Πληροφορία γιά τήν …παραπληροφόρησιν;

Δείτε πώς λειτουργεί η προπαγάνδα.
Πώς κτίζεται ένα συναίσθημα, μία εμμονή, ένας «εχθρός» ή ένας «φίλος» μεθοδικά, ώστε ένας άνθρωπος,  μετά από λίγα χρόνια να μισεί έναν ολόκληρο γειτονικό λαό, αντί να μισεί τους προδότες πολιτικούς που τον κυβερνούν.
Και φυσικά το ίδιο κάνουν οι πληρωμένοι πράκτορες και από την άλλη μεριά εναντίον μας.
Συντηρούν το μίσος εναντίον των Ελλήνων με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ώστε επάνω σ’αυτό το μίσος να πλουτίζουν ελληνόφωνοι και τουρκόφωνοι προδότες στρατιωτικοί και πολιτικοί.
Αυτοί που κινούν τα νήματα μένουν πάντα εκτός …κάδρου.

Πόσες φορές ακούσαμε από το MEGA, τον ANT1, το ΣΚΑΙ την λέξη Rothschild;
Και πόσες φορές ακούσαμε από τα ίδια κανάλια να επιτίθενται με χαρακτηρισμούς σε όσους έχουν στοχοποιήσει οι Rothschild;
Είτε είναι ο Πούτιν, είτε ο Ερντογάν, είτε ο Μαδούρο , είτε ο Καντάφι, είτε ο Άσαντ, είτε ο Σαντάμ κλπ.

Γράφει ο …«αξιόπιστος» netakias, αναμεταδίδει ο …«αξιόπιστος» olympia  και τα καταπίνουν αμάσητα οι αναγνώστες τους.
Μία «είδηση» για επίθεση Τούρκων εναντίον Κούρδων, χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία, δηλαδή χωρίς ονόματα, ημέρα, ώρα, τόπο και χωρίς πηγή φυσικά.

Πληροφορία γιά τήν ...παραπληροφόρησιν;1
Όσο για τις ….«αποδείξεις» αυτών των δολοφονικών επιθέσεων μας πασάρουν κάποιες φωτογραφίες του …2012!

Πληροφορία γιά τήν ...παραπληροφόρησιν;2
millicum huriyet

Φυσικά δεν βάζουν πηγή ή γιατί ΔΕΝ υπάρχει πηγή ή διότι η πηγή είναι για τα …πανηγύρια.

Κι έτσι ο αφελής κοσμάκης του ίντερνετ …«ενημερώνεται» για γεγονότα που γίνονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, από έναν ανώνυμο μπαρούφο-blogger, που κάθεται στο σπίτι του στην Ελλάδα, κάνοντας τον ρεπόρτερ με …πιτζάμες.
Ο μπαρουφο-blogger επινοεί πιασιάρικες ειδήσεις, τις διανθίζει με μπόλικες γλαφυρές μπούρδες ,ελλείψει πραγματικών πληροφοριών, και τις «απελευθερώνει» στο διαδίκτυο για να δράσουν στο μυαλό των αφελών.
Ταυτόχρονα βγάζει το χαρτζιλίκι του, γεμίζοντας σκουπίδια και παραπληροφόρηση και το μυαλό των ανθρώπων αλλά και το διαδίκτυο γενικά, που δεν έχει τρόπο να απορροφήσει και να εξαφανίσει την μόλυνση, όπως η φύση.

Αν τώρα πας να ενημερώσεις κάποιον που αναμετέδωσε την μούφα, χωρίς να την ψάξει, απλά επειδή ενισχύει τις προσωπικές του εμμονές,  τότε θα σου απαντήσει: «Γιατί; Δεν γίνονται τέτοια εγκλήματα;» 

Και βλέπεις δηλαδή ότι απεχθάνονται την αλήθεια, όχι μόνο οι θύτες αλλά ακόμα και τα θύματα του συστήματος.
Νομιμοποιείται ο θύτης από τα θύματα να γράφει τα παραμύθια της Χαλιμάς, απλά και μόνο γιατί έχουν συμβεί παρόμοια συμβάντα!
Κι όλα αυτά …γιατί αυτός που αναμεταδίδει την μούφα εκείνη την στιγμή επιβεβαιώνει την εμμονή του και πλημμυρίζει υπερηφάνια  και άρα οι φίλοι του πρέπει να τον θεωρούν …διορατικό, προφήτη κι έγκυρο.

Και είναι πραγματικλα τραγελαφικό να θέλει κάποιος να πείσει για την αλήθεια των λόγων του, χρησιμοποιώντας τα πιο άκυρα επιχειρήματα.
Σαν να σου λέει κάποιος ότι έχει στην κατοχή του χιλιάδες πολύτιμες πέτρες κι όταν του ζητάς να σου τις δείξει σε πάει στην …παραλία και σου δείχνει τα βότσαλα. Και βλέπεις ότι εκείνη την στιγμή χαίρεται κι αισθάνεται και πλούσιος και το τελευταίο που θα ήθελε να ακούσει  είναι η …αλήθεια.

Ομοίως ο αναμεταδότης της μούφας δεν έχει ουσιαστικά σκοπό να ενημερώσει τους φίλους του αλλά να επιβεβαιωθεί, ώστε να νοιώσει ο ίδιος κάτι για τον εαυτό του, να νοιώσει ανώτερος, πιστεύοντας ότι οι γύρω του τον θαυμάζουν και τον θεωρούν θεό.
Και η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο τραγική όταν οι γύρω του όντως τον θαυμάζουν, γιατί είναι ακόμα πιο άσχετοι από αυτόν που τους «ενημερώνει» με μούφες.

Η εμπειρία μας δείχνει ότι ο καθένας μπορεί να έχει το κοινό του…
Ακόμα και οι αποκεφαλιστές στην Συρία έχουν θαυμαστές.

Απλοί κανόνες αποφυγής της μούφας:
Γνωρίζοντας ότι οι blogger δεν έχουν δίκτυα δημοσιογράφων, πρακτόρων κλπ, υποχρεωτικά κλέβουν τις ειδήσεις τους από άλλες πηγές. Δεν μπορεί να ξέρει κάποιος Έλληνας blogger τι συμβαίνει σε μία ξένη χώρα, και μάλιστα σε εμπόλεμη κατάσταση. Οποιαδήποτε είδηση που δεν αναφέρει πηγή και μάλιστα με συγκεκριμένο κι ενεργό link, έχει ύποπτο σκοπό και μην την παίρνετε στα σοβαρά.

Η αναφορά της πηγής δεν γίνεται για τυπικούς λόγους ή για λόγους ορθότητας αλλά για να μπορεί ο αναγνώστης να κρίνει αν υπάρχει σκοπιμότητα.
Αν δηλαδή το CNN γράψει κάτι αρνητικό για τον Πούτιν, δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη πηγή αλλά αν γράψει κάτι θετικό είναι πιο πιθανό να ισχύει.
Αν το CNN γράψει κάτι αξιοποιήσιμο για τον Soros, πχ ότι χρηματοδότησε την 1η μαιμού Αιγυπτιακή Επανάσταση, γνωρίζοντας ότι υπηρετούν τα ίδια αφεντικά, τότε μπορεί να ληφθεί υπόψιν.

Μία πηγή για να την πάρουμε κάπως στα σοβαρά θα πρέπει να μην εκπροσωπεί αντίπαλα οικονομικά ή πολιτικά συμφέροντα.
Δηλαδή δεν πρέπει να έχει σοβαρό λόγο να γράψει ψέμματα, να φουσκώσει ή να υποβαθμίσει την είδηση.
Κατόπιν πρέπει να χρησιμοποιούμε την λογική και την εμπειρία μας.

Παραμένει βέβαια το δίλημμα:
Αν κάποιο ψέμμα εξυπηρετεί την αντίσταση το υιοθετούμε;
Προσωπικά προτιμώ την πεζή, ωμή αλήθεια, ακόμα κι αν δεν εξυπηρετεί άμεσα τις επιδιώξεις μου.
Το σύστημα νικάει πάντα γιατί εφαρμόζει την αρχή του ότι «Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Το σύστημα θέλησε να γκρεμίσει τον Άσαντ στην Συρία και οι υπηρέτες του συστήματος θεώρησαν αυτονόητο ότι θα πεθάνουν 200.000 αθώοι άνθρωποι, θα ξεσπιτωθούν 6.000.000 και θα προκληθούν ζημιές σε ιδιωτικές περιουσίες αξίας τρισεκατομμυρίων…
Αν το εφαρμόσουμε κι εμείς  σε τι διαφέρουμε τελικά από το σύστημα;

Σίγμα

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply