Ἄβδηρα. Στὴν γενέτειρα τοῦ Δημοκρίτου

   Λίγα χιλιόμετρα νότια, δίπλα στην θρακιώτικη αμμουδιά βρίσκεται ό,τι έχει απομείνει από τα αρχαία Άβδηρα, την θρυλική πατρίδα του μεγάλου ατομικού φυσικού Δημόκριτου. Σπουδαία πόλη ήταν τα Αβδηρα, «η πανέμορφη των Τηίων αποικία», που έλεγε κι ο Στράβων (τα Άβδηρα αρχικά ήταν αποικία Κλαζομενίων και μετέπειτα, τον 6ο π.Χ. αι., των Τηνίων). Και πατρίδα πολλών άλλων επιφανών διανοουμένων της αρχαιότητας, όπως ο πασίγνωστος σοφιστής Πρωταγόρας, ο φιλόσοφος Λεύκιππος, ο μαθηματικός Βίων, ο φιλόσοφος Ανάξαρχος, ο λυρικός ποιητής Ανακρέων, ο φιλόσοφος Εκαταίος.

     Τα Άβδηρα υπήρξαν από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας, με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους, συμμετοχή στις Αθηναϊκές Συμμαχίες, πλούτο από το εμπόριο και λαμπερά κτίρια. Οι ζηλόφθονες Αθηναίοι, βέβαια, δημιούργησαν εναντίον των Αβδηριτών φάμπρικα ολόκληρη ανεκδότων, από τα οποία παρέμεινε ώς σήμερα ο δυσάρεστος χαρακτηρισμός «αβδηριτισμός». Μύθοι κακών ανθρώπων…
Άλλος ένας μύθος βέβαια αναφέρει πως τα Άβδηρα κτίστηκαν από τον Ηρακλή σε ανάμνηση της απώλειας του φίλου του Αβδήρου, τον οποίο κατεσπάραξαν στην περιοχή τα ανθρωποφάγα άλογα του βασιλιά των Βιστόνων Θρακών, Διομήδη.

    Στον λόφο πάνω από το βυθισμένο αρχαίο λιμάνι, βρίσκεται το βυζαντινό Πολύστυλο. Πολύστυλο ήταν η βυζαντινή ονομασία των Αβδήρων, «πολίχνιον παράλιον», σπουδαία οχυρωμένη πόλη και έδρα επισκόπου. Λίγα θυμίζουν σήμερα την επισκοπική του Βασιλική, όπως βλέπουμε από τα ακαθόριστα ερείπιά της (στα οποία όμως κάθε καλοκαίρι γίνεται μια φορά υπαίθριος εσπερινός!). Το Πολύστυλο εγκαταλείπεται με την έλευση των Οθωμανών και το νέο χωριό κτίζεται στα ενδότερα, στην θέση όπου βρίσκεται το σημερινό χωριό με την ονομασία Μπουλούστρα.

     Απολαμβάνουμε το σούρουπο από το Πολύστυλο μέσα στις μυρωδιές που φέρνει το Θρακικό Πέλαγος. Κάτω μας απλώνεται η Σκάλα Αβδήρων. Οι άσπρες αμμουδιές έχουν πάρει ρόδινο χρώμα. Προλαβαίνουμε να περπατήσουμε ώς τις λασπωμένες όχθες της λιμνοθάλασσας Λαφρούδας για να δούμε ένα κοπάδι φλαμίνγκο. Τα ροζ πουλιά με μια βουή διασχίζουν τα κίτρινα χωράφια, ανοίγουν εκατοντάδες ζευγάρια ασπρορόδινες φτερούγες, πετάνε ανατολικά, ώς την διπλανή λιμνοθάλασσα, την Λάφρα.

Η νύχτα πέφτει υγρή στις θρακιώτικες ακτές…

Θράκη

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply