Κρύβοντας κάτω ἀπὸ τὸ …χαλὶ τὴν ἀπουσία ῥευστότητος τῶν τραπεζῶν!!!

Κρύβοντας κάτω ἀπὸ τὸ ...χαλὶ τὴν ἀπουσία ῥευστότητος τῶν τραπεζῶν!!!3Έγραψα πριν περίπου ένα χρόνο δύο άρθρα…
Διαβάστε τα και ίσως μάθετε το μέλλον...

Son ofEon

OI ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΤΒ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ,ΑΛΛΑ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΕΝ ΠΤΩΧΕΥΣΕ

Η Corporate Commercial Bank (KTB) δεν χρεωκόπησε, επειδή η κεντρική τράπεζα παρενέβη γρήγορα και αποφασιστικά, εξήγησε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας (BNB)  κος Ivan Iskrov.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της  Κεντρικής  Τράπεζας της Βουλγαρίας (BNB)  πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου μόλις μια ώρα μετά  την ανακοίνωσή της ότι έθεσε την  KTB υπό ειδική εποπτεία, ύστερα από αίτημα της εμπορικής τράπεζας.
Αποφάσισε να το πράξει αφού η  KTB απέστειλε επιστολή ζητώντας το μέτρο, λόγω «εξαντλήσεως της ρευστότητας και του τερματισμού  όλων των πληρωμών και των τραπεζικών εργασιών».

Μετά την λήψη αυτού του μέτρου, από τις 20 Ιουνίου 2014, η BNB ανακαλεί τα δικαιώματα των μετόχων της ΚΤΒ και  διορίζει ένα εποπτικό συμβούλιο στην ΚΤΒ.
Στην ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου προς τα μέσα ενημερώσεως, που παρεδόθη  κατά την συνέντευξη Τύπου,  ο κος Iskrov υπενθύμισε  ότι KTB ήταν «μεταξύ των τραπεζών με την υψηλότερη ρευστότητα» πριν από μια «φήμη»  που περιλαμβάνει έναν υποδιοικητή της  BNB  και την  υποτιθέμενη εξάρτησή του από «μια ορισμένη τράπεζα» (υπονοώντας για τον ρόλο της τράπεζας την  KTB), που  διεδόθη από ένα ανώνυμο e-mail, το οποίο απέστειλε μια δήθεν υπάλληλος της κεντρικής τράπεζας, στα μέσα μαζικής ενημερώσεως.

 Η φήμη συνέπεσε με την έναρξη της προανακρίσεως από τις δικαστικές αρχές  κατά του  Υποδιοικητή της ΒΝΒ κου Τσβετάν Gounev.
Επίσης, οδήγησε στην απόσυρση  «τεράστιων ποσών ρευστού χρήματος»  και εμπόδισε την τράπεζα από την τήρηση των υποχρεώσεών της, εξήγησε ο Διοικητής της  BNB.

Στην δήλωση του ο κος Iskrov παρουσίασε την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία  η BNB τοποθετεί την  KTB υπό επιτήρηση για περίοδο τριών μηνών.
Η τράπεζα θα  παγώσει οποιαδήποτε ενέργειά  της μέσα σε αυτό το τμήμα του χρόνου και απαγορεύεται να εκτελεί οποιαδήποτε δραστηριότητα.
Ως αποτέλεσμα  θα υπάρχει δυσκολία να παρασχεθούν στους πελάτες της τράπεζας  οποιεσδήποτε υπηρεσίες.
Ένα εποπτικό συμβούλιο από δύο μέλη, την Χριστίνα Stanova και την  Slavyana Danailova, έχει διορισθεί.

Η BNB απέλυσε  επίσης προσωρινά τέσσερα μέλη  του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΤΒ  και  τέσσερα μέλη του Εποπτικού  Συμβουλίου και μεταφέρει τις αρμοδιότητές τους στο διμελές  συμβουλίου, που διόρισε.
Τα δικαιώματα ψήφου των μετόχων, που  ελέγχουν  περισσότερο από το 10% των κεφαλαίων της  KTB,  δηλαδή της Bromak Invest (ανήκει στον Τσβετάν Βασίλεφ) και της Βουλγαρικής  Εταιρείας  Συμμετοχών στο Λουξεμβούργο (Bulgarian Acquisition Company Luxembourg), έχουν επίσης ανασταλεί για τρεις μήνες.
Το Εποπτικό Συμβούλιο της  BNB διοικεί τώρα πλήρως την  KTB, με  «τεράστιες εξουσίες» και  είναι υπεύθυνο για την διασφάλιση του αποκλεισμού της τράπεζας από το σύστημα πληρωμών της Βουλγαρίας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο  επίσης θα  προβεί σε αξιολόγηση-εκτίμηση  της τράπεζας, έτσι ώστε να  μπορέσει να έχει  συνομιλίες με τους μετόχους «και άλλους πιθανούς αγοραστές».

«Οι συνομιλίες με τον μέτοχο που θα εκφράσει το ενδιαφέρον του θα  αρχίσουν αμέσως. Μπορούν να καταλήξουν  σε μια ημέρα, μια εβδομάδα ή ένα μήνα, όταν το ενδιαφέρον θα έχει επιβεβαιωθεί από τους μετόχους και θα έχουν παραχωρήσει  την αντίστοιχη υποστήριξη,»  εξήγησε ο κος Iskrov.
Χωρίς να αναφέρει το όνομα των «μετόχων», συνέχισε με τον τρόπο αυτό, κάνοντας  αναφορά στις πληροφορίες που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Capital.bg, ότι η ρωσσική τράπεζα VTB,  που κατέχει περίπου το  9,9%  των κεφαλαίων της KTB, έχει δείξει ενδιαφέρον για συνομιλίες με την κεντρική τράπεζα, σε μια κίνηση με σκόπο να υποστηρίξει  το  πιστωτικό ίδρυμα.

«Οι υπηρεσίες και οι δραστηριότητες της τράπεζας θα πρέπει να αποκατασταθούν  [όταν η τράπεζα  θα έχει την υποστήριξή της], μέχρι τότε [οι πελάτες] θα πρέπει να περιμένουν.»
Η  BNB θα  πρέπει να γνωρίζει  «ποιός  θα αναλάβει την ευθύνη της τράπεζας, όταν ανοίξει και πάλι, αυτό είναι ο σκοπός μας,»  κατέληξε συμπερασματικά  ο κος  Iskrov.
Ο κος Iskrov τόνισε ότι τα μέσα ενημερώσεως πρέπει να παροτρύνουν  για  ηρεμία μεταξύ των Βουλγάρων, καθώς οι εξελίξεις στην  KTB, την τετάρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Βουλγαρίας, δεν θα μπορούσε να επηρεάσει τις άλλες εμπορικές τράπεζες, με οποιοδήποτε μέσο.
Κατέστησε επίσης σαφές ότι δεν υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ της πτώσεως της ρευστότητας και του νομισματικού συμβουλίου.

ΠΗΓΗ

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Την Παρασκευή 20.6.2014 η τετάρτη τράπεζα σε μέγεθος της Βουλγαρίας «”έπαυσε να λειτουργεί, αλλά δεν πτώχευσε».
Όλα προέκυψαν μόνο από μία «ανυπόστατη» φήμη ότι ένας υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας συνδεόταν με την τράπεζα ΚΤΒ, προφανώς με παράνομο τρόπο.
Το πρόσωπο αυτό δεν αναφέρεται  με το όνομα του, αλλά όλοι ξέρουν ποιός είναι και ότι ελέγχεται  από την Βουλγαρική δικαιοσύνη.
Αυτά λέει το άρθρο με σκοπό  να μην κλονισθεί η εμπιστοσύνη των Βουλγάρων προς τις άλλες τράπεζες, που ήδη αγωνιούν για την επομένη Δευτέρα.
Στο σημείο αυτό προκύπτουν κάποιες απορίες.

  • Πρώτη απορία: Γιατί δεν στηρίζει η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας με κεφάλαια την προβληματική τράπεζά της;
    Aπ’ όσο γνωρίζουμε η Βουλγαρία έχει ακόμα δικό της νόμισμα και μπορεί να εκτελέσει το βασικό καθήκον της για την στήριξη του Βουλγαρικού τραπεζικού συστήματος. Για την εκτέλεση της αρμοδιότητας  αυτής δεν χρειάζεται την άδεια της ΕΚΤ, αλλά ενδεχομένως να προκύψουν, έτσι και αλλιώς, κάποιες πιέσεις στην ισοτιμία του βουλγαρικού νομίσματος σε σχέση με το ευρώ.
    Συμπέρασμα: H τράπεζα άλλαξε ιδιοκτήτη, κυρίως για πολιτικούς λόγους, ή το πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι δομικό.
    Μήπως έχει δώσει κάπου ακάλυπτες εγγυητικές επιστολές καλής εκτελέσεως για κάποιο έργο, που φαίνεται ότι θα ματαιωθεί; (πχ τον South Stream)
  • Δεύτερη απορία: Δεν υπάρχει σύστημα ασφαλίσεως καταθέσεων στην Βουλγαρία;
    Γιατί δεν ενεργοποιήθηκε άραγε ακόμα;
    Απάντηση: Άτυπα ενεργοποιήθηκε το σύστημα. Η Κεντρική Τράπεζα ανέλαβε την διοίκηση για τρεις μήνες.
    Το σύστημα εγγυήσεως καταθέσεων προβλέπει αποζημίωση συνήθως μετά από 3 μήνες το λιγότερο.
    Αλλά προυποθέτει επίσης κάποια δικαστική απόφαση για αφερεγγυότητα της τράπεζας ή την διαπίστωση για αδυναμία από την Κεντρική τράπεζα.
    Για ν’ αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη   βγήκε η ανακοίνωση «ότι δεν πτώχευσε».
  • Tρίτη απορία: Πώς έγινε η ΚΤΒ, η τετάρτη τράπεζα σε μέγεθος της Βουλγαρίας, αφού πέρυσι ήταν πέμπτη τράπεζα μετά την BULBANK;
    H  KTB ανέλαβε τον Μάιο το δίκτυο της Credit Agricole Bουλγαρίας (25η τράπεζα σε μέγεθος της Βουλγαρίας). (ΠΗΓΗ)
    Το περίεργο είναι ότι αυτή η εξαγορά εγκρίθηκε πρόσφατα  από την Κεντρική Τραπεζα της Βουλγαρίας.
    Δεν μελέτησαν την οικονομική κατάσταση της τράπεζας πριν την εξαγορά;Kαι αν το έκαναν, γιατί θα  το ξανακάνουν τα δύο νέα μέλη της επιτροπής, που ανέλαβε τον έλεγχο της τράπεζας;
    ‘Iσως η απάντηση να βρίσκεται στο ότι η τράπεζα KTB ήταν η μεγαλύτερη τράπεζα Βουλγαρικών συμφερόντων και κάποιοι θέλησαν έμμεσα να την στηρίξουν στο παρελθόν, κάνοντας τα στραβά μάτια για χάρη των πολιτικών.
    Πάντως εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο αρμόδιος  που ενέκρινε την εξαγορά ήταν ο ερευνώμενος κος  Tzvetan Gounev.  (ΠΗΓΗ 1 και ΠΗΓΗ 2)
  • Τετάρτη απορία: Γιατί ασχολούνται με τον μέτοχο VTB, που αναφέρεται ότι έχει μόνο 9,9% των μετοχών, και όχι  με τους άλλους μετόχους, που περιλαμβάνουν και το ΟΜΑΝ κατά 30%;
    Η  μετοχική σύνθεση της ΚΤΒ είναι:
    BROMAK EEOD
    (βουλγαρική ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων συμφερόντων Τσβετάν Βασίλεφ)   50,66%,
    Kρατική εταιρεία  επενδύσεων
    του Σουλτανάτου του Ομάν. με έδρα το Λουξεμβούργο                                    30,35%,
    VTB Capital
    (θυγατρική της ρωσσικής τράπεζας VTB )                                                           9,07%
    Μικροεπενδυτές                                                                                                  9,92%
    (ΠΗ
    ΓΗ)
    Η απάντηση είναι ότι η VTB Capital συνεργάζεται στενά με τον κο  Τσβετάν Βασίλεφ και μαζί ελέγχουν, από το 2012, κατά 94% την κορυφαία βουλγαρική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Vivacom.
    Η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας για τον λόγο αυτό παρενέβη για την «σωτηρία» της ΚΤΒ, καθώς φοβάται ότι τα ρωσσικά συμφέροντα χρησιμοποιούν ως αχυράνθρωπο τον κο Τσβετάν Βασίλεφ  και στην ουσία την  ελέγχουν μέσω κρυφών συμφωνιών.
    Αυτό σημαίνει η αναφορά του άρθρου: «Η  BNB θα  πρέπει να γνωρίζει ποιός  θα αναλάβει την ευθύνη της τράπεζας, όταν ανοίξει και πάλι, αυτό είναι ο σκοπός μας».
    To σουλτανάτο του Ομάν δεν σκόπευε ποτέ ν’ αναλάβει κινδύνους ή την διαχείριση της τράπεζας. Έκανε μόνο μία μειοψηφική επένδυση σε μία τράπεζα μίας χώρας που θα συμμετείχε σ’ ενα μεγάλο ενεργειακό αγωγό: τον South Stream.
    Πέμπτη απορία: Ποιά υποχρέωση  της δεν εκπλήρωσε η τράπεζα ΚΤΒ, προς ποιόν και γιατί φέρεται ότι δεν χρεωκόπησε;
    Η τράπεζα φέρεται να μην μπορεί να ανταποκριθεί σε υποχρεώσεις της.
    Στον βαθμό που είναι κλειστή δεν χρειάζεται να πληρώνει τους καταθέτες της.
    Οι υποχρεώσεις της από δανεισμό, ακόμα και αν δεν μπορούσε βραχυπρόθεσμα να τις εκπληρώσει, δεν θα ήταν πρόβλημα, καθώς θα μπορούσε να πάρει παράταση ή να δανεισθεί εκ νέου.
    Αν όμως η υποχρέωση προέκυψε από εγγυητική επιστολή και μάλιστα ακάλυπτη, αυτό θα εξηγούσε γιατί η τράπεζα έκλεισε και δεν χρεωκόπησε ακόμα.
    Οι εγγυητικές επιστολές δεν καλύπτονται από το σύστημα εγγυήσεως καταθέσεων καμμίας χώρας και θα μπορούσαν να αποτελέσουν αιτία χρεωκοπίας, αν καταπέσουν σε δικαστήριο.
    Είχε εκδόσει ακάλυπτες εγγυητικές επιστολές η τράπεζα ΚΤΒ  ή κάποια πρόσφατα αποκτηθείσα θυγατρική της και προς ποιά χώρα άραγε;
  • Έκτη απορία: Σε ποιά άλλη χώρα της ΕΕ θα μπορούσε να προκύψει ανάλογη περίπτωση;
    Απάντηση: Σε οποιαδήποτε χώρα με τις αντίστοιχες πολιτικοκοινωνικές παθολογίες.
    Σε χώρες που πανηγυρίζουν και  ανέχονται να αποκτούν ποσοστά 25-30%  στις τράπεζες τους άγνωστοι διεθνείς επενδυτές, με έκπτωση  στην αγορά των μετοχών και με υποχρέωση διατηρήσεως θέσεων για 6 μήνες.
    Σε χώρες που οι κεντρικοί τραπεζίτες, όταν διορίζονται, μετακινούν στην κεντρική τράπεζα φίλες  και την «προσωπική» τους αυλή.
    Σε χώρες που οι κεντρικοί τους τραπεζίτες  είναι αισιόδοξοι  και ανακοινώνουν δημόσια   την ανικανότητα τους με στόμφο.
    (…ο κος Iskrov υπενθύμισε  ότι  η  KTB ήταν «μεταξύ των τραπεζών με την υψηλότερη ρευστότητα»…)
    Και τέλος σε χώρες που δεν καταλαβαίνουν πως στην θέση του κεντρικού τραπεζίτη είναι αδιανόητο να διορίζονται πρώην πολιτικοί, ανεξάρτητα από ικανότητες.
    Οι Κεντρικοί Τραπεζίτες από καθήκον πρέπει να ενεργούν επαγγελματικά  ,ανεξάρτητα από τις Κυβερνήσεις.

Μπορεί να το κάνει αυτό ένας πολιτικός;
H απάντηση στο μέλλον…

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. ΕΙΝΑΙ BANK RUN....

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. ΕΙΝΑΙ BANK RUN….

Son ofEon

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΑΦΑΙΡΕΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ CORPORATE COMMERCIAL BANK

Η Kεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας (BNB) σκοπεύει  να αφαιρέσει  την άδεια της προβληματικής τράπεζας  Corporate Commercial Bank (KTB) και να κρατικοποιήσει την θυγατρική της, την  Credit Agricole Βουλγαρίας.
Η BNB σκοπεύει, επίσης, να μεταφέρει τις καταθέσεις  των πολιτών και των επιχειρήσεων  από την  KTB στην Credit Agricole Βουλγαρίας, όπου είναι κατατεθειμένα  τα κεφάλαια  του Ταμείου Ασφαλίσεως Καταθέσεων Βουλγαρίας  (DIF), το  οποίο  προστατεύει τις προσωπικές  και εταιρικές  καταθέσεις μέχρι 100 000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, κάπου 3,5 δισεκατομμύρια  BGN  (1,75  δισεκατομμύρια ευρώ) φαίνεται να «λείπουν » από την τράπεζα, ανέφερε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας BNR, σύμφωνα με δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Ivan Iskrov.
Είναι η διαφορά  των 3,5 δισεκατομμυρίων της BGN,  που άλλαξε «τα αρχικά σχέδια» της  BNB να βοηθήσει την  KTB για να αναρρώσει, μετά την ανάληψη της  διαχειρίσεώς της για αποφυγή νέας κρίσεως, εξήγησε.

Ο Iskrov έκανε την ανακοίνωση κατά την διάρκεια συνεντεύξεως τύπου, στην οποία η BNB αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του ανεξάρτητου ελέγχου που διενεργήθηκε στην  KTB, την τετάρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Βουλγαρίας, η οποία τέθηκε υπό των έλεγχο επιτρόπων, κατόπιν αιτήματός της, μετά την διαπίστωση  ελλείψεως ρευστότητας.
Το όνομα της Credit Agricole Βουλγαρίας  πρόκειται να αλλάξει, καθώς αυτή  περνά στα χέρια του κράτους.
Αλλά ο  Iskrov διαβεβαίωσε ότι η θυγατρική   «κυβερνάται πολύ καλά», πριν από τα γεγονότα στα  μέσα Ιουνίου, και θα ανοίξει  στις 21 Ιουλίου.

Προηγουμένως η  21η Ιουλίου είχε οριστεί ως ημερομηνία κατά την οποία η  BNB επρόκειτο να άρει την ιδιαίτερη εποπτεία της στην KTB και θα ήταν ανοικτή για τους πελάτες.
Ο Πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσχάρσκι ανέφερε  ακόμη το γεγονός ως λόγο να αναβάλλει την  προγραμματισμένη παραίτησή του αργότερα εκείνη την εβδομάδα.
Όσο για  την KTB, μόνο τα περιουσιακά στοιχεία του βασικού μετόχου Τσβετάν Βασίλεφ και των συνδεδεμένων εταιρειών του,  θα παραμείνουν στην τράπεζα και δεν θα είναι εγγυημένα  από το κράτος.

Το έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε  απότην  BNB αποκαλύπτει επίσης ότι ο κος  Βασίλεφ απέσυρε σχεδόν 206 εκατομμύρια  BGN  (103 εκατομμύρια ευρώ) από την τράπεζά του, χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες ενός «τρίτου προσώπου».
Άλλο 1 δισεκατομμύριο  BGN  (0,5  δισεκατομμύριο ευρώ)  απεσύρθη  στις 18 Ιουνίου, στις 19 και στις  20, ενώ γίνονταν δηλώσεις προς τα  μέσα ενημερώσεως, κατά την  συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της  KTB,  επισημαίνει η αναφορά  χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.
Επιπλέον, από ένα χαρτοφυλάκιο δανείων αξίας 5,4 δισεκατομμυρίων BGN,  τα οικονομικά στοιχεία των δανειζομένων, που αφορούν σε αξία δανείων 3,5 δισεκατομμύρια  BGN, δεν έγινε δυνατό να βρεθούν  από τους ανεξάρτητους ελεγκτές.

Η  BNB δημοσίευσε επίσης  μια επίσημη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της, όπου αναφέρει  ότι τα αποτελέσματα του ελέγχου περιείχαν αποδεικτικά στοιχεία για  «ενέργειες που δεν συμβιβάζονται με το δίκαιο και τις καλές  τραπεζικές πρακτικές».
Αναφέρεται επίσης ότι το έγγραφο  ετοιμάζεται θα  σταλεί στον  Γενικό Εισαγγελέα της Βουλγαρίας.

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε για να ανακοινωθούν  τα αποτελέσματα του ελέγχου, που πυροδότησε διαμάχη νωρίτερα την Παρασκευή, με μια σειρά από μέσα ενημερώσεως να  διαμαρτύρονται ότι  οι εκπρόσωποί τους δεν είχαν γίνει δεκτοί  στο κεντρικό κατάστημα της BNB. (ΠΗΓΗ)

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Τελικά η Κεντρική τράπεζα της Βουλγαρίας ενήργησε με καθυστέρηση, ακολουθώντας διαφορετικό χειρισμό από αυτόν που είχε επιλέξει αρχικά. Οι απόψεις μου για το θέμα, που είχα παρουσιάσει σε άλλο άρθρο την 21 Ιουνίου, επιβεβαιώθηκαν πλήρως. (παραπάνω)

Διαβάζοντας τις δύο ανακοινώσεις της Κεντρικής τράπεζας της Βουλγαρίας μπορεί να γίνει κατανοητό ότι η πρώτη ανακοίνωση ήταν ουσιαστικά μία οργανωμένη παραπληροφόρηση προς το κοινό.
Οι  υπεύθυνοι  για την εποπτεία του Βουλγαρικού τραπεζικού συστήματος αναφέρονταν στο ότι η κατάσταση είχε προκύψει από «ανυπόστατες φήμες» κάποιου δήθεν υπαλλήλου προς το κοινό.
ΈΕλεγαν επίσης ότι η «ΚΤΒ ήταν μεταξύ των τραπεζών με την μεγαλύτερη ρευστότητα». Το πιστεύουν άραγε ακόμα;

Mετά από μια σχετικά σύντομη έρευνα όμως προέκυψε ότι όχι μόνο δεν είχε ρευστότητα, αλλά δεν ήταν και φερέγγυα.
Και η διαπίστωση αυτή έγινε καθώς λείπουν 1,75 δισεξατομμύρια ευρώ από τα ταμεία της τράπεζας.
Επιπλέον διεπιστώθη η ύπαρξη δανείων μαϊμού αντίστοιχου ύψους προς τον κύριο μέτοχο και τις συνδεμένες εταιρείες του.

Το έλλειμμα ήταν μεγαλύτερο,  σε σχέση με το ποσό που εξασφάλισε η Βουλγαρία, για την στήριξη των τραπεζών της (3,3 δισεκατομμύρια ΒGN) από την ΕΕ.
Σαν αποτέλεσμα η Βουλγαρία θα χρειασθεί να συνεισφέρει με 1,5 έως 2 δισεκατομμύρια BGN από τον κρατικό προϋπολογισμό, ή εναλλακτικά θα εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα του Ταμείου Ασφαλίσεως Καταθέσεων Βουλγαρίας, που είναι περίπου 2,1 δισεκατομμύρια BGN.
Aν όμως κάνει το δεύτερο, τότε πώς θα στηρίξει την FIRST INVESTMENT BANK, που αντιμετώπισε και αυτή προβλήματα πρόσφατα;

To ΔΝΤ προσφέρθηκε να βοηθήσει και αυτό την Βουλγαρία, μετά την ΕΕ, αλλά επισήμανε ότι η Βουλγαρία έχει «σταθερή κεφαλαιακή βάση» και δεν υπάρχει κίνδυνος μεταδόσεως του προβλήματος στην περιοχή. (ΠΗΓΗ)

Ο κρατικός προϋπολογισμός της Βουλγαρίας, εξαιτίας των εξελίξεων στο τραπεζικό της σύστημα, θα παρουσιάσει ρφέτος έλλειμμα μεγαλύτερο του 3%.
Η ΕΕ και το ΔΝΤ προφανώς δεν κατανοούν το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην Βουλγαρία.
Προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν  με το μικρότερο δυνατό γι’ αυτούς κόστος.
Αυτό που δεν καταλαβαίνουν όμως είναι ότι το Σουλτανάτο του Ομάν, με 30,35 % συμμετοχή στην ΚΤΒ, καθώς και η ρωσσική τράπεζα VTB CAPITAL, με 9,07% συμμετοχή, έχασαν το σύνολο της επενδύσεώς τους, με την υπαγωγή της τράπεζας στο ταμείο Ασφαλίσεως Καταθέσεων Βουλγαρίας.

Οι εξελίξεις απέδειξαν ότι η ασφάλεια των επενδύσεων στην ΕΕ βρίσκεται σε θεσμικό κίνδυνο με αιτία την ανεπαρκή τραπεζική εποπτεία.
Και αυτό συνέβη στην Ελλάδα, στην Ολλανδία, στην Κύπρο, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και τώρα στην Βουλγαρία, με πανομοιότυπο τρόπο.
Οι διοικήσεις των τραπεζών έκαναν επενδύσεις μεγάλου κινδύνου, με ανεπαρκή κεφάλαια και ελάχιστη ή ακατάλληλη εποπτεία.
Και όταν η ζημιά προέκυψε τιμωρήθηκαν οι καλόπιστοι επενδυτές, οι μέτοχοι και οι καταθέτες,  που  πίστευαν τις μεγαλοστομίες των διοικήσεων και των εποπτικών αρχών και ουσιαστικά δεν γνώριζαν τον κίνδυνο.
Γιατί βέβαια αυτοί που γνώριζαν τον κίνδυνο,  όπως ο κος Τσβετάν Βασίλεφ, φρόντισαν εγκαίρως να εισπράξουν και να εξαφανίσουν τα κέρδη τους και τις καταθέσεις τους  στο Λουξεμβούργο και στα Hedge Funds, με τα οποία συνεργάστηκαν.
Γιατί πάντοτε οι ζημίες του ενός είναι κέρδη κάποιου άλλου, σε μία άλλη χώρα, που δήθεν θα  τηρεί τους …κανόνες, από το 2015.
Αν προλάβει βέβαια να τους τηρήσει, καθώς οι κανόνες δεν προστατεύουν τις τραπεζικές  επενδύσεις σε παράγωγα και σε αέρα κοπανιστό…

 

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

Son ofEon

Καὶ μία ἀκόμη …«σύμπτωσις», ποὺ ἀσχολήθηκε μαζύ της ὁ φίλος μας:

FIRST INVESTMENT BANK: H TΡΑΠΕΖΑ ΕΧΕΙ ΑΡΚΕΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ

Την Παρασκευή το απόγευμα η διαχείριση της First Investment Bank , που υπέστη  δυσφήμιση μέσω κακόβουλων διαδόσεων, που προκάλεσαν πανικό μεταξύ των καταθετών της, εξέδωσε την  ακόλουθη δήλωση:

«Αγαπητοί μας πελάτες, 

 Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, η Τράπεζα υποβάλλεται σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση από το οργανωμένο έγκλημα, με φήμες και κακόβουλες δημόσιες δηλώσεις. Δεν υπάρχει κάποια τράπεζα στον κόσμο, η οποία μπορεί να αντέξει μια τέτοια οργανωμένη επίθεση. 

Μόνο σήμερα (27 Ιουνίου) καταβάλαμε στους πελάτες μας , που προσήλθαν  στην Τράπεζα, συνολικά πάνω από 800  εκατομμύρια BGN…
Η Τράπεζα έχει αρκετά μετρητά και διάφορα μέσα, τα οποία απαιτούν  τεχνολογικά  χρόνο για να γίνουν  διαθέσιμα στην Τράπεζα.
Αυτός είναι ο λόγος που σήμερα (27 Ιουνίου), η Τράπεζα θα λειτουργήσει για τους πελάτες μέχρι την  15:00.
Το Σάββατο (28 Ιουνίου) και την Κυριακή (29 Ιουνίου) δεν θα εξυπηρετήσει τους πελάτες μας.
Η Τράπεζα θα ανοίξει κανονικά την Δευτέρα (30 Ιουνίου). 

Εκτιμούμε την κατανόηση σας.
Σας ευχαριστούμε  για την εμπιστοσύνη σας σε  εμάς.

Η Διοίκηση. 

ΠΗΓΗ 

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Η τράπεζα FIRST INVESTMENT BANK, που βγάζει αυτή την ανακοίνωση είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Βουλγαρίας με βάση το μέγεθος του ισολογισμού της.
Τα κεφάλαιά της το 2013 ήταν 692,51 εκατομμύρια BGN.
Όπως προκύπτει από την ανακοίνωσή της, σήμερα κατέβαλε στους καταθέτες της 800 εκατομμύρια BGN, δηλαδή τα κεφάλαια της εξατμίστηκαν σε μία ημέρα.

Οι  καταθέσεις πελατών της  ήταν 7,515 δισεκατομμύρια BGN το 2013, δηλαδή με τον ρυθμό αυτό αναλήψεων  σε 10 ημέρες δεν θα υπάρχει καν τράπεζα.
Η διοίκηση εμφανίζεται καθησυχαστική, αν και στην ουσία αυτό που ανακοίνωσε είναι ότι το τρίημερο Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής (26-29.6.2014) τα ΑΤΜ της και το INTERNET BANKING της δεν θα λειτουργούν.

Τα μέσα που απαιτούν τεχνολογικά χρόνο για να διατεθούν είναι ένας ευφημισμός, που σημαίνει το αυτονόητο: Eκτύπωση καινούργιου χαρτονομίσματος από την Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας και δανεισμός του στην παραπαίουσα τράπεζα.
Εδώ προκύπτει το ερώτημα: Ti αξία θα έχουν τα πολύχρωμα χαρτάκια που θα εκτυπωθούν;
Tι θα τα κάνουν αυτά τα πολύχρωμα χαρτάκια οι Βούλγαροι; Θα τα καταθέσουν στα στρώματα ή στις υπόλοιπες Βουλγαρικές τράπεζες;

Όπως καταλαβαίνετε το όνειρο της Βουλγαρίας για ομότιμη συμμετοχή στην ΕΕ και για νόμισμα συνδεμένο σταθερά με το ευρώ πάει περίπατο προσεχώς από την ανικανότητα Κυβερνήσεως και Κεντρικής Τράπεζας.
Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Βουλγαρία μπορεί να συμβεί και αλλού στην ΕΕ.
Το αρχικό σφάλμα που προκάλεσε όλα αυτά ήταν ότι την περασμένη Παρασκευή η τετάρτη τράπεζα σε μέγεθος της Βουλγαρίας, που αντιμετώπισε παρόμοια κατάσταση, δεν τέθηκε  άμεσα σε εκκαθάριση και δεν ενεργοποιήθηκε το σύστημα ασφάλισεως καταθέσεων της Βουλγαρίας.

Το σύστημα ασφαλίσεως καταθέσεων δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ στην ΕΕ, όταν χρειάστηκε.
Ούτε στην Ολλανδία, ούτε στην Κύπρο, ούτε στην Ελλάδα.
Οι προβληματικές τράπεζες διασώθηκαν με μεταφορά του κόστους στις υπόλοιπες υγιείς τράπεζες και στον φορολογούμενο και τον μέτοχο.

Το Ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλίσεως καταθέσεων βρίσκεται μόνο στα χαρτιά.
Οι υπεύθυνοι για το σύστημα ασφαλίσεως καταθέσεων δεν διαθέτουν τα κεφάλαια ούτε για την σωτηρία μίας μικρομεσαίας τράπεζας.
Για τον λόγο αυτό κρύβονται πίσω από μοντέλα διασώσεως, που προβλέπουν το bail-in.

Aλλά το bail-in  προβλέπει η τράπεζα να είναι βιώσιμη για να λειτουργήσει.
Προφανώς δεν υπάρχουν μη βιώσιμες τράπεζες στην Ευρώπη.
Με δεδομένη αυτή την παραδοχή εξηγούνται όλα.

Αποτέλεσμα:
Κανένας αποτυχημένος τραπεζίτης δεν βρίσκεται σήμερα στην φυλακή για το έργο του.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες απολαμβάνουν νομοθετικά ασυλία για τα εγκλήματα που διέπραξαν για να διασώσουν το «σύστημα».

Το ερώτημα όμως παραμένει .

Ως πότε το έσωσαν και με τι κόστος;

Oι Βούλγαροι πάντως θα το μάθουν, το αργότερο σε μία εβδομάδα…

Τα νούμερα φαίνονται καλά και η τράπεζα το 2013 είχε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 14,26% ή Tier I capital ratio 13,31%...

Τα νούμερα φαίνονται καλά και η τράπεζα το 2013 είχε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 14,26% ή Tier I capital ratio 13,31%…

Son ofEon

 

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply