Ἡ προστασία τῶν καταθέσεων μᾶς …τελειώνει;

epa04808035 (L-R) German Finance Minister Wolfgang Schaeuble, Britain's Chancellor of the Exchequer George Osborne and French Finance Minister Michel Sapin at the start of the Ecofin Finance Ministers meeting in Luxembourg, 19 June 2015. EPA/JULIEN WARNAND

«…Το non paper της γερμανικής κυβερνήσεως αναμένεται κατά την ίδια πηγή να συζητηθεί στην σημερινή σύνοδο του Ecofin και αναφέρει ότι πριν υλοποιηθεί η πρόταση του Γιούνκερ, θα πρέπει να προταχθούν κανόνες για την τραπεζική ένωση της Ευρώπης (για την επιβολή πειθαρχίας στις τράπεζες).

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι η Γερμανία επιδιώκει το «τέλος εποχής» για τις διασώσεις, πλήρως ή όσο είναι εφικτό, πριν αποδεχθεί την ανάψηψη αμοιβαίας ευθύνης για την αντιμετώπιση κρίσεων, τόσο για τράπεζες όσο και για κράτη….»

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ NON PAPER

Φρένο της Γερμανίας στην προστασία των καταθέσεων στην Ευρωζώνη

Την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών συναντώνται στο Λουξεμβούργο, οι Financial Times φέρνουν στο φως γερμανικό έγγραφο το οποίο περιέχει ενστάσεις του Βερολίνου σχετικά με το σχέδιο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για την καθιέρωση ενός κοινού συστήματος εγγυήσεως των τραπεζικών καταθέσεων στην Ευρωζώνη.

Το non paper της γερμανικής κυβερνήσεως αναμένεται κατά την ίδια πηγή να συζητηθεί στην σημερινή σύνοδο του Ecofin και αναφέρει ότι πριν υλοποιηθεί η πρόταση του Γιούνκερ, θα πρέπει να προταχθούν κανόνες για την τραπεζική ένωση της Ευρώπης (για την επιβολή πειθαρχίας στις τράπεζες).

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι η Γερμανία επιδιώκει το «τέλος εποχής» για τις διασώσεις, πλήρως ή όσο είναι εφικτό, πριν αποδεχθεί την ανάψηψη αμοιβαίας ευθύνης για την αντιμετώπιση κρίσεων, τόσο για τράπεζες όσο και για κράτη.

Η Γερμανία, σύμφωνα με το έγγραφο, θέλει να υπάρξουν περαιτέρω βήματα που θα διασφαλίζουν ότι ιδιώτες πιστωτές ή υπερχρεωμένες χώρες θα υφίστανται ζημιές και ότι δεν θα διοχετεύονται απλώς χρήματα από τα ταμεία διασώσεως προς τις τράπεζες. Το Βερολίνο θέλει να διασφαλίσει ότι οι κάτοχοι ομολόγων υψηλής διαβαθμίσεως προβληματικών τραπεζών θα μπορούν πράγματι να υφίστανται απώλειες, χωρίς να προκαλούνται δικαστικές διαμάχες. Και θέλει, επίσης, να έχουν οι τράπεζες σημαντικά χαρτοφυλάκια τίτλων που θα μπορούν να «κουρευτούν», ώστε να αντιμετωπίσουν και τις πιο μεγάλες κρίσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό απλώς σημαίνει την πλήρη εφαρμογή υφισταμένων οδηγιών της ΕΕ και την διασφάλιση ότι αυτοί οι νόμοι θα μπορούν να εφαρμοσθούν στην πράξη.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι στις συζητήσεις για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα, η Γερμανία ζήτησε να υπάρξει «κούρεμα» στους μεγάλους καταθέτες των ελληνικών τραπεζών, ώστε να επιτευχθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ύψους 25 δις. ευρώ. Την πρόταση αυτή απέρριψε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία προειδοποίησε ότι ένα τέτοιο «κούρεμα» των καταθετών θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη και θα προκαλούσε μία αλυσιδωτή χρηματοπιστωτική αντίδραση.

ΕΘΝΟΣ

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply