Ἡ Ε.Ε. μᾶς προσφέρει 12,7 ἐκ. εὐρῶ γιὰ φορητὲς οἰκίες μεταναστῶν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε 12,7 εκατομμύρια ευρώ σε έκτακτη χρηματοδότηση στην Ελλάδα για να υποστηρίξει την δημιουργία εγκαταστάσεων υποδοχής στην ελληνική ενδοχώρα.
Τα χρήματα, που θα χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία τουλάχιστον 8.000 νέων θέσεων υποδοχής, «είναι άλλο ένα σημάδι της αλληλεγγύης της ΕΕ και της ισχυρής υποστηρίξεως προς την Ελλάδα στις προσπάθειές της να διαχειρισθεί τις πρωτοφανείς μεταναστευτικές ροές προς την χώρα», ανέφερε ο επίτροπος Μεταναστεύσεως κος Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε μια δήλωση του την Δευτέρα.
Η νέα χρηματοδότηση θα βοηθήσει την Ελλάδα να αυξήσει την στοχοθετημένη ικανότητα υποδοχής της σε 50.000 κατοικίες, όπως συμφωνήθηκε κατά την συνάντηση των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων, τον Οκτώβριο του 2015, προσέθεσε ο κος Αβραμόπουλος .
Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την προμήθεια και εγκατάσταση φορητών προκατασκευασμένων σπιτιών για να προσφέρουν προσωρινή στέγαση στους μετανάστες και στους πρόσφυγες.

Την Παρασκευή τα κράτη μέλη της ΕΕ έδωσαν στην Ελλάδα προθεσμία τριών μηνών για να αντιμετωπίσει «σοβαρές ελλείψεις » στον έλεγχο της εισροής των μεταναστών πέραν των συνόρων της ή εναλλακτικά θα αντιμετωπίσει αναστολή της συμμετοχής της στην ευρωπαϊκή ζώνη Σένγκεν ταξιδίων χωρίς διαβατήριο.
Η Επιτροπή χορήγησε 146 εκατομμύρια ευρώ σε επείγουσα βοήθεια προς την Ελλάδα το περασμένο έτος, είτε απευθείας είτε μέσω διεθνών οργανισμών.
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Η γενναιόδωρη ΕΕ ανακοίνωσε επίσημα την παροχή 12,7 εκατομμυρίων ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 8000 νέων κατοικιών για τις ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών.
Μία απλή διαίρεση του ποσού αυτού με τις κατοικίες δίνει 1587,5 ευρώ ανά κατοικία.
Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι τι είδους κατοικίες θα αγορασθούν με ένα τόσο μικρό προϋπολογισμό και πόσους μετανάστες θα στεγάσουν.
Το δεύτερο ερώτημα είναι πόσους μετανάστες σκοπεύουν συνολικά να στεγάσουν, καθώς στο άρθρο αναφέρεται στοχοθεσία για τουλάχιστον 50.000 κατοικίες.
Ανατρέχοντας στο διαδίκτυο, εντοπίσαμε ότι μία σκηνή του εμπορίου, που μπορεί να στεγάσει έως 7 άτομα, στοιχίζει περίπου 179 ευρώ και έχει διαστάσεις 4 μέτρα επί 3,3 μέτρα και ύψος 1,8 μέτρα.
Σε μία παρόμοια σκηνή αντιστοιχεί εμβαδό 1,88 τετραγωνικά μέτρα ανά άτομο.
Θα πρέπει να υποθέσουμε, με βάση αυτό το κοστολόγιο, ότι οι σκηνές που θα παραγγελθούν θα στεγάζουν 62 άτομα η κάθε μία; (=7 *1587,5/179)
Aν οι υπολογισμοί μας είναι σωστοί, οι 50.000 «κατοικίες» θα φιλοξενήσουν 3,1 εκατομμύρια πρόσφυγες (=50.000 Χ 62).
Προκαλούμε τους υπευθύνους να μας διαψεύσουν για την πρόβλεψη μας ή να μας εξηγήσουν το κοστολόγιο των «κατοικιών»,  αλλά κυρίως ποιοί θα μας τις πουλήσουν και πόσους ανθρώπους θα χωράει η κάθε μία.
Φαντάζομαι ότι θα έχουν κάνει δημόσιο διαγωνισμό και όχι απευθείας ανάθεση για μία προμήθεια τόσο μεγάλου οικονομικού αντικειμένου.
Επίσης θεωρείται αυτονόητο ότι θα έχουν λάβει τουλάχιστον δύο προσφορές για να διαλέξουν την φθηνότερη.
Θα πρέπει πάντως να προσέξουν πολύ για το κόστος που θα αναφέρουν, καθώς ένα μέτριο κοτέτσι από ξύλο για 5 κότες ή κουνέλια, με διαστάσεις 1 μέτρο μήκος επί 1 μέτρο πλάτος και με ύψος 1,08 μέτρα, μπορεί να στοιχίζει και 409,59 ευρώ με ΦΠΑ.
Από ό,τι φαίνεται μπορεί να αποβεί πολύ κερδοφόρα η «φιλοξενία» μεταναστών ή προσφύγων για αυτούς που θα τους προμηθεύσουν πρόχειρο κατάλυμα.
Κάποιος όμως πρέπει να πληροφορήσει τους «ευαίσθητους», που τα σχεδιάζουν όλα αυτά επί χάρτου, ότι η τροφοδοσία και η αποχέτευση «προχείρων» οικισμών ακόμα και 10.000 ανθρώπων είναι ένα πολύ δαπανηρό, αλλά και πολύπλοκο εγχείρημα, που παρουσιάζει πάρα πολλούς κινδύνους.
Θα μπορούσαν βέβαια για την στέγαση των προσφύγων να χρησιμοποιήσουν τις προδιαγραφές του Κέντρου προσωρινής φιλοξενίας Προσφύγων στην Κω, που έγινε με δωρεά του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων.
Το κέντρο αυτό αποτελείται από 67 προκατασκευασμένους οικίσκους με συνολικό εμβαδό 2655 τετραγωνικά μέτρα, που προορίζεται να φιλοξενήσει «αξιοπρεπώς» 1100 πρόσφυγες.
Με παρόμοιες προδιαγραφές, ο κάθε οικίσκος φιλοξενεί 16 περίπου πρόσφυγες και σε κάθε πρόσφυγα αντιστοιχεί εμβαδό 2,41 τετραγωνικά μέτρα.
Αν υϊοθετηθούν παρόμοιες, «ανώτερες» προδιαγραφές, τα 50.000 σπίτια θα φιλοξενούσαν 800.000 πρόσφυγες.
Για να έχουμε μία αίσθηση για το επιχειρούμενο μελλοντικό τερατούργημα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το στρατόπεδο του Άουσβιτς ΙΙ, όταν κατασκευάστηκε το 1941, αρχικά «φιλοξενούσε» 100.000 εκτοπισμένους,  σε μία έκταση με μήκος 2,5 χιλιόμετρα και πλάτος 2 χιλιόμετρα.
Με τις διαστάσεις αυτές αντιστοιχούσε στον κάθε εκτοπισμένο έκταση 50 τετραγωνικών μέτρων για να κινηθεί.
Ίσως το κρεββάτι του κάθε εκτοπισμένου να είχε εμβαδόν μεγαλύτερο από 2,41 τετραγωνικά μέτρα, αλλά ο χώρος και πάλι ήταν μία αποτρόπαια φυλακή.
ΚΡΕΒΒΑΤΙΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ

ΚΡΕΒΒΑΤΙΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ

 
Μήπως οι αρμόδιοι της Ελλάδας τρελλάθηκαν και δέχθηκαν με αντίτιμο, ως τώρα 158,7 εκατομμύρια ευρώ, να φιλοξενήσουν «αναγκαστικά» μετά από τρεις μήνες από 800.000 έως 3.100.000 πρόσφυγες και μετανάστες;
Αν πάντως έχουν τα λογικά τους σήμερα, σίγουρα θα παραφρονήσουν, αν τους δουν μελλοντικά να «λιάζονται» έξω από το Κοινοβούλιο ή αν τους επισκεφθούν για να τους ταΐσουν στα σπίτια τους…

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply