Τὶς καραμέλες τὶς γλείφουμε… Δὲν τὶς κάνουμε ἰδέες…

Στήνεις ἕνα μνημεῖο. Καλὰ κάνεις.
Καλεῖς ἐπισήμους. Καλὰ κάνεις.
Καὶ ἀναφέρει ὁ ξένος πρέσβης: «Οἱ Ἑβραῖοι τῆς Εὐρώπης βρίσκονται ἀντιμέτωποι μὲ ἕναν δολοφονικὸ ἀντισημιτισμὸ ποὺ προέρχεται ἀπὸ τὸ ῥιζοσπαστικὸ Ἰσλὰμ καὶ ἀκραῖες δυνάμεις τῆς Δεξιᾶς καὶ Ἀριστερᾶς, 70 χρόνια μετὰ τὸν Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.»

Αποκαλυπτήρια του μνημείου του ολοκαυτώματος στην Καβάλα

Μέσα σε μια ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Καβάλα, στη μνήμη των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της περιοχής που θανατώθηκαν από τους ναζί στο στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα στην Πολωνία. Η πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα άφησε αιχμές για την αναβολή των εγκαινίων, τονίζοντας: «Πως απαιτούμε από την νέα γενιά ν’α απορρίψει την μισαλλοδοξία, όταν υιοθετούμε αποφάσεις με αντισημιτικό ύφος;»

Η ίδια υπογράμμισε ότι «η τελετή σήμερα στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα εναντίον του αντισημιτισμού σε μια περίοδο κατά την οποία δυστυχώς αναβιώνει στην Ευρώπη. Οι Εβραίοι της Ευρώπης βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα δολοφονικό αντισημιτισμό που προέρχεται από το ριζοσπαστικό  Ισλάμ και ακραίες δυνάμεις της Δεξιάς και Αριστεράς 70 χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμια Πόλεμο».

Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία κόσμου, εκπροσώπων του διπλωματικού σώματος, κυβερνητικών αξιωματούχων και υψηλόβαθμων μελών της εβραϊκής κοινότητας της Ελλάδας.

Στον χώρο των πρώην καπναποθηκών της εταιρείας Commercial, όπου τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής μετά από αίτημα των Ναζί συμμάχων τους συγκέντρωσαν και φυλάκισαν στις 4 Μαρτίου 1943 τους Εβραίους της Καβάλας, ο Δήμος Καβάλας και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ) ανέγειραν ένα λιτό μνημείο αφιερωμένο στον άδικο χαμό τους στο στρατόπεδο Τρεμπλίνκα της Πολωνίας.

Την ελληνική κυβέρνηση στα αποκαλυπτήρια του μνημείου εκπροσώπησε ο υφυπουργός Αγροτικής Αναπτύξεως και Τροφίμων Παναγιώτης Σγουρίδης, ενώ εκπροσωπήθηκε και ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων από τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων Γιώργο Καλαντζή.

Η πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα  Ίριτ Μπεν Άμπα που παραβρέθηκε στην εκδήλωση δεν έκρυψε την ενόχλησή της  για το γεγονός ότι πριν από δεκαπέντε ημέρες η δήμαρχος της πόλεως Δήμητρα Τσανάκα, μόλις δυο 24ωρα πριν από τα εγκαίνια του μνημείου, είχε εκφράσει αντιρρήσεις επειδή το μνημείο έφερε το Αστρο του Δαβίδ, προκαλώντας μεγάλη ένταση στις σχέσεις της δημοτικής αρχής με το ΚΙΣΕ και έχοντας ως αποτέλεσμα την προσωρινή αναβολή των αποκαλυπτηρίων.

Σήμερα, η κ. Άμπα αναρωτήθηκε στην ομιλία της «πώς απαιτούμε από τις νέες γενιές να μην επαναλάβουν τα τρομερά λάθη των γηραιότερων εάν δεν γνωρίζουν το παρελθόν; Πώς απαιτούμε από την νέα γενιά ν’ απορρίψει την μισαλλοδοξία και να προωθήσει την ανεκτικότητα προς όλους τους άλλους ανεξαρτήτως φυλής, καταγωγής και θρησκευτικών πεποιθήσεων -Εβραίων Χριστιανών και Μουσουλμάνων- όταν υιοθετούμε αποφάσεις με αντισημιτικό ύφος;»

Η πρέσβης του Ισραήλ χαιρέτισε την άμεση και επίσημη αντίδραση της ελληνικής Πολιτείας, τις ανακοινώσεις όλων των ελληνικών κομμάτων με τις οποίες καταδικάσθηκαν αντισημιτικές δράσεις και δηλώσεις και τις πιέσεις -όπως είπε- που άσκησαν στην δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, ώστε να επιτρέψουν την πραγματοποίηση αυτής της τελετής.

«Η τελετή σήμερα» συμπλήρωσε η Ισραηλινή διπλωμάτισσα «στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα εναντίον του αντισημιτισμού σε μια περίοδο κατά την οποία δυστυχώς αναβιώνει στην Ευρώπη. Οι Εβραίοι της Ευρώπης βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα δολοφονικό αντισημιτισμό που προέρχεται από το ριζοσπαστικό  Ισλάμ και ακραίες δυνάμεις της Δεξιάς και Αριστεράς 70 χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμια Πόλεμο».

Η κ. Αμπά τόνισε επίσης ότι στην Ελλάδα ο αντισημιτισμός έχει εκφρασθεί με την βεβήλωση και τον εμπρησμό εβραϊκών χώρων μεταξύ των οποίων συναγωγές και νεκροταφεία, την ρητορική του μίσους σε ακραία ΜΜΕ και ιστοσελίδες, την άνοδο νέο-Ναζιστικών δυνάμενων όπως είναι η Χρυσή Αυγή. «Ο αντιρατσιστικός Νόμος που υιοθετήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014, ο οποίος προσδιορίζει τις εκφράσεις του αντισημιτισμού ως αδικήματα, αποτέλεσε ένα θετικό βήμα» συμπλήρωσε η πρέσβης.

Ο Παναγιώτης Σγουρίδης στην προσφώνησή του τόνισε ότι η παρουσία του σήμερα στην εκδήλωση ως εκπροσώπου της ελληνικής κυβερνήσεως φανερώνει την πρόθεση και την αποφασιστικότητα της Ελλάδας ν’ απομονώσει φαινόμενα αντισημιτισμού, φασισμού και φυλετικών διακρίσεων και να διατρανώσει προς κάθε κατεύθυνση ότι εγκλήματα, όπως αυτά του Ολοκαυτώματος, δεν πρόκειται να επαναληφθούν ποτέ ξανά.

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα παίρνοντας πρώτη τον λόγο υπογράμμισε  ότι σήμερα, 72 χρόνια μετά την θλιβερή ημέρα της 4ης Μαρτίου 1943, οπότε ξεκίνησε ο εκτοπισμός των Εβραίων της Καβάλας, «οι μνήμες ζωντανεύουν ξανά, γυρνούν πίσω σ’ εκείνους τους ανθρώπους που χάθηκαν τόσο άδικα. Ανθρώπους γνώριμους, γείτονες, συναδέλφους στην δουλειά, συμμαθητές στο σχολείο, φίλους αγαπημένους. Ποιους να θυμηθώ και πόσους να απαριθμήσω; Είναι τόσοι πολλοί.

»Δεν μπορώ όμως να μην κάνω μια στάση στην μνήμη του τελευταίου εναπομείναντον Εβραίου συμπολίτη μας, του αείμνηστου Σαμπετάϊ Τσιμήνο, ενός ανθρώπου που απολάμβανε του σεβασμού και της τιμής ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας. Χαίρεται και αγαλλιάζει όμως η καρδιά μου που σήμερα έχουμε ανάμεσά μας τον γιο του τον κ. Ααρών Τσιμήνο ο οποίος αποδέχθηκε την τιμητική πρόσκληση της πόλεως να είναι εδώ, μαζί με άλλους απογόνους εκείνων των ανθρώπων που χάθηκαν τόσο άδικα όπως ο κ. Συμεών Λάκε. Μαζί μας είναι σήμερα και οι τέσσερεις αδελφές από το Ισραήλ η Motro, η Houmash, η Nisani και η Ribiere που για δεύτερη φορά μέσα σε δεκαπέντε ημέρες ήλθαν στην Καβάλα, στη πόλη του παππού τους και του πατέρα τους».

«Η ελληνική κοινωνία» συμπλήρωσε η δήμαρχος «και ιδιαίτερα αυτή της Καβάλας, μιας κοινωνίας προσφύγων που οι κάτοικοί της έχουν ξερριζωθεί και έχουν πονέσει, είναι αποφασισμένη να παραμείνει ανοικτή, ανεκτική σε ιδέες και κουλτούρες, φιλόξενη στο διαφορετικό γιατί έχει τις δικές της στέρεες βάσεις. Με αυτή την λογική το μνημείο που αποκαλύπτουμε σήμερα δεν είναι μόνο η υποχρέωσή μας στους 1.484 συμπολίτες μας που συνελήφθησαν στις 4η Μαρτίου του 1943, αλλά και υποχρέωση στην συλλογική μας μνήμη και στην νεολαία μας».

«Σήμερα θυμόμαστε τους 1.484 συμπολίτες μας. Ανάμεσα σε αυτούς τα περίπου 300 παιδιά που ένα ανοιξιάτικο βράδυ συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στις καπναποθήκες που βρίσκονταν σε αυτή την περιοχή για να οδηγηθούν λίγο αργότερα στον τόπο του μαρτυρίου τους, το στρατόπεδο θανάτου της Τρεμπλίνκα. Θυμόμαστε επίσης τις τραγικές συνθήκες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που άφησαν σε αυτόν το τόπο μοναδικά τραύματα από τους γείτονές μας και διατρανώνουμε πως δεν ξεχνάμε. Γι’ αυτό και δε θα επιτρέψουμε να υπάρξουν ποτέ ξανά γενοκτονίες και ολοκαυτώματα» κατέληξε η κ. Τσανάκα.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ Μωϋσής Κωνσταντίνης, ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στην Θεσσαλονίκη Ρόμπερτ Σάντερς και ο Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη Ινγκο φον Φος που κατέθεσαν και στεφάνι στο μνημείο, η διευθύντρια του Ιστορικού και Διπλωματικού Αρχείου του ΥΠΕΞ και εντεταλμένη σύμβουλος για θέματα Ολοκαυτώματος πρέσβης Φωτεινή Τομαή, οι πρόεδροι των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Αθήνας, Λάρισας, Βόλου και Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι και μέλη των εβραϊκών κοινοτήτων απ’ όλη την Ελλάδα.

πηγή

ΚΥΡΙΑ ΜΟΥ, ἔχετε ξεσκίσει τοὺς Παλαιστινίους μὲ κάθε τρόπο. Ἀπὸ βασανιστήρια καὶ κατεδαφίσεις σπιτιῶν, ἐν ψυχρῷ δολοφονίες, ἐπιχειρήσεις τῆς Μοσὰντ σὲ ὅλο τὸν κόσμο (καὶ ὄχι μόνο στὰ ἐδάφη σας), καθημερινὰ κατακρεουργεῖτε τὴν οἰκονομικὴ ἀνάπτυξη καὶ ἐπιβίωση ἑνὸς ἔθνους.
Δὲν ἔχω κάτι μὲ τοὺς ὁμοεθνεῖς σας, ἀλλά ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΚΟΨΕΤΕ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ καί νά γίνετε λίγο πιό ταπεινή/οί;;;;

Σᾶς καλοῦν σὲ μιὰ χώρα ποὺ ἔχει δείξει ἀνεκτικότητα, σᾶς ἔχει βοηθήσει, ἔχει σώσει χιλιάδες Ἑβραίους ἀπὸ τὰ στρατόπεδα συγκεντρώσεως (ὁ ἁπλὸς λαός!) καὶ ἔρχεστε νὰ μᾶς κατηγορήσετε γιὰ ἀντισημιτισμὸ τὸ 2015, ἐπειδὴ κάποιοι ἠλίθιοι ἔσπασαν μερικὰ μνημεῖα τὰ τελευταῖα 50 χρόνια;;;;;
Περισσότεροι σὲ αὐτὴ τὴν χώρα ξεθάβουν τάφους τὴν δεύτερη πανσέληνο τοῦ Αὐγούστου.
ΕΛΕΟΣ!

Δὲν φταῖτε ἔσεις κυρία «πῶς σᾶς λέν».
Φταίει ὁ μαλάκας ὁ Ἕλληνας, ποὺ μέσα στὴν οἰκονομικὴ καταστροφή, σκέφτεται πὼς θὰ στήση ἔνα μνημεῖο γιὰ τοὺς γείτονές του, ποὺ τοὺς ἀγάπησε καὶ τοὺς θυμᾶται σὰν ἀνθρώπους.
Κάτι ποὺ ἀρνεῖστε νὰ κάνετε ἐσεῖς γιὰ τοὺς ἄλλους.
Γιατὶ ἐσεῖς τὸ 2015 ἔχετε στρατόπεδα συγκεντρώσεως, τείχη, πολυβολεία, συρματοπλέγματα, στρατὸ κατοχῆς, βομβαρδισμοὺς ἀμάχων καὶ βρέφη – θύματα.
Ἕκτος ἂν εἶστε θυμωμένη για τὴν θέση σας στὴν Eurovision…
Γιατὶ κατὰ τὰ ἄλλα, μιὰ χαρὰ σᾶς συμπεριφέρεται ἡ ἀνθρωπότητα.

Κάντε καὶ ἐσεῖς τὸ ἴδιο καὶ μετὰ ξανασυζητᾶμε!
Γιὰ νὰ μὴ γράφῳ πολλά, μήπως νά ῥίξετε καί μιά ματιά στούς ὁμοεθνεῖς σσς πού ἀπό τσιράκια τοῦ Σώῤῥρα, χώθηκαν στήν Χρυσῆ Αὐγὴ πρόσφατα;;;;
Ἢ σὲ καποίους ἄλλους ποὺ τὸ παίζουν ὑπέρ-ἐθνικιστές πατριῶτες καί φτύνουν κάθε ῥατσιστική μπούρδα, ἐνῶ ἔχουν τήν ἴδια καταγωγή μέ ἐσᾶς;;;;
Καὶ νὰ μὴ μὲ μπερδέψῃ κάποιος μὲ μὲ ἀντισημίτη καὶ ῥατσιστή.
Τὶς καραμέλες τὶς γλείφουμε, δὲν τὶς κάνουμε Ἰδέες.

Ῥῆνος Ἐλευθέριος

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply