Εἰδικοὶ σύμβουλοι (δ)

Παπασταύρου… Ο σύμβουλος του Σαμαρά,  που ήταν και στην λίστα Λαγκάρντ… Εἰδικοὶ σύμβουλοι (δ)1

Αυτός ο Παπασταύρου έχει μία σύζυγό που βγήκε από την …φυλακή με εντολή Παπούλια,  γιατί την έλεγαν …Μπριγκίτα Λεβή κι ήταν από …καλή πάστα!!!Και τώρα διώκεται για φοροδιαφυγή…
Εἰδικοὶ σύμβουλοι (δ)2

 

Λέτε να τον …στριμώξουν επιτέλους;
Με τόσα …προσόντα της συζύγου;Εἰδικοὶ σύμβουλοι (δ)3

Σίγμα

Εἰδικοὶ σύμβουλοι (α)

Εἰδικοὶ σύμβουλοι (β)

Εἰδικοὶ σύμβουλοι (γ)

ΤΑΝΑΛΙΑ για τον Παπασταύρου

Εἰδικοὶ σύμβουλοι (δ)4

Το δεξί χέρι του Σαμαρά εκλήθη ως ύποπτος και πήρε προθεσμία να απολογηθεί για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα 5.390.000 δολ.

Με την ιδιότητα του υπόπτου τελέσεως αξιόποινων πράξεων, και συγκεκριμένα των κακουργημάτων της φοροδιαφυγής και της νομιμοποιήσεως εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), κλήθηκε χθες να δώσει εξηγήσεις ενώπιον του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση ο Σταύρος Παπασταύρου, δικηγόρος και στενότατος συνεργάτης του τέως πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για ένα θέμα που είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία» από το 2012. Η κλήση του κ. Παπασταύρου για να δώσει ανωμοτί εξηγήσεις ενώπιον του κ. Δραγάτση αφορά στην κατάθεση των 5.390.000 δολαρίων, η οποία περιλαμβανόταν στην περίφημη «λίστα Λαγκάρντ». Στον επίμαχο λογαριασμό, ο οποίος ελέγχεται από τις εισαγγελικές Αρχές, φέρεται ότι εμφανίζονται ως δικαιούχοι ο κ. Παπασταύρου, η μητέρα του (η οποία επίσης έχει κληθεί ως ύποπτη από τον εισαγγελέα για τα ίδια αδικήματα) και ο πατέρας του, ο οποίος έχει αποβιώσει.

Χθες ο κ. Παπασταύρου επέλεξε να μην εμφανιστεί αυτοπροσώπως ενώπιον του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα και να ζητήσει και να λάβει προθεσμία διά μέσου του πληρεξουσίου δικηγόρου του. Το νέο ραντεβού των δύο ανδρών αναμένεται να οριστεί για μετά τις 15 Αυγούστου, χωρίς να αποκλείεται ο κ. Παπασταύρου να ζητήσει και άλλο χρονικό περιθώριο για να υποβάλει τις εξηγήσεις του. Ο δικηγόρος στο παρελθόν και συγκεκριμένα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής έχει υποστηρίξει ότι το επίμαχο χρηματικό ποσό δεν προερχόταν από δικά του χρήματα, αλλά ανήκε σε γνωστό επιχειρηματία, ο οποίος επίσης έχει κατάθεση στην λίστα. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπασταύρου έχει υποστηρίξει πως λειτουργούσε ως πληρεξούσιος του επιχειρηματία και ότι τα επίμαχα χρήματα του τα εμπιστεύθηκε διότι ήταν άρρωστος. Για αυτούς τους ισχυρισμούς βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Ελένη Σίσκου, με ελεγχόμενο αδίκημα αυτό της ψευδορκίας.

«Πόρισμα ΣΔΟΕ»

Επιπλέον, ο κ. Παπασταύρου επικαλείται, σύμφωνα με πληροφορίες, πόρισμα ελεγκτών του ΣΔΟΕ να μπει η υπόθεση στο αρχείο. Ωστόσο, τέτοιο πόρισμα, κατά πληροφορίες, δεν υπήρξε, αλλά αντίθετα υπήρξαν καταγγελίες πως ασκήθηκαν μεγάλες πιέσεις στον ελεγκτή που χειριζόταν τον «φάκελο Παπασταύρου» προκειμένου να κλείσει την υπόθεση έως τις 15 Ιανουαρίου 2015 και να την βάλει στο αρχείο λίγο πριν από τις επικείμενες εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, από τα στοιχεία που έχει συλλέξει ο κ. Δραγάτσης, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», το επίμαχο χρηματικό ποσό δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα του κ. Παπασταύρου. Πλέον, ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά θα πρέπει να προσκομίσει στοιχεία ενώπιον των εισαγγελικών Αρχών, πληρεξούσια ή άλλα έγγραφα, που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του. Όπως έχει αποκαλύψει η «δημοκρατία» σε παλαιότερο δημοσίευμά της, τα 2.600.000 δολάρια από τα 5.390.000 που φέρεται ότι εντοπίστηκαν στον επίμαχο λογαριασμό έχουν αποσταλεί στον κ. Παπασταύρου από την παναμέζικη υπεράκτια εταιρεία Fairwinds Assets Inc., ένας εκ των τριών εκπροσώπων της οποίας φέρεται ότι ήταν ο καταζητούμενος επιχειρηματίας Αγγελος Μεταξάς, ο οποίος διώκεται για αδήλωτα εισοδήματα, που επίσης προέκυψαν από τους ελέγχους για την «λίστα Λαγκάρντ».

Η εμπλοκή του στενού συμβούλου του κ. Παπασταύρου στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» έχει προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις, με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα να συγκρούονται σφοδρά στην Βουλή. Ο πρωθυπουργός είχε καταθέσει δημοσίευμα της εφημερίδας «La Stampa» για τις πιέσεις στον ελεγκτή του ΣΔΟΕ να βάλει την υπόθεση στο αρχείο. Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς απάντησε με την περιβόητη φράση: «Μακάρι η Ελλάδα να είχε δέκα Παπασταύρους».

Ν.Δ.: «Συκοφαντία»
ΣΥΡΙΖΑ: «Επιτέλους»!

Για την συμμετοχή του Σταύρου Παπασταύρου στην «λίστα Λαγκάρντ», παράλληλα με την ανάμειξή του στις διαπραγματεύσεις, εξέδωσαν ανακοινώσεις τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και η Χρυσή Αυγή. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι η Ν.Δ. εξακολουθεί να στηρίζει τον συνεργάτη του κ. Σαμαρά. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η συκοφαντία σε βάρος του κ. Παπασταύρου συνεχίζεται αλλά πέφτει στο κενό. Ο έλεγχος της υποθέσεώς του ξεκίνησε από την Δικαιοσύνη επί των ημερών της προηγούμενης κυβερνήσεως.
Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου, εκλήθη, επιτέλους… Αν και εδώ και μήνες όλος ο Τύπος βοούσε για την υπόθεση». Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «η Ν.Δ. ουδέποτε απάντησε δημοσίως για τα συγκεκριμένα καθήκοντα του κ. Παπασταύρου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ή της προετοιμασίας επισήμων επισκέψεων του πρώην πρωθυπουργού στο εξωτερικό».

Την εισαγγελική πρωτοβουλία χαιρέτισαν και οι ΑΝ.ΕΛ. «Εβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα» αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι η υπόθεση «εκθέτει και την νυν και την πρώην ηγεσία της Ν.Δ.», καθώς «ο κ. Παπασταύρου ήταν ο μόνος και βασικός «διαπραγματευτής» της ελληνικής πλευράς με την τρόικα, και μάλιστα χωρίς να έχει θεσμικό ρόλο». Και η ανακοίνωση καταλήγει, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για απόδειξη του απύθμενου αμοραλισμού της προηγούμενης κυβερνήσεως που παραπέμπει σε χώρες-μπανανίες».
Εξάλλου, σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή σημειώνει ότι «το κολλητάρι του Σαμαρά, Παπασταύρου, που εκπροσωπούσε την Ελλάδα στις «διαπραγματεύσεις – ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ» με την τρόικα, καλείται με καθυστέρηση κάποιων ετών από τον οικονομικό εισαγγελέα για να εξηγήσει πού βρήκε τα χρήματα», τα οποία είχε «καταχωνιάσει στην Ελβετία».

Δημοκρατία

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply