Ἡ Ἑλληνικὴ Eurobank ἀναλαμβάνει τὸ τραπεζικὸ δίκτυο τῆς Alpha Bank στὴν Βουλγαρία

H Postbank Bουλγαρίας , θυγατρική της Eurobank στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την εξαγορά του βουλγαρικού  δικτύου των καταστημάτων της Alpha Bank, μίας  άλλης Ελληνικής  τράπεζας.
Με την εξαγορά,  η «Postbank θα ενισχύσει την θέση της στην αγορά του βουλγαρικού τραπεζικού τομέα και θα  διευρύνει την πελατειακή της βάση, τόσο του τμήματος  λιανικής, όσο και του τμήματος εταιρικώντραπεζικών επιχειρήσεων» ανέφερε η τράπεζα,  σε δήλωσή της  την Παρασκευή.Ἡ Ἑλληνικὴ Eurobank ἀναλαμβάνει τὸ τραπεζικὸ δίκτυο τῆς Alpha Bank στὴν Βουλγαρία

Η αξία της συμφωνίας δεν αποκαλύφθηκε, αλλά σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, που επικαλέστηκε το Reuters,  είναι 1 ευρώ.
Η Postbank δήλωσε ότι η συμφωνία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, σε αναμονή της εγκρίσεως της  ρυθμιστικής αρχής , είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με το σχέδιο αναδιαρθρώσεως της Alpha Bank, όπως εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το περασμένο έτος, και την δέσμευσή της να εστιάσει τις δραστηριότητές της μόνο στην βασική της  αγορά.
Η συναλλαγή «χρησιμεύει επίσης ιδανικά στην στρατηγική της Postbank να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και να ενισχύσει  περαιτέρω  την παρουσία της στην αγορά της Βουλγαρίας».

Το μνημόνιο συμφωνίας που υπεγράφη την Παρασκευή, καλύπτει το σύνολο των τραπεζικών εργασιών της Alpha Bank Bulgaria, η οποία αποτελείται από 254 εκατομμύρια ευρώ σε καταθέσεις και αξία  χορηγήσεων 410 εκατομμυρίων ευρώ.
Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η Postbank θα γίνει η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της  Βουλγαρίας σε  καταθέσεις και  δάνεια, με ένα δίκτυο με περισσότερα από 200 σημεία στην χώρα, ανέφερε.

Η εξαγορά θα επιτρέψει στην Alpha Bank να καλύψει ρευστότητα στην Ελλάδα και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απομόνωση της  Βουλγαρίας από την ελληνική κρίση χρέους, ανέφερε το Reuters όσον αφορά στην παρουσίαση  της ειδήσεως.
Τέσσερις ελληνικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Eurobank και Alpha Bank, ελέγχουν περίπου το ένα πέμπτο των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων της Βουλγαρίας, γεγονός  που έχει εγείρει ανησυχίες για την μετάδοση της ελληνικής κρίσεως.

 Σε αντίθεση με την Alpha Bank Bulgaria, η οποία είναι θυγατρική της Alpha Bank  στην Ελλάδα και λειτουργεί υπό την εποπτεία των  ελληνικών τραπεζικών  αρχών,  οι άλλες τρεις ελληνικές τράπεζες  λειτουργούν μέσω  θυγατρικών,  οι οποίες εποπτεύονται από την κεντρική τράπεζα της Βουλγαρίας.
Η συμφωνία αναμένεται να συνεισφέρει θετικά στα έσοδα προ προβλέψεων της Postbank, από το δεύτερο έτος των συνδυασμένων λειτουργιών και να βελτιώσει  σημαντικά ποσοστά καλύψεως της Postbank , δηλώθηκε.
Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επικεντρωθούν στην εγχώρια αγορά και να  περιορίσουν την έκθεση τους στις ξένες αγορές   μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με την Ελληνική εφημερίδα Καθημερινή.

 Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες ελπίζουν να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους σε χώρες όπου δεν έχουν ισχυρή παρουσία, ανέφερε  η Ελληνίδα δημοσιογράφος.

ΠΗΓΗ 

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Aναφέρομαι στην είδηση όπως μεταφέρθηκε από την βουλγαρική πηγή NOVINITE.com, γιατί η είδηση πέρασε ασχολίαστη στα Ελληνικά ΜΜΕ.
Καταλαβαίνω ότι ακόμα και οι Βούλγαροι την μετέδωσαν παραμορφωμένη για τους δικούς τους λόγους.

Η Postbank  Βουλγαρίας κατ’ αρχήν δεν είναι ελληνική τράπεζα.

Mε στοιχεία Δεκεμβρίου 2013 η Eurobank Eλλάδας κατέχει ποσοστό 34,56% των υφισταμένων μετοχών της Postbank.
O κύριος μέτοχος της Postbank Βουλγαρίας είναι η  εταιρεία   ERB New Europe Holding B.V. (πρώην  Cayne Management Group B.V.), με έδρα στο Amsterdam της Ολλανδίας  και ποσοστό περίπου 54.27%.
Η ERB New Europe Holding B.V. τυχαίνει όμως να είναι και θυγατρική της Eurobank Eλλάδος, άρα τεχνικά οι Βούλγαροι έχουν δίκιο.

Τυπικά όμως,  η Postbank Βουλγαρίας είναι ένα πιστωτικό ίδρυμα με κύριο μέτοχο μία εταιρεία Holding με Ολλανδικό κοινοτικό διαβατήριο.
Αντίθετα το δίκτυο Βουλγαρίας της Alpha Bank  δεν είχε ποτέ ανεξάρτητη νομική υπόσταση και λειτουργούσε με βάση Ελληνικό κοινοτικό διαβατήριο ως δίκτυο υποκαταστημάτων της Alpha Bank Ελλάδος.
Αυτή η τεχνική λεπτομέρεια έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκεται υπό την εποπτεία της ΤτΕ και υπεύθυνη για την ρευστότητά της παρέμενε η Ελλάδα.
Αν κάποια στιγμή στο μέλλον δεχόταν επίθεση από τις ορδές των Βουλγάρων καταθετών της, κατά την διάρκεια ενός bank run, θα  έπρεπε η Alpha Bank Eλλάδος, σε συνεργασία με την ΤτΕ, να φροντίσει να την ενισχύσει με ρευστότητα.

Η Alpha Bank Eλλάδος θα χρειαζόταν για την κάλυψη αυτής της ρευστότητας ELA αξίας 254 εκατομμυριών ευρώ και θα έπρεπε να ενεχυριάσει περίπου 508 εκατομμύρια ευρώ καλών δανείων της, στην χειρότερη βέβαια περίπτωση, όπου θα εξανεμίζονταν όλες οι καταθέσεις της.
Με την κίνηση που έγινε γλυτώσαμε σαν Ελλάδα  ELA αξίας 254 εκατομμυρίων ευρώ.
Η αξία της εξαγοράς δεν δηλώθηκε, αλλά σύμφωνα με το Reuters ήταν μόνο 1 ευρώ (!).
Το αντίτιμο του ενός ευρώ συνηθίζεται, όταν οι υποχρεώσεις υπερβαίνουν την αξία των περιουσιακών στοιχείων ή όταν η τράπεζα αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα.
Αλλά εδώ η διαφορά αξίας περιουσιακών στοιχείων (δάνεια) και υποχρεώσεων (καταθέσεις ) ήταν θετική: 156 εκατομμύρια ευρώ.

Μήπως κάτι δεν ξέρουμε και θ’ αλλάξει η κατάσταση στο μέλλον;

Η συναλλαγή αυτή θα πρέπει να  δημιούργησε ισόποση  ζημία στην Alpha Bank Eλλάδος  και αντίστοιχο  κέρδος στην Eurobank Eλλάδος, αξίας 138,5 εκατομμυρίων ευρώ (= 156*(54,27+34,56)/100 )

Θα μπορούσε όμως και να μην προέκυψε κάποια ζημία, αν υπήρχε ισόποση,  ανοικτή οφειλή μεταξύ των δύο τραπεζών.

Υπάρχει και, αν ναι,  οφείλεται  μήπως  στα capital controls της Ελλάδας;
Αν κάποιος πελάτης του δικτύου της  Αlpha Bank Βουλγαρίας δοκίμαζε να πάρει τις καταθέσεις  του από τα ATM της Postbank Βουλγαρίας, μπορούσε άραγε να το κάνει;

Πραγματικά δεν το γνωρίζω…
Αλλά το αντίστοιχο μπορεί να γινόταν και να γίνεται ακόμα μέσω του δικτύου DIAS, στο οποίο συμμετέχουν  τόσο η Alpha Bank, όοο και η Eurobank.
Τα capital controls εφαρμόζονται έως τις 20 Ιουλίου με κλειστές τις τράπεζες, δηλαδή για 22 ημέρες.

Οικονομικό άνοιγμα αξίας 138, 5 εκατομμυρίων ευρώ, με ατομικές καθημερινές αναλήψεις 60 ευρώ, μπορεί να προκύψει αν 104.924 πελάτες της Alpha Bank προτιμούσαν την Eurobank καθημερινά, χωρίς να συμβαίνει κάτι αντίστοιχο από ισάριθμους πελάτες της Eurobank.

Συμβαίνει κάτι τέτοιο;
To ερώτημα έχει απασχολήσει αυτούς, που απεφάσισαν ν’ ανοίξουν όλα τα καταστήματα όλων των Ελληνικών τραπεζών στις 20 Ιουλίου 2015;
Τι θα προκύψει άραγε στο γραφείο συμψηφισμού στις 22 Ιουλίου (ημέρα Τετάρτη),  όταν οι καταθέτες θα ζητήσουν να πάρουν με τραπεζική επιταγή τις καταθέσεις τους για να τις μεταφέρουν σε άλλη τράπεζα;
Ti άλλο σκοπεύουν να πουλήσουν με 1 ευρώ οι αρμόδιοι για να «σώσουν»  το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα;

Mήπως πρέπει να ειπωθούν κάποιες αλήθειες πριν ανοίξουν την Δευτέρα οι τράπεζες;
Όπως πχ τι συνέβη σε όσους πελάτες πρώην κυπριακών τραπεζών είχαν στα χέρια τους τραπεζικές τους επιταγές και θέλησαν να τις εισπράξουν μετά την απόκτηση των Κυπριακών τραπεζών από την τράπεζα, που τις διαδέχθηκε;

Nομίζω ότι οι βουλευτές, που θα πουν ναι την Τετάρτη, κατά την συζήτηση της Βουλής, για την υιοθέτηση της Eυρωπαϊκής οδηγίας 2014/ 59/Εu , θα πρέπει να γνωρίζουν εγκαίρως ποιές τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα και το είδος των προβλημάτων.
Eννοείται ότι θα πρέπει να καταλαβαίνουν τι ακριβώς ψηφίζουν.

Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να την έχουν διαβάσει και στα Ελληνικά, καθώς υπάρχει διαθέσιμη.

ΠΗΓΗ 

Εγώ θα τους επεσήμαινα να διαβάσουν και να  κατανοήσουν την παρακάτω «λεπτομέρεια», που την παραθέτω αυτούσια:…..

(112) | Σε περίπτωση που οι καταθέσεις μεταβιβάζονται σε άλλο ίδρυμα στο πλαίσιο της εξυγιάνσεως του ιδρύματος, οι καταθέτες δεν θα πρέπει να ασφαλίζονται πέραν του επιπέδου καλύψεως που προβλέπεται στην οδηγία 2014/49/ΕΕ. Επομένως, οι απαιτήσεις όσον αφορά στις καταθέσεις που παραμένουν στο υπό εξυγίανση ίδρυμα θα πρέπει να περιορίζονται στηνβ διαφορά μεταξύ των μεταβιβασθέντων κεφαλαίων και του επιπέδου καλύψεως που προβλέπεται στην οδηγία 2014/49/ΕΕ. Εάν οι μεταβιβασθείσες καταθέσεις είναι υψηλότερες από το επίπεδο καλύψεως, ο καταθέτης δεν θα πρέπει να έχει άλλη απαίτηση έναντι του συστήματος εγγυήσεως των καταθέσεων όσον αφορά στις καταθέσεις που παραμένουν στο υπό εξυγίανση ίδρυμα.

………

Αν λοιπόν συγχωνευθούν δύο συστημικές ή άλλες τράπεζες, οι καταθέτες που τηρούν λογαριασμούς και στις δύο τράπεζες θα πρέπει να αποζημιώνονται μόνο ως τις 100.000 ευρώ ανά καταθέτη;

Aυτή την λεπτομέρεια σκοπεύουν να νομοθετήσουν και μετά να ανακοινώσουν τις συγχωνεύσεις;

Aν θέλετε μία πρόγευση , μπορείτε να διαβάσετε τι έγινε πέρυσι στην Βουλγαρία  (Σύμπτωση : παραμονές βουλευτικών εκλογών), καθώς και το τι έγινε μόλις μετά από μία βδομάδα:

Κρύβοντας κάτω ἀπὸ τὸ …χαλὶ τὴν ἀπουσία ῥευστότητος τῶν τραπεζῶν!!!

Oι καταθέτες  της ΚΤΒ  ακόμα περιμένουν να  αποζημιωθούν από το σύστημα ασφάλισεως της Βουλγαρίας….

Δυστυχώς τα έχω γράψει πριν ένα χρόνο.

Κανένας δεν τους έδωσε σημασία….

Αλλά  δυστυχώς επαληθεύτηκα  πλήρως…

Son ofEon
18 Ἰουλίου 2017

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply