Οἱ Ἕλληνες ἀπέναντι στὸ μεταναστευτικό.-Ἔρευνα τοῦ κ. Πανᾶ.

Οἱ Ἕλληνες ἀπέναντι στὸ μεταναστευτικό.-Ἔρευνα τοῦ κ. Πανᾶ.1Η Ελλάδα υπήρξε ένα σημείο εισόδου στην Ευρώπη για τους μετανάστες, πολύ πριν από την πρόσφατη αύξηση των μεταναστών που έφτασαν στις ακτές της χώρας το τρέχον έτος. Η μεγάλη πλειοψηφία (76%) -βλ. Πίνακα 1- θα ήθελε να δει να μειώνονται τα επίπεδα μεταναστεύσεως στη χώρα τους, και πολλοί είχαν αυτή την άποψη ακόμη και πριν από την τρέχουσα κρίση της μεταναστεύσεως.

Οἱ Ἕλληνες ἀπέναντι στὸ μεταναστευτικό.-Ἔρευνα τοῦ κ. Πανᾶ.2

Οι περισσότεροι από 350.000 μετανάστες που ο Διεθνής Οργανισμός Μεταναστεύσεως εκτιμά ότι έχουν ταξιδέψει σε όλη την Μεσόγειο για την Ευρώπη μέχρι στιγμής φέτος επισκιάζει τους 280.000 που έφτασαν συνολικά το περασμένο έτος. Περισσότεροι από 230.000 από τους 350.000 έφθασαν στην Ελλάδα, αν και οι περισσότεροι στοχεύουν σε άλλους τελικούς προορισμούς, όπως η Γερμανία.

Το υψηλό ποσοστό των Ελλήνων που θέλει να δει χαμηλότερα επίπεδα μεταναστεύσεως, πιστεύει ότι η μετανάστευση είναι ένα κακό γεγονός για την Ελλάδα (63%) και αντανακλά τουλάχιστον εν μέρει, τις οικονομικές δυσκολίες που οι Έλληνες αντιμετωπίζουν τα τελευταία αρκετά χρόνια.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα ξεκινά το τρίτο πακέτο οικονομικής διασώσεώς της, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να παράσχει οικονομική βοήθεια για την τεράστια εισροή των μεταναστών που καταφθάνουν καθημερινά.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότεροι Έλληνες δεν σκέπτονται για τους μετανάστες υποθετικά όταν απαντούν στις ερωτήσεις αυτέςη πλειοψηφία τους (80%) γνωρίζει προσωπικά μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, σχεδόν το ήμισυ των Ελλήνων (45%) δηλώνει ότι οι μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα αποτελεί κυρίως αρνητική κατάσταση, και λιγότερο από το ένα τρίτο (29%) πιστεύει ότι είναι κυρίως θετική κατάσταση -βλέπε Πίνακα 2:

Οἱ Ἕλληνες ἀπέναντι στὸ μεταναστευτικό.-Ἔρευνα τοῦ κ. Πανᾶ.3

 

Επιπτώσεις

Η αρνητική στάση των Ελλήνων απέναντι στην μετανάστευση έρχεται να τονίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον συγκερασμό των αλληλοσυγκρουόμενων προσεγγίσεων που οι χώρες μέλη έχουν λάβει για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσεως.
Ελάχιστοι Έλληνες θα μπορούσαν να προβλέψουν ότι θα αγωνίζονταν για να ξεπεράσουν μια από τις μεγαλύτερες ροές μεταναστών από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και μάλιστα στο απόγειο της οικονομικής κρίσεως– και καμμία από τις δύο καταστάσεις δεν φαίνεται ότι θα επιλυθεί στο άμεσο μέλλον.

Κατά την διάρκεια της έκτακτης συνόδου της ΕΕ, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως συμφώνησαν να βοηθήσουν τις χώρες που βρίσκονται στις «γραμμές του μετώπου», όπως η Ελλάδα, και να μεταφέρουν μετανάστες σε άλλες χώρες. Αυτό ίσως έδινε κάποιας μορφής ανακούφιση στην Ελληνική κοινωνία που έχει και αυτή φτωχοποιηθεί.

 

Μέθοδοι Έρευνας

Τα αποτελέσματα αυτά βασίζονται σε προσωπικές συνεντεύξεις με 1.000 ενήλικες, ηλικίας 15 ετών και άνω, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 14 Μαΐου – 16 Ιουνίου, 2015, στην Ελλάδα. Για τα αποτελέσματα αυτά, με βάση το συνολικό δείγμα των ενηλίκων στην χώρα, το περιθώριο σφάλματος δειγματοληψίας είναι ± 3,7 ποσοστιαίες μονάδες, σε επίπεδο εμπιστοσύνης 95%.

Επαμεινώνδας Ε. Πανάς

Συντ. Καθηγητής

Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Το παρόν άρθρο σε μορφή pdf μπορείτε να το μεταφορτώσετε ελέυθερα από ἐδώ.

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply