Ἐμεῖς …ψηφίζουμε;

«…Έτσι, ο λαός πιστεύει πως επέλεξε ο ίδιος ένα από τα αντικείμενα, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι θα αλλάξουν τα πράγματα, αλλά συνεχώς του προκύπτουν άλλα.
Επιλέγει ο λαός από το πανέρι ένα λιοντάρι που θα σκίσει τα μνημόνια και αυτό του βγαίνει λαγός.
Βγάζει έναν ελέφαντα πατριωτισμού και αυτός γίνεται ξαφνικά ποντίκι της νέας τάξεως.
Τραβάει μέσα από το πανέρι ένα ροζ κασκόλ κι αυτό μεταμορφώνεται σε πράσινη θηλιά για να τον πνίξει.
Πιάνει ένα μπλε σώβρακο κι αυτό αλλάζει και γίνεται στριγκάκι με πράσινες βούλες….»

Το πανέρι του πολιτικού συστήματος

του Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου

Αν μπορούσα με μια εικόνα να περιγράψω το πολιτικό μας σύστημα σε σχέση με τις εκλογές, θα έλεγα πως μοιάζει με ένα πανέρι που έχει μέσα διάφορα αντικείμενα διαφορετικού χρώματος-πολιτικής ιδεολογίας. Υπάρχουν τα εντός του πανεριού, αλλά υπάρχουν και τα εκτός.
Στην δημοκρατία η επιλογή αφορά μόνο στα εντός του πανεριού αντικείμενα, από τα οποία η πλειοψηφία επιλέγει ένα, ως το καλλίτερο από αυτά.

Έτσι λειτουργεί το σύστημα και όλοι είναι ευχαριστημένοι, λένε, που άσκησαν το δημοκρατικό δικαίωμα της εκλογής. Δεν θα υπήρχε, βέβαια, κάποιο πρόβλημα σε αυτό, αν τα αντικείμενα δεν βρίσκονταν μέσα στο πανέρι, επειδή κάποιοι τα έβαλαν.

Πόσοι, λοιπόν σκέφτονται, ότι επέλεξαν μέσα από το πανέρι κάτι, που ήταν από τα πριν επιλεγμένο, ώστε να μπορεί να επιλεγεί; Για την ακρίβεια, όλα όσα είναι μέσα στο πανέρι είναι επιλεγμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε όποιο κι αν επιλεγεί, να μην έχει τελικά καμμία σημασία για την εξουσία εκείνων που τα έβαλαν μέσα.
Διότι, εννοείται πως τίποτα δε μπορεί να μπει στο πανέρι του συστήματος χωρίς έγκριση και μάλιστα, όταν αυτό έχει κυβερνητική προοπτική και κάποιο ρόλο να παίξει στην πολιτική ζωή.

Έτσι, ο λαός πιστεύει πως επέλεξε ο ίδιος ένα από τα αντικείμενα, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι θα αλλάξουν τα πράγματα, αλλά συνεχώς του προκύπτουν άλλα.
Επιλέγει ο λαός από το πανέρι ένα λιοντάρι που θα σκίσει τα μνημόνια και αυτό του βγαίνει λαγός.
Βγάζει έναν ελέφαντα πατριωτισμού και αυτός γίνεται ξαφνικά ποντίκι της νέας τάξεως.
Τραβάει μέσα από το πανέρι ένα ροζ κασκόλ κι αυτό μεταμορφώνεται σε πράσινη θηλιά για να τον πνίξει.
Πιάνει ένα μπλε σώβρακο κι αυτό αλλάζει και γίνεται στριγκάκι με πράσινες βούλες.

Και οι εκπλήξεις του πανεριού συνεχίζονται, καθώς είναι πάντα γεμάτο με καινούργια προεπιλεγμένα αντικείμενα, εφόσον και κάποια από αυτά καταστρέφονται, λόγω κακής χρήσεως.

Μια λύση θα ήταν, λοιπόν, να αντικατασταθεί το πανέρι από έναν πάγκο, όπου τα αντικείμενα θα τοποθετούνται εκεί ελεύθερα και φανερά προς επιλογή και δεν θα είναι προεπιλεγμένα από άλλους….

περὶ τέχνης ὁ λόγος

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply