Σκλήρυνσις κατὰ πλάκας καὶ κρόκος Κοζάνης

O κρόκος Κοζάνης (αν και στο άρθρο αναφέρονται στον κρόκο Περσίας) μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία της  Σκληρύνσεως κατά πλάκας MS.

Ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Journal of Immunology από μια ομάδα  ιατρικών ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα έχουν διαπιστώσει ότι ενα ενεργό   συστατικό στο μπαχαρικό κρόκο μπορεί  να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία ασθενειών με  φλεγμονές των νεύρων, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.*

Σε πειράματα που διεξήχθησαν από τους επιστήμονες του πανεπιστημίου της Alberta, τονίζει ότι η χρήση μιας ενώσεως, που ονομάζεται κροκίνη, καταστέλλει τόσο την φλεγμονή όσο και το στρές ορισμένων κυττάρων, με αποτέλεσμα, την μειωμένη νευρολογική βλάβη σε μοντέλα στο εργαστήριο  και σε καλλιέργειες κυττάρων με σκλήρυνση κατά πλάκας.

«Βρήκαμε ότι υπάρχει μια ένωση στον κρόκο (σαφράν), γνωστή ως κροκίνη, που ασκεί μία προστατευτική επίδραση σε κυτταρικές καλλιέργειες κυττάρων του εγκεφάλου και άλλων μοντέλων της σκληρύνσεως κατά πλάκας.

 

Συγκεκριμένα, εμπόδισε την βλάβη  σε κύτταρα που κάνουν μυελίνη στον εγκέφαλο,  δήλωσε ο ερευνητής  Chris Power του Πανεπιστήμιου.
Σημείωσε, ότι δεν προχώρησαν ακόμη σε  κλινικές δοκιμές, αλλά τα αποτελέσματα μέχρι τώρα είναι συναρπαστικά.

-Μ. Ρίτσμοντ

* Δημοσιεύθηκε σε:

ualberta

VP 20Research% 20News/2011/11/Saffronandmultiplesclerosis%.

aspx. Accessed 25 του Αύγ. 2012.

Ευαγγέλου Μαριάννα

βιοχημικός Msc

φύτρο

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply