Ὁ Σόιμπλε δὲν ἀνησυχεῖ καὶ στηρίζει τὸν διευθυντὴ τῆς Deutche Bank

Eνώ ο πιστωτικός κίνδυνος της Deutsche Bank εκτοξεύεται και η τιμή της μετοχής καταρρέει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, παρά τις «ακλόνητες» διαβεβαιώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της, υπάρχει μόνον ένας τρόπος να μάθουμε ακριβώς πόσο πραγματική είναι αυτή η κρίση…
Είναι τόσο πραγματική, που οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι κάνουν «διαψεύσεις».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέει ότι δεν ανησυχεί για την Deutsche Bank.
«Όχι, δεν έχω ανησυχίες για την Deutsche Bank», λέει ο Σόιμπλε

Σχολίασε ο Σόιμπλε στο Bloomberg Television μετά την συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι.

Υποψιαζόμαστε ότι αυτή είναι η στιγμή, που ο Σόιμπλε εμφανίζει τα πράγματα ως «Ελεγχόμενα», καθώς οι αγορές – ο τελικός κριτής της αλήθειας – διηγούνται μια πολύ διαφορετική ιστορία …
Τα CDS της Deutsche Bank εκτοξεύονται…
 Ὁ Σόιμπλε δὲν ἀνησυχεῖ καὶ στηρίζει τὸν διευθυντὴ τῆς Deutche Bank2 
Και η τιμή πέφτει σε επίπεδα ρεκόρ
Ὁ Σόιμπλε δὲν ἀνησυχεῖ καὶ στηρίζει τὸν διευθυντὴ τῆς Deutche Bank2
Έτσι, το ερώτημα τίθεται αλλοιώς: Πότε ο Σόιμπλε θα πρέπει να «ανησυχήσει»;
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Αν ρίξετε μία ματιά στο πρώτο διάγραμμα, θα προσέξετε ότι η τιμή των CDS βρίσκεται στα επίπεδα των αρχών του 2011.
Αν κάνετε το ίδιο για το δεύτερο διάγραμμα, θα δείτε ότι η τιμή της μετοχής της DB βρίσκεται σε επίπεδα τιμών κατώτερα του τέλους του 2008 και συνεχίζει να πέφτει.
Η χρεωκοπία της Lehman Brothers, που ξεκίνησε την πιστωτική κρίση των subprimes, έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008.
Για ένα σύντομο διάστημα οι αγορές έψαχναν για άλλα πιθανά θύματα της κρίσεως ανάμεσα στις υπόλοιπες διεθνείς επενδυτικές τράπεζες.
Αυτή η αναζήτηση μπορεί να δικαιολογήσει την πτώση της τιμής της μετοχής της DB τότε.
Όμως, η τιμή των CDS που κάλυπταν τίτλους εκδόσεως της DB, όπως φαίνεται στο πρώτο διάγραμμα, έφθασε στο ανώτερο σημείο της δύο χρόνια αργότερα, δηλαδή περίπου τον Αύγουστο του 2011.
Σε αυτά τα δύο χρόνια δεν φοβόταν κάποιος για την πιστοληπτική ικανότητα της DB.
Tώρα αυτό άλλαξε και σίγουρα κάτι συμβαίνει, που μπορεί να το δικαιολογήσει.
Οι αγορές φαίνονται να προεξοφλούν σύντομα την χρεωκοπία κάποιας επενδυτικής τράπεζας σε ένα περιστατικό τύπου χρεωκοπίας Lehman, αλλά με ταυτόχρονη ανησυχία για επιδείνωση της κρίσεως χρέους στην Ευρώπη, που άρχισε περίπου το 2011.
Τον περασμένο Οκτώβριο η DB ήταν έτοιμη να πουλήσει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο CDS, που ασφάλιζε για χρεωκοπία μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες και είχε ονομαστική αξία 250 δισεκατομμύρια δολαρίων.
Με την προσπάθεια αυτή, σύμφωνα με τα σχέδιά της, σκόπευε να μειώσει την αξία του σταθμισμένου ενεργητικού της κατά 200 δισεκατομμύρια ευρώ, αποσκοπώντας προφανώς να εξοικονομήσει εποπτικά κεφάλαια.
Από την 21η Δεκεμβρίου 2015 η αμοιβή για την έκδοση CDS χρεώνεται κάθε εξάμηνο στις 20 Μαρτίου και στις 20 Σεπτεμβρίου κάθε έτους, αντί αυτό να γίνεται κάθε τρίμηνο.
Η αλλαγή αυτή προτάθηκε για να συγχρονίζεται η χρέωση των αμοιβών των CDS που καλύπτουν δείκτες με τα CDS που καλύπτουν μεμονωμένες εταιρείες.
Με δεδομένη αυτή την πληροφορία, μπορούμε να συμπεράνουμε με ασφάλεια ότι οι αναταραχές στα διεθνή χρηματιστήρια θα οδηγήσουν σε ανατιμολογήσεις προς τα επάνω της καλύψεως των κινδύνων για χρεωκοπία μεμονωμένων εταιρειών μετά τις 20 Μαρτίου 2016.
Συνεπώς υπάρχει σημαντικό κίνητρο για την πραγματοποίηση μεγάλων εταιρικών χρεωκοπιών από κατόχους κεκαλυμμένων CDS έως και τις 20 Μαρτίου 2016, που θα αποφύγουν με τον τρόπο αυτό σημαντικές και σίγουρες ζημιές.
Οι χρεωκοπίες μπορούν να προκύψουν βεβιασμένα είτε με πρωτοβουλία των ιδίων των εταιρειών, για την προστασία τους από τους πιστωτές τους, είτε από τους ίδιους τους πιστωτές (τράπεζες και επιχειρήσεις).
Μήπως αυτό δικαιολογεί κάπως τις σημερινές πτωτικές κινήσεις στα διεθνή χρηματιστήρια και ιδιαίτερα στην Κίνα;
Aν έχω δίκιο, θα πρέπει να αναμένουμε σύντομα κάποια πολύ μεγάλη χρεωκοπία επωνύμου διεθνούς εταιρείας.
Το πιθανότερο είναι να πρόκειται για μεγάλη εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων ή εξοπλισμού εξορύξεως για μεταλλεία ή εξοπλισμού για κατασκευή μεγάλων χωματουργικών έργων.
Με μικρότερη πιθανότητα, θα μπορούσε να είναι και εταιρεία εξορύξεως πετρελαίου ή εταιρεία που εκμεταλλεύεται ενεργειακά εργοτάξια.
Τότε ίσως καταλάβουν όλοι τι γνωρίζουν οι διεθνείς αγορές και πιέζουν τόσο έντονα την Deutsche Bank.
Η νέα κρίση του 2016 ίσως να προκύψει, όπως η κρίση των subprime, από μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυτοκινήτου και μάλιστα συγκεκριμένου ευρωπαϊκού ομίλου, που δραστηριοποιείται σε Κίνα και Αμερική.
Η πτώση της τιμής του πετρελαίου ίσως σχεδιάσθηκε αρχικά για να υποστηριχθεί η βιομηχανία κατασκευής αυτοκινήτων και για να ενισχυθεί η παγκόσμια κατανάλωση βενζίνης σε περίοδο οικονομικής υφέσεως.
Aν πάντως είναι αυτό το σχέδιο, θα αποτύχει και θα οδηγηθούμε σε τεράστια αύξηση της ανεργίας και παγκόσμια ύφεση.
Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε τον λόγο, μπορείτε να διαβάσετε επιστημονική ανάλυση σ’ ένα άρθρο που γράφτηκε το Δεκέμβριο του 2014, όταν το πετρέλαιο είχε τιμή περίπου 60 δολάρια το βαρέλι.

 

Δύο περίεργες στατιστικὲς συσχετίσεις…

Στο τέλος του άρθρου υπήρχε προειδοποίηση-πρόβλεψη για το τι θα συμβεί τελικά με την ανεργία στις ΗΠΑ, όταν το πετρέλαιο πέσει κατά 42%
Ὁ Σόιμπλε δὲν ἀνησυχεῖ καὶ στηρίζει τὸν διευθυντὴ τῆς Deutche Bank3
Σήμερα η τιμή του πετρελαίου είναι 53% χαμηλότερα…

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply