Συνελήφθησαν δύο πολεμικὰ πλοῖα τῶν ΗΠΑ στὸ Ἰράν, μαζὺ μὲ τοὺς ναῦτες τους.

Όπως επιβεβαιώθηκε εχθές από το Αμερικανικό Πεντάγωνο, συνελήφθησαν εντός των Ιρανικών υδάτων δύο πολεμικά σκάφη των ΗΠΑ, μαζί με το πλήρωμα τους από 10 ναύτες.

Ήδη γίνονται ενέργειες προς τους Ιρανούς επισήμους για να επιστραφούν σύντομα στις ΗΠΑ τα σκάφη και το πλήρωμα τους από τον Υπουργό Εξωτερικών κο Κέρυ.

Από το Πεντάγωνο δεν δόθηκαν πληροφορίες για τον τύπο των σκαφών ή την αποστολή τους, αλλά πιθανολογείται ότι ένα από αυτά έπαθε βλάβη.
Από τις διαθέσιμες πληροφορίες για το πλήρωμά τους, αλλά και τον εξοπλισμό τους, μπορεί να πιθανολογηθεί ότι πρόκειται για 2 σκάφη , που χρησιμοποιούν οι ειδικές μονάδες των ΗΠΑ SEAL.
Συνελήφθησαν δύο πολεμικὰ πλοῖα τῶν ΗΠΑ στὸ Ἰράν, μαζὺ μὲ τοὺς ναῦτες τους.Τα σκάφη αυτά μπορεί να είναι τύπου MARK V (Special Operations Craft).
Συνήθως τα σκάφη αυτά επιχειρούν σε δυάδες, έχουν ακτίνα δράσεως 800 χιλιομέτρων και διάρκεια αποστολής 12 ωρών.
Διαθέτουν πλήρωμα 5 ατόμων και μπορεί το καθένα να μεταφέρει 2 διμοιρίες πλήρως εξοπλισμένων SEAL (16 άτομα).
Το σκάφος διαθέτει χαρακτηριστικά μειωμένου ίχνους στα ραντάρ (stealth) και μπορεί να εκτοξεύσει τηλεκατευθυνόμενο εναέριο όχημα τύπου SCAN EAGLE.
Για αντιαεροπορική προστασία μπορεί να εκτοξεύσει φορητό αντιαεροπορικό πύραυλο τύπου STINGER.
Oι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν το 2003 σκάφη αυτού του τύπου για την κατάληψη παράχθιων τερματικών σταθμών πετρελαίου στο Ιράκ .
Το γεγονός ότι τα σκάφη συνελήφθησαν μόνο με το πλήρωμα τους εντός Ιρανικών υδάτων, ίσως να προβληματίσει κάπως τους Ιρανούς.
Ας ελπίσουμε μόνο να πρόκειται για κάποιο λάθος πλοηγήσεως ή για κάποια παρακινδυνευμένη άσκηση, που πήγε στραβά.
Τα ιρανικά μέσα ενημερώσεως περιέργως δεν έχουν ανεβάσει τους τόνους για την είδηση.
Από την άλλη μεριά οι χειρισμοί από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι το περιστατικό θεωρείται για κάποιο λόγο ιδιαίτερα ευαίσθητο, αλλά και σημαντικό.
Η κοινή γνώμη των ΗΠΑ δεν θα ήθελε να δει στο κοντινό μέλλον να παρελαύνουν από τις κάμερες της ιρανικής τηλεοράσεως αιχμάλωτες διμοιρίες των SEAL και να αποκαλύπτονται λεπτομέρειες για αποτυχημένες μυστικές αποστολές των ΗΠΑ στο Ιράν.
Εξίσου όμως κανένας δεν θα ήθελε να δει κάποια περίεργα «ατύχηματα» σε ιρανικές πλατφόρμες πετρελαίου ή άλλες ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή.
Ιδιαίτερα όταν αντίστοιχες «εκρήξεις» συμβαίνουν ήδη στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της ARAMCO στην Σαουδική Αραβία…

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply