Ποιά θά εἶναι ἡ μικρή ἀφορμή γιά τίς φωνές πολέμου ἀπό τήν Βουλγαρία;

Η Βουλγαρία  απέρριψε το αίτημα να επιτραπεί σε ρωσσικά μεταγωγικά αεροσκάφη, που φέρονται να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Συρία, να πετάξουν επάνω από το εδάφος της, ανέφερε το TASS την Τρίτη.
«Εμείς αρνηθήκαμε να χορηγήσουμε άδεια στα ρωσσικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη να διασχίσουν το  βουλγαρικό έδαφος, επειδή με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες  είχαμε βάσιμες αμφιβολίες ότι τα φορτία τους δεν ήταν αυτά, που είχαν δηλωθεί.

«Το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών πήρε την απόφαση αυτή από μόνo του», ανέφερε το TASS ότι δήλωσε η εκπρόσωπος του Βουλγαρικού Υπουργείου Εξωτερικών Μπετίνα Zhoteva.
Η αντίστοιχη κοινοποίηση εστάλη ως απάντηση στο αίτημα της Ρωσσίας κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο, προσέθεσε.

Επίσης την Τρίτη, το Reuters ανέφερε ότι η Ρωσσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μία αεροπορική διαδρομή  στα ανατολικά της Ελλάδας για την μεταφορά βοήθειας στην Συρία.
Σύμφωνα με έναν Έλληνα κυβερνητικό εκπρόσωπο, αυτό σημαίνει ότι η χρήση του ελληνικού εναερίου χώρου για τέτοιες πτήσεις δεν είναι πλέον ένα ζήτημα, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Το Reuters ανέφερε ότι ένας Έλληνας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε  την Δευτέρα  ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ζητήσει  από την Ελλάδα το Σάββατο  να κλείσει τον εναέριο χώρο της για τα ρωσσικά  μεταγωγικά αεροσκάφη,  που πετούσαν προς την Συρία.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν,  δήλωσε την Δευτέρα ότι η Μόσχα δεν είχε καμμία πληροφορία σχετικά με υποτιθέμενη αύξηση της ρωσσικής στρατιωτικής παρουσίας στην Συρία.

Ο Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για μια ενδεχόμενη συμμετοχή της Ρωσσίας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της οργανώσεως του ισλαμικού κράτους (IS)  στην Συρία.

ΠΗΓΗ 

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Mεγάλη σημασία  για τις διεθνείς σχέσεις έχουν  οι συναφθείσες συνθήκες και συμφωνίες.
Μία απ’ αυτές τις συνθήκες συνήφθη στην Λωζάννη την 24η Ιουλίου του 1923 (Συνθήκη της Λωζάννης)

ΠΗΓΗ

Κατά …«διαβολική» σύμπτωση, αυτή η συνθήκη ορίζει τα σύνορα τόσο της Συρίας, όσο και του Ιράκ (άρθρο 3).
Στην συνθήκη  συμβάλλονται η Βρεττανική Αυτοκρατορία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία (!), η Ελλάς, η Ρουμανία, το Σερβό-Κροατικό-Σλοβενικό κράτος και η Τουρκία.
Είναι εμφανές ότι δεν την έχουν υπογράψει η Βουλγαρία, οι ΗΠΑ, η Ουκρανία και η Ρωσσία.

Η Ρωσσία ουσιαστικά δεν χρειάζεται την Βουλγαρία για να στείλει αεροπορική δύναμή της στην Μεσόγειο.
Αυτό αφορά τόσο στα  πολιτικά, όσο και στα μεταγωγικά αεροσκάφη της.

Απ’ αυτή την άποψη, οι σημερινοί «λεονταρισμοί» της Βουλγαρίας προς την Ρωδσία είναι τουλάχιστον …αστείοι.

Η Βουλγαρία διαθέτει μία ασήμαντη πολεμική αεροπορία και είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Η Ρωσσία, με βάση παράρτημα της ίδιας συνθήκης,  μπορεί να διασχίζει αεροπορικά και θαλάσσια τα στενά του Ευξείνου Πόντου με μόνη προϋπόθεση ότι η Τουρκία δεν βρίσκεται σε πόλεμο και ότι τα σκάφη της δεν μεταφέρουν πολεμικό υλικό για εμπόλεμο εχθρό της.
Στην περίπτωση αυτή έχει την δυνατότητα να διενεργήσει νηοψίες ή να αναγκάσει τα  ύποπτα  αεροπλάνα να προσγειωθούν για έλεγχο στο έδαφός της.
Η Βουλγαρία δεν έχει τέτοια δυνατότητα.

Η Τουρκία δεν βρίσκεται σήμερα σε εμπόλεμη κατάσταση ούτε με την Συρία, ούτε με την Ρωσσία.
Είναι μάλλον αμφίβολο ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξει στο κοντινό μέλλον με πρωτοβουλία της Συρίας.
Αν η Τουρκία όμως εισβάλει στην Συρία, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει.

Η Τουρκία πρόσφατα παραβίασε, με στρατιωτικές μονάδες της, τα σύνορα του Ιράκ, καταδιώκοντας αντάρτες του PKK.
Για την ώρα δεν την επανέφερε κάποιος στην τάξη, καθώς οι ΗΠΑ θα ήθελαν μία θολή και εύθραυστη κατάσταση στα σύνορα των χωρών της περιοχής.

Η Ρωσσία εμφανίζεται τον τελευταίιο καιρό να επιθυμεί παρέμβαση στηρίξεως του καθεστώτος Ασάντ, με μεταφορά μονάδων αλεξιπτωτιστών της και με την δημιουργία αεροπορικών βάσεων στην Συρία.
Οι θεατρινισμοί της Βουλγαρίας δεν μπορούν να ματαιώσουν αυτό το σχέδιο.

Η πρόσβαση προς την Συρία μπορεί να γίνει και μέσω του Ιράν με σύντομη παραβίαση των βορείων συνοριακών περιοχών του Ιράκ, όπου μάχονται φιλοαμερικανικές κουρδικές δυνάμεις, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα με φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους.Ποιά θά εἶναι ἡ μικρή ἀφορμή γιά τίς φωνές πολέμου ἀπό τήν Βουλγαρία;1

 

Πρόσφατα το ΝΑΤΟ απεφάσισε για «ξεκάρφωμα» την απόσυρση πυροβολαρχιών πυραύλων PATRIOT  από τα σύνορα Τουρκίας  και Συρίας.
Η οδός φαίνεται  ανοικτή, αλλά οι Ρώσσοι δεν θα τσιμπήσουν το δόλωμα.
Υπέστησαν  αρκετές αεροπορικές απώλειες στην επέμβασή τους στο Αφγανιστάν και δεν πρόκειται να κάνουν το ίδιο λάθος δεύτερη φορά.

Στον παρακάτω χάρτη από το flightradar24.com  φαίνεται το πρόβλημα των Ρώσσων.

Ποιά θά εἶναι ἡ μικρή ἀφορμή γιά τίς φωνές πολέμου ἀπό τήν Βουλγαρία;2

Η  αυξημένη κίνηση της πολιτικής αεροπορίας επάνω από τα στενά του Βοσπόρου  μπορεί να καθυστερήσει την διέλευσή τους και να μειώσει τα διαθέσιμα αποθέματα καυσίμων τους, με αποτέλεσμα την ανάγκη ενδιαμέεσου εναερίιου ή επιγείου εφοδιασμού τους.

Το ενδεχόμενο αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλεγχο και σε κατάσχεση του μεταφερομένου πολεμικού εξοπλισμού από την Τουρκία, την Ελλάδα ή την Κύπρο.

Εκτός βέβαια αν τους επιτραπεί ανεφοδιασμός χωρίς έλεγχο στο αεροδρόμιο της Λήμνου ή στην Κύπρο.

Μπορούν όμως να είναι απολύτως σίγουροι για τις προθέσεις των «κυβερνήσεων»  της Ελλάδος και της  Κύπρου?

Αυτό το γνωρίζουν καλλίτερα οι Έλληνες πολίτες και μπορούν να τους το βεβαιώσουν αρνητικά.

Αντίθετα ο εναέριος χώρος της Βουλγαρίας είναι σχετικά άδειος.
Τόσο άδειος , ώστε να μπορεί να παραβιασθεί με ασφάλεια από ένα μικρό σμήνος ρωσσικών μεταγωγικών αεροσκαφών, που θα συνοδεύονται από ένα τουλάχιστον αεροπλάνο ηλεκτρονικού  πολέμου για να τυφλώσει για λίγο τα παράκτια ραντάρ της Βουλγαρίας.
Το σχέδιο αυτό δοκιμαζόταν πριν από δύο χρόνια με παράλληλες πτήσεις δύο τουλάχιστον  αεροπλάνων αναγνωρίσεως και ηλεκτρονικού πολέμου, που πετούσαν  κατά μήκος των ακτών της Βουλγαρίας.
ΠΗΓΗ: Ἡ Τουρκία ἀναχαιτίζει ῥωσσικὰ ἀναγνωριστικὰ ἀεροσκάφη τύπου  IL-20
(παρακάτω)
Αν αυτό γίνει σύντομα, εν μέσω μίας σύντομης πολιτικής κρίσεως στην Βουλγαρία, δεν θα ακουσθούν φωνές πολέμου;
Δεν θα είναι μία ασήμαντη αφορμή η σύντομη αβλαβής διέλευση ενός σμήνους αόπλων μεταγωγικών αεροσκαφών από τον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας, όταν παντού σήμερα τα σύνορα παραβιάζονται από εκατοντάδες χιιλιάδες Συρίους μετανάστες χωρίς καμμία αντίδραση από τις ένοπλες δυνάμεις φυλάξεως των χωρών;
Η Βουλγαρία κυβερνάται σήμερα από συνασπισμό τριών κομμάτων.
Καί ήδη (4.9.2015) μιλούν για πρόωρες εκλογές με πρόσχημα ότι δεν ψηφίστηκε προσυμφωνημένο  νομοσχέδιο κατά της διαφθοράς στην Βουλγαρία (!)
Λέτε να επαληθευθώ σύντομα;
Για το καλό σας,  να εύχεστε να κάνω λάθος…

Ἡ Τουρκία ἀναχαιτίζει ῥωσσικὰ ἀναγνωριστικὰ ἀεροσκάφη τύπου  IL-20

Μόσχα, 3 Νοεμβρίου (RIA NOVOSTI)- Η Τουρκία απογείωσε 4 αεροσκάφη τύπου F-16 την Κυριακή για να αναχαιτίσει ρωσσικά αναγνωριστικά αεροπλάνα τύπου ΙL-20 (Ιλιούσιν 20) που πέταγαν κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων PzFeed.

To υπουργείο Αμύνης της Ρωσσίας αρνήθηκε να κάνει σχόλια.
Η Τουρκική κυβέρνηση δεν έδωσε στην δημοσιότητα πληροφορίες για το αναφερόμενο περιστατικό.

ΠΗΓΗ

Mόσχα, 24 Οκτωβρίου (RIA NOVOSTI)- Δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν πρόσφατα για να αναχαιτίσουν ένα ρωσσικό πολεμικό αεροσκάφος σε διεθνή εναέριο χώρο πάνω από την Μαύρη Θάλασσα σε ένα σπάνιο εναέριο συμβάν για τις δύο χώρες, δήλωσαν οι τουρκικές στρατιωτικές αρχές,

Το Γενικό Επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε δήλωση του την Τετάρτη  ανέφερε ότι το απόγευμα της Τρίτης  δύο τουρκικά F-16 απογειώθηκαν για να αποτρέψουν μία ενδεχόμενη παραβίαση του τουρκικού εναερίου χώρου, καθώς ένα ρωσσικό αεροσκάφος τύπου Ιλιούσιν 20 (Il-20) εντοπίστηκε να πετάει παράλληλα με τις τουρκικές ακτές.

Τα τουρκικά αεροσκάφη παρακολούθησαν το ρωσσικό  μέχρι που απομακρύνθηκε από την περιοχή,  κατευθυνόμενο προς τα βουλγαρικά σύνορα, ανέφερε πρόσθετα η ανακοίνωση.
Δεν είναι σαφής η αιτία που το ρωσσικό αεροσκάφος πλησίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, καθώς το ρωσσικό Υπουργείο Αμύνης ως τώρα δεν έχει σχολιάσει το περιστατικό.

Το αεροσκάφος Ιλιούσιν 20 (Ιl-20 με κωδικό όνομα ΝΑΤΟ Coot-A) είναι ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος κατασκευασμένο την εποχή της Σοβιετικής Ενώσεως και σχεδιασμένο για να κάνει μία ποικιλία αποστολών με σκοπό την συλλογή  ηλεκτρονικών  και τηλεπικοινωνιακών πληροφοριών.

Περίπου 20 Ιλιούσιν 20 αναφέρεται ότι κατασκευάστηκαν μεταξύ του 1969 και του 1976, μα ο αριθμός των αεροσκαφών σε επιχειρησιακή λειτουργία με τις αεροπορικές δυνάμεις της Ρωσσίας παραμένει άγνωστος.
Η Ιαπωνία και η Σουηδία ανέφεραν στο παρελθόν παρόμοιες αναχαιτίσεις αεροσκαφών Ιl-20 που πέταγαν κοντά στον εναέριο χώρο τους.

ΠΗΓΗ

ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ δύο ΑΡΘΡΩΝ

Me 13 ημέρες καθυστέρηση υπήρξε κλιμάκωση των κατασκοπευτικών πτήσεων των αεροσκαφών Il-20 κατά μήκος των τουρκικών ακτών στην Μαύρη θάλασσα.
Τα αεροσκάφη Il-20 την δεύτερη φορά αναχαιτίστηκαν από 4 τουρκικά F-16, άρα  ήταν 2 σε αριθμό.

Ο τύπος αυτού του αναγνωριστικού αεροσκάφους φέρει κάτω από την άτρακτο ένα ραντάρ παρατηρήσεως προς το πλάι και ένα κιβώτιο στο πλάι της ατράκτου με αισθητήρες στο υπέρυθρο φάσμα. Διαθέτει επίσης αντένες για δορυφορική επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο και δυνατότητες ψηφιακής χαρτογραφήσεως

Η αποστολή δύο παρομοίων αεροσκαφών προφανώς αποσκοπεί στον εντοπισμό ενεργών ραντάρ εδάφους με ακρίβεια, ενεργώντας ως δύο συνδεδεμένα ραδιογωνιόμετρα που σαρώνουν τις τουρκικές ακτές σε βάθος ψάχνοντας για αδύνατα σημεία της τουρκικής αεράμυνας ή για ίχνη των κινεζικής κατασκευής αντιαεροπορικών όπλων της Τουρκίας FD-2000.
Tα όπλα αυτά έχουν μέγιστο βεληνεκές 100 χιλιομέτρων και βασίζονται σε παθητικό ραντάρ YLC-20, που προσφέρεται προαιρετικά.

H χρήση παθητικών ραντάρ κάνει τα όπλα επικίνδυνα για οποιονδήποτε στόχο διαθέτει ενεργό ραντάρ. Τα όπλα αυτά βέβαια υστερούν από τα αντίστοιχα ρωσσικά S-300 FM με ακτίνα δράσεως 150 χιλιόμετρα ή  από τα S-400 με ακτίνα δράσεως 400 χιλιόμετρα.
Ο αντίστοιχος τύπος S-300F, που είναι εγκαταστημένος  στα περισσότερα ρωσσικά πλοία στην Μαύρη Θάλασσα, έχει βεληνεκές μόνον 90 χιλιόμετρα.

Eίναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη για το ρωσσικό ναυτικό να εντοπίσει τυχόν συστοιχίες FD-2000, καθώς το ευαίσθητο σημείο τους είναι ότι απαιτούν μία ώρα για να στηθεί το ραντάρ YLC-20 και να εκτοξευθούν τα βλήματα  έναντι μισής ώρας των αντιστοίχων ρωσσικών.

Το είδος αυτών των αποστολών με το αεροσκάφος IL-20 γίνεται για παρόμοιο λόγο στην Iαπωνία και την Σουηδία.
Αναμένουμε στο προσεχές μέλλον συχνές παραβιάσεις του εναερίου χώρου της Τουρκίας στην Μαύρη θάλασσα από ρωσσικά μαχητικά κοντά στα θαλάσσια σύνορά της με την Γεωργία και την Βουλγαρία.

Αυτό θα συμβεί σε κάθε περίπτωση που θα εντοπισθούν στις περιοχές αυτές ενεργές πυροβολαρχίες τύπου FD-2000.
Η Ρωσσία δεν θα επιτρέψει σε καμμία περίπτωση η Μαύρη Θάλασσα να γίνει κλειστή τουρκική λίμνη για τον στόλο της και για τον λόγο αυτό ήδη ένα μεγάλο μέρος αυτού του στόλου περιπολεί  στα ανοικτά της Συρίας.

TO AEΡΟΣΚΑΦΟΣ IL-20 EINAI AΡΓΟ ΚΑΙ ΑΟΠΛΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ.

TO AEΡΟΣΚΑΦΟΣ IL-20 EINAI AΡΓΟ ΚΑΙ ΑΟΠΛΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ.

Son ofEon
4 Νοεμβρίου 2013

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply