Ἑλληνικὰ πετρέλαια στὰ χέρια τοῦ Soros μέσῳ …Ἀλβανίας!!!

Ἑλληνικὰ πετρέλαια στὰ χέρια τοῦ Soros μέσῳ ...Ἀλβανίας!!!Οι γείτονες προχώρησαν σε μεγάλες συμφωνίες με εταιρείες κολοσσούς από το εξωτερικό.
Πώς με σύγχρονη τεχνική μπορούν να «κλέβουν» από διπλανά «Οικόπεδα».
Ανεξήγητη αδράνεια από την Ελλάδα για τις …περίεργες εξελίξεις!!!

«Ριφιφί» Αλβανίας με τον Τζ. Σόρος στο πετρέλαιο (μας)

Από τον
Νίκο Σταυρουλάκη

«Ριφιφί» στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί στο ελληνικό υπέδαφος στην περιοχή της Ηπείρου επιχειρεί τώρα ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, με τη βοήθεια μάλιστα του διαβόητου Τζορτζ Σόρος! Μετά το διάβημα για σταμάτημα των ενεργειών εξορύξεως υδρογονανθράκων της Ελλάδας στο Ιόνιο και την αμφισβήτηση των θαλασσίων συνόρων με την χώρα μας, ο Ράμα προωθεί το δικό του πετρελαϊκό πρόγραμμα, στήνοντας γεωτρύπανα ακόμα και δίπλα στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού η κυβέρνηση Ράμα παραχώρησε τα «δικαιώματα έρευνας» (explore rights) για το χερσαίο Οικόπεδο 4 (Block 4), που εφάπτεται με την ελληνοαλβανική μεθόριο, στην κοινοπραξία των πετρελαϊκών κολοσσών Royal Dutch Shell – RDS (ολλανδοβρετανική – τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο) και Manas Petroleum (καναδική).

Ύστερα από τις ρωγμές στις διμερείς σχέσεις που προκάλεσε η αλβανική στάση, οι σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών κινούνται πλέον στην σκιά του πετρελαίου. Μετά τις γνωστές πρωτοβουλίες των Τιράννων της ακυρώσεως της συμφωνίας του 2009 για την οριοθέτηση των ΑΟΖ στο Ιόνιο και του προσφάτου διαβήματος προς την Αθήνα, με το οποίο η αλβανική πλευρά ζητούσε αναστολή των ελληνικών ερευνών στην «αμφισβητούμενη» θαλάσσια περιοχή, η Αλβανία «πλησιάζει» ακόμα πιο κοντά στην ελληνική μεθόριο, ασκώντας μία ιδιότυπη διπλωματική πίεση με μοχλό τα ενεργειακά.

Διπλωματία

Τα Τίραννα εφαρμόζουν διπλωματικό pressing, με «επιθετικές» κινήσεις στο πεδίο και της ενεργειακής διπλωματίας. Με την παραχώρηση του Οικοπέδου 4 στους δύο κολοσσούς, οι δύο εταιρείες δικαιούνται να στήσουν γεωτρύπανα όπου κρίνουν ότι είναι τεχνικά πιο πρόσφορο. Η ενέργεια θα μπορούσε να θεωρηθεί «ανώδυνη», αν η σύγχρονη τεχνολογία δεν επέτρεπε την άντληση ακόμα και απομεμακρυσμένων κοιτασμάτων από το σημείο του γεωτρύπανου!
Σύμφωνα με τις νέες τεχνικές, επάνω στις οποίες έχουν πειραματιστεί κυρίως οι Καναδοί, μέσω ειδικών ορυγμάτων, διοχετεύουν στο υπέδαφος χημικά υλικά, που έχουν την δυνατότητα να «αραιώσουν» το πηκτό «μάγμα» πετρελαίου και να το μετατρέψουν σε ευκίνητο υγρό, ώστε να μπορεί να αντληθεί ακόμα και εάν το γεωτρύπανο δεν βρίσκεται ακριβώς επάνω από το κοίτασμα.

Με τον τρόπο αυτόν οι εταιρείες πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες εξορύξεως, ακόμη και αν δεν έχουν τρυπήσει στο σωστό σημείο. Ετσι, μπορεί να αντληθεί κοίτασμα και από μία γειτονική χώρα ή να αποδυναμωθεί το ελληνικό κοίτασμα της Ηπείρου.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτουν οι χημικοί μηχανικοί, οι τεχνικές εμφανίζουν σε πολλές περιπτώσεις παρενέργειες. Το πετρέλαιο μπορεί να ρευστοποιηθεί περισσότερο από όσο αντέχουν τα πετρώματα, με αποτέλεσμα να εκτινάσσεται από το έδαφος σαν πίδακας. Τέτοια περιστατικά έχουν καταγραφεί ήδη στην Αλβανία, θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή και τις περιουσίες κατοίκων που βρίσκονται σε γειτονικούς με τα γεωτρύπανα οικισμούς. Τον Απρίλιο εφέτος εκτυλίχθηκαν σκηνές από ταινία τρόμου στο χωριό Μαρίνζα, στην περιοχή εκμεταλλεύσεως υδρογονανθράκων του Φιέρι, όταν το πετρέλαιο ξεπηδούσε από το έδαφος δίπλα στις αυλές τους.

Η ανάθεση

Όλως τυχαίως η ανάθεση της κυβερνήσεως Ράμα στις δύο εταιρείες έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση ενάρξεως του ερευνητικού προγράμματος της Energean Oil & Gas (10 Αυγούστου 2015) στην περιοχή των Ιωαννίνων, με στόχο την ανίχνευση «πετρελαιοπιθανών δομών» στο ελληνικό έδαφος… Λεπτομέρειες για την δραστηριότητα αυτήν έδωσε ο ειδικός σύμβουλος της Energean Ντ. Νικολάου στο πλαίσιο συνεδρίου (Global Oil & Gas Conference) που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, τονίζοντας ότι ειδικά η περιοχή των Ιωαννίνων θεωρείται από τους γεωλόγους συνέχεια της «αλβανικής» πετρελαϊκής πλάκας.

Με αυτά τα δεδομένα, το πετρέλαιο στο Ιόνιο και οι ελληνοαλβανικές συνοριακές διαφορές στην θάλασσα βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρόσφατης συναντήσεως των πρωθυπουργών Ελλάδας – Αλβανίας Αλ. Τσίπρα και Εντι Ράμα στην Νέα Υόρκη. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την σημασία επιλύσεως των εκκρεμών ζητημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες στην βάση του Διεθνούς Δικαίου και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού, θέση η οποία δεν υπονοεί προσφυγή σε διεθνή διαιτητικά μέσα, αλλά παραπέμπει σε διμερή συνεννόηση.

Οι παράνομες έρευνες στα νησιά Οθωνοί, Μαθράκι και Ερείκουσα

Σε αντίθεση με την χώρα μας, η Αλβανία εφαρμόζει μεθοδική-αναπτυξιακή πετρελαϊκή πολιτική επάνω από τρεις δεκαετίες. Οκτώ πετρελαϊκές μοιράζονται 18 «παραχωρήσεις» της αλβανικής κυβερνήσεως στην επικράτεια της γειτονικής χώρας, σε έδαφος και θάλασσα, μεταξύ των οποίων και η San Leon Energy, συμφερόντων του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος. Ολόκληρη η αλβανική επικράτεια είναι χωρισμένη σε οικόπεδα στο έδαφος, ενώ ακόμη και η αμφισβητούμενη θαλάσσια περιοχή στο Ιόνιο (Joni-5) έχει εκχωρηθεί στην Hamilton.

Από το 1994 η Αλβανία προχώρησε σε παραχώρηση της θαλάσσιας περιοχής βόρεια της Κέρκυρας στην παραπάνω εταιρεία, αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο και τις θέσεις της Ελλάδας για υφαλοκρηπίδα – ΑΟΖ στα νησιά Οθωνοί, Μαθράκι και Ερείκουσα. Δυστυχώς μπροστά σε όλα αυτά η Ελλάδα μένει απλώς θεατής!

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply