Γενετικῶς τροποποιημένα κουνούπια πίσω ἀπό τόν ἰό Ζήκα;

Ο τελευταίος μεταδοτικός ιός, που τρομοκρατεί τον κόσμο και κυρίως τις γυναίκες που ανησυχούν για εκ γενετής ανωμαλίες, μπορεί να έχει προκληθεί από την παρουσία γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών (ΓΤΜ) στην Βραζιλία.
Καθώς οι διεθνείς εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας συναντώνται στην Γενεύη για να συζητήσουν το ξέσπασμα της ασθένειας και τις πιθανές θεραπείες για τον ιό Ζήκα, ερωτήματα εγείρονται για το αν θα πρέπει να ενοχοποιηθεί η παρουσία γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών.

Στα μέσα του 2012, η βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Oxitec κυκλοφόρησε τα τροποποιημένα έντομα με σκοπό την μείωση του συνολικού πληθυσμού των κουνουπιών, μέσω των οποίων εξαπλώνεται ο δάγκειος πυρετός, ο ιός Ζήκα, και η ασθένεια chikungunya στην βορειοανατολική Βραζιλία.

Εκείνη την εποχή εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με την απελευθέρωση των γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών χωρίς περαιτέρω μελέτες σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες.
«Είναι μία πολύ πειραματική προσέγγιση, η οποία δεν έχει επιτύχει ακόμη και μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό», έλεγε η Δρ Helen Wallace, διευθύντρια της GeneWatch, στην εφημερίδα Guardian το 2012.
Οι πρώτες περιπτώσεις μολύνσεως ανθρώπων με τον ιό Ζήκα αναφέρθηκαν στην χώρα της Νότιας Αμερικής τον περασμένο Μάιο και θεωρείται ότι 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι έως τώρα πλήττονται από τον ιό, στην ίδια περιοχή, που οι επικριτές της Oxitec σημειώνουν ότι αφέθηκαν ελεύθεροι οι γενετικά μεταλλαγμένοι οργανισμοί.
H EΠΙΔΗΜΙΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗN ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΑΦΕΘΗΚΑΝ ΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

H EΠΙΔΗΜΙΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗN ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΑΦΕΘΗΚΑΝ ΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

 
Από το ξέσπασμα, έχουν υπάρξει πάνω από 4.000 περιπτώσεις βρεφών που γεννήθηκαν με μικροκεφαλία στην Βραζιλία, αν και η αύξηση των κρουσμάτων της νόσου μπορεί να αποδοθεί και σε διάφορες άλλες αιτίες.
Το είδος κουνουπιού με την ονομασία Aedes aegypti, που μεταφέρει τόσο τον ιό του δαγγείου πυρετού, όσο και τον ιό Ζήκα, είναι ο τύπος κουνουπιού, που η Oxitec έβαλε στόχο με τους γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς της.
Ο στόχος του προγράμματος γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών της Oxitec ήταν να κυκλοφορήσει μόνο αρσενικά κουνούπια Aedes στο φυσικό περιβάλλον και με την σειρά τους αυτά να παράξουν απογόνους, μεταφέροντας τον ιό τους στα θηλυκά έντομα που θα γονιμοποιούσαν .
Αυτοί οι απόγονοι ήταν προσχεδιασμένο να πεθαίνουν πριν την ηλικία αναπαραγωγής λόγω της γενετικά μεταλλαγμένης κωδικοποιήσεως στα γονίδια τους, εφ’ όσον το αντιβιοτικό τετρακυκλίνη δεν ήταν παρόν, το οποίο εξουδετερώνει την γενετική μετάλλαξη του DNA.
Το σχέδιο αυτό ακούγεται σαν την πλοκή μίας υπερπαραγωγής του Hollywood.
Υπάρχει ήδη ένα γνωστό ποσοστό επιβιώσεως μέχρι πέντε τοις εκατό σε αυτούς τους γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς, ανεξάρτητα από την παρουσία της τετρακυκλίνης.
Αυτό το αντιβιοτικό, το οποίο συχνά χρησιμοποιείται για την θεραπεία της εφηβικής ακμής, μπορεί να βρεθεί επίσης στην φύση, εμφανιζόμενο στο έδαφος, στα επιφανειακά ύδατα και στα τρόφιμα, με κάποια έρευνα να υποστηρίζει ότι το ποσοστό επιβιώσεως των γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών θα μπορούσε δυνητικά να αυξηθεί στο 15 τοις εκατό.
Οι επικριτές της Oxitec προτείνουν, επίσης, ότι ελλείψει μελετών σχετικά με τις δυνατές αλυσιδωτές συνέπειες της παρουσίας αυτών των μεταλλαγμένων κουνουπιών, είναι πιθανό ότι θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να ευδοκιμήσουν στην άγρια φύση, παρουσιάζοντας άγνωστες μεταλλάξεις, που θα συμβούν στους γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς, οι οποίοι με την σειρά τους θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την εξάπλωση του ιού Ζήκα.
Οι εκκλήσεις τους για περαιτέρω μελέτες στους γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς πριν από την απελευθέρωσή τους από την Oxitec για να απαντηθούν παρόμοιες ερωτήσεις έμειναν αναπάντητες, όμως.
Αν και αυτό το σενάριο τύπου Jurassic Park θα μπορούσε να ήταν τυχαίο, η πρόσφατη βρετανική τηλεοπτική σειρά «Ουτοπία» δείχνει ότι θα μπορούσε να είναι ένα προμελετημένο σχέδιο για την μείωση του παγκοσμίου πληθυσμού.
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Το παραπάνω άρθρο αποτελεί μία καινούργια έκδοση τρομολαγνείας, με στόχο αυτούς που φοβούνται την εξάπλωση νέων θανατηφόρων ασθενειών.
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με σιγουριά, αν ο ιός Ζήκα είναι ο μόνος υπεύθυνος για τα αυξημένα περιστατικά μικροκεφαλίας στην Βραζιλία.
Μπορούμε όμως να σας εξηγήσουμε τι ακριβώς συνέβη με την εισαγωγή των γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών στην περιοχή.
Αρχικά αυξήθηκε το ποσοστό αρσενικών κουνουπιών στο γενικό πληθυσμό, βάζοντας τα αρσενικά κουνούπια σε μεγάλο ανταγωνισμό μεταξύ τους για την ανεύρεση θηλυκών.
Μόνο τα θηλυκά κουνούπια τρέφονται με αίμα ανθρώπων και ζώων με σκοπό να γεννήσουν τα αυγά τους και χρειάζονται αιμοσφαιρίνη.
Τα αρσενικά τρέφονται κυρίως με φυτικούς χυμούς.
Τα θηλυκά κουνούπια, που ζούσαν κοντά σε ανθρώπινες κατοικίες, ήταν πολύ πιθανότερο να έχουν τραφεί με αίμα ανθρώπων, που χρησιμοποιούσαν το αντιβιωτικό τετρακυκλίνη.
Έτσι και οι απόγονοί τους με τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια, που γεννήθηκαν και αυτά στην ίδια περιοχή, δεν αντιμετώπισαν γενετικό πρόβλημα και κατάφεραν να επιβιώσουν σε μεγαλύτερο ποσοστό από το προβλεπόμενο 5%.
Αντίθετα τα άγρια κουνούπια υπέστησαν μείωση του πληθυσμού τους, καθώς γονιμοποιήθηκαν από τους προβληματικούς γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και οι απόγονοι τους πέθαναν σε ποσοστό 95% πριν φθάσουν σε ηλικία αναπαραγωγής.
Αλλά το 5% αυτών, που επιβίωσαν από τυχαία επιλογή, απέκτησε την ικανότητα να φθάνει σε αναπαραγωγική ηλικία σε λίγο μικρότερο χρόνο από τα κουνούπια του φυσικού πληθυσμού.
Επιπλέον αυτά που επιβίωσαν ήταν κυρίως θηλυκά κουνούπια, καθώς τα αρσενικά κουνούπια με προβληματικό DNA στην δεύτερη γενεά πέθαναν πριν φθάσουν σε ηλικία αναπαραγωγής.
Στη δεύτερη γενεά γονιμοποιήθηκαν μεταξύ τους άγρια κουνούπια, κυρίως θηλυκά, από άγρια αρσενικά, που γονιμοποίησαν περισσότερα από ένα θηλυκά.
Στην τρίτη γενεά προέκυψαν κυρίως άγρια κουνούπια, που έφταναν σε αναπαραγωγική ηλικία γρηγορότερα και συγχρόνως δεν χρειάζονταν την παρουσία τετρακυκλίνης για να επιβιώσουν.
Η δυνατότητα αναπαραγωγής σε λίγο μικρότερη ηλικία επηρέασε την διάρκεια ζωής του αγρίου πληθυσμού αρνητικά, αλλά επιτάχυνε τον ρυθμό αναπαραγωγής τους και μελλοντικά θα αυξήσει έντονα τον πληθυσμό τους.
Αντίθετα τα κουνούπια που μεγάλωσαν σε αστικό περιβάλλον δεν υπέστησαν μεγάλη μείωση του πληθυσμού τους, γιατί οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν την τετρακυκλίνη για διάφορες ασθένειες και η παρουσία της στην τροφή τους τα προστάτεψε από το γενετικό μειονέκτημα.
Στην σημερινή εποχή στις αστικές περιοχές υπάρχουν κυρίως κουνούπια με μεταλλαγμένο DNA, που χρειάζονται την τετρακυκλίνη και για τον λόγο αυτόν συχνάζουν κοντά σε νοσοκομεία ή κοντά σε αρρώστους.
Είναι λοιπόν πολύ φυσικό να ξεσπάσει επιδημία ιού Ζήκα στις αστικές περιοχές.
Επιπλέον και τα άγρια θηλυκά κουνούπια είναι φυσικό να προτιμούν τις αστικές περιοχές, όπου υπάρχει αφθονότερη τροφή.
Στις άγριες περιοχές οι θηρευτές των κουνουπιών λόγω της αρχικής μειώσεως του αριθμού των κουνουπιών (μείωση τροφής) θα έχουν μειωθεί σε αριθμό ή θα έχουν μετακινηθεί σε άλλες περιοχές για να επιβιώσουν.
Έτσι υπάρχουν σήμερα όλες οι προϋποθέσεις για να γίνουν τα κουνούπια και πάλι μάστιγα για τους ανθρώπους και μάλιστα να συνυπάρχουν μαζί τους σε μεγαλυτέρους αριθμούς μέσα στις πόλεις.
Ως εδώ τα πράγματα δεν φαίνονται τόσο τραγικά, όσο παρουσιάζονται στο αρχικό άρθρο.
Αυτό που θα έπρεπε να μας ανησυχήσει είναι ότι παράχθηκε ένα νέο είδος κουνουπιού, που ευημερεί όταν πίνει αίμα με τετρακυκλίνη και για τον λόγο αυτόν προτιμά να συγκατοικεί με ανθρώπους σε πόλεις.
Η τετρακυκλίνη κυκλοφορεί στο πεπτικό σύστημα αυτού του κουνουπιού και καταστέλλει τυχόν μικρόβια ευαίσθητα σ’ αυτήν.
Έτσι τα κουνούπια θα γίνουν φορείς κυρίως μικροβίων, που δεν θα είναι ευαίσθητα στην τετρακυκλίνη ή εναλλακτικά σε μικρόβια, που θα έχουν αποκτήσει ανοσία στην τετρακυκλίνη.
Η τετρακυκλίνη χρησιμοποιείται κυρίως για την θεραπεία των παρακάτω ασθενειών:
Bρουκέλλωση σε συνδυασμό με στρεπτομυκίνη, χλαμυδιακές λοιμώξεις (ψιττάκωση, τράχωμα, επιπεφυκίτιδα με έγκλειστα, σεξουαλικώς μεταδιδόμενες χλαμυδιακές λοιμώξεις), ρικετσιώσεις (όπως επιδημικός και ενδημικός εξανθηματικός τύφος, πυρετός Q), μυκοπλασματικές λοιμώξεις, μη επιπλεγμένη ορθογεννητική γονόρροια από ευαίσθητα στελέχη και σε αντένδειξη της πενικιλλίνης, μη γονοκοκκική ουρηθρίτιδα, χρόνια προστατίτιδα, βουβωνικό λεμφοκοκκίωμα, χολέρα, πανώλης, τουλαραιμία, λεπτοσπειρώσεις, νόσος Lyme (από Borrelia burgdorferi), υπόστροφος πυρετός από ψείρες (από Borrelia recurrentis) ή τσιμπούρια (από Borrelia duttonii), λιστεριώσεις, ακτινομυκητίαση, σύφιλη και τροπική μόρωση σε αντένδειξη της πενικιλλίνης, παρόξυνση χρονίας βρογχίτιδας, χρόνια ιγμορίτιδα,χρόνια περιοδοντική νόσος (δοξυκυκλίνη), ακμή.
Oι τετρακυκλίνες χορηγούνται επίσης για πρόληψη της μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας (μινοκυκλίνη σε συνδυασμό με ριφαμπικίνη), της διαρροίας των ταξιδιωτών από Escherichia coli που παράγει εντεροτοξίνη (δοξυκυκλίνη) και της ελονοσίας σε περιοχές με πολυανθεκτικό Plasmodium falciparum (δοξυκυκλίνη).
Στο μέλλον, αν τα κουνούπια αυτά μεταφερθούν και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, θα πρέπει να αναμένονται επιδημίες από τις παραπάνω ασθένειες, που δεν θα καταπολεμώνται εύκολα με τετρακυκλίνες, καθώς τα μικρόβια αυτά θα έχουν αποκτήσει ανοσία από την παρουσία τετρακυκλίνης στο πεπτικό σύστημα του ξενιστή.
Στις 3 Μαΐου θα αρχίσουν οι εκδηλώσεις στην Βραζιλία για τους θερινούς ολυμπιακούς αγώνες του 2016, που θα διεξαχθούν στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
ME TO ΚΙΤΡΙΝΟ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΤΗΚΕ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΙΟΥ ΖΗΚΑ

ME TO ΚΙΤΡΙΝΟ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΤΗΚΕ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΙΟΥ ΖΗΚΑ

 
Τα κουνούπια ενδεχομένως θα βρίσκονται τότε εκεί κοντά και θα περιμένουν τα εκατομμύρια ταξιδιωτών για να τραφούν, να τους μολύνουν με την ασθένεια .
Ενδεχόμενως στην συνέχεια κάποιοι από τους επισκέπτες αθέλητα θα τα μεταφέρουν σε καταλλήλους για την ανάπτυξη τους προορισμούς σε όλο τον κόσμο.
Πάντως η ανθρωπότητα δεν προβλέπεται να κινδυνέψει σοβαρά από τον ιό Ζήκα, αλλά από άλλες κοινές ασθένειες, που νομίζαμε ότι είχαν τεθεί υπό έλεγχο με την χρήση τετρακυκλίνων.
Ειδικότερα δε από ασθένειες με συμπτώματα τον πυρετό, τον πόνο στις αρθρώσεις και τα έλκη διαφόρων μορφών, που θα αναπτύσσονται γύρω από τα τσιμπήματα των κουνουπιών…

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply