Ἡ δοκιμὴ πυραύλου ἀπὸ τὸ Ἰράν, ἱκανοῦ νὰ μεταφέρῃ πυνηνικά, παραβιάζει κυρώσεις τοῦ ΟΗΕ.

Ηνωμένα Έθνη:
«O πύραυλος τύπου Emad, που δοκίμασε το Ιράν στις 10 Οκτωβρίου ήταν ένας βαλλιστικός πύραυλος ικανός να μεταφέρει μια πυρηνική κεφαλή, κάνοντας με την δοκιμή αυτή μία παραβίαση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει σε μια εμπιστευτική έκθεσή της μία ομάδα υπεύθυνη για την παρατήρηση των κυρώσεων.
«Με βάση την ανάλυση και τα ευρήματά της , η επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εκτόξευση του Emad είναι μια παραβίαση από το Ιράν της παραγράφου 9 του ψηφίσματος 1929 του Συμβουλίου Ασφαλείας» , δήλωσαν στην έκθεσή τους οι εμπειρογνώμονες του συμβουλίου για τις κυρώσεις προς το Ιράν.

Το Reuters μελέτησε την Τρίτη την δεκασέλιδη έκθεση, η οποία χρονολογείται από τις 11 Δεκεμβρίου και έφθασε σε μέλη της επιτροπής κυρώσεων κατά του Ιράν του Συμβουλίου Ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες.
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ:
Το ψήφισμα 1929 συντάχθηκε στις 9 Ιουνίου 2010 και για τον λόγο αυτό η επίκλησή του σήμερα δεν έχει κάποιο νόημα.
Πράγματι στην παράγραφο 9 αναφέρει ότι το Ιράν δεν θα πρέπει να αναλάβει οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετική με βαλλιστικό πύραυλο, ικανό να μεταφέρει πυρηνικό όπλο, συμπεριλαμβανομένων και εκτοξεύσεων με χρήση τεχνολογίας βαλλιστικού πυραύλου και ότι τα κράτη θα πρέπει να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να εμποδίσουν την μεταβίβαση παρόμοιας τεχνολογίας ή τεχνικής βοήθειας προς το Ιράν.
Όπως όμως διαβάζουμε, ο πύραυλος Emad σχεδιάσθηκε από Ιρανούς τεχνικούς και δεν αποτελεί προϊόν μεταβιβάσεως τεχνολογίας από άλλο κράτος.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΥΡΑΥΛΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΜAD ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΟΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΥΡΑΥΛΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΜAD ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΟΥ

Ο πύραυλος αυτός έχει βεληνεκές 1700 χιλιόμετρα και μπορεί να φέρει φορτίο βάρους 1750 χιλιογράμμων με χρήση κινητήρα υγρών καυσίμων.
Θεωρείται παραλλαγή ή εξέλιξη του πυραύλου shahab-3 και μπορεί να παραδόσει το φορτίο του στον στόχο με ακρίβεια 500 μέτρων.
Πρόκειται στην ουσία για ένα τηλεκατευθυνόμενο όπλο ακριβείας.
Aυτό που φοβίζει τους Ισραηλινούς και φέρνουν στην επικαιρότητα το θέμα είναι ότι ο πύραυλος Emad φέρει αποσπώμενη κεφαλή μικροτέρου μεγέθους, οπότε η ισραηλινή αεράμυνα ακόμα και αν επιτύχει τον φορέα του, ποτέ δεν θα μπορεί να είναι σίγουρη ότι ο οπλισμένος κώνος του δεν θα συνεχίσει την πορεία του ως τον προδιαγεγραμμένο στόχο του.
Αν θεωρήσουμε ότι ο Emad αποτελεί εξελιγμένο διάδοχο του shahab-3, θα πρέπει να φτάνει τουλάχιστον σε ύψος 400 χιλιομέτρων και θα διαθέτει τελική ταχύτητα τουλάχιστον 7 mach.
Eπιπλέον θα μπορεί να φέρει τουλάχιστον 6 κεφαλές των 280 χιλιογράμμων εκάστη.
O πύραυλος αυτός απλά δεν μπορεί να αναχαιτισθεί από τους ισραηλινούς με την υπάρχουσα τεχνολογία τους, αν φέρει πολλαπλή κεφαλή.
Οι ισραηλινοί θα επιχειρήσουν να τον καταρρίψουν με πύραυλο τύπου Arrow (hetz)
Aυτός φθάνει σε 60 χιλιόμετρα μέγιστο ύψος, με μεγίστη ταχύτητα 9 mach (2,5 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο) και φέρει μόνο μία κεφαλή.
Αυτό σημαίνει ότι, αν ο Emad έχει εκτοξεύσει 6 κεφαλές λίγο υψηλότερα από τα 60 χιλιόμετρα και κινούνται με 7 mach (2,4 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο), μέχρι να φθάσει στο ύψος αυτό ο πύραυλος Arrow, δηλαδή σε 24 δευτερόλεπτα, δύο κεφαλές μπορεί να απέχουν μεταξύ τους έως και 115,2 χιλιόμετρα, ενώ το μέγιστο βεληνεκές του Arrow φτάνει στα 148 χιλιόμετρα.
Με αυτά τα αριθμητικά δεδομένα είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο στόχος θα πληγεί από τουλάχιστον 5 κεφαλές (!) με ακρίβεια 500 μέτρων.
Αν τώρα τυχαίνει οι κεφαλές να είναι και πυρηνικές, απλά το Ισραήλ θα σβήσει από τον χάρτη.
Γιατί όμως βγαίνει τώρα αυτή η είδηση;
Ίσως γιατί το Ιράν έχει την δυνατότητα να κατασκευάζει 70 πυραύλους Shahab-3 τον χρόνο, οπότε σε 2 μήνες από την επιτυχή εκτόξευση της 10ης Οκτωβρίου, μπορεί να έχει ήδη κατασκευάσει 11 πυραύλους τύπου Emad (=(70/12)*2).
Tον επόμενο χρόνο, με 77 διαθέσιμους ιρανικούς πυραύλους, η ισραηλινή αεράμυνα θα πρέπει να μπορεί να αντιμετωπίζει ταυτόχρονα 462 εισερχόμενες κεφαλές.
Δυστυχώς αυτό τεχνικά είναι απολύτως αδύνατο, ακόμα και για την ισραηλινή τεχνολογία…
Οπότε με τον μπαμπούλα του ΟΗΕ το Ισραήλ επιδιώκει να σταματήσει εδώ και τώρα η παραγωγή αυτού του επικίνδυνου ιρανικού όπλου.
Θα τα καταφέρει;
Πολύ αμφιβάλλω, εκτός αν σκέφτεται να βομβαρδίσει τα εργοστάσια παραγωγής τους.
Σε μία παρόμοια προσπάθεια, φαντάζομαι ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα βγάλουν και πάλι ένα νέο ψήφισμα κατά του «επιτιθεμένου» Ιράν…

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply