Κοινές περιπολίες τουρκικῶν καί ἑλληνικῶν σκαφῶν στό Αἰγαῖον; (ἀνανέωσις)

FOLLOW-UP:

Για το χθεσινό ποστ [1] με το πολεμικό πλοίο στην Σκάλα Συκαμνιάς στη Λέσβο, μια που τελικά δεν κατάφερα να βρω καλλίτερη φωτογραφία από το περιστατικό. Οφειλομένη, πιο προσεκτική ανάλυση, γιατί βλέπω ότι ακόμα κυκλοφορεί το αρχικό μου ποστ χωρίς το update που ακολούθησε.

Σύμφωνα με τη Maria Denaxa το ΓΕΕΘΑ επιβεβαίωσε (17/2) ότι πρόκειται για το ελληνικό πλοίο P-269 «Κραταιός» (Κ/Φ) τύπου Osprey HSY-56A [2]. Δυστυχώς κάποιοι κράζουν την Δεναξά (αντί για εμένα) που έκανε αναδημοσίευση, την στιγμή που άλλοι *δημοσιογράφοι* που έκαναν το ίδιο και τους ενημέρωσα αμέσως, προτίμησαν απλώς να σβήσουν την αναφορά στο όνομά μου αντί να διορθώσουν την ανάρτησή τους με το σχετικό update που ανέβασα.

Ανεξάρτητα από το τι λέει το υπουργείο, εξηγώ με δύο λόγια τι προκύπτει από τα λίγα δεδομένα της low-res φωτογραφίας. Η παρακάτω μεγέθυνση είναι βελτιωμένη όσο γίνεται, αλλά και πάλι διακρίνονται με σαφήνεια μόνο τα βασικά μεγέθη (μήκος, ύψος), ενώ τα υπόλοιπα «εσωτερικά» χαρακτηριστικά (υφή, σκιές) δεν μπορούν να αξιολογηθούν αξιόπιστα.

Κοινές περιπολίες τουρκικῶν καί ἑλληνικῶν σκαφῶν στό Αἰγαῖον;4

* Στοιχείο 1: Μήκος πλοίου ως προς την απόσταση. Θεωρώντας ότι βλέπουμε το πλοίο σχεδόν κάθετα, μια απλή αναγωγή τριγώνων μας λέει ότι τα 56,5μ του Κ/Φ (ελληνικό) ως προς τα 80,5μ της κορβέτας τύπου Burak-class (τουρκική) [3] σημαίνουν διαφορά αποστάσεως 7 προς 10. Για παράδειγμα, είναι Κ/Φ στα 700μ ή κορβέτα στα 1000μ. Η απόσταση που βλέπουμε σίγουρα είναι το πολύ 1 χλμ, αλλά δεν μπορεί να βεβαιωθεί με ακρίβεια τι από τα δύο ισχύει εδώ.

* Στοιχείο 2: Από την γέφυρα του πλοίου υπολογίζουμε ότι το μέσο ύψος ανθρώπου 1,8μ αντιστοιχεί περίπου σε 4px (αρχικό res). Συνεπώς το συνολικό μήκος των 130px και ύψος (ιστού) των 47px αντιστοιχούν σε 58,5μ και 21,1μ (βλ. πράσινα). Σύμφωνα με αυτά τα μεγέθη, φαίνεται πιο πιθανή η περίπτωση Κ/Φ.

* Στοιχείο 3: Εκτός από το μήκος, τα υπόλοιπα βασικά μεγέθη των δύο τύπων είναι σχεδόν τα ίδια (beam, draft, κτλ). Επίσης η υπερκατασκευή, η γέφυρα και ο ιστός έχουν παρόμοια δομή και μεγέθη. Μία φανερή διαφορά, σε πιο καλή εικόνα όμως, είναι η απόσταση (κενό) μεταξύ της γέφυρας και του μπροστινού πυροβόλου – λίγο μεγαλύτερου διαμετρήματος και πιο κολλημένο στην γέφυρα στην κορβέτα (βλ. κόκκινα).

* Στοιχείο 4: Αν πιστέψουμε ότι το εσωτερικό της σιλουέτας είναι «σωστό» (χωρίς artifacts ή σκιάσεις), στην μέση του καταστρώματος διακρίνουμε την ευθεία κουπαστή (κάγκελο) – κάτι που κανονικά ισχύει μόνο στην Κ/Φ όχι στην κορβέτα.

Το ξαναλέω: Χωρίς καλλίτερη εικόνα, δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι για καμμία από τις δύο περιπτώσεις. Όμως με βάση τα παραπάνω, η περίπτωση Κ/Φ φαίνεται αρκετά πιο πιθανή από ό,τι της κορβέτας. Βέβαια, όταν (ξέρω ότι) τέτοια περιστατικά συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά στα Δωδεκάνησα, όταν την ίδια ημέρα έχουν γίνει 21 παραβιάσεις στον αέρα και έχει ήδη ανακοινωθεί (μάλλον εσφαλμένα) ότι η SNMG2 του ΝΑΤΟ ξεκίνησε από προχθές τις περιπολίες ανοικτά της Λέσβου, προφανώς το δικό μου bias οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα.

Αλλά αυτή είναι και η σημαντικότατη διαφορά μεταξύ “belief” και “evidence”. Numbers don’t lie.

Χάρης Γεωργίου

Κοινές περιπολίες τουρκικῶν καί ἑλληνικῶν σκαφῶν στό Αἰγαῖον;

[1] UPDATE: Έλαβα τρία σχετικά μηνύματα, ότι πρόκειται για ελληνική κανονιοφόρο (Κ/Φ) τύπου Osprey. Σύμφωνα με την φωτογραφία, όντως ταιριάζει αρκετά. Η διαφορά στο μήκος μεταξύ των δύο τύπων είναι 56,5/80,5=7/10.
Με μια πολύ χοντρή εκτίμηση resolution από την υπερκατασκευή προκύπτει 4px/1,8m και συνολικό μήκος περίπου 129px. Άρα το μήκος που προκύπτει είναι περίπου 58μ, πολύ πιο κοντά σε Κ/Φ παρά σε κορβέτα. Όμως χωρίς καθαρότερη εικόνα ή έστω καλή εκτίμηση της απόστασης (διαφορά 7/10) είναι δύσκολο να ξέρουμε 100% μόνο από αυτή τη φωτο. Ο συγκεκριμένος τύπος Κ/Φ είναι αυτός:

Κοινές περιπολίες τουρκικῶν καί ἑλληνικῶν σκαφῶν στό Αἰγαῖον;3

Κρατηθείτε μην πέσετε από το συννεφάκι… Η παρακάτω φωτογραφία είναι (όπως λέει) σημερινή, 11:46πμ από την Σκάλα Συκαμιάς στην Λέσβο. Το πολεμικό πλοίο που βλέπουμε δεν είναι φρεγάτα, είναι μικρότερο, έχει πυροβόλα εμπρός-πίσω και δεν έχει ελικοδρόμιο. Ο στόλος SNMG2 (NATO) έχει μόνο φρεγάτες (4), ένα καταδρομικό των ΗΠΑ και ανεφοδιασμού (3). Κάνοντας μια μικρή άσκηση αναγνωρίσεως, όπως κάναμε με τα κυάλια πριν πολλά χρόνια στην Κω, αυτό που βλέπω είναι κατά πάσα πιθανότητα μία από τις 6 τουρκικές κορβέτες Burak-class (TCG F500…F505) δηλαδή αυτό:[1], γύρω στο 1 χλμ από τις ελληνικές ακτές. Το δικό μας ΠΝ δεν διαθέτει αντίστοιχες κορβέτες. Επίσης δεν φαίνεται να έχει σημαία, κάτι συνηθισμένο όταν τα πολεμικά πλοία κάνουν «δουλει» και δεν θέλουν απλώς να προκαλέσουν ή όταν είναι μέρος διεθνούς δυνάμεως.
Κοινές περιπολίες τουρκικῶν καί ἑλληνικῶν σκαφῶν στό Αἰγαῖον;2
* Συμπέρασμα: Όποιος λέει ότι το ΝΑΤΟ κάνει τον αυστηρό χωροφύλακα και δεν γίνονται ήδη κοινές περιπολίες ελληνικών και τουρκικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή, προφανώς λέει μπούρδες ή χοντρά ψέμματα.
[1] Χάρης Γεωργίου καὶ  Ἀπόστολος Ζόλκου
[2] wikipedia- Osprey_HSY-56A-class_gunboat
[3] wikipedia Burak-class_corvette

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply