Ὁρισμένα κρίσιμα σημεῖα γιὰ τὸ Bail-in τῶν ἑλληνικῶν τραπεζῶν, ἄν τολμήσουν ποτὲ νὰ τὸ κάνουν.

Ενα κρίσιμο συστατικό μίας καλής τακτικής παραπληροφορήσεως και τρομοκρατήσεως των καταθετών είναι η διαστρέβλωση της αλήθειας.
Έτσι επανήλθαν στα Ελληνικά ΜΜΕ αναφορές για ενδεχόμενο bail-in με τις καταθέσεις των Ελληνικών τραπεζών.
Μάλιστα τις συνδυάζουν με το πρόσφατο μέτρο, που περιορίζει τις αναλήψεις σε μετρητά στα 60 ευρώ την ημέρα ανά άτομο.

Οι αναφορές είναι στο σύνολό τους ψευδείς.
Μόνο τρελλή Εποπτική αρχή θα εφήρμοζε μέτρα bail-in στις Ελληνικές τράπεζες.

Η εξήγηση είναι απλή.
Οι καταθέσεις στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπολογίζονται σε περίπου 120 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει δεχθεί ενίσχυση από το ELA περίπου 89 δισεκατομμύρια ευρώ.
Tόσο οι καταθέσεις, όσο και η ενίσχυση μέσω ELA, είναι υποχρεώσεις και εμφανίζονται στο Παθητικό δίπλα στα ίδια κεφάλαια και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις των τραπεζών.

Αν προκύψουν ξαφνικές ζημίες για μία τράπεζα, μπορεί να εφαρμοσθεί θεωρητικά το bail-in σε κάποιες περιπτώσεις.
Αλλά στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών μέσω αυτού του εργαλείου θα πρέπει να συμμετάσχει στην διάσωσή τους κατά 42,5% και η υποχρέωση του ELA.

Αυτό προκύπτει με απλά μαθηματικά επιπέδου δημοτικού.
Το 89 είναι το 42,5% του 209 (=120+89).
Η διαπίστωση αυτή σημαίνει ότι οποιαδήποτε βλάβη των καταθέσεων, λόγω εφαρμογής bail-in,  θα οδηγούσε σε αντίστοιχη βλάβη στις απαιτήσεις του ELA κατά 73%.
Η ΤτΕ και η ΕΚΤ θα συμμετείχαν σχεδόν εξίσου σε οποιαδήποτε ζημιά προκύψει μετά την συμμετοχή των μετόχων και των λοιπών πιστωτών των τραπεζών.

Για τον λόγο αυτό δεν τόλμησε ως τώρα η ΕΚΤ να κάνει haircut  στα ενέχυρα των τραπεζών για τον ELA.
Aν το κάνει, διατρέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει την χρεωκοπία δύο συστημικών τραπεζών της Ελλάδας.
Στην περίπτωση αυτή οι ζημιές θα την επιβαρύνουν κατά 73%.
Επιπλέον πριν την τακτοποίηση της ζημίας μέσω  bail-in  θα έχουν προηγηθεί στην συμμετοχή κατά 100% τα κεφάλαια των ξένων θεσμικών επενδυτών, που συμμετείχαν πέρυσι τον Ιούνιο στις ιδιωτικές τοποθετήσεις στις ελληνικές τράπεζες.

Σε δυσμενέστερη θέση θα βρεθούν οι τράπεζες, που έσπευσαν να εξοφλήσουν τα ομόλογα Αλογοσκούφη ή «ιδιωτικοποιήθηκαν».
Η καμπάνα θα κτυπήσει πένθιμα για τους ιδιώτες μετόχους της Eurobank (ιδιωτικοποίησή), της Alphabank και της τράπεζας Πειραιώς.

Λόγω του ότι το ΤΧΣ δεν διαθέτει πλέον τα απαραίτητα κεφάλαια για οποιαδήποτε διάσωση, δεν μπορεί να δουλέψει το εργαλείο της διασπάσεως των τραπεζών σε καλή και κακή τράπεζα.
Οποιαδήποτε μεταβίβαση τράπεζας σε άλλη θα πρέπει να γίνει για το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων, χωρίς αποκοπή των κακών δανείων και χωρίς κεφαλαιακή ενίσχυση.

Οι τεχνικές δυνατότητες είναι πλέον πολύ περιορισμένες.
Το ΕΣΜ θα κληθεί στην συνέχεια  να πληρώσει ακριβά την στήριξη των τραπεζών από την ΕΚΤ κατά την περίοδο διακυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου.
Η στήριξη γινόταν για να μπορέσουν κάποιοι Ελληναράδες να πάρουν τις καταθέσεις τους στο σπίτι τους ή να τις στείλουν στο εξωτερικό…
Για όλα αυτά θα ενημερωθείτε την Τρίτη ή την Τετάρτη μετά το δημοψήφισμα.

Αν οι τράπεζες δεν ανοίξουν αμέσως, θα πρέπει να σας ανακοινώσουν το «ατύχημα» ή την άμεση υπογραφή συμφωνίας με τους δανειστές μέσω του ESM….
Oι αγορές γνωρίζουν ήδη την αλήθεια.
Οι τράπεζες δεν άνοιξαν,  γιατί η ΤτΕ δεν έχει αποφασίσει ακόμα σε ποιόν μπορεί να φορτώσει τον μουτζούρη.

Το ενδιαφέρον είναι ότι σε συγχώνευση δύο συστημικών  τραπεζών οι ξεχωριστές απαιτήσεις από δάνεια των δύο τραπεζών έναντι του ιδίου οφειλέτη αθροίζονται και το ίδιο συμβαίνει και για τις καταθέσεις του.
Έτσι οι πονηροί  υποστηρικτές των μνημονίων, που δανείζονταν σε μία τράπεζα για να έχουν καταθέσεις σε άλλη και στην συνέχεια δεν πλήρωναν, θα βρεθούν μπροστά στο κίνδυνο συμψηφισμών δανείων και καταθέσεων.
Αυτή η κίνηση προηγείται οποιοδήποτε εξελισσόμενο επαγγελματικό bail-in.

Η ώρα πληρωμής των λαθών πλησιάζει.
Αλήθεια, ο κος Στουρνάρας  πώς  θα αποφύγει τώρα να αποκαλύψει στην Βουλή των Ελλήνων  τα δάνεια εργολάβων και καναλαρχών, όταν  όλες οι τράπεζες θεσμικά είναι υποχρεωμένες να ανακοινώνουν δημόσια τα μεγάλα ανοίγματα τους;Ὁρισμένα κρίσιμα σημεῖα γιὰ τὸ Bail-in τῶν ἑλληνικῶν τραπεζῶν, ἄν τολμήσουν ποτὲ νὰ τὸ κάνουν.

Son ofEon

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

5 thoughts on “Ὁρισμένα κρίσιμα σημεῖα γιὰ τὸ Bail-in τῶν ἑλληνικῶν τραπεζῶν, ἄν τολμήσουν ποτὲ νὰ τὸ κάνουν.

  1. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΕΙΝΑΙ Ο,ΤΙ … ‘ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ … ΦΤΥΣΙΜΟ’ .

    ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ, ΓΕΝΙΚΑ ΚΙ ΑΟΡΙΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ … ΣΥΝΑΦΙ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΑ, ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ . ΕΔΩ ΥΠΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ, THOMAS JEFFERSON : ‘ΟΥΑΙ ΚΙ ΑΛΛΟΙΜΟΝΟΝ ΕΑΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΠΑΝΩ ΧΕΡΙ ‘ .

    ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ, ΑΣ ΜΗ … ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΘΑΜΕΝΟΥΣ, ΑΥΤΟ ΗΔΗ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΚΙ Ο … ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΑΚΑΘΕΚΤΑ .

    Ο ΜΕΣΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΑΝΑΘΕΜΑ ΜΟΥ ΚΙ ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ, ΤΟ ΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ … ΚΑΤΑΔΕΙΞΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΤΟΥ … ΠΕΡΑΝ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ, (ΑΠΟ)ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ Ή ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗΣ … ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ WITH A … CLOCKWORK ORANGE APPROACH’, ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΙΝΑΙ Η … ΣΥΓΧΥΣΗ, ΕΚ ΠΡΟΟΙΜΙΟΥ .

    1) ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΑΛΗΘΗ, ΑΛΛΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ … ΞΕΚΑΡΦΩΤΑ .

    2) ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ Τ’ΑΡΧΙΚΑ, ΧΩΡΙΣ ΟΛΗ ΤΗ ΛΕΞΗ ΚΑΙ ΦΡΑΣΗ .

    3) ΣΕΝΑΡΙΟΛΟΓΙΑ, … ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑ … ΜΕΤΩΠΟΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ , ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΩ, ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΙ … ΠΑΡΑΜΕΝΩ ΟΥΔΕΤΕΡΟΣ ΕΠ’ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ .
    ΤΟΝ ΑΓΓΙΖΩ ΑΠΟ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΘΕΩΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΥ … JEFFERSON ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΤΟ … ΠΡΟΠΑΤΟΡΙΚΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ … ΑΓΓΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟ ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ… ΝΟΗΤΩ .

    ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, ΤΗ ΤΡΑΓΙΚΗ, ΠΟΥ ΣΑΡΩΝΕΙ ΌΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ, ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΚΡΥΨΗ Ή ΩΡΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ … ΧΡΥΣΩΣΕΙ ΤΟ … ΧΑΠΙ .

    Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ … ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ, ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΕΛΛΕΙΨΗ …ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΖΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ – ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ/ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ .

    ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ, ΟΤΙ ΟΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΑΤΜ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ , … ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Η ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗ … ΣΕΛΗΝΗ .

    ΟΙ … ΠΑΡΛΑΠΙΠΕΣ ΤΩΝ ΛΑΦΑΖΑΝΗ, ΠΑΠΠΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ … ΑΣΧΕΤΩΝ ΤΗΣ ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗΣ, … ΑΓΙΑΤΟΛΑΔΩΝ ΤΗΣ … ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΤΟΥ … ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΜΟΥ, ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ … ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ … ΣΤΡΟΥΓΚΑΣ .

    Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ, ΩΣ ΓΝΩΣΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ … ΑΠΕΧΕΙ ΑΠΟ … ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΕΣ ΚΟΡΩΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΗ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΤΟΥ .

    ΔΕΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΠΟΥ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΨΥΧΟΛΟΓΗΤΑ, ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ‘ΛΙΤΟΤΗΤΑ’, ΟΠΩΣ ΕΧΩ ΓΡΑΨΕΙ ΑΠΕΙΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ … ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΟΥ … ΧΑΡΑΤΣΙΟΥ, ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ .

    ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ … ΣΥΓΚΛΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ … ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΚΙ ΟΠΟΥ ΟΙ ΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, … ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ … ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ, ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ … ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ .

    DR A

Leave a Reply