Ἕνα ἕνα τὰ σκάνδαλα …«παραγράφονται» καὶ οἱ ἔνοχοι …«ἀθωῴνονται»!!!

Ἕνα ἕνα τὰ σκάνδαλα ...«παραγράφονται» καὶ οἱ ἔνοχοι ...«ἀθωῴνονται»!!!«…Συνολικά, η Δικαιοσύνη ερευνά εδώ και χρόνια το σύνολο των συμβάσεων για την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων από το 1990 έως και το 2010. Σε ό,τι αφορά όμως στην σύμβαση για την προμήθεια των Leopard – όπως φαίνεται -η Βουλή δεν μπορεί να κάνει και πολλές κινήσεις …ελέω παραγραφής.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως πριν από λίγους μήνες ο Γιάννος Παπαντωνίου κατέθεσε στο δικαστήριο που δικάζεται σε δεύτερο βαθμό ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από εξοπλιστικά. Όπως είχε γίνει δε γνωστό τότε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ είναι σήμερα καθηγητής Οικονομικών σε πανεπιστήμιο του Ισλαμαμπάντ, στο Πακιστάν!…»

Με δεμένα χέρια η Βουλή για τον Γιάννο λόγω παραγραφής…

Τι σημαίνει η διαβίβαση της δικογραφίας για τα Leopard στην Βουλή για το διάστημα από το 2001-2004
Ποιος είναι ο βαθμός της εμπλοκής του Θ. Λιακουνάκου και πως φέρεται να χρησιμοποίησε τα 25 εκατ. από τα εξοπλιστικά 
Σε ανακριτή κατά της Διαφθοράς η δικογραφία για τα μη πολιτικά πρόσωπα

Βρέθηκε στο επίκεντρο μακροχρόνιων εισαγγελικών και ανακριτικών ερευνών όντας υπουργός Εθνικής Άμυνας το διάστημα από το 2001 έως το 2004. Έμπειροι εισαγγελείς ήλεγξαν τους χειρισμούς του κατά την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων, με πλέον σημαντική την σύμβαση για τα άρματα μάχης τύπου Leopard, εκεί που όπως σημείωναν δικαστικές πηγές «έπεσαν τα πολλά λεφτά».

Ο λόγος για τον Γιάννο Παπαντωνίου στον οποίο «σκόνταψαν» οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος που ερεύνησαν την σύμβαση των Leopard και όπως ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών διαβίβασαν την σχετική δικογραφία στην Βουλή. Όμως τυχόν αδίκημα που μπορεί να έχει διαπράξει ο άλλοτε κραταιός υπουργός του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ερευνηθεί από το κοινοβούλιο, καθώς έχει, δέκα χρόνια μετά, παραγραφεί…. Αντίθετα, «ολοζώντανες» είναι οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί για την ίδια υπόθεση σε 13 άλλα μη πολιτικά πρόσωπα, ανάμεσά τους ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος.

Η δικογραφία διαβιβάζεται στην Βουλή, μέσω της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου. Ο φάκελος της υποθέσεως αποστέλλεται στην Βουλή προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του κ. Παπαντωνίου -για το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2001 έως τον Μάρτιο του 2004, για όσο δηλαδή κατείχε το «χαρτοφυλάκιο» του υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Τυχόν εμπλοκή του πρώην υπουργού σχετίζεται με την σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που υπεγράφη, στο πλαίσιο της κύριας συμβάσεως για την προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου είχε διαδεχθεί τον Άκη Τσοχατζόπουλο στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης το 2001. Ως υπουργός Εθνικής Αμύνης ο κ. Παπαντωνίου έχει υπογράψει συμβάσεις εξοπλιστικών ύψους 6,22 δις ευρώ! Το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα που υλοποίησε είναι η αγορά των Leopard που αποκτήθηκαν από την γερµανική εταιρεία Krauss-Maffei Wegmann και κόστισαν 1,727 εκατ. ευρώ. Υπό διερεύνηση βρίσκονται όμως στις αρχές και άλλες συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων επί θητείας του κ. Παπαντωνίου, όπως για παράδειγμα η σύμβαση των ελικοπτέρων Apache για την οποία υπάρχουν καταγγελίες ότι καταβλήθηκε τίμημα κατά 70 εκατ. δολάρια μεγαλύτερο από το αρχικά προσδιορισμένο.

Συνολικά, η Δικαιοσύνη ερευνά εδώ και χρόνια το σύνολο των συμβάσεων για την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων από το 1990 έως και το 2010. Σε ό,τι αφορά όμως στην σύμβαση για την προμήθεια των Leopard – όπως φαίνεται -η Βουλή δεν μπορεί να κάνει και πολλές κινήσεις …ελέω παραγραφής.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως πριν από λίγους μήνες ο Γιάννος Παπαντωνίου κατέθεσε στο δικαστήριο που δικάζεται σε δεύτερο βαθμό ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από εξοπλιστικά. Όπως είχε γίνει δε γνωστό τότε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ είναι σήμερα καθηγητής Οικονομικών σε πανεπιστήμιο του Ισλαμαμπάντ, στο Πακιστάν!

Ο Λιακουνάκος και τα μή πολιτικά πρόσωπα
Στην ίδια δικογραφία, αυτήν που αφορά στην προμήθεια των Leopard, περιλαμβάνονται όμως και τα ονόματα 13 προσώπων σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν κακουργηματικές διώξεις. Συγκεκριμένα, ποινική δίωξη ασκήθηκε σε βάρος του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου για ηθική αυτουργία σε απιστία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Το αδίκημα της απιστίας κατηγορούνται ότι τέλεσαν 12 κρατικοί αξιωματούχου, σύμφωνα με πληροφορίες μέλη επιτροπών, στελέχη του υπουργείου, κ.α. Στα ίδια πρόσωπα ασκήθηκε δίωξη και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Μάλιστα, πριν από μήνες με εντολή των εισαγγελέων είχε γίνει έφοδος ανδρών της οικονομικής αστυνομίας στο σπίτι και το γραφείο του επιχειρηματία και είχαν κατασχεθεί διάφορα αρχεία. Ο Θ. Λιακουνάκος φέρεται να ωφελήθηκε με 25 εκατ. ευρώ από τα αντισταθμιστικά για τα Leopard χρήματα που, στην συνέχεια, σύμφωνα με την έρευνα, χρησιμοποίησε για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου επιχειρήσεών του!
Οι δύο εισαγγελείς ερεύνησαν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες υλοποιήθηκε η σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που, στην περίπτωση των Leopard, τα χρήματα θα έπρεπε να διατεθούν για την υποβοήθηση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε να αντισταθμιστεί το κόστος προμήθειας του κύριου υλικού με το οποίο επιβαρύνθηκε η χώρα, δηλαδή των αρμάτων μάχης.

Όμως, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, διότι, όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα, μέρος της υλοποιήσεως των αντισταθμιστικών ωφελημάτων και συγκεκριμένα ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ φέρεται να χρησιμοποιήθηκε μέσω τεχνάσματος από τον Θ. Λιακουνάκο για την συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών συμφερόντων του ομίλου του.

Η δικογραφία διαβιβάζεται σε ανακριτή κατά της διαφθοράς, ο οποίος και θα καλέσει τους εμπλεκομέενους σε απολογία για τα αδικήματα που τους καταλογίστηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Θ. Λιακουνάκος, προμηθευτής όπλων, έχει απολογηθεί στους ανακριτές και για άλλη υπόθεση προμήθειας οπλικών συστημάτων και έχει αφεθεί ελεύθερος με όρους και καταβολή εγγυοδοσίας. Πρόκειται για την υπόθεση «Ηλεκτρονικός Πόλεμος» που αφορούσε στην προμήθεια παρεμβολέων και 11 κέντρων ακροάσεων από την εταιρεία SONAΚ, η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αν και είχε καταβληθεί προκαταβολή 35 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο.

πρῶτο θέμα

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply