Ἡ Κίνα καραῤῥέει

Η κόκκινη καμπύλη στον πάτο είναι ο NYSE σήμερα.

Ἡ Κίνα καραῤῥέει19
Έφθασε σε αύξηση 9% στις 9.45 για να φτάσει στο 0% στις 11.30.
Αν δεν έκλεινε λόγω «τεχνικής» βλάβης, θα έπεφτε περισσότερο από 12,5%, αν κρίνουμε από την μεταβλητότητα στο διάστημα 11.00 έως 11.30…

Son ofEon
8 Ἰουλίου 2015

H KINA KATAΡΡΕΕΙ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΠ’ Ο,ΤΙ ΤΟ 2007, ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΠΑΝΙΚΟΥ

Για 12 συνεχόμενες ημέρες, τα υπόλοιπα των κινεζικών περιθωρίων ασφαλίσεως για αγορά μετοχών μειώθηκαν, με  αποκορύφωμα  την σημερινή πτώση κατά 8,5%, που ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία!!!

Από εχθες το βράδυ, περίπου 570 μετοχές  (έναντι  συνόλου 1694  μετοχών του δείκτη Σενζέν) σταμάτησαν να διαπραγματεύονται  ή ανεστάλη η διαπραγμάτευσή τους και εκατοντάδες επιπλέον μετοχές  στο χρηματιστήριο της Σαγκάης βρίσκονται στην ίδια κατάσταση,  αφήνοντας περισσότερο από το 54% του συνόλου των κινεζικών μετοχών  κατεψυγμένα (2,6 τρις δολάρια ή  εναλλακτικά το 40% της αξίας των μετοχών ).

Η Κίνα συνεχίζει να προσπαθεί να διαχειρισθεί την μόχλευση προς τα  κάτω (αυξάνοντας τις απαιτήσεις περιθωρίου στα futures των  μετοχών), ενώ ενθαρρύνει την κερδοσκοπία  (με χαλάρωση των κανόνων για τις ασφαλιστικές εταιρείες, επιτρέποντάς τους  να αγοράζουν blue chips και να  χρηματοδοτούν  την αγορά μετοχών των μικροτέρων εταιρειών  άμεσα) και  επεκτείνοντας την εικόνα του CYNK στο σύνολο της αγοράς.

Αν η αγορά  δεν είναι ανοικτή, δεν μπορείτε να  πουλήσετε μετοχές  και η τιμή τους  δεν μπορεί να πέσει!

Η παραπάνω θεωρία δεν λειτουργεί, καθώς τα δικαιώματα  προαιρέσεως  στο CSI-300  βρίσκονται τώρα κάτω του 7,9%, πριν από το άνοιγμα των αγορών.
Η διαπραγμάτευση  κινέζικών μετοχών  σταματά και «παγώνει» αξίες  2,6 τρισεκατομμυρίων  δολαρίων ή το 40% της συνολικής αξίας.
Ἡ Κίνα καραῤῥέει1

Η Κίνα φαίνεται να προσπαθεί να διαχειρισθεί την  μόχλευση…

  • Η  ΚΙΝΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΣ ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΛΗΡΩΣΕΩΣ  ΕΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΔΕΙΚΤΗ  CSI 500
  • ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ SHANGHAI ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ  8,5%, Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.
  • Το πρόβλημα είναι ότι η αξία των ενεχύρων  ασφαλείας μειώνεται ταχύτερα από ό,τι το περιθώριο ασφαλίσεως ,  αφήνοντας την «μόχλευση» να εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ.

Ἡ Κίνα καραῤῥέει7πηγή

Ενώ ενθαρρύνεται  η κερδοσκοπία…Ἡ Κίνα καραῤῥέει8

πηγή

  • Η ΚΙΝΑ ΧΑΛΑΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ  ΣΤΑ  BLUE CHIPS, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ XINHUA
  • Η CHINA Securities ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ  ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΜΕΤΟΧΩΝ  ΜΙΚΡΟΤΕΡΩΝ  ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ CSRC

Oι ειδήσεις στην  Κίνα κυριαρχούνται  από δεκάδες σελίδες σαν την παρακάτω…Ἡ Κίνα καραῤῥέει9

πηγή

  • Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΑ,  ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΤΟ   43% ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΟΥ  ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ
  • 1249 ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΟΥΣ
    ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΣΗΜΕΡΑ  ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ  1.544 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ , ΠΟΥ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥΝ ΜΕ ΤΟ  54,7% ΤΗΣ  Shanghai Composite ΚΑΙ ΤΗΣ Shenzhen Composite (GregorHunter).
    Καθώς  εκτιμούμε ότι ανεστάλη η διαπραγμάτευση  περίπου 850 έως 900 μετοχές του  Shenzhen Composite (πάνω από τις  μισές από τα 1.694 μετοχές του δείκτη) και σχεδόν το 25% των μετοχών του  Shanghai Composite, φαίνεται ότι  η Κίνα έχει καταφύγει στο φινάλε στην διαχείριση της καταρρεύσεως …

Αν η αγορά  δεν είναι ανοικτή, δεν μπορείτε να πουλήσετε  και η τιμή δεν μπορεί να πέσει!
Όπως επισημαίνει εύστοχα το zero hedge:

twitter-zerohedge

* * *

Aλλά η μέθοδος αυτή δεν  λειτουργεί…

  • ΤΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΣΤΟΝ  CSI 300 ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑΠΟΝΤΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΤΑ  7,9% ΣΤΗΝ ΣΑΓΚΑΗ
  • Ο ΚΙΝΕΖΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ  Shanghai Composite Index ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ  7% ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑἩ Κίνα καραῤῥέει10

πηγή
 
Φαίνεται ότι  θα μπορούσαμε  σήμερα να δούμε την Κίνα να κοκκινίζει  για το σύνολο του έτους…Ἡ Κίνα καραῤῥέει11

πηγή

* * *

Η αδυναμία της Κίνας  και όσα λέγονται στην Ευρώπη, θα φέρουν τις προθεσμιακές συναλλαγές στον  S & P χαμηλότερο (κατά 11 μονάδες από το κλείσιμο με  μετρητά)…Ἡ Κίνα καραῤῥέει12

πηγή

* * *

Άλλη μια ημέρα, μία ακόμη προσπάθεια για  σταθεροποίηση…

Ἡ Κίνα καραῤῥέει2

 Στο αποκορύφωμα των παρεμβάσεων η  ρυθμιστική αρχή  της ασφαλιστικής αγοράς ενθαρρύνει τις ασφαλιστικές εταιρείες να αυξήσουν την επένδυσή τους σε μετοχές blue chips έως το 10% των συνολικών κεφαλαίων τους από το 5%, που ίσχυε έως τώρα.Ἡ Κίνα καραῤῥέει13

 

 

Απλά προσθέστε και  αυτό στον κατάλογο των παρεμβάσεων…Ἡ Κίνα καραῤῥέει14

πηγή

Ίσως, αν απλά  κυττάζουμε τις τιμές να πέφτουν  για  αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί ν’  αυξηθούν…

Ἡ Κίνα καραῤῥέει3

 Απλά θυμηθείτε ότι αυτό το κραχ, μας λέει κάτι  για την Κίνα…

Η χρηματιστηριακή αγορά γνωρίζει περισσότερα από κάθε μεμονωμένο επενδυτή  και η αγορά  της Κίνας δεν αποτελεί εξαίρεση.

Όπως είπαν στο CNBC τον Ιανουάριο  οι καθηγητές του  NYU κα  Jennfier Carpenter και ο κος  Robert Whitelaw  Αυτή η αισιοδοξία πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν. Αυτή η ανοδική  πορεία δεν είναι μια φούσκα, και έτσι οι επενδυτές δεν πρέπει να φοβούνται ένα άλλο κραχ.
 
Η έρευνά μας δείχνει ότι μετά από μια  ταραχώδη  πρώτη δεκαετία, η οποία κέρδισε για την  χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας τη φήμη της  ως ένα καζίνο, οι τιμές των μετοχών στην Κίνα προμηνύουν  μελλοντικά κέρδη, όπως γίνεται και στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, αυτή η προβλεπτική ικανότητα συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την εταιρική απόδοση των επενδύσεων της Κίνας, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι τιμές των μετοχών διδάσκουν επίσης  τους  διαχειριστές των εταιρειών  σημαντικά μαθήματα .
 Ωστόσο, τα κεφάλαια  της Κίνας εξακολουθούν  να κατανέμονται  σχεδόν εξ ολοκλήρου στον τεράστιο τραπεζικό  της τομέα.
Είναι καιρός να απελευθερωθεί το χέρι της χρηματιστηριακής αγοράς, να  μεταρρυθμισθούν τα πρότυπα εισαγωγής στην αγορά, να  εξορθολογισθεί  η διαδικασίας εγκρίσεως αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου, που εμποδίζουν τώρα  περισσότερες από 600 επιχειρήσεις να αναζητήσουν ίδια κεφάλαια.
Και αφήστε το χρηματιστήριο  να διαθέσει τα κεφάλαια (όπου θέλει), επίσης.
Μπορείτε να το βουλώσετε!!!
Όπως αναφέραμε  λεπτομερώς νωρίτερα ,  τίποτα από τις παραπάνω απόψεις δεν ήταν πραγματικό  ή ενδεικτικό οποιασδήποτε πραγματικής οικονομικής αναπτύξεως.
 ‘Ηταν όλα  ένα κερδοσκοπικό σχήμα  Ponzi και δεν θα τελειώσει καλά …
  • Στοιχείο Νο  1 – Με βάση τα «βασικά οικονομικά δεδομένα της αγοράς», ο Shanghai Composite  έχει πολύ δρόμο για να πάει προς τα κάτω. Ἡ Κίνα καραῤῥέει15
    πηγή Στοιχείο Νο 2 – Εάν ο Δρ Χαλκός έχει δίκιο για την κατάσταση του κόσμου, για τον δείκτη  Shanghai Composite δεν θα υπάρξει υποστήριξη μέχρι να πέσει ακόμα  60% Ἡ Κίνα καραῤῥέει16
    πηγή
  • Στοιχείο Νο  3 – Κρίνοντας από τις  ιστορικές  αναλογίες, ο Shanghai Composite θα πρέπει να καταστρέψει όλα τα κέρδη του  κατά τα τελευταία δύο χρόνια, πριν δει και πάλι  την «αξία» του…Ἡ Κίνα καραῤῥέει17
    πηγή
    Η ψυχολογία των Κινέζων  επενδυτών έχει μετατοπιστεί.
 Τελεία και παύλα
Όσο περισσότερο η κυβέρνηση παρεμβαίνει με ομολογημένο σκοπό να ανεβάσει  τις τιμές των μετοχών, τόσο περισσότερο οι ντόπιοι  και οι επαγγελματικά  μοχλευμένοι  επενδυτές θα χρησιμοποιήσουν κάθε δύναμη για να μειώσουν τις θέσεις τους (με κέρδος  ή ζημιά).
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Μετά την ανάγνωση του παραπάνω επιτυχημένου άρθρου, που δημοσιεύθηκε εχθες, ίσως να νομίσετε ότι πρόκειται για ένα ακόμα κινδυνολογικό σενάριο που θα διαψευσθεί σύντομα.
Δυστυχώς κάνετε λάθος, γιατί δεν ξέρετε την συνέχεια.
Η χθεσινή μεγάλη πτώση, οδήγησε χθες  τον δείκτη Nikkei 225 στο χρηματιστήριο της Ιαπωνίας  υψηλότερα την ίδια ημέρα, ενώ ο δείκτης DAX της Γερμανίας έπεφτε.
Ἡ Κίνα καραῤῥέει4
Αλλά το θαύμα κράτησε μόνο μίαν ημέρα, γιατί η Ιαπωνία έχει δημόσιο χρέος προς ΑΕΠ, που ξεπερνά το 200% και δεν την συμφέρει το ακριβό χρηματιστήριο.
Μία μεγάλη  άνοδος σε κάποιο χρηματιστήριο μπορεί να κάνει κάποιους πολύ πλούσιοιυς με την χρήση των παραγώγων, αλλά μπορεί να προκαλέσει και πωλήσεις με μεγάλη πτώση τιμών, για να κατοχυρωθούν τα κέρδη.
Σήμερα η πτώση του Nikkei συνεχίστηκε κατά 3,14%, αλλά ο DAX δεν έπεφτε με τον ίδιο ρυθμό.
Μην σας ξεγελάει η μπλε γραμμή, που αντιπροσωπεύει τον DAX.
Kαι αυτή πτωτικά κινήθηκε σήμερα (-1,18%),Ἡ Κίνα καραῤῥέει5

 

Η πτώση όλων των αγορών συνεχίζεται, αλλά δεν γίνεται αντιληπτή έντονα , γιατί όλα πέφτουν με διαφορετικούς ρυθμούς.
Και «ξαφνικά» σήμερα υπήρξε τεχνικό πρόβλημα  στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Χάθηκαν όλες οι τιμές και οι συναλλαγές σταμάτησαν.
Τυχαίο;;;;;
Mπορείτε να πιστέψετε ό τι θέλετε…
Αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι εχθες κάποιοι έπαθαν μεγάλη ζημιά από τα παράγωγα και σχεδίαζαν να ρεφάρουν με μία μεγάλη πτώση στην Νέα Υόρκη.
Το «τεχνικό» πρόβλημα ματαίωσε για λίγο τα σχέδιά τους, αλλά σίγουρα έκαψε και άλλους που είχαν ποντάρει  σήμερα αντίθετα στα παράγωγα.
Σημειώστε λοιπόν όλα τα δεδομένα και μπορείτε να συμπεράνετε ότι αύριο κάπου αλλού θα υπάρξει μεγάλη πτώση, ανάλογη με την χθεσινή  -7,3% στην Κίνα.
Θα υπάρξει και εκεί …«τεχνικό» πρόβλημα για να σώσει τους μεγάλους παίκτες;
Θα το δούμε αύριο…
Πάντως η κίνηση των Κινεζικών αρχών να επιτρέψει την επένδυση στο 10% των κεφαλαίων τους στο κινεζικό χρηματιστήριο, δεν προμηνύει στάματημα της πτώσεως των τιμών.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι από την φύση τους πολύ συντηρητικές στις επενδύσεις τους και σίγουρα έκαναν αντασφάλιση του κινδύνου τους, με παράγωγα σε άλλες αγορές και σε άλλα νομίσματα.
Τα συμβόλαια παραγώγων στην Αμερική λήγουν συνήθως την τρίτη Παρασκευή  του μήνα.
Tότε θα οριστικοποιηθούν στις ΗΠΑ οι μεγάλες ζημιές.
Αν πάντως δεν καταλάβατε τίποτα, διαβάστε το τέλος του άρθρου μου τον Δεκέμβριο του 2014 και ίσως καταλάβετε.
Son ofEon
8 Ἰουλίου 2015

H ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΗ

Η παγκόσμια οικονομία λειτουργεί πάντα με σταθερούς κανόνες, που έχουν διαμορφωθεί αυτόνομα μέσα από τις οικονομικές λειτουργίες.
Κατά καιρούς οι κανόνες αυτοί οδηγούν τις οικονομίες σε συνθήκες εξαιρετικές και προκύπτουν οι οικονομικές κρίσεις.

Οι οικονομικές κρίσεις δεν μπορούν να προληφθούν, γιατί βασίζονται σε οικονομικά γεγονότα με χαμηλή πιθανότητα εμφανίσεως.
‘Οταν οι οικονομικοί παίκτες διαμορφώνουν στρατηγικές, ενδιαφέρονται περισσότερο για αυτά που συμβαίνουν συχνότερα και είναι πιο προβλέψιμα.

Αν μία στρατηγική είναι προσοδοφόρα με πιθανότητα 95% και ζημιογόνα κατά 5%, συμφέρει να αγνοείς τον κίνδυνο μία φορά στις 20 φορές και να μην την αλλάζεις.
Αλλά κάποια στιγμή θα αναγκασθείς να αντιμετωπίσεις τις συνέπειες αυτής της αποφάσεώς σου.

Σε παλαιότερες εποχές η πιο επικερδής επένδυση στην Ελλάδα, με το μικρότερο ρίσκο, ήταν τα πενταετή ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.
Κανένας επενδυτής όμως δεν σκέφθηκε ποτέ ότι ένα προϊόν που προσφέρεται με επιτόκιο 5% τον χρόνο, δυνητικά θα πρέπει να έχει τουλάχιστον  ρίσκο απωλείας 25% στην πενταετία.

Αυτοί που επένδυαν  σταθερά  σε Ελληνικά ομόλογα πριν το 2013 διεπίστωσαν την αλήθεια αυτή, αντιμετωπίζοντας απώλειες 47% στα κεφάλαιά τους.
Η στρατηγική τους όχι μόνο δεν απέδωσε, αλλά προέκυψαν και ζημίες περίπου διπλάσιες από τις αναμενόμενες.

Τι σημαίνει αυτό όμως;

Aν έχεις επενδύσει 100 ευρώ με ετήσιο επιτόκιο 5% για 5 χρόνια και στο τέλος της πενταετίας πάρεις μόνο 75 ευρώ, πόσα έχασες;
Oι περισσότεροι θα πουν μόνο 25%, υπολογίζοντας την απώλεια ως την διαφορά του 100 από το 75.
Αυτοί που γνωρίζουν όμως οικονομικά θα προσθέσουν στην απώλεια και τα 25 ευρώ από τόκους της πενταετίας και η απώλεια θα διαμορφωθεί σε 40%.

Από το παραπάνω παράδειγμα γίνεται φανερό ότι ακόμα και το PSI+  θα μπορούσε δυνητικά να προβλεφθεί και να εξηγηθεί από το ύψος του επιτοκίου.
Οι οικονομικοί κανόνες λειτουργούν ακόμη και σε περίοδο κρίσεως, αλλά αυτό ελάχιστοι πολιτικοί το έχουν αντιληφθεί…

Αν σας έπεισα ως τώρα, μπορώ να συνεχίσω την ανάλυσή μου.

Ο καλλίτερος τρόπος για να καταλάβει κάποιος πώς θα εξελιχθεί μία οικονομική κρίση είναι να ανατρέξει στην οικονομική ιστορία.
Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:

  1. Aυτοί που αποφασίζουν συνήθως δεν διαθέτουν φαντασία και χρησιμοποιούν έτοιμες λύσεις και στρατηγικές από το παρελθόν.
  2. Οι λύσεις του παρελθόντος μπορούν να ελεγχθούν κατά την εφαρμογή τους , γιατί υπάρχουν σχετικά ιστορικά στοιχεία για ποσότητες και χρόνους.

Αν μία λύση δεν αποδίδει με τον ίδιο τρόπο, όπως στο παρελθόν,  μπορούν εγκαίρως να την εγκαταλείψουν.
Αντίθετα μία πρωτότυπη λύση μπορεί να οδηγήσει σε οδυνηρές εκπλήξεις και αποτυχίες.

Στο σημείο αυτό μπορούμε όλοι να αναρωτηθούμε: Συμβαίνει αυτό και σήμερα;

H απάντηση δυστυχώς είναι όχι.

Σε παλαιότερες εποχές τα μαθηματικά και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές δεν είχαν αναπτυχθεί  όσο σήμερα.
Ο παλαιός  οικονομολόγος συμβούλευε μόνο με βάση την εμπειρία του και δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει πολύπλοκα οικονομικά μοντέλα και να πειραματισθεί βασιζόμενος σε υποθέσεις με χρήση πραγματικών ιστορικών στοιχείων.
Σήμερα αυτό έχει αλλάξει και βλέπουμε οικονομικές στρατηγικές  που φαίνονται  παράλογες να υλοποιούνται.

Ας  αναλύσουμε μία σημερινή παράλογη στρατηγική.

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια ήταν αναμενόμενη, καθώς υπήρχε παράλληλη πιστωτική επέκταση και εκτύπωση τεράστιας ποσότητας χρήματος. Με βάση την θεωρία της προσφοράς και της ζητήσεως η άνοδος της τιμής εξηγείται πλήρως.

Τι συμβαίνει όμως τώρα και η τιμή του πετρελαίου πέφτει δραματικά;

Mειώνεται η ζήτηση, αυξάνεται η προσφορά ή και τα δύο μαζύ;

Προφανώς αυξάνεται η προσφορά και μειώνεται η ζήτηση συγχρόνως.

Με τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσσίας σε εξέλιξη, η προσφορά θα έπρεπε να μειωθεί κατά τις ποσότητες του ρωσσικού πετρελαίου.
Για να μην αντιμετωπίσουν όμως αύξηση της τιμής πετρελαίου στις δυτικές χώρες, ενεθάρρυναν τις άλλες χώρες παραγωγής να αυξήσουν την παραγωγή τους.
Το ρωσσικό πετρέλαιο όμως κατάφερε να βγει στην αγορά, μέσω συμφωνιών πωλήσεώς του, σε άλλες μεγάλες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία.
‘Ετσι η επιχειρούμενη σταθεροποίηση της τιμής του πετρελαίου στην Δύση,  παγκοσμίως μετετράπη σε υπερπροσφορά πετρελαίου και αντίστοιχη πτώση της τιμής του.

Με μειωμένες τιμές πετρελαίου τα έσοδα της Ρωσσίας από την πώλησή του θα μειωθούν σε δολάρια και αυτό εξασθένησε σημαντικά το ρούβλι.
Αλλά τώρα τα ρωσσικά προιόντα και τα κινεζικά θα γίνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικά σε σχέση με τα δυτικά εξαγώγιμα προιόντα.
Από λάθος κινήσεις η ύφεση στην Δύση θα μεγαλώσει και η Κίνα και η Ρωσσία θα αποκτήσουν παγκόσμιο εξαγωγικό και παραγωγικό πλεονέκτημα.
Τα μέτρα που σχεδιάσθηκαν για να διαλύσουν την Ρωσσία, θα την δυναμώσουν υπέρμετρα.

Αν λοιπόν αυτοί που σχεδιάζουν το μέλλον κάνουν τέτοια λάθη σήμερα, τι θα πρέπει να περιμένουμε στο μέλλον;

Αν αναλύσουμε την μεγάλη κρίση του 1929 αναμένουμε να  γίνουν διαδοχικά  τα εξής:

  1. Mεγάλη άνοδος του χρηματιστηρίου  κατά 50% τουλάχιστον.  (Κερδοσκοπία)
  2. Μεγάλη ξαφνική πτώση στα χρηματιστήρια διεθνώς κατά 75% σε σχέση με την κορυφή  (Διόρθωση και αύξηση θέσεων)
  3. Θα ακολουθήσει τραπεζική κρίση σε μία οικονομία με τεράστιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ (Παρενέργεια από την μείωση στην αποταμίευση)
    Οι τράπεζες της θα κλείσουν για τουλάχιστον 5 βδομάδες.
  4. Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν μεγάλες διακυμάνσεις στις ισοτιμίες των διεθνών νομισμάτων και θα πληγεί τουλάχιστον ένα παγκόσμιο νόμισμα μίας χώρας, που θα είναι ο κύριος πιστωτής της χώρας, όπου θα εκδηλωθεί τραπεζική κρίση.
    (Παρενέργεια παγκοσμιοποιημένης λειτουργίας της οικονομίας)
    Αυτή η εξέλιξη θα προκαλέσει τραπεζική κρίση και στην χώρα αυτή και κίνδυνο χρεωκοπίας της.
  5. Για να αποφευχθεί η μετάδοση παγκοσμίως θα γίνει στην συνέχεια υποτίμηση νομίσματος κατά 40%  και σε μία άλλη χώρα, που η αξία του νομίσματος της θα συνδέεται στατιστικά με θετική συσχέτιση με την αξία του νομίσματος της προβληματικής χώρας. (Αποκατάσταση με τεχνητό τρόπο της  ανταγωνιστικότητας)
  6. Θα ακολουθήσει παγκόσμια ύφεση με τεράστια ανεργία και κοινωνικές ταραχές (Ζημία στο διεθνές εμπόριο λόγω πτώσεως των τιμών και του κέρδους)
  7. Θα επιβληθεί άλλο παγκόσμιο νόμισμα και σταθερές σχετικά ισοτιμίες και θα ξεκινήσει μία αργή ανάκαμψη (Ατυχής νομισματική λύση σε πραγματικό οικονομικό πρόβλημα) 
  8. Στο σημείο αυτό προέκυψε  ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος…
    (Ενεργοποίηση ζητήσεως για αγαθά που δεν τρώγονται)

Αυτά συνέβησαν από το 1928 έως το 1939 .

Αλλά τότε δεν υπήρχαν ούτε ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ούτε επαρκώς ανεπτυγμένα οικονομικά υποδείγματα και τα πράγματα εξελίσσονταν σχετικά αργά.
Πώς θα καταλάβετε  σήμερα ότι πλησιάζει αυτή η ημέρα;

  1.  ‘Oταν δείτε σε κάποια μεγάλη οικονομία ημερήσια πτώση στο χρηματιστήριο της τουλάχιστον κατά 8%. (Καταστροφή ιδίων κεφαλαίων κάποιων διεθνών τραπεζών, που επενδύουν σε παράγωγα και σε μετοχές)
  2. ‘Οταν δείτε μεταγενέστερα  ημερήσια  πτώση της ισοτιμίας του νομίσματος της μεγάλης χώρας, όπου θα εμφανισθεί η δευτερεύουσα τραπεζική κρίση, κατά 14,3% τουλάχιστον (Ενεργοποίηση συνέπειας επενδύσεως σε παράγωγα σε ισοτιμίες νομισμάτων για να αντιμετωπισθεί η απώλεια σε παράγωγα χρηματιστηρίου)
  3. ‘Οταν δείτε το ευρώ να υποτιμάται κατά 40% (Αποκατάσταση με τεχνητά μέσα της ανταγωνιστικότητας).

Στην ανάλυση δεν αναφέρθηκα σε ονόματα χωρών, γιατί υπάρχουν τουλάχιστον τρία ζευγάρια  υπαρκτών χωρών για να εξελιχθεί το σενάριο.
Ελπίζω στο μεταξύ  να μην έχει προκύψει ο πόλεμος και η ανάλυση  να είναι όλη λάθος…
Αλλά όπως ανέφερα και στην αρχή του άρθρου, μην ελπίζετε  ότι οι οικονομικοί κανόνες λειτουργούν διαφορετικά σε διάφορες εποχές.

Αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο οι κατάλληλοι παγκόσμιοι ηγέτες…

Υπάρχουν  όμως ικανοί ηγέτες σήμερα, που διαβάζουν ή ακούν για το μέλλον;;;Ἡ Κίνα καραῤῥέει18

Son ofEon
5 Δεκεμβρίου 2014
Ποιάς χώρας οι τράπεζες θα μείνουν κλειστές για 5 βδομάδες;

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply