Τό ἐπόμενον ἐπεισόδιον στήν Συρία;

Τον τελευταίο καιρό η ρωσσική πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει άγρια τους τζιχαντιστές στην Συρία.
Οι μαχητές του ισλαμικού κράτους μετά από αλλεπάλληλα και καίρια πλήγματα έχουν αρχίσει να υποχωρούν σε όλα τα μέτωπα.
Αν οι βομβαρδισμοί συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό, το ισλαμικό κράτος θα καταρρεύσει και οι μαχητές του θα καταφύγουν έντρομοι στην έρημο της Ιορδανίας και του Ιράκ.
Τότε το Ισραήλ θα βρεθεί αντιμέτωπο με ένα τεράστιο στρατηγικό μειονέκτημα.

Η ρωσσική αερoπορική βάση στην Συρία χρειάζεται αντιαεροπορική προστασία και αυτή θα την προσφέρουν στο μέλλον

συστοιχίες πυραύλων S-300.

Η συμφωνία των έξι με το Ιράν επέτρεψε και πάλι την αγοραπωλησία ρωσσικών και κινεζικών όπλων από το Ιράν.
Η Ρωσσία σκοπέυει στο κοντινό μέλλον να εφοδιάσει και το Ιράν με συστοιχίες πυραύλων S-300.
To αντιαεροπορικό αυτό όπλο αποκτήθηκε ήδη από την Αίγυπτο στη παραλλαγή του S-300VM, με βεληνεκές 200 χιλιόμετρα και είναι ικανό να πλήξει στόχους σε ύψος 30 χιλιομέτρων.
Φωτογραφία του συστήματος S-300 VM

Φωτογραφία του συστήματος S-300 VM

 
Tα συστήματα αυτά προορίζονταν αρχικά για την Συρία.
Ο πρόεδρος Πούτιν έχει αναφέρει ότι μερικά απ’ αυτά έχουν ήδη παραληφθεί στην Συρία, αλλά δεν έχουν εγκατασταθεί πλήρως.
Είναι πάντως αδιανόητο η Ρωσσία να δημιουργεί αεροπορική βάση στην Λατάκεια της Συρίας και να βασίζει την αντιαεροπορική προστασία της μόνo σε μονάδες Pantsir S1, όπως υποστηρίζει σε άρθρο του το reuters.
Το αντιαεροπορικό αυτό όπλο έχει βεληνεκές μόνο 20 χιλιόμετρα και μπορεί να πλήξει στόχους, που πετούν σε ύψος 15 χιλιομέτρων.
Για τον λόγο αυτό δεν είναι κατάλληλο για την προστασία από αεροσκάφη F-16, που επιχειρούν στα 15,2 χιλιόμετρα ύψος και πετούν με ταχύτητα 2120 χιλιόμετρα την ώρα.
Τα αεροσκάφη F-16 μπορούν να βρεθούν εκτός βεληνεκούς (20 χλμ) μέσα σε 34 δευτερόλεπτα.
Ο χρόνος αυτός δεν επαρκεί για ενεργοποίηση της αεράμυνας, όταν φυσιολογικά δεν αναμένεται αεροπορική επίθεση από ικανό αντίπαλο με αξιόλογη αεροπορία.
Η μεταφορά συστοιχίας S-300 μπορεί να γίνει αεροπορικώς ή με ναυτικά μέσα.
Το αντιεροπορικό αυτό μέσο είναι ιδιαίτερα ευκίνητο και για τον λόγο αυτόν δύσκολα εντοπίζεται και καταστρέφεται από αεροπορική επιδρομή.
Είναι απόλυτα λογικό ότι οι Ρώσσοι θα το εισαγάγουν στην Συρία αεροπορικώς, καθώς θα προορίζεται για την προστασία της αεροπορικής τους βάσεως.
Από την στιγμή που θα εγκατασταθούν S-300 στην Αίγυπτο, στην Συρία και στο Ιράν η ισραηλινή αεροπορία θα πάψει να είναι παντοδύναμη στην περιοχή και θα χάσει κάθε δυνατότητα αιφνιδιασμού.
Αυτό θα αλλάξει την στρατηγική των Ισραηλινών και θα ενισχύσει τον σχεδιασμό τους για εφαρμογή στρατηγικής πρώτου πυρηνικού πλήγματος με χρήση των υποβρυχίων τους.
Για τον λόγο αυτόν έχουν φθάσει στην περιοχή πλοία του ρωσσικού στόλου, αλλά και κινεζικό αεροπλανοφόρο.
Οι Ρώσσοι και οι Κινέζοι θέλουν να εξασφαλίσουν ότι το Ισραήλ δεν θα κάνει το σφάλμα να πλήξει το Ιράν προληπτικά μέχρι την εγκατάσταση της αντιαεροπορικής ασπίδας των S-300.
Eπιπλέον οι Ρώσσοι θέλουν να βεβαιωθούν ότι δεν θα καταρρεύσει το καθεστώς Άσαντ στην Συρία από χερσαία εισβολή της Τουρκίας, τουλάχιστον όχι πριν πληρώσει το πολεμικό υλικό, που του πωλούν τόσα χρόνια.Οι Ρώσσοι δεν ξεχνούντο πάθημά τους στο Ιράκ, όπου έμειναν απλήρωτοι για τα όπλα που είχαν πουλήσει στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν.
Οι Ισραηλινοί θα πρέπει ήδη να σκέφτονται να κτυπήσουν αιφνιδιαστικά και σύντομα τους Άραβες εχθρούς τους.
Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο, αν καταστραφεί η αεροπορική βάση στην Λατάκεια της Συρίας…
Η ισραηλινή αεροπορία στον πόλεμο των 6 ημερών ξεκίνησε τις εχθροπραξίες καταστρέφοντας πρώτα τα αιγυπτιακά αεροδρόμια με χρήση της αεροπορίας της.
Βίντεο από τον βομβαρδισμό αεροδρομίων το 1967:

 

Πρόκειται να ξαναδούμε το έργο με θύμα την αεροπορική δύναμη της Ρωσσίας στην Συρία;
Aν ναι, αυτή την φορά το πλήγμα θα ξεκινήσει από τα πυραυλικά πλήγματα των 6 ισραηλινών υποβρυχίων από την Μεσόγειο με πρώτο στόχο την ρωσσική αεράμυνα.
Ας ελπίσουμε μόνο στην επίθεση να μην συμμετέχουν και άλλα «συμμαχικά» αεροσκάφη…
Την προσεχή εβδομάδα θα γίνουν αεροπορικές ασκήσεις στην έρημο Νεγκέβ, στις οποίες θα συμμετάσχουν αεροσκάφη των ΗΠΑ και άλλων χωρών.
Υπάρχει καλλίτερος αντιπερισπασμός από μία αεροπορική άσκηση στην έρημο, όπου όλα τα ραντάρ της αεράμυνας θα λειτουργούν και θα είναι στραμμένα προς τα νότια;

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply