότηση του Νομικού Τμήματος της Εθνικής Τραπέζης, την άνοιξη του 1936, για τον τρόπο που η Εθνική Τράπεζα θα μπορούσε να κλείσει νομότυπα την εκκαθάριση της Τραπέζης της Ανατολής και να περιορίσει σημαντικά τις ευθύνες της. Η διοίκηση της Εθνικής Τραπέζης αγνόησε τις προτροπές του Νομικού Τμήματος και με την χάρη ενός «χασάπη», καρατόμησε τους εκκαθαριστές στο τέλος του 1936, γνωρίζοντας τους ότι το έργο τους τελείωσε.

Το τραγελαφικό σε αυτή την υπόθεση είναι ότι η Εθνική Τράπεζα ισχυρίζεται πως αν οι εκκαθαριστές είχαν διαφορετική άποψη, θα μπορούσαν να την διατυπώσουν στην συνέχεια ή να παραπονεθούν. Ακόμη κι αν έγινε αυτό, λέτε το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τραπέζης να μας διαφωτίσει και να μας παραδώσει τα παράπονά τους;

τράπεζα τῆς Ἀνατολῆς

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply