Ἀκόμη ἕνα κινεζικὸ ἐργοστάσιον χημικῶν ἀνατινάζεται!!!

ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΧΗΜΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΝΑΤΙΝΑΣΣΕΤΑΙ, ΠΥΚΝΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΑΠΝΟΥ ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ.

Εάν σχεδιάζετε να ταξειδέψετε στην Κίνα, έχουμε δύο συμβουλές να σας δώσουμε:

  • Μην μοιάζετε με κερδοσκόπο (short seller)
  • Μην πηγαίνετε κοντά σε χημικά εργοστάσια

Η αποτυχία να λάβετε σοβαρά υπόψιν την πρώτη συμβουλή  θα μπορούσε να σας οδηγήσει στην φυλακή (ή, όπως  το απεκάλεσε ο επικεφαλής Λι Γιφέι του  Ομίλου Man, να σας στείλει  σε «μικρής διάρκειας διακοπές»).


Οι συνέπειες της αποτυχίας να ακολουθήσετε  την δεύτερη από τις παραπάνω συμβουλές  θα μπορούσε να είναι πιο …εκρηκτικές.
Καθώς το  Πεκίνο εξακολουθεί να προσπαθεί  να περιορίσει  τις επιπτώσεις  (τόσο μεταφορικά, όσο και κυριολεκτικά) από την καταστροφική έκρηξη στο Tianjin, που σκότωσε περίπου 160 άτομα και τραυμάτισε  πάνω από 700, τον προηγούμενο μήνα, η χώρα βρίσκεται σε οριακή κατάσταση κρίσεως.

 Δύο πρόσθετες χημικές εκρήξεις (και οι δύο στο  Shandong) δεν μπόρεσαν να ηρεμήσει τα τεντωμένα από την ένταση νεύρα  της Κίνας και τώρα, μια τετάρτη έκρηξη, αυτή την φορά στο  Zhejiang, ανεφέρθη.
Εδώ βρίσκεται το δημοσίευμα του  Reuters:

Μια έκρηξη συγκλόνισε ένα χημικό εργοστάσιο στην κινεζική επαρχία Zhejiang της, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημερώσεως την Δευτέρα, αν και δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα, σε μια χώρα, που βρίσκεται στα όρια μετά τις εκρήξεις, που σκότωσαν  περισσότερους από 160 ανθρώπους τον περασμένο μήνα.
Η έκρηξη προκάλεσε πυρκαγιά και στην συνέχεια πυκνό καπνό στο εργοστάσιο της πόλεως  Lishui  λίγο πριν από τα μεσάνυκτα, δήλωσε  το κρατικό ραδιόφωνο στην επίσημη  ιστοσελίδα του Weibo microblog.
Η έκρηξη στο Tianjin διεσκόρπισε στον αέρα κυανιούχο νάτριο και στην  Shandong αδιπονιτρίλιο- κοιτάζοντας τις παρακάτω εικόνες, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε τώρα τι πλανάται  στον αέρα πάνω από Zhejiang.

Εδώ είναι οι εικόνες:

Ἀκόμη ἕνα κινεζικὸ ἐργοστάσιον χημικῶν ἀνατινάζεται!!!3

Ἀκόμη ἕνα κινεζικὸ ἐργοστάσιον χημικῶν ἀνατινάζεται!!!1Ἀκόμη ἕνα κινεζικὸ ἐργοστάσιον χημικῶν ἀνατινάζεται!!!2
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Σε μία περίοδο οικονομικής κρίσεως δεν είναι καθόλου περίεργο να γίνονται βιομηχανικά ατυχήματα και καταστροφές.
Πολλές από τις καταστροφές αυτές πραγματοποιούνται για να εισπραχθούν ασφάλιστρα για εγκαταστάσεις και εμπορεύματα, που προβλέπονται να απαξιωθούν σύντομα.
Η Κίνα απ’ ό τι φαίνεται δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα.
Aυτή η εξήγηση όμως θα μας επέτρεπε να προβλέψουμε και άλλα μελλοντικά «ατυχήματα», αν βέβαια δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα ασφαλείας από τις αρχές.
Οι αρχές θα έπρεπε να προβληματισθούν από την συχνότητα των ατυχημάτων σε χημικά εργοστάσια κρατικής ιδιοκτησίας.
Οι 4 πρόσφατες εκρήξεις  μπορεί να κρύβουν και άλλα βαθύτερα κίνητρα.
‘Οπως είναι γνωστό, οι συνθήκες εκμεταλλεύσεως του εργατικού δυναμικού στην Κίνα είναι απάνθρωπες.
Στο παρελθόν είχαν αναφερθεί ομαδικές αυτοκτονίες σε χώρους εργασίας, σαν αποτέλεσμα των απάνθρωπων συνθηκών διαβιώσεως των εργαζομένων.
Για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να αποκλεισθεί η υπόθεση οι πρόσφατες εκρήξεις να αποτελούν οργανωμένα σαμποτάζ αντιδράσεως.
Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, οι αρχές θα επιχειρήσουν να το κρύψουν από το ευρύ κοινό για να διατηρήσουν τον έλεγχο.
 Αλλά κάποια στιγμή οι επιπτώσεις ενός μεγαλύτερου  παρόμοιου ατυχήματος θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε αίτημα της κινεζικής κοινωνίας για αντιμετώπιση των «δραστών».
Είναι ήδη αρκετά περίεργο ότι τα δύο από τα τέσσερα χημικά ατυχήματα αφορούσαν στην ουσία αδιπονιτρίλιο, που σχετίζεται χημικά με το υδροκυάνιο.
Τα νιτρίλια  είναι μία κατηγορία χημικών ενώσεων, που περιέχουν την ομάδα  -CN.
Παρασκευάζονται συνήθως από την υποκατάσταση του υδρογόνου, που περιέχεται στο υδροκυάνιο από μία άλλη χημική ομάδα, σχετιζόμενη συνήθως με υδρογονάνθρακα.
Η διάσπαση ενός νιτριλίου  παρουσία νερού απελευθερώνει δύο δυνητικά πολύ εύφλεκτους παράγοντες:  υδροκυάνιο (τοξικό) και κάποιο παράγωγο υδρογονάνθρακα.
Το αδιπονιτρίλιο χρησιμοποιείται συνήθως ως πρώτη ύλη για την παραγωγή νάυλον.
Το νάυλον παρουσιάζει εξαιρετικές αντιδιαβρωτικές  ιδιότητες και χρησιμοποιείται εκτός  άλλων σε πολλές στρατιωτικές εφαρμογές (βαλλιστική, ελαστικά οχημάτων υψηλής αντοχής, κατασκευή στολών για προστασία  από χημικούς ή βιολογικούς παράγοντες).
Με την έννοια αυτή η καταστροφή των συγκεκριμένων χημικών εργοστασίων μπορεί να υποκρύπτει επίτευξη στρατιωτικού σκοπού και να μην είναι τυχαία.
Στην περίπτωση αυτή βέβαια θα πρέπει να αναρωτηθεί κάποιος ποιά χώρα απειλεί η κινέζικη παραγωγή νάυλον.
H απάντηση: Oι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια παραγωγός χώρα με 41% της παγκόσμιας παραγωγής νάυλον 66 και η Κίνα μεγαλύτερη παραγωγός χώρα νάυλον 6 με  το 32% της παγκόσμιας παραγωγής.

Το ενδιαφέρον σημείο είναι ότι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές νάυλον είναι με διαφορά η Κίνα και η Δυτική Ευρώπη.
Η παραγωγή του νάυλον 6 αναμενόταν να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό 18,5%, σε σχέση με τα επίπεδα παραγωγής του 2012, ενώ αντίθετα η παραγωγή του νάυλον 6 αυξανόταν μόνο κατά 10%.
Η Κίνα απειλεί την παραγωγή νάυλον των ΗΠΑ και οι εκρήξεις αρχίζουν στα εργοστάσια της Κίνας.
Τυχαίο;
Και η τυχαία ερώτηση: Πότε θα αρχίσουν τα αντίστοιχα ατυχήματα στις ΗΠΑ;

Ἀκόμη ἕνα κινεζικὸ ἐργοστάσιον χημικῶν ἀνατινάζεται!!!4

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

2 thoughts on “Ἀκόμη ἕνα κινεζικὸ ἐργοστάσιον χημικῶν ἀνατινάζεται!!!

  1. Αν αθροίσουμε και τις σημερινές αποκρυπτόμενες απο τα ΜΜΕ βίαιες κινεζικές αντιδράσεις σε αμερικανικό υποβρύχιο στα θαλάσσια σύνορα της Κίνας, εξηγειται πλήρως το φαινόμενον.

Leave a Reply