Ἡ βελτίστη ἐπένδυσις εἶναι ἡ Γῆ!!!

Ἡ βελτίστη ἐπένδυσις εἶναι ἡ Γῆ!!!6
Κάποιες σκέψεις μου :

-Ἀφιερωμένο σὲ ὅσους τὰ ἀκοῦν καὶ μιλοῦν γιὰ «θεωρίες συνωμοσίας» καὶ δαιμονοποίηση «προσώπων».
-Ἀφιερωμένο σὲ ὅσους ἀναρωτιοῦνται: «Ἄντε καὶ μᾶς πῆραν τὰ σπίτια… Ἄντε καὶ μᾶς πῆραν τὴν ἀκίνητη περιουσία… Ἄντε καὶ μᾶς πῆραν τὰ χωράφια… Τί θά τά κάνουν; Θά μείνουν σέ ὅλα ταὐτοχρόνως; Θά τά καλλιεργήσουν;;;» 

Ὄχι ἠλίθιε, θὰ τὰ πάρουν γιὰ ἕνα κομμάτι ψωμί, θὰ τὰ κρατήσουν κάμποσο καιρό, μετὰ θὰ ἀνεβάσουν τεχνητὰ τὴν ζήτηση μὲ κάποιες κινήσεις ἐντυπωσιασμοῦ καὶ θὰ τὰ μοσχοπουλήσουν.
-Ἐπίσης, πιθανὸ μοῦ φαίνεται ἡ συνένωσις μικρῶν κλήρων ἢ ἀκινήτων σὲ μεγάλους, μὲ ἀποτέλεσμα νὰ γυρίσουμε πάλι στὴν ἐποχὴ τῶν κολήγων, ἀλλὰ μὲ ἅλλη μορφή.
Μεγάλοι γαιοκτήμονες, φεουδάρχες, σὲ ἕνα κατ’ ἐπίφασιν «δημοκρατικὸ καθεστώς».

Κάτι ἀνάλογο μὲ τὸν ἀθέμιτο ἀνταγωνισμὸ ποὺ ἐδέχθησαν ἐδῶ στὴν Ἑλλάδα, ἀλλὰ καὶ σὲ ἄλλες χῶρες, τὰ μικρομάγαζα, μὲ σκοπὸ νὰ κλείσουν καὶ τὸ μερίδιό τους νὰ τὸ πάρουν οἱ μεγάλες ἁλυσίδες καὶ τὰ μεγάλα ἐμπορικὰ κέντρα.

Τὸ ἄρθρο, ἀπὸ ὅπου καὶ ἡ φωτογραφία:

Χρυσάφι η γεωργική γη

Ο Σόρος πουλάει αγροκτήματα 14 φορές επάνω από την τιμή της αγοράς τους

ΤOY ΛΕΩΝΙ∆Α ΚΟΥΡΜΑ∆Α
[email protected]

Στις ημέρες μας, η εύφορη αγροτική γη είναι πραγματικό χρυσάφι. Αυτό αποδεικνύει η τελευταία κίνηση του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Τζορτζ Σόρος, που μέσω της βραζιλιάνικης εταιρείας Adecoagro, πούλησε ένα αγροτεμάχιο 14 φορές επάνω από την τιμή που το αγόρασε, προ δεκαετίας.

Η Agroadeco, της οποίας ο Σόρος είναι ο κύριος μέτοχος, διαθέτει 3 εκατ. στρέμματα αγροτικής γης στην Αργεντινή, την Βραζιλία και την Ουρουγουάη.
Το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο, εκτάσεως 76.000 στρεμμάτων στο Σαν Χοσέ της Αργεντινής, πωλήθηκε έναντι 121 δολαρίων το στρέμμα, από τα 8,5 δολάρια το στρέμμα που είχαν καταβληθεί για την αγορά του, το 2010.
Η συγκεκριμένη αγοραπωλησία είναι ενδεικτική της εκρηκτικής ανόδου των τιμών της αγροτικής γης στην Νότια Αμερική.

Βάσει των εκτιμήσεων της SLC Agricola, ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους που δραστηριοποιούνται στη βραζιλιάνικη γεωργία, οι τιμές της αγροτικής γης στη συγκεκριμένη χώρα έχουν αυξηθεί κατά 18,2% μέσα στο τελευταίο έτος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά (τα οποία δεν συνυπολογίζουν την αξία του κτηριακού και μηχανολογικού εξοπλισμού), η αξία της αγροτικής γης στη Βραζιλία αυξάνεται με γρηγορότερους ρυθμούς ακόμα και από τις ΗΠΑ, όπου σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του αμερικάνικου υπουργείου Γεωργίας, οι τιμές το τελευταίο έτος αυξήθηκαν σε ποσοστό 10,9% (που ανεβαίνει στο 4,5% για τις αροτραίες καλλιέργειες).
Πάντως η μέση τιμή της αγροτικής γης στις ΗΠΑ παραμένει σημαντικά υψηλότερη, στα 652 δολάρια το στρέμμα, έναντι 381 δολάρια το στρέμμα (787 ρεάλ) που
κοστίζει στη Βραζιλία. Για το λόγο αυτό εξάλλου και πολλοί επενδυτές συρρέουν στη χώρα για να αγοράσουν τεράστιες αγροτικές εκτάσεις, αναγκάζοντας την
Μπραζίλια να επιβάλει περιορισμούς στις πωλήσεις γης σε ξένους.

26-08-2012
πηγῆ (σὲ pdf)
——————————————————————-

Ἡ ἀφορμή:
Ἀφορμὴ γιὰ νὰ εὕρω τὸ παραπάνω ἄρθρο μοῦ ἐδόθη ἀπὸ τὴν παρακάτω ἀνάρτηση: 

Δεν έχει σημασία αν τον λένε Ντέντε ή Χριστόπουλο.
Το ό,τι μας θέλουν διχασμένους και σε συνεχή εμφύλιο, με κάθε τρόπο, μπορεί να εξηγηθεί αν ακολουθήσουμε την …ροή του χρήματος, τις ΜΚΟ και εννοείται ότι θα φτάσουμε στο ίδιο κέντρο που χρηματοδοτεί … τους «εθνικά» Μακεδόνες, τους «εθνικά» Βλάχους, τους «εθνικά» Τούρκους, τους «εθνικά» Τσάμηδες , τους αυτόκλητους «οικολόγους», τους αυτόκλητους προστάτες των gay, τους «antifa» που πολεμούν υπέρ της …δημοκρατίας,  τους «αυθεντικούς» …τρομοκράτες που χτυπούν ΜΟΝΟΝ όσους εμπλέκονται στην υπόθεση του C4I κλπ κλπ.

Ἡ βελτίστη ἐπένδυσις εἶναι ἡ Γῆ!!!4

Αυτοί οι «καλοί» άνθρωποι εκτιμούν βαθύτατα τον Soros, ο οποίος αφού προκάλεσε τεράστιες οικονομικές ζημίες στην χώρα, έρχεται πλέον να …«επενδύσει»!!!
Δηλαδή να πάρει τζάμπα ό,τι αξίζει κι ότι χρειάστηκε να ματώσουμε για να δημιουργηθεί.  Ἡ βελτίστη ἐπένδυσις εἶναι ἡ Γῆ!!!3

Δείτε στις φωτογραφίες πόσα δείπνα οργάνωσαν οι κερδοσκόποι, ώστε τα spreads να μας οδηγήσουν σε απώλειες άνω των 20 ΔΙΣἩ βελτίστη ἐπένδυσις εἶναι ἡ Γῆ!!!1
Αυτόν τον βρικόλακα η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τον καλωσορίζει! Ἡ βελτίστη ἐπένδυσις εἶναι ἡ Γῆ!!!2

Πέρασε κι από την Αργεντινή, αμέσως μετά την «διάσωσή» της από το ΔΝΤ και ΣΚΟΥΠΙΣΕ εκατομμύρια στρέμματα γης  σε τιμή …αέρα κοπανιστού!!!
Στην Ελλάδα ήδη έχει αγοράσει μετοχές της ΑΤΕ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ και καταλαβαίνουμε την σχέση αυτής της τράπεζας με την Ελληνική Γη.

Ἡ βελτίστη ἐπένδυσις εἶναι ἡ Γῆ!!!5

«Καλώς τονε …κι ας άργησε!» ζητωκραυγάζει ολόκληρο το payroll.

Μὲ κάθε τρόπο ΠΡΕΠΕΙ νὰ παραμείνουμε διχασμένοι (καὶ ἐξαγοράσιμοι)!!!

Πραγματικὴ ἀξία σὲ ἕναν κόσμο ποὺ ἀλλάζει:

Πραγματική αξία σ΄ έναν κόσμο που αλλάζει

Ἡ βελτίστη ἐπένδυσις εἶναι ἡ Γῆ!!!8

Η γη, η αγροτική γη αποτελεί πλέον πόλο έλξεως μεγάλων επενδυτών, ιδιωτικών funds, νέων αγροτών αλλά και μικρών καταθετών σε πολλά μέρη του κόσμου.

H αγροτική γη είναι η καλλίτερη επένδυση με απόδοση 1.200 %, ενώ τα διατροφικά προϊόντα έχουν ετήσιο πληθωρισμό 30%.
Πολλά περισσότερα φαίνεται να γνώριζαν οι προηγούμενες γενεές Ελλήνων από τους οικονομικούς αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων της τελευταίας δεκαετίας. «Σπίτι όσο χωρείς και χωράφι όσο μπορείς» έλεγαν στα παιδιά τους στις αρχές του 1960 και τώρα μάλλον είναι η καταλληλότερη στιγμή να θυμηθούμε την λαϊκή αυτή ρήση.

Η γη, η αγροτική γη αποτελεί πλέον πόλο έλξεως μεγάλων επενδυτών, ιδιωτικών funds, νέων αγροτών αλλά και μικρών καταθετών σε πολλά μέρη του κόσμου.
Πιθανότατα δεν είναι τυχαία η απόφαση του οικονομικού επιτελείου της χώρας που φορολογεί κάθε σπιθαμή γης. Τα αγροτεμάχια και συγκεκριμένα τα καλλιεργήσιμα και τα ποτιστικά, έχουν μπει στο στόχαστρο μεγάλων οικονομικών παραγόντων παγκοσμίως. Χορό δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν στήσει γύρω από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις του πλανήτη καθώς ο ακήρυκτος παγκόσμιος πόλεμος για τον έλεγχο της τροφής έχει μεταφερθεί πλέον στο πιο βασικό από τα μέσα παραγωγής: Την αγροτική γη.

Στην Ελλάδα εκδηλώνεται ενδιαφέρον από επενδυτικά κεφάλαια για αγροτική γη, αλλά δεν έχουμε πράξεις. Το πρόβλημα είναι ότι στην χώρα μας δεν συναντάμε πολύ μεγάλες εκτάσεις. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, το ενδιαφέρον και για την Ελλάδα να ενταθεί το επόμενο διάστημα, κυρίως από Βρετανούς. Τα fund ζητούν αγροτεμάχια για μακροχρόνια μίσθωση άνω των 20-25 ετών με προσυμφωνημένη τιμή. Συνήθως όμως οι Έλληνες προτιμούν την πώληση και όχι την μακροχρόνια μίσθωση ενώ τα περισσότερα μεγάλα χωράφια δεν έχουν καθαρούς τίτλους, έχουν εκκρεμότητες με το δασαρχείο, άλλες διεκδικήσεις κλπ.

Τη γενικότερη τάση που φαίνεται ότι διαμορφώνεται σε εγχώριο, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, διαπιστώνει και η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία τονίζει σε ειδική μελέτη της ότι οι αυξανόμενες τιμές των αγροτικών προϊόντων δημιουργούν κίνητρο για την αγορά μεγάλων εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με την μελέτη, το «ράλι» των τιμών των αγροτικών προϊόντων κατά τα έτη 2007/08 πυροδότησε έναν αγώνα δρόμου για την αγορά γης, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο 2009 πραγματοποιήθηκαν αγορές καλλιεργήσιμης γης εκτάσεως 45 εκατομμυρίων εκταρίων σε όλο τον κόσμο, ενώ μέχρι το 2008 οι αγορές γης κατά μέσον όρο ανέρχονταν στα 4 εκατ. εκτάρια ετησίως.
Γεγονός είναι πως το ενδιαφέρον για καλλιεργήσιμη γη αυξάνει ραγδαία, «λόγω της αστάθειας των τιμών των εμπορευμάτων, των αυξανομένων ανθρωπογενών και περιβαλλοντικών πιέσεων και της ανησυχίας για την επισιτιστική ασφάλεια». Με τις τιμές ακινήτων για επαγγελματική χρήση σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές να έχουν υποχωρήσει εν μέσω ανησυχιών για παρατεταμένη οικονομική κρίση, το κόστος αγοράς γης έχει εκτιναχθεί σε ύψη ρεκόρ στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Οι επενδυτές στην αγορά real estate που αναζητούν ευκαιρίες για να τοποθετήσουν αποδοτικά τα χρήματά τους σε αγορές όπως η Βρετανία, η Ισπανία και η Ανατολική Γερμανία, ευελπιστούν να ωφεληθούν από την κατακόρυφη αύξηση της παγκόσμιας ζητήσεως σε είδη διατροφής και βιοκαύσιμα.
Αξιωματούχος του υπουργείου Γεωργίας της Γερμανίας αναφέρει ότι ουδέποτε γνώρισε μία τόσο μεγάλη αύξηση των τιμών στην πρόσφατη ιστορία του ευρωπαϊκού αγροτικού τομέα. Ειδικά στην Γερμανία οι ιδιοκτήτες αγροτικής γης είδαν την τιμή ανά εκτάριο να αυξάνεται 25% μέσα σε ένα χρόνο στις 8.000 ευρώ το 2013, την ίδια περίοδο που οι μετοχές των εισηγμένων εταιρειών στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων έχουν χάσει περίπου το ένα τρίτο της αξίας τους, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό δείκτη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως Εισηγμένων Εταιρειών Real Estate.

Στην Βρετανία, οι τιμές αγροτικών εκτάσεων αυξήθηκαν 24% την τελευταία διετία στις 13.000 στερλίνες (24.200 δολάρια) ανά εκτάριο. Σύμφωνα με στοιχεία του Βρετανικού Βασιλικού Ινστιτούτου Ορκωτών Εποπτών πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση από το 1995, όταν δηλαδή άρχισαν να συλλέγονται τα εν λόγω στοιχεία. Τριπλάσια αύξηση παρουσιάζουν και οι τιμές σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Λιθουανία, στην διάρκεια της τελευταίας τριετίας, ενώ και οι ευρωπαϊκές τράπεζες εξακολουθούν να είναι πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν συμφωνίες που αφορούν σε αγορά αγροτικής γης.
Δεν είναι λίγες οι φορές που για την δημιουργία πιστοποιημένων αξιών πολλά funds, τραπεζικά ιδρύματα αλλά και παλαιότερα ασφαλιστικές εταιρείες οδηγούντο στην αγορά ξερικών και δασικών εκτάσεων. Δεν είναι τυχαίο που οι τιμές της γης δεν έχουν επηρεασθεί πτωτικά όσο οι τιμές των κτισμάτων.

Οι Αυστραλοί αγοράζουν γη στις ΗΠΑ, οι Κινέζοι και οι Σουηδοί αγοράζουν γη στην Αυστραλία, οι πλούσιοι σε πετρέλαιο Σαουδάραβες «καταβροχθίζουν» την γη στην Νότιο Αμερική ενώ όλοι κοιτάζουν τα πλούσια εδάφη της Ρωσσίας και της Ουκρανίας όπου η γη είναι πάμφθηνη. Κινέζοι και Ινδοί κοιτάζουν έντονα τα καναδικά χωράφια που εξακολουθούν να είναι σε πολύ καλές τιμές. Η τάση αγοράς αγροτική γης είναι διαδεδομένη παγκοσμίως και ορισμένες κυβερνήσεις εξετάζουν κατάλληλες ρυθμίσεις για μεγάλες αγορές γης από ξένα συμφέροντα.
Η Κίνα έχοντας καταταγεί η νέα δύναμη στην παγκόσμια οικονομία έχει αποφασίσει να αγοράσει κομμάτια καλλιεργήσιμης γης στις ΗΠΑ και να δημιουργήσει «ειδικές οικονομικές ζώνες». Μία από αυτές τις «ειδικές οικονομικές ζώνες» θα βρίσκεται ακριβώς στην μέση των ΗΠΑ νότια από τη Boise στο Idaho και η έκταση του θα είναι περίπου 30.000 στρέμματα όπου θα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις παραγωγής, αποθήκες, κέντρα λιανικής πωλήσεως και κατοικίες για τους Κινέζους εργαζομένους.

Τα Αραβικά κράτη του Κόλπου, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές τροφίμων και ωθούμενα από μια απότομη αύξηση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, έχουν προβεί στην αγορά γεωργικών εκτάσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες για την διασφάλιση του εφοδιασμού. Oι κυβέρνησεις της Σαουδικής Αραβίας βρίσκονται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις για την μίσθωση χιλιάδων στρεμμάτων γεωργικής γης.
«The Global Land Grab» είναι ο ορισμός πλέον μεγάλων ομίλων και εταιρειών επενδύσεων ακόμα και συνταξιοδοτικών ταμείων και εκκλησιαστικών οργανώσεων, να αγοράζουν χωράφια σε όλο τον κόσμο.

Η GRAIN, ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός, διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα και ανάλυση για την αγροτική γη όπου σε μια πρόσφατη έκθεσή της σημειώνει ότι τα επενδυτικά κεφάλαια έλκονται «όπως το σίδερο από ένα μαγνήτη» και μερικοί από τους μεγαλύτερους παίκτες που θέλουν να επωφεληθούν από τα χωράφια είναι τα συνταξιοδοτικά ταμεία, με τα δισεκατομμύρια των δολαρίων που επενδύθηκαν.
Τα κεφάλαια, τα οποία έχουν επενδυθεί σε εκτάσεις στο εξωτερικό αγγίζουν τα 23 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να διπλασιαστούν έως το 2015.

Σύμφωνα με την Deutsche Bank πάνω από 4,2 εκατ. στρέμματα «μετράει» στην Βραζιλία το αμερικανικό συνταξιοδοτικό ταμείο TIAA-CREF Retirement Equity Fund δαπανώντας περί τα 1,24 εκατ. δολάρια, ενώ στην ίδια χώρα η γερμανική αγροτική επενδυτική εταιρεία Acazis έχει αγοράσει 560.000 στρέμματα έναντι 77 εκατ. δολαρίων.

Από το κυνήγι της αγροτικής γης δεν θα μπορούσαν να λείπουν βέβαια οι Άραβες με το κρατικό Abu Dhabi Fund for Development (πρόσφατα προσέθεσε στην… συλλογή του 300.000 στρέμματα στο Σουδάν) και την σαουδαραβική Αl Amoudi (έχει αγοράσει τεράστιες εκτάσεις σε πλήθος χωρών) .

Στο παρελθόν η HSBC είχε αναπτύξει καταθετικό προϊόν, εγγυημένου κεφαλαίου στην λήξη, με την ονομασία «Food Producers». Μέσω του επενδυτικού αυτού προγράμματος, υπήρχε η δυνατότητα ετησίως μικτής αποδόσεως 5,50 %. Η κατάθεση ήταν συνδεδεμένη με πέντε σημαντικές μετοχές του κλάδου των τροφίμων και συγκεκριμένα τις Archer – Daniels – Midland Co, Danone S.A., General Mills Inc, Kraft Foods Inc, Nestle S.A. Η διάρκειά της ήταν 4ετής και διατίθετο σε Ευρώ ή Δολάρια ΗΠΑ. Η προεγγραφή ξεκίνησε στις 6 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2010. Η κατάθεση «Food Producers» καλύπτεται από το Financial Services Compensation Scheme του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επενδυτές γεωργικής γης είναι πολλοί επώνυμοι μεταξύ των οποίων ο George Soros. Ο δισεκατομμυριούχος hedge-fund manager κατέχει το 23,4 % των γεωργικών εκτάσεων της Νότιας Αμερικής μέσω της εταιρείας του Adecoagro Α.Ε, ενώ πρόκειται να προβεί και σε νέες επενδύσεις σε χώρες που ακόμα η αγροτική γη είναι φθηνή. Ο Ted Turner,Tommy Lee Jones και ο Sylvester Stallone είναι ιδιοκτήτες χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης στην Αργεντινή, ενώ φήμες υπάρχουν για τεράστιες επενδύσεις από τους Πρίγκιπες William και Harry.

Οι funds managers έχοντας μελετήσει ένα σαφές οικονομικό μοντέλο προσφοράς και ζητήσεως, το οποίο εξαρτάται από την αύξηση του παγκοσμίου πληθυσμού που χρειάζεται να τραφεί επενδύουν βλέποντας μακροπρόθεσμες αποδόσεις από την αύξηση της αξίας των γεωργικών εκτάσεων και των ταμειακών ροών που θα προέλθει από τις πωλήσεις των καλλιεργειών. Η αγροτική γη αποτελεί ασφαλή και αλάνθαστη πηγή κέρδους για τους θεσμικούς επενδυτές εφόσον οι τιμές των προϊόντων αυξάνονται με ταχύ ρυθμό.

Το 1 % έως και το 3% του χαρτοφυλακίου των συνταξιοδοτικών ταμείων αποτελείται από γεωργικές εκτάσεις και αναμένεται να αυξηθεί στο 3 % – 5% το 2015, όπου το 1 % μπορεί να αναλογεί σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.
Σε άρθρο του ο Mike Adams αναφέρει ότι οποιαδήποτε επένδυση έχει να κάνει με τα τρόφιμα αποτελεί επένδυση στο μέλλον, ενώ παραθέτει δήλωση του Jim Rogers, «έχω πολλάκις πει ότι μία από τις καλλίτερες επενδύσεις παγκοσμίως θα είναι η αγροτική γη». Καταλήγοντας αναφέρει, «δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε χρυσό. Δεν μπορούμε να τυπώσουμε το δικό μας νόμισμα. ‘Ομως μπορούμε να καλλιεργήσουμε κάτι που είναι μεγαλύτερης αξίας από τον χρυσό και τα λεφτά: το Φαγητό!».

Μεταξύ των ταμείων και οργανισμών με μεγάλα ποσοστά επενδύσεως σε χωράφια, είναι:

• TIAA-CREF, το 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων συνταξιοδοτικό ταμείο των ΗΠΑ για ακαδημαϊκούς και ερευνητές, διαθέτει γεωργικές γαίες αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Βόρεια Αμερική, την Νότια Αμερική, την Αυστραλία και την Ευρώπη.
• Η Εκκλησία κατέχει γεωργικές εκτάσεις αξίας πάνω από 5 δισ. δολάρια σε Καναδά, Μεξικό, Βραζιλία, Αργεντινή, Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, την Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων 290.000 στρεμμάτων στην Φλόριντα από τα μεγαλύτερα αγροκτήματα στις ΗΠΑ.
• Hancock Agricultural Investment Grou (Χάνκοκ Όμιλος Επενδύσεων Αγροτικής ) διαχειρίζεται γεωργική γη αξίας περίπου 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων συμπεριλαμβανομένων των 210.000 στρεμμάτων που έχει στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την αναφορά του οργανισμού Friends of the Earth : Ιδιαίτερα δραστήριες στον τομέα της αγροτικής γης είναι η Deutsche Bank, η Barclays, το ολλανδικό συνταξιοδοτικό ταμείο ABP, ο γερμανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος Allianz και ο γαλλικός τραπεζικός όμιλος BNP Paribas. H Allianz έχει επενδύσει σε βουλγαρική αγροτική γη, η Deutsche Bank επενδύει σε γη στην Βραζιλία και μία εταιρεία του ιταλικού ασφαλιστικού ομίλου Generali έχει αγοράσει καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην Ρουμανία. Άλλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί χρηματοδοτούν μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις που αφορούν σε αγορές ή leasing γαιών σε τρίτες χώρες: Πρόκειται για τις ABP, HSBC, Lloyds, Unicredit, AXA και Credit Agricole. Κάποιοι από αυτούς έχουν χρηματοδοτήσει αγροτικές επιχειρήσεις, όπως η ABP στην Μοζαμβίκη, η AXA στην Ινδία και η HSBC στην Ουγκάντα.

Άρθρο του διευθύνοντος συμβούλου της E-Real Estates Θεμιστοκλή Μπάκα

ναυτεμπορικὴ

Πολυεθνικὲς Ἑταιρεῖες:

Ἡ βελτίστη ἐπένδυσις εἶναι ἡ Γῆ!!!9

Τὸ Χρήσιμον

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply